Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dlaczego? Ponieważ byłaby to sztuka dla sztuki. Pociski potrzebne są do certyfikowania dyżuru bojowego. Aby pełnić taki dyżur potrzebni są wyszkoleni piloci. A ilu wyszkolonych na FA 50 pilotów znajdowało się w naszym kraju w chwili zakupu samolotów? Pytanie retoryczne.
Dodatkowo udało się osiągnąć znakomity efekt- całe zastępy internetowych ekspertów kompromitują się  się od miesięcy lamentując nad brakiem uzbrojenia, nakręcając się wzajemnie i wymyślając niestworzone historie😄

Napisano
30 minut temu, M81 napisał:

Dlaczego? Ponieważ byłaby to sztuka dla sztuki. Pociski potrzebne są do certyfikowania dyżuru bojowego. Aby pełnić taki dyżur potrzebni są wyszkoleni piloci. A ilu wyszkolonych na FA 50 pilotów znajdowało się w naszym kraju w chwili zakupu samolotów? Pytanie retoryczne.
Dodatkowo udało się osiągnąć znakomity efekt- całe zastępy internetowych ekspertów kompromitują się  się od miesięcy lamentując nad brakiem uzbrojenia, nakręcając się wzajemnie i wymyślając niestworzone historie😄

Możesz mi podać namiary na dilera? Też tak chcę 😎

• Super 1
Napisano
2 godziny temu, MarekA napisał:

To teraz wyobraź sobie, jak będą ze śmiechu wciągać kreskę liotcziki na pokładach ruskich Ił-ów-20 przechwytywanych przez FA-50GF uzbrojonych w AIM-9P, bo takie pozyskano.

Ponieważ wiadomo, jakimi farbami Federal Standard malowane są poszczególne wersje Sidewinderów to Grupie Rekonstrukcji Historycznych „Janów-Wietnam” należy doradzić, żeby chociaż przemalowali te AIM-9P na AIM-9M - może wtedy chociaż trochę liotcziki się przestraszą.

Epoka „późny Wietnam” zapanuje nam teraz nad Bałtykiem, bo z tej epoki są AIM-9P. Żeby w GRH „Janów-Wietnam” wszystko było profesjonalne to jeszcze należy jej dokupić amerykańskie spodnie przeciwprzeciążeniowe CSU-3/P z tej samej epoki.

Napisano
3 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

"W razie potencjalnego zagrożenia napadem z powietrza, gdzie zagrożeniem będą np. drony czy pociski manewrujące, jak najbardziej wypełnią stawiane przed nimi zadania neutralizacji celu."

Czyli F-50 będą na w/w polować przy użyciu AIM-9 Sidewinder?

A będą polować, jak najbardziej - na promocje w Biedronce.

Orły MON/SP pozyskały AIM-9P. Efektywność 9P w walce z samolotem z napędem turboodrzutowym wynosi 30-33% • Efektywność 9P w walce z samolotem z napędem turbośmigłowym (najczęściej latające nad Bałtykiem Tu-95, Ił-y-20 i Ił-y-22) wynosi 0% • Efektywność 9P w walce ze śmigłowcem wynosi 0%.

Napisano
8 godzin temu, MarekA napisał:

Uważasz, że leasing ( wiesz czemu nie zakup ?) na czas etapu szkolenia to zły pomysł ? Dlaczego ? Napiszesz rytualnie żebym nie ćpał czy nie pił ?

Ps. Agencja Uzbrojenia, która odpowiada za pozyskiwanie dla armii sprzętu wojskowego i uzbrojenia, podała w komunikacie, że leasing rakiet AIM-9P zakończy się, gdy będzie możliwe wyposażenie rodzimych FA-50 w nowocześniejszą odmianę tego uzbrojenia. – Leasingowane pociski wejdą na uzbrojenie Sił Powietrznych RP do momentu dostawy bardziej zaawansowanych wersji AIM-9 Sidewinder