srbm Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Poniższy tekst miał się ukazać 14 kwietnia w „Gazecie Wyborczej” jako 1061. już, cotygodniowy felieton z cyklu „Prognoza pogody”. Jak niektórzy Czytelnicy „Kultury Liberalnej” zapewne wiedzą, nie ukazał się, a zamiast tego jego autor odszedł z redakcji. GEBERT: Jedno słowo i wojna (kulturaliberalna.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 47 minut temu, srbm napisał: Krótka historia polskich challengerów dobiegła końca Albo się naucz angielskiego, albo zamilcz i nie wypisuj prymitywnych złośliwych bredni na tym forum, tak jak twoje mondre uwagi w wątku o polskich Abramsach i rozmokłym gruncie. Podaj informację, która mówi, że Wielka Brytania miała przekazać Challengery na stan polskich sił zbrojnych, aby można je było nazywać „polskimi”. Pacjencie oddziału zamkniętego rozdzielający na tym forum uwagi pod adresem forumowiczów, kto i z jakiego jest oddziału. Wiadomo na pewno, z jakiego ty jesteś oddziału i nie jest on ani kliniką jednego dnia, ani nie jest otwarty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Czeskie Goździki w drodze na Ukrainę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srbm Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 4 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Albo się naucz angielskiego, albo zamilcz i nie wypisuj prymitywnych złośliwych bredni na tym forum, tak jak twoje mondre uwagi w wątku o polskich Abramsach i rozmokłym gruncie. Podaj informację, która mówi, że Wielka Brytania miała przekazać Challengery na stan polskich sił zbrojnych, aby można je było nazywać „polskimi”. Pacjencie oddziału zamkniętego rozdzielający na tym forum uwagi pod adresem forumowiczów, kto i z jakiego jest oddziału. Wiadomo na pewno, z jakiego ty jesteś oddziału i nie jest on ani kliniką jednego dnia, ani nie jest otwarty. Liczyłem na twoje uwagi dotyczące ich możliwości poruszania się w czasie deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Je... Nie karm trolla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Godzinę temu, Landszaft napisał: Ciekawym czy my coś dostaniemy za te geshenki dla Ukrainy . Słowacja coś otrzyma za T 72 i inne precjoza co wysłała , Słowenia także za swoje t 72 "mardery pumy" a my armie NATO do wyżywienia i utrzymania ??. Przypomina mi to skecz Pietrzaka " My wysyłamy do Związku Radzieckiego węgiel , stal, żywność a dostajemy milion par butów do podzelowania" Było jeszcze w PRL, że my dajemy ruskim lokomotywy, a oni nam za to glinę na gwizdki dla zawiadowców stacji. Pytanie zadałeś bardzo ciekawe. Zważywszy nienawiść PiSu wobec Bidena to powinniśmy mieć twardo, bezwzględnie wynegocjowane od USA bóg wie co wojskowego za te nasze dary wojskowo-sprzętowe dla Ukrainy. Ale znając indolencję, niekompetencję, porażającą amatorszczyznę, ogólne i wszechogarniające nieudacznictwo PiSu to dostaniemy amerykańskie kompozyty na gwizdki dla instruktorów WF w Wojsku Polskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Britain is planning to send tanks to Poland in a significant escalation of its military support so that Ukraine can then be supplied by the Polish government with Soviet-era T-72 tanks. Boris Johnson revealed during a press conference in India that the UK was considering “backfilling” its Polish ally so that Warsaw can send some of its own tanks across the border to the Ukrainian army. The Times has been told that the UK is planning to send Challenger 2 tanks, the main battle tank of the British Army. https://www.thetimes.co.uk/article/uk-to-reopen-kyiv-embassy-as-ukrainians-are-trained-on-british-soil-0frjhjdlj I nic.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Według rosyjskiego Ministerstwa Obrony jedyną osobą, która zginęła na krążowniku Moskwa, był starszy chorąży Iwan Wachruszew. 27 marynarzy zaginęło. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srbm Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Godzinę temu, Landszaft napisał: Ciekawym czy my coś dostaniemy za te geshenki dla Ukrainy . Słowacja coś otrzyma za T 72 i inne precjoza co wysłała , Słowenia także za swoje t 72 "mardery pumy" a my armie NATO do wyżywienia i utrzymania ??. Przypomina mi to skecz Pietrzaka " My wysyłamy do Związku Radzieckiego węgiel , stal, żywność a dostajemy milion par butów do podzelowania" https://www.polskieradio24.pl/5/1223/Artykul/2926011,Miliard-euro-funduszu-na-zakup-i-dostawy-broni-dla-Ukrainy-Jest-decyzja-UE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 (edytowane) 43 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Je... Nie karm trolla... E a gdzie umrzyk od bjar-a Edytowane 22 Kwiecień 2022 przez toska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Dobre wieści na dobranoc: "Arestowicz powiedział, że Siły Zbrojne Ukrainy zniszczyły stanowisko dowodzenia najeźdźców w obwodzie chersońskim, w którym znajdowało się około 50 oficerów." 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 3 minuty temu, bodziu000000 napisał: Super. Oby te wszystkie dostawy nigdy nie były zaatakowane z powietrza przez ruskie aerobydło. Dziś wysłuchałem, że jest w USAF pewna liczba pilotów myśliwskich pochodzenia ukraińskiego, a w Kanadzie w RCAF na pewno też, bo tam jest największa światowa diaspora ukraińska. Niech tylko wypali koncepcja „Flying Tigers” dla Ukrainy. Niechby zapanował nad tym duch generała Claire Lee Chennault to już będzie nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Zawsze apeluję, żeby w kontekście wojny na Ukrainie nie koncentrować się tylko na militarce. Osobiście widuję ambasadora Jerzego M. Nowakowskiego na stołecznej Sadybie - gdy idę z psem albo robię zakupy - i bardzo lubię jego realistyczne oceny tego, co się dzieje teraz za naszą wschodnią granicą, więc polecam podcast: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 SRBM twoja informacja z linku tylko mówi o 1 miliardzie na wszystkie kraje które dają uzbrojenie .to chyba ciut niewiele . To taki jeden dzień dochodów Rosji z ropy i gazu . jak na ten zdechły miliard rzucą się wszystkie kraje to może parę klepcoków dostaniemy , może starczy na hamburgera z colą. Przeczuwam że obecnie cichaczem demontujemy na ersatz-tajle Migi 29 aby armia Ukrainy miała czym polatać , do tego wysłaliśmy goździki " mam nadzieję że nie te z rabaty", T 72 "po remoncie" , pioruny "Oby nie kuliste" i w cholerę innego sprzętu . Angole przypłyną tu z czołgami i cała brygadą . Jak zwykle my ich będziemy musieli zaaprowizować i schronić " dać lokum" na czas kiedy przyjadą Abramsy i polscy pancerniacy będą już przeszkoleni i zgrani , to tak parę lat. Wiem że lepiej dozbroić ukrów i niech wojenka toczy się nie na naszych terenach nawet z deficyt gospodarczy i rozkręcająca się inflację niż dopuścić do wojny na naszym terenie. Zawsze kraj niezrujnowany szybciej odzyska kasę niż taki po wojence. Ale na czas wojny to polityków którzy powinni ostro negocjować o dostarczenie Polsce nowocześniejszego sprzętu niż oddajemy to raczej u nas brak , lub kompletny brak jest informacji , przy czym inne kraje o tym informują " wymiany za radziecki sprzęt na Niemiecki" - choć uważam że tam też wymiany są na zasadzie wymienił stryjek siekierkę na kijek , mardery są ponad 50 letnie. Ale nasz MON mógłby wynegocjować albo coś pływającego dla naszej praktycznie antycznej floty albo coś latającego bo po człowieku z szalonym wzrokiem wiertaliotów u nas praktycznie niet. lub coś latającego z pustyni w Newadzie a tam tego w jasną cholerę. To czas na ostre negocjacje a nie siedzenie i palenie fajki pokoju i rozmowy o wielkim manitou. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srbm Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 (edytowane) Fundusz wzrósł już do 15 miliarda. Kilkanaście dni temu pojawiła się informacja, że polski wniosek o refundację obejmuje chyba większość unijnego zasobu. Nie wiem niestety jak jest wyceniany poradziecki sprzęt, nie liczyłbym jednak na to, że nasz kraj zbije na tym kokosy. Edytowane 22 Kwiecień 2022 przez srbm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 12 minut temu, Landszaft napisał: Angole przypłyną tu z czołgami i cała brygadą . Jak zwykle my ich będziemy musieli zaaprowizować i schronić... A to na pewno. Kiedyś 2,5 roku pracowałem dla British Aerospace Plc oraz British Aerospace Defence Ltd. Ich dyrektorem na Polskę był wtedy były pilot brytyjskiego Army Air Corps. Moja wątroba do dziś pamięta ten epizod mojego życia. Pierogi + Luksusowa nie schodziły z naszych rozmów.... ku zadowoleniu rzecz jasna strony brytyjskiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 (edytowane) 59 minut temu, srbm napisał: Nie wiem niestety jak jest wyceniany poradziecki sprzęt, nie liczyłbym jednak na to, że nasz kraj zbije na tym kokosy. Dziwne to dla mnie kalkulacje zysków i strat w wymiarze finansowym, jeśli by rosja zajęła UA to następnym celem będzie PL, a wtedy oddasz wszystkie dutki aby pozbyć się tego koszmaru. Wygrajmy najpierw tą wojnę a potem liczmy zyski i straty, no chyba że jesteś nastawiony na zyski, ale to już inna bajka. Już 25 lutego pisałem że reszta cywilizowanego świata powinna przyjebać porządnie w ten ruski burdel tak aby im się odechciało i aby się zajęli swoim burdelem którego nie ogarniają. W 144 milionowym państwie 30 milionów ludzi chodzi srać za stodołę ,to pokazuje jaki jest stan tego państwa i mentalność jego mieszkańców, a ichnia mocarstwowość i technika wojenna wygląda dobrze na paradach i papierze, a na codzień to chłam i korupcja i sranie pod krzakiem. W promieniu 200 km od ruskich " metropolii" infrastruktura wygląda jeszcze po ludzku, ale dalej to już szutrowe drogi i ciemnota w umysłach , a to jest jakieś 80% terytorium tego kraju. Edytowane 22 Kwiecień 2022 przez fala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srbm Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 O ile jeszcze całkiem niedawno przebojem była dostawa słowackiej zuzany to od paru dni rozpruł się worek z pierwszoligowym sprzętem zachodniej proweniencji. Zamorski kraj zaoferował podobno nawet wynalazek o nazwie excalibur. Przynajmniej pod względem artylerii przewaga jakościowa może po pewnym czasie należeć do strony ukraińskiej. Polska i być może zasoby prywatne pozostaną największym rezerwuarem pozostałego ciężkiego sprzętu dla brygad pancernych i zmechanizowanych. Oczywiście nie licząc czeskiego i słowackiego zaplecza remontowego dla czołgów rodziny t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 Fala nie czeka się aż wojna się skończy .Biznes robi się na wojnie , może to nie ładnie brzmi i wygląda , ale takie są fakty. Właśnie o to chodzi aby zdobyć kasę na wymianę sprzętu a nie zostać po wojnie z ręką w nocniku. Jak zauważysz nie dość że nasza armia ledwie dyszy to jeszcze się rozbraja " wprawdzie z niezbyt nowoczesnego sprzętu ale zawsze sprzętu". Oby nie skończyło się tak że Ukry przegrają a my się będziemy zasłaniać bawełnianym ręcznikiem. Po to się negocjuje dostawy używanego ale nowocześniejszego sprzętu który ma trafić do nas jak najszybciej a właściwie już. Z tego co widać ofensywa wprawdzie bardzo powoli kroczy ale kroczy, oby się orki wypstrykały z bojców i sprzętu. Jeśli się komuś wydaje że orki to jakiś tchórzliwy naród i w razie pospolitego ruszenia "mobilizacji" zostaną w domach to się nieprzyjemnie można zdziwić , może ktoś z was był np w Kerczu w kamieniołomach gdzie Rosjanie się bronili w czasie II ww lub w wielu wielu innych miejscach . Możemy się nabijać z orków ale im jak przyjdzie potrzeba to odwagi nie będzie brakować . U nas Westerplatte to taka super obrona i bohaterstwo , dla nich to byłby wstyd i żenada że po 7 dniach ktoś się poddaje z 13 % stratami . Więc nie oceniajmy ich przez pryzmat obecnej degrengolady armii . Oni już to przerabiali w 41 gdzie też armia była w kompletnej anarchii i braku kadr i rozwiązań bojowych . Oni się też uczą na tej wojence. Teraz już nie będzie tak pięknie jak na początku gdzie d..y dali aż warczało, teraz z dnia na dzień coraz mniej słychać o głupich wtopach u orków , Prawdą jest to że muszą paść gospodarczo , ekonomicznie i na to bardziej trzeba liczyć a nie na to że podkulą ogon i zwieją. Patrzmy jak długo siedzieli w takim Afganistanie i na to się nastawmy. Ludzi którzy nie mają ani prądu ,ani bieżącej wody czy kanalizacji a drogi w niektórych miastach to szutry sankcje europejskie w ogóle nie dotkną , oni i tak na to stawiają laskę , a tak żyje ponad 30 % społeczeństwa . Po za tym tam propaganda jak za Stalina a propaganda to klucz do trzymania w ryzach społeczeństwa , a na to zachód kompletnie nie ma wpływu i nic nie zaradzi na propagandę , trzeba by kilkunastu jak nie wielopokoleniowej zmiany w mentalności Rosjan i prania im mózgów od nowa zachodnią propagandą. Obawiam się że prędzej świat zobojętnieje na tę wojnę jak przykładowo Europa była zobojętniała na wojnę w byłej Jugosławii i ile ona trwała . Jak długo wytrzyma społeczeństwo "Gościć" Ukraińców rok , dwa a może więcej ???, to będą dylematy za parę miesięcy. ups rozpisałem się .... ciau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 22 Kwiecień 2022 Share Napisano 22 Kwiecień 2022 (edytowane) 44 minuty temu, Landszaft napisał: Obawiam się że prędzej świat zobojętnieje na tę wojnę jak przykładowo Europa była zobojętniała na wojnę w byłej Jugosławii i ile ona trwała Tamten konflikt wedle mnie to była wewnętrzna sprawa Jugoli, ale postawa społeczności światowej wobec skali ludobójstwa na tych terenach to żenada i jak najgorsze dla niej świadectwo ( w tym czasie mieszkałem w RPA i latając do PL samolot szerokim łukiem omijał tamtejsze tereny wydłużając mi lot o około dwie godziny). Natomiast tu orki napadły na suwerenne państwo i tego nie można oglądać na TV czy w necie jako pasjonującej gry lub nowej atrakcji w nudnym życiu. Jeśli społeczność europy nie rozwali tej hydry to taki francuz czy inny niemiec któregoś dnia się zdziwi że mu ruski sołdat kibel spod dupy wyrywa jako trofiej podczas porannej kupki. Planowałem w przyszłym roku na 60 urodziny powrócić na stałe do PL jednak ja widzę swoje plany będę musiał przystosować do realiów, pozostane w Kanadzie i popatrzę jak to się wszystko rozwinie. Jednak jestem zdania że popełniono błąd na samym początku rosyjskiej inwazji że świat nie zareagował militarnie na tą agresję , nakadając tylko sankcje które i tak stara się omijać. Obawiam się że wielcy tego świata obudzą się kiedy orki przyjdą na piwo do którejś z knajp na Unter den Linden w Berlinie. Edytowane 22 Kwiecień 2022 przez fala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 23 Kwiecień 2022 Share Napisano 23 Kwiecień 2022 5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: O, a masz to zdjęcie? Jak masz to wrzuć. Taaa. Okazuje się, że o ile ten mem mógł być przeróbką fotki przedstawiającej transport MiGa-21 z muzeum w Kijowie, to tak naprawdę jest przeróbką starego zdjęcia, sprzed 11 lat, z Chorwacji. Jakoś nie odnajduję zdjęcia z transportu MiGa-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 23 Kwiecień 2022 Share Napisano 23 Kwiecień 2022 W dniu 21.04.2022 o 12:24, Jedburgh_Ops napisał: Mój kolega z wydawnictwa Aeromax ma policzone co do jednego polskie samoloty bojowe z czasu apogeum zimnej wojny. Mieliśmy wtedy prawie 2 tys. samolotów bojowych. To były czasy... Ano Pane, ano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi