M81 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Dlaczego? Ponieważ byłaby to sztuka dla sztuki. Pociski potrzebne są do certyfikowania dyżuru bojowego. Aby pełnić taki dyżur potrzebni są wyszkoleni piloci. A ilu wyszkolonych na FA 50 pilotów znajdowało się w naszym kraju w chwili zakupu samolotów? Pytanie retoryczne. Dodatkowo udało się osiągnąć znakomity efekt- całe zastępy internetowych ekspertów kompromitują się się od miesięcy lamentując nad brakiem uzbrojenia, nakręcając się wzajemnie i wymyślając niestworzone historie Cytuj
MarekA Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 30 minut temu, M81 napisał: Dlaczego? Ponieważ byłaby to sztuka dla sztuki. Pociski potrzebne są do certyfikowania dyżuru bojowego. Aby pełnić taki dyżur potrzebni są wyszkoleni piloci. A ilu wyszkolonych na FA 50 pilotów znajdowało się w naszym kraju w chwili zakupu samolotów? Pytanie retoryczne. Dodatkowo udało się osiągnąć znakomity efekt- całe zastępy internetowych ekspertów kompromitują się się od miesięcy lamentując nad brakiem uzbrojenia, nakręcając się wzajemnie i wymyślając niestworzone historie Możesz mi podać namiary na dilera? Też tak chcę 1 Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, MarekA napisał: Możesz mi podać namiary na dilera? Też tak chcę To teraz wyobraź sobie, jak będą ze śmiechu wciągać kreskę liotcziki na pokładach ruskich Ił-ów-20 przechwytywanych przez FA-50GF uzbrojonych w AIM-9P, bo takie pozyskano. Ponieważ wiadomo, jakimi farbami Federal Standard malowane są poszczególne wersje Sidewinderów to Grupie Rekonstrukcji Historycznych „Janów-Wietnam” należy doradzić, żeby chociaż przemalowali te AIM-9P na AIM-9M - może wtedy chociaż trochę liotcziki się przestraszą. Epoka „późny Wietnam” zapanuje nam teraz nad Bałtykiem, bo z tej epoki są AIM-9P. Żeby w GRH „Janów-Wietnam” wszystko było profesjonalne to jeszcze należy jej dokupić amerykańskie spodnie przeciwprzeciążeniowe CSU-3/P z tej samej epoki. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 3 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: "W razie potencjalnego zagrożenia napadem z powietrza, gdzie zagrożeniem będą np. drony czy pociski manewrujące, jak najbardziej wypełnią stawiane przed nimi zadania neutralizacji celu." Czyli F-50 będą na w/w polować przy użyciu AIM-9 Sidewinder? A będą polować, jak najbardziej - na promocje w Biedronce. Orły MON/SP pozyskały AIM-9P. Efektywność 9P w walce z samolotem z napędem turboodrzutowym wynosi 30-33% • Efektywność 9P w walce z samolotem z napędem turbośmigłowym (najczęściej latające nad Bałtykiem Tu-95, Ił-y-20 i Ił-y-22) wynosi 0% • Efektywność 9P w walce ze śmigłowcem wynosi 0%. Cytuj
Janko Muzykant Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 godzin temu, MarekA napisał: Możesz mi podać namiary na dilera? Też tak chcę Uważasz, że leasing ( wiesz czemu nie zakup ?) na czas etapu szkolenia to zły pomysł ? Dlaczego ? Napiszesz rytualnie żebym nie ćpał czy nie pił ? Ps. Agencja Uzbrojenia, która odpowiada za pozyskiwanie dla armii sprzętu wojskowego i uzbrojenia, podała w komunikacie, że leasing rakiet AIM-9P zakończy się, gdy będzie możliwe wyposażenie rodzimych FA-50 w nowocześniejszą odmianę tego uzbrojenia. – Leasingowane pociski wejdą na uzbrojenie Sił Powietrznych RP do momentu dostawy bardziej zaawansowanych wersji AIM-9 Sidewinder Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi