Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 11.10.2023 o 18:35, Sedco Express napisał:

Tylko, że por. obs. Zygmunt Kawecki-Dołęga został pochowany na cmentarzu w ...  Częstochowie.

PS - dlatego wspominałem o ewentualnym orszaku pogrzebowym na dworzec kolejowy w Pucku.

W kwestii formalnej > ppor. Z.Dołęga-Kawęcki. Pochowany na cmentarzu Kule (część wojskowa)w Częstochowie.

Z. Dołęga-Kawęcki Częstochowa. cm.Kule.jpg

• Super 1
Napisano
26 minut temu, formoza58 napisał:

Przy okazji smutnego tematu... Czy poległi 1 września 1939 roku spoczywają w Pucku, czy np. w Redłowie?

mdl straty1.JPG

mdl straty3.JPG

Pogrzeb poległych 1 września, ze zbiorów rodziny bosm. Jagodzińskiego.

20231013_141811.jpg

Napisano
Godzinę temu, Grzesio napisał:

Pogrzeb poległych 1 września, ze zbiorów rodziny bosm. Jagodzińskiego.

20231013_141811.jpg

Niesamowite, dzięki Grzesiu.. Marynarze z maskami pgaz., ludzie niosący drugą trumnę w hełmach. Srażackich, czy we francuskich " adrianach"? Czy polegli 1 wrzesnia  nadal spoczywają w Pucku?

Starszy bosman Michał Jagodziński.

mdl at bos michal jagodzinski pol 1 wrzesn.JPG

Napisano
19 godzin temu, Sedco Express napisał:

Do opisu...

Dwa zdjęcia - lata 20-te XX w. Puck, kondukty pogrzebowe na dworzec kolejowy

na dworzec kolejowy lata 20-te XX w..png

na dworzec lata 20 - te.png

Może warto dodać, że nowy regulamin mundurowy wprowadzający białe pokrowce na czapki latem wprowadzono w 1924 r. - czyli zdjęcia najwcześniej z lata 1924 r.

Napisano
Godzinę temu, Sedco Express napisał:

Może warto dodać, że nowy regulamin mundurowy wprowadzający białe pokrowce na czapki latem wprowadzono w 1924 r. - czyli zdjęcia najwcześniej z lata 1924 r.

Górne zdjęcie mam opisane jako pogrzeb ppor. Zygmunta Kawęckiego-Dołęgi w 1929. Drugie to chyba ta sama okazja - pozycja aparatu jest identyczna.

Napisano
5 godzin temu, Grzesio napisał:

Górne zdjęcie mam opisane jako pogrzeb ppor. Zygmunta Kawęckiego-Dołęgi w 1929. Drugie to chyba ta sama okazja - pozycja aparatu jest identyczna.

Tak jest zdjęcia zrobiono z tego samego miejsca. Ten sam pogrzeb

Wg mnie:

- pierwsze jest zdjęcie dolne - orszak pogrzebowy otwiera oficer MW z krzyżem potem orkiestra i oddział marynarzy

- drugie zdjęcie -  trumna na katafalku

Napisano
W dniu 14.10.2023 o 10:14, Grzesio napisał:

Nie jest to pogrzeb Kawęckiego. Zginął 05.12.1929 r. a marynarze mają białe pokrowce na czapkach. Zimą ? Niezgodne z regulaminem mundurowym.

Poniżej zdjęcie z pogrzebu (transportu zwłok na dworzec) ppor.obs. Z.Dołęgi-Kawęckiego (marynarze bez białych pokrowców). Opis zdj. w prawym dolnym rogu.

pogrzeb Kawęckiego.png

Napisano

Czyli mamy jasność. Tu kondukt skręca właśnie z ul. 10 Lutego w Hallera, czyli idą z MDLot prosto na dworzec.

Ciekawe w takim razie przy jakiej okazji wykonano tamte dwa zdjęcia, szczególnie że wygląda na nich, jak gdyby szli z centrum miasta, a nie przez ul. Hallera (bo wtedy wychodziliby z lewej strony kadru, a idą raczej na wprost).

Napisano
W dniu 13.10.2023 o 13:40, Sedco Express napisał:

Do opisu...

Dwa zdjęcia - lata 20-te XX w. Puck, kondukty pogrzebowe na dworzec kolejowy

na dworzec kolejowy lata 20-te XX w..png

na dworzec lata 20 - te.png

Wg innej wersji zdjęcia te przedstawiają pogrzeb kpt. pil. obs. Jana Malickiego, który zginął na Helu 23.05.1927 w katastrofie Schrecka FBA-17 HMT 2 nr 51. To by tłumaczyło białe czapki, ale drzewa jak dla mnie trochę łyse jak na koniec maja. 

Napisano
W dniu 13.10.2023 o 13:43, Sedco Express napisał:

Wyprowadzenie z kaplicy cmentarnej trumny z ciałem kpt.pil.obs. Jana Malickiego (katastrofa w której zginął miała miejsce 23.05.1927 r. a pogrzeb zapewne kilka dni później).

pogrzeb kpt.pil. Jana Malickiego 1927 r..png

Na tym zdjęciu również drzewa "gołe" ale... widoczne białe pokrowce czapek marynarskich a te zakładano w maju.