Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Następne...

str.44 - dwa zdjęcia opisane jako Latham a powinno być LeO H 135 B3

DSC03019.jpg

Co najmniej dziwne dlaczego autor nie zadał sobie trudu dokładnego sprawdzenia opisów zdjęć - a może ktoś inny dokonał ich wyboru ?

Duży wstyd...

Edited by Sedco Express
  • 2 weeks later...
Posted

Widzę, że zniknęły podpisy pod zdjęciami??

1. MDL Puck 03.Maj.1930

2. MDL Puck - jakaś uroczystość - z lat 1930-31

3. Puck - Boże Ciało 1930r - MDL pluton "honorowy"

4. Puck - Boże Ciało 1930r

5. Marynarze służby czynnej - ostatni (od lewej) Antoni Siudziński, pozostali jak na rewersie zdjęcia

6. rewers zdjęcia 5

7. MDL na manewrach w Gdyni - 1930-31

8. Orkiestra MW albo MDL na pomoście w Gdyni - 1930-31

Pozdrawiam.

Posted

To pewnie nie na temat, ale znalazłem fotografię - zrobioną przez A. Siudzińskiego, czyli z lat 1929-31 - na której widać ORP "Iskra" z wyrąbanym w burcie dodatkowym wejściem. W historii "Iskry" - z tamtego okresu - nie ma wzmianki o jakimś incydencie. Więc albo to nie "Iskra", albo czegoś nie wiemy. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości lub skierować mnie do osoby kompetentnej?

Pozdrawiam.

ORP - Iskra .jpg

Posted
43 minuty temu, Zieliński napisał:

To pewnie nie na temat, ale znalazłem fotografię - zrobioną przez A. Siudzińskiego, czyli z lat 1929-31 - na której widać ORP "Iskra" z wyrąbanym w burcie dodatkowym wejściem. W historii "Iskry" - z tamtego okresu - nie ma wzmianki o jakimś incydencie. Więc albo to nie "Iskra", albo czegoś nie wiemy. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości lub skierować mnie do osoby kompetentnej?

Pozdrawiam.

ORP - Iskra .jpg

14 pażdziernika 1928 doszło do kolizji w kanale La Manche z norweskim parowcem Grey Country i Iskra musiała zostać osądzona na mieliżnie z powodu przebicia burty. Iskra przebywała następnie 4 tygodnie w jednej ze stoczni w Dover i dopiero w końcu listopada powróciła do kraju. Zródło: Wikipedia.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted
W dniu 3.12.2025 o 19:24, Zieliński napisał:

MDL Puck - kilka fotografii z lat 1929-1931

MDL - Puck 03.Maj.1930.jpg

MDL - Puck ok.1930.jpg

MDL - Boże Ciało - Puck 1930r.jpg

Boże Ciało - Puck 1930r.jpg

MDL Puck - żołnierze służby czynnej - 1930-31.jpg

MDL Puck - żołnierze służby czynnej - 1930-31- rewers zdjęcia.jpg

Żołnierze MDL - manewry w Gdyni - ok 1930r.jpg

Orkiestra MW - pomost w Gdyni -ok. 1930r.jpg

Dzień dobry, zwracam się do Pana Marka Zielińskiego z prośbą o kontakt
z Muzeum Morskiego Dywizjonu Lotniczego w Pucku.
Panie Marku, przede wszystkim zapraszamy do odwiedzenia naszego skromnego Muzeum;
w 2026 przewidujemy otwarcie w pierwszy weekend majowy.
Jeżeli możliwe, poproszę o wcześniejszy kontakt na adres email: biuro.mdlot@gmail.com
lub przez naszą stronę na Facebook.
Chcielibyśmy poprosić o możliwość wykonania profesjonalnych kopii oraz wykorzystania zamieszczonych przez Pana zdjęć w kolejnym albumie zdjęciowym poświęconym historii Dywizjonu - albumie, nad którym obecnie pracujemy.
Jeżeli tylko możliwe, staramy się zamieszczać w naszych wydawnictwach zdjęcia znane, lecz w dobrej jakości, zdjęcia nieznane lub mało znane, wreszcie zdjęcia identyfikujące kolejnych członków personelu MDLot., szczególnie marynarzy i podoficerów.
Jako przykład podam album wydany 3 czy 4 lata temu :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=991590756095612&set=pb.100057340905768.-2207520000&type=3

lub rocznik, Historie Puckie:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1220354319883434&set=pb.100057266335994.-2207520000&type=3

Zapraszam do kontaktu, z poważaniem, Krzysztof Krężel, Muzeum MDLot. w Pucku.