Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol. 6

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, formoza58 napisał:

Nawet nie próbuj jątrzyć, bo tam zwykli  ludzie mają więcej świadomości, co się stało w tym " muzycznym chlewiku" i bez Twoich uwag , w tym przypadku, czują się nie hallo, delikatnie mówiąc...

Tak, że balans, nie próbuj, bo jest w tym przypadku, mniej więcej jak " Lokomotywie". Dlaczego? Bo nie udźwigniesz, taki to ciężar...

https://teleshow.wp.pl/eurowizja-2022-polsko-ukrainska-afera-nabiera-rozpedu-w-sieci-jest-bardzo-goraco-6769494496795520a

I jeszcze, żeby bylo jasne...

Drodzy Polacy!
Tym postem chcę wyrazić wdzięczność od każdego Ukraińca za wsparcie.
Chcę, żebyście wiedzieli, że Ukraina nigdy nie zapomni:
Każda rodzina, którą chroniłeś. Mam ogrzewanie. Nakarmiony. Zostałem położony w spoczynku. Oddałeś swój dom, podzieliłeś się tym, co masz.
Każde dziecko, które przyjmujecie do swoich przedszkoli, swoich szkół, traktujecie tak, jakby to było Wasze własne dziecko.
Każda filiżanka herbaty, każda mała starannie zapakowana kanapka i bułka, którą rozdajesz przez granicę dzień i noc Dzień poza domem i nocami. I tak od prawie trzech miesięcy.
Każda osoba, której pomagasz 🙏🏼
Każda złotówka, którą wpłaciliście na wsparcie Ukrainy. Dzielisz się tak hojnie, tak szczerze. I wczoraj, a dziś znowu i znowu. Nie wiem, co zrobiliśmy, żeby na ciebie zasłużyć.
Każdy rajd, każda demonstracja. Ten ocean ludzi, którzy zajmują stanowisko, ich wsparcie.
Każda ukraińska flaga i wstążka. Które są ważne wszędzie. Co noszą Wasze dzieci, kobiety i mężczyźni, starsze babcie i hipsterzy. Które można zobaczyć w hotelach, sklepach, kawiarniach i biurach. Za każdym razem w Warszawie mam ochotę wracać do domu. Nie wiem, jak ci dziękować. A wczorajsza tasiemka na ubraniach Pani hostessy była piękna. Wszyscy ją zauważyliśmy. Wszyscy ją zdradziliśmy.
Każde ukraińskie słowo. Ja mówię po ukraińsku, ty odpowiadasz po polsku i się rozumiemy. Ale kiedy mówisz: Chwała Ukrainie, a ja odpowiadam: Chwała Bohaterom to szczególne uczucie. Przepełnia mnie tyle wdzięczności i miłości, że brak powietrza i słów, by to opisać.
Drodzy Polacy. Jesteś najlepszym co mogło nas spotkać w tym okropnym czasie.
Wasz wkład w zwycięstwo Ukrainy zapamiętamy przez całe życie, będziemy go uczyć nasze dzieci, a one będą przekazywać swoim dzieciom i pisać o tym nowe piosenki, pisać książki, zamieniać się w nowe bajki i legendy, kręcić nowe filmy o tym t i puść występy, oraz otworzy wystawy. Ale to wszystko nadal nie wystarczy, by ci podziękować.
Drodzy Polacy.
Mówimy dziękujemy.
Kochamy Was bardzo mocno.
Nie zapomnimy.
Nigdy, dopóki słońce świeci, dopóki nasze flagi powiewają.
Dziękuję, Polsko!

17 minut temu, ptasznik napisał:

Zrzut ekranu (1298).png

Zrzut ekranu (1299).png

Zrzut ekranu (1300).png

Zrzut ekranu (1301).png

Zrzut ekranu (1302).png

Zrzut ekranu (1303).png

Zrzut ekranu (1304).png

Zrzut ekranu (1305).png

Zrzut ekranu (1306).png

Zrzut ekranu (1307).png

Pedalska gadka, może jeszcze pogłaskać go po dupci?. A może on by pomyślał jak ugłaskać tych których skrzywdzil i tych, których doprowadził do złości. Te narody, które, jak się zezłoszcza, również potrafią być nie miłe, delikatnie mówiąc ...

42 minuty temu, formoza58 napisał:

I jeszcze, żeby bylo jasne...

Drodzy Polacy!
Tym postem chcę wyrazić wdzięczność od każdego Ukraińca za wsparcie.
Chcę, żebyście wiedzieli, że Ukraina nigdy nie zapomni:
Każda rodzina, którą chroniłeś. Mam ogrzewanie. Nakarmiony. Zostałem położony w spoczynku. Oddałeś swój dom, podzieliłeś się tym, co masz.
Każde dziecko, które przyjmujecie do swoich przedszkoli, swoich szkół, traktujecie tak, jakby to było Wasze własne dziecko.
Każda filiżanka herbaty, każda mała starannie zapakowana kanapka i bułka, którą rozdajesz przez granicę dzień i noc Dzień poza domem i nocami. I tak od prawie trzech miesięcy.
Każda osoba, której pomagasz 🙏🏼
Każda złotówka, którą wpłaciliście na wsparcie Ukrainy. Dzielisz się tak hojnie, tak szczerze. I wczoraj, a dziś znowu i znowu. Nie wiem, co zrobiliśmy, żeby na ciebie zasłużyć.
Każdy rajd, każda demonstracja. Ten ocean ludzi, którzy zajmują stanowisko, ich wsparcie.
Każda ukraińska flaga i wstążka. Które są ważne wszędzie. Co noszą Wasze dzieci, kobiety i mężczyźni, starsze babcie i hipsterzy. Które można zobaczyć w hotelach, sklepach, kawiarniach i biurach. Za każdym razem w Warszawie mam ochotę wracać do domu. Nie wiem, jak ci dziękować. A wczorajsza tasiemka na ubraniach Pani hostessy była piękna. Wszyscy ją zauważyliśmy. Wszyscy ją zdradziliśmy.
Każde ukraińskie słowo. Ja mówię po ukraińsku, ty odpowiadasz po polsku i się rozumiemy. Ale kiedy mówisz: Chwała Ukrainie, a ja odpowiadam: Chwała Bohaterom to szczególne uczucie. Przepełnia mnie tyle wdzięczności i miłości, że brak powietrza i słów, by to opisać.
Drodzy Polacy. Jesteś najlepszym co mogło nas spotkać w tym okropnym czasie.
Wasz wkład w zwycięstwo Ukrainy zapamiętamy przez całe życie, będziemy go uczyć nasze dzieci, a one będą przekazywać swoim dzieciom i pisać o tym nowe piosenki, pisać książki, zamieniać się w nowe bajki i legendy, kręcić nowe filmy o tym t i puść występy, oraz otworzy wystawy. Ale to wszystko nadal nie wystarczy, by ci podziękować.
Drodzy Polacy.
Mówimy dziękujemy.
Kochamy Was bardzo mocno.
Nie zapomnimy.
Nigdy, dopóki słońce świeci, dopóki nasze flagi powiewają.
Dziękuję, Polsko!

Hello,

Skąd to jest?

7 godzin temu, formoza58 napisał:

Pedalska gadka, może jeszcze pogłaskać go po dupci?. A może on by pomyślał jak ugłaskać tych których skrzywdzil i tych, których doprowadził do złości. Te narody, które, jak się zezłoszcza, również potrafią być nie miłe, delikatnie mówiąc ...

Niestety to nie jest pedalska gadka a knucie by zachować dawną pozycję w UE. W przypadku przegranej rosji pozycja zarządców kołchozu i dilera gazu legnie w gruzach. Ich gospodarka stanie o wiele mniej konkurencyjna niż sobie zaplanowali a plany zredukowania roli Polski, Europy centralnej i Bałtów do rynków zbytu i rezerwuaru siły roboczej mogą spalić na panewce. Obawiają się, że w przypadku zwycięstwa Ukrainy może ona przy pomocy inwestycji państw, które nie godzą się na hegemonię rusków ze szkopami zastąpić rosję jako dostawca surowców. Ich pozorowana pomoc i wsparcie dla Ukrainy to tylko wymuszone opinią światową mydlenie oczu. Polska zawsze przestrzegała przed sojuszami rusko-niemieckimi*... Dzięki tej wojnie i postawie francji i niemiec większość krajów w Europie zrozumiało ocokaman w tej polityce. Bałtowie jawnie już jadą po niemcach. Mam nadzieję, że przełoży się to na ich podejście do chorych planów federalizacji UE bo w przypadku wygranej rosji będziemy mieć: związek socjalistycznych republik europejskich i rosyjskich centralnie sterowanych przez Berlin i Moskwę.

* donek był putinversteher

Ps. Człowiek wyciąga ty mało ważnych polityków trzeciego garnitury a do tak poważnej sprawy jeszcze się nie odniósł. Wstydzi się a może boi lub nie pasuje do przekazu dnia?

Ohniet ujawnia... To mniej więcej tak jak jasnowidz Glanc ostrzega... Może wskażesz gdzie w sankcjach jest paliwo jądrowe przewożone drogą lotniczą? Może wskażesz tych którzy jeszcze poza Węgrami wyłamują się z sankcji na gaz ropę? 

W dniu 13.05.2022 o 13:36, Czlowieksniegu napisał:

Je...

Sprzęt sprzętem, czy świeżo wyprodukowany czy w ramach przekazania...

Ale do jego wykorzystywania potrzebny jest ogarnięty personel

Ćwiczą rekruta, robią co mogą. Jak wspominałem wcześniej, było oświadczenie rządu ukraińskiego, że jest potencjał ludzki (ale nie materiałowy) na 5-milionową armię, ale od 2-3 dni jest info, że budowana jest w tej chwili armia jednomilionowa i to jest ukraiński cel na już. Może do tej zapowiadanej na lipiec/sierpień wielkiej kontrofensywy ukraińskiej nie zdążą z tym milionem, ale kiedyś na pewno zdążą, bo milion jest w zasięgu możliwości, jeśli nadal tyle państw będzie robiło zrzutkę na wyposażenie ich armii.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie