formoza58 Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 (edytowane) Teraz, balans napisał: Pewnie młodość spędziłeś w jakimś łagrze na Syberii wycinając tajgę, albo w Workucie robiąc za niewolnika w kopalni Ironizujesz, więc ...Mam ze 100 powodów, aby wyjaśnić Tobie , czemu tak jest z moimi " sympatiami" do Twoich sympatii, ale nie znajduję na tę chwile choćby jednego... Teraz, balans napisał: Sam kilku dawnych łagierników miałem okazję poznać i godzinami wysłuchiwać ich opowieśc Również znalem, nie mówiłem, lecz sluchałem, z zapartym tchem. Niech Im ziemia lekką będzie i spoczywają w pokoju :-( Oni mają to za sobą, my jeszcze mamy przed nami... Edytowane 16 Marzec 2022 przez formoza58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Czyli kobiety walczące np. w Powstaniu Warszawskim to też nieodpowiedzialne idiotki. Raczej w Powstaniu Warszawskim nie walczyły kobiety będące matkami aż sześciorga dzieci ! Jak zapewne wiesz większość jeśli nie wszystkie (mówię o kobietach walczących z bronią a mnie ze służb pomocniczych) były bardzo młode wręcz nastolatki (moja mama ps. Alina - kanały, śródmieście miała 17 lat). Nadal twierdzę, że to kompletny idiotyzm narażać się na śmierć wiedząc, że dzieci wymagają opieki. Kompletny brak odpowiedzialności ! Już sama opieka i to, że ona i dzieci przeżyłyby wojnę świadczyłoby o harcie ducha, odwadze matki ! Nie uważam, że kobiety nie są, nie mogą być dobrymi żołnierzami jak mężczyźni, ale sądzę, że te zdjęcia żołnierek to czysta propaganda. Czy rzeczywiści walczą z bronią na pierwszkj linii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 32 minuty temu, formoza58 napisał: Może dlatego, Sedco, z racji tego, że nie będziemy matkami szesciorga dzieci i raczej nie zglębimy psychiki takich kobiet, lepiej wykazać wstrzemięźliwość w ocenianiu ich. Zamiast tego, wątki lotnicze czekaja ;-) Właśnie dlatego trzeba oceniać, że jak napisałeś nie złębimy psychiki kobiet ! Odpowiem - nie komentować wątki kawaleryjskie czekają ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 1 minutę temu, Sedco Express napisał: Czy rzeczywiści walczą z bronią na pierwszkj linii ? Wysłuchałem materiału mówiącego, że kilkanaście tysięcy kobiet zaciągnęło się do ukraińskich sił zbrojnych pod wpływem wojny. A co do nieodpowiedzialności kobiet zaciągających się do wojska... Wiesz, o każdym da się powiedzieć, że jest nieodpowiedzialny, bo się zaciągnął do wojska, ponieważ nikt nie jest samotną wyspą. Każdy ma kogoś pod opieką, jak nie żonę/męża i dzieci to rodziców, a nimi z czasem też trzeba się opiekować, jak dziećmi. Według rozumowania proponowanego przez Ciebie nikt nie powinien prowokować sytuacji, w których można dać się zabić, bo każdy ma kogoś pod opieką. Czyli po prostu nie wstępujmy do wojska, szczególnie podczas wojny, bo można wtedy zginąć i będziemy nieodpowiedzialni za nasze rodziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 4 minuty temu, formoza58 napisał: Mam ze 100 powodów, aby wyjaśnić Tobie , czemu tak jest z moimi " sympatiami" do Twoich sympatii, ale nie znajduję na tę chwile choćby jednego... Problem w tym, że ja nie mam żadnych sympatii, ja oceniam sytuację całkiem na chłodno. Skrajnym antykomunistą i rusofobem byłem w PRL-u. W wolnej Polsce mi przeszło, po tym jak zobaczyłem co Amerykanie wyprawiają na świecie, jak dostali wolną rękę. Do tego niestety, ale sprawdzają się moje przepowiednie. Na ten przykład sporo lat temu pisałem tu na forum [jeżeli jest archiwum to można sprawdzić], że w naszym interesie jest spokój i stabilizacja na wschodzie, a nie podpalanie Ukrainy kolorowymi rewolucjami i majdanami, bo to się dla nich tragicznie skończy, a my przy tym najbardziej oberwiemy odłamkami. Ale zwyciężyła u nas pseudo polityka jagiellońska i tak już po 8 latach od majdanu Ukraina stała się najbiedniejszym krajem w Europie [dochód na głowę], a teraz przeżywa prawdziwy dramat i koszmar wojny, bo Zełenski uwierzył, że w razie czego to go NATO obroni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Teraz, Sedco Express napisał: Odpowiem - nie komentować wątki kawaleryjskie czekają ! Czasem zaskakujesz, trochę to taka " piaskownica"... No cóż, odpowiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 13 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Wysłuchałem materiału mówiącego, że kilkanaście tysięcy kobiet zaciągnęło się do ukraińskich sił zbrojnych pod wpływem wojny. A co do nieodpowiedzialności kobiet zaciągających się do wojska... Wiesz, o każdym da się powiedzieć, że jest nieodpowiedzialny, bo się zaciągnął do wojska, ponieważ nikt nie jest samotną wyspą. Każdy ma kogoś pod opieką, jak nie żonę/męża i dzieci to rodziców, a nimi z czasem też trzeba się opiekować, jak dziećmi. Według rozumowania proponowanego przez Ciebie nikt nie powinien prowokować sytuacji, w których można dać się zabić, bo każdy ma kogoś pod opieką. Czyli po prostu nie wstępujmy do wojska, szczególnie podczas wojny, bo można wtedy zginąć i będziemy nieodpowiedzialni za nasze rodziny. I dobrze, że tyle kobiet się zaciągnęło. Ciekaw jestem ile wśród nich było matek kilkorga dzieci. Uważam, że punkt werbunkowy czy jak go tam nazwiemy nie powinien takich kobiet przyjmować do wojska - ewentualnie tyły, służby pomocnicze etc PS - zapewne dobrze wiesz, że do niektórych operacji/akcji kierowano wyłącznie kawalerów (II WŚ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Teraz, formoza58 napisał: Czasem zaskakujesz, trochę to taka " piaskownica"... No cóż, odpowiedziałeś Nie zaskakuję tylko odpowiadam na niepotrzebne Twoje stwierdzenie bym się zajął lotnictwem tzn. nie komentował (nie miał własnego zdania - można się z nim zgodzić lub nie) wpisów w tym wątku. Piaskownica duża zapraszam, naucz e jak się robi piaskowe babki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 5 minut temu, balans napisał: Problem w tym, że ja nie mam żadnych sympatii, ja oceniam sytuację całkiem na chłodno. Skrajnym antykomunistą i rusofobem byłem w PRL-u. W wolnej Polsce mi przeszło, po tym jak zobaczyłem co Amerykanie wyprawiają na świecie, jak dostali wolną rękę. Do tego niestety, ale sprawdzają się moje przepowiednie. Na ten przykład sporo lat temu pisałem tu na forum [jeżeli jest archiwum to można sprawdzić], że w naszym interesie jest spokój i stabilizacja na wschodzie, a nie podpalanie Ukrainy kolorowymi rewolucjami i majdanami, bo to się dla nich tragicznie skończy, a my przy tym najbardziej oberwiemy odłamkami. Ale zwyciężyła u nas pseudo polityka jagiellońska i tak już po 8 latach od majdanu Ukraina stała się najbiedniejszym krajem w Europie [dochód na głowę], a teraz przeżywa prawdziwy dramat i koszmar wojny, bo Zełenski uwierzył, że w razie czego to go NATO obroni... Jeżeli myślisz, że to przez Majdan jest wojna to pewnie masz rację, ale wniosków nie wyciągasz dobrze. Myślisz, że gdyby Ukraina była dalej prorosyjska to nie byłoby teraz żadnej wojny? Śmiem twierdzić, że gdyby nie Majdan to wojna toczyła by się teraz na terenie Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Teraz, Sedco Express napisał: Nie zaskakuję tylko odpowiadam na niepotrzebne Twoje stwierdzenie bym się zajął lotnictwem tzn. nie komentował Żle to odebrałeś, nie takie były moje intencje. Tylko , że nie " wypuszczasz powietrza z balonika" i wszystko traktujesz śmiertelnie poważnie. Twoja sprawa... A z ta piaskownicą, przyjmuję zaproszenie, tyle, że ... No widzisz, ciagle " pełen balonik"? Echch, życie... Teraz, Sedco Express napisał: Nie zaskakuję Po Twoich aluzjach i zarzutach w wątku " Zielone diabły...", zmieniłem zdanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ducati Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Rosyjski atak na Ukrainę – stan po 20 dniach Andrzej Wilk Piotr Żochowski Współpraca Sławomir Matuszak W ciągu ostatniej doby Siły Zbrojne Ukrainy miały przeprowadzić „niszczące uderzenia na zgrupowania wojsk okupantów na tymczasowo zajętych terytoriach” oraz przejść do kontrataku na wybranych kierunkach, co w ocenie Kijowa ma „kardynalnie zmieniać sytuację stron”. Wróg miał łącznie utracić – z tytułu zniszczenia bądź utraty zdolności bojowej – do 40% pododdziałów uczestniczących w agresji przeciwko Ukrainie. Zarazem wojska rosyjskie kontynuowały uderzenia rakietowo-powietrzne oraz ostrzał infrastruktury i obiektów mieszkalnych w ukraińskich miastach. Poza dotychczasowymi rejonami walk po raz pierwszy ich celem stały się cywilne obiekty w Berdyczowie, Winnicy i Zaporożu. Główny wysiłek Rosjan ma się skupiać na umocnieniu i utrzymaniu wcześniej zajętych pozycji i rejonów obrony, niemniej w południowej i wschodniej Ukrainie kontynuują oni działania ofensywne. Siły Zbrojne Ukrainy rozpoczęły mobilizację drugiego rzutu rezerwy (żołnierze powołani w pierwszej kolejności mieli zostać w całości rozdysponowani pomiędzy walczącymi jednostkami). Obejmie ona także osoby podlegające obowiązkowi mobilizacji, które nie mają za sobą zasadniczej służby wojskowej (mają być kierowane do ośrodków szkolenia). Tymczasowo z obowiązku mobilizacyjnego zwolnione zostały kobiety, które będą powoływane „w szczególnych wypadkach” (głównie specjalistki służb medycznych i łączności). Żołnierze służby zasadniczej mają być kierowani do walki w przypadku objęcia działaniami wojennymi nowych terenów kraju. W okolicach Kijowa agresor kontynuował bombardowania i ostrzał, do okresowych walk i wymiany ognia dochodziło głównie w rejonach buczańskim, wyszogrodzkim i browarskim. Miały mieć one łagodniejszy charakter niż w dniach poprzednich, a Rosjanie skupili się na gromadzeniu sił. Natarcie rosyjskie od północy miało zostać powstrzymane 10 km od granic Kijowa. W nocy obrońcy mieli prowadzić działania zaczepne, a także zadać wrogim wojskom straty w pojedynku artyleryjskim. Na kierunku siewierskim również dominowały działania bezkontaktowe, a do walk dochodziło sporadycznie. Atakujące siły rosyjskie zostały zatrzymane na północno-wschodnich obrzeżach Czernihowa. Także na kierunku słobodzkim – poza bombardowaniami i ostrzałem – Rosjanie prowadzili głownie działania blokujące (Sumy, Izium) i gromadzili siły. Obrońcy mieli odeprzeć uderzenie na Charków. Na kierunku donieckim wojska rosyjskie zajęły pozycje w rejonie m. Popasna, która w poprzednich dniach była ostrzeliwana, mają się też umacniać na zachodnich obrzeżach m. Rubiżne. Rosjanie, doznawszy strat, nie zdołali przełamać obrony ukraińskiej w rejonie Lisiczańska i Siewierodoniecka, a także w Mariupolu. Miejscowości na kontrolowanej przez Ukrainę części obwodów ługańskiego i donieckiego są permanentnie bombardowane i ostrzeliwane (po raz pierwszy Mariupol był ostrzeliwany również od strony morza). Na kierunku południowobużańskim jednostki rosyjskie zbliżyły się do Nikopola (artyleria rakietowa ostrzelała zachodnie obrzeża miasta), ale agresor nie wszedł w głąb obwodu dniepropetrowskiego. Rosjanie mają kontynuować działania na kierunku Krzywego Rogu i zacieśniać pierścień oblężenia Mikołajowa. Siły ukraińskie miały przeprowadzić skuteczny atak w głębi ugrupowania agresora, bombardując lotnisko w m. Czornobajiwka nieopodal Chersonia (zniszczonych miało zostać 7 śmigłowców). Władze Odessy ostrzegają przed możliwością przeprowadzenia desantu przez zgrupowanie okrętów operujących w północno-zachodniej części Morza Czarnego. Miasto i okolica były bombardowane, Rosjanie starali się rozpoznać i zniszczyć pozostałe elementy systemu obrony powietrznej w obwodzie odeskim. Według danych Sztabu Generalnego Ukrainy łączne szacunkowe straty rosyjskie wyniosły dotychczas około 13,8 tys. żołnierzy (zabitych, rannych, wziętych do niewoli), 430 czołgów, 1375 pojazdów opancerzonych, 84 samoloty, 108 helikopterów, 70 wieloprowadnicowych wyrzutni rakietowych, 43 systemy obrony powietrznej, 190 systemów artyleryjskich, 819 pojazdów kołowych, 11 bezpilotowców, 60 cystern z paliwem, 3 jednostki pływające. Rosyjski resort obrony twierdzi, że początku konfliktu straty ukraińskie wyniosły 111 samolotów, 68 śmigłowców i 160 dronów. Zniszczono również 159 przeciwlotniczych systemów rakietowych, 1353 czołgi i inne opancerzone wozy bojowe, 129 wieloprowadnicowych systemów rakietowych, 493 działa i moździerze, 1096 pojazdów kołowych. Do tzw. Donieckiej Republiki Ludowej mają przybyć zagraniczni ochotnicy, których liczbę samozwańcze władze szacują na 20 tys. ludzi. Jest to kolejny sygnał, po informacjach o werbunku najemników w Syrii, o tym, że dowództwo rosyjskie podjęło decyzję o wzmocnieniu swoich sił formacjami złożonych z obcokrajowców. Okupanci kontynuują brutalną pacyfikację zajętych miejscowości, dochodzi do zabójstw i gwałtów. Rosyjskie wojsko splądrowało elektrownię atomową w Czarnobylu (sprzęt komputerowy, odzież ochronną). W obwodzie chersońskim Rosjanie podejmują bez powodzenia próby tworzenia lokalnej „milicji ludowej”. Kijów przygotowuje się do obrony przed atakiem lądowym. W celu podniesienia poziomu dowodzenia siłami ukraińskimi zgromadzonymi w stolicy prezydent Zełenski mianował dotychczasowego dowódcę Operacji Sił Połączonych Ołeksandra Pawluka szefem Kijowskiej Obwodowej Administracji Wojskowej. Wyznaczenie doświadczonego wojskowego na stanowisko formalnie administracyjne oznacza mianowanie dowódcy obrony Kijowa. Mer Kijowa oświadczył, że miasto jest gotowe do obrony. Służba Bezpieczeństwa Ukrainy kontynuuje operację kontrwywiadowczą przeciwko rosyjskiej agenturze. 14 i 15 marca ujęto 60 współpracowników służb specjalnych FR i zneutralizowano 20 wrogich grup dywersyjno-rozpoznawczych, co świadczy o dużej aktywizacji agenturalnej na zapleczu sił ukraińskich. Większość zatrzymanych osób przekazywała dane dotyczące lokalizacji jednostek wojskowych i obrony terytorialnej. 15 marca Rada Najwyższa przedłużyła obowiązywanie stanu wojennego do 25 kwietnia i przyjęła ustawę o możliwości wydłużenia pracy w przedsiębiorstwach do 6 dni i 60 godzin w tygodniu. Ponadto prezydent Zełenski podpisał ustawę o odpowiedzialności karnej do 15 lat pozbawienia wolności za współpracę z Rosją, administracją okupacyjną oraz jej siłami zbrojnymi, a także ustawę o przeciwdziałaniu rosyjskiej propagandzie. Ostatni dokument m.in. zabrania mediom negowania agresji Rosji wobec Ukrainy od 2014 r. i uznawania konfliktu na Donbasie za wojnę domową. Ustawa przewiduje również możliwość likwidacji partii, organizacji religijnych i społecznych, których działania kwestionują niepodległość Ukrainy, wzywają do zmiany porządku konstytucyjnego, naruszenia jej suwerenności lub integralności. Zwiększono kompetencje policji, jej funkcjonariusze otrzymali prawo do realizacji zadań związanych z obroną terytorialną, rozminowywaniem i nadzorem nad jeńcami. 15 marca z dziewięciu uzgodnionych korytarzy humanitarnych wykorzystano siedem. Strona ukraińska potwierdziła, że z Mariupola wyjechało około 20 tys., a z rejonu Sum 8,5 tys. osób. Rosjanie po raz kolejny zablokowali przejazd konwoju humanitarnego kierującego się przez Berdiańsk do Mariupola. 16 marca planowana ewakuacja z miasta Izium została zakłócona ostrzałem artyleryjskim. Z Kijowa nadal wyjeżdżają pociągi ewakuacyjne. Według ONZ Ukrainę opuściło 3 mln uchodźców, z czego około 1,4 mln stanowią dzieci, a 157 tys. osoby posiadające inne niż ukraińskie obywatelstwo. Według Straży Granicznej RP od początku wojny granicę przekroczyło 1,89 mln osób. 15 marca odprawiono 66,6 tys. Według premiera Denysa Szmyhala ukraińskie straty w wyniku wojny wynoszą 565 mld dolarów, z kolei szef MSW Denys Monastyrski podliczył, że zniszczonych zostało 3500 obiektów infrastruktury, w tym 2700 budynków mieszkalnych, 72 szkoły, 21 szpitali, 28 cerkwi oraz 165 obiektów infrastruktury krytycznej (elektrownie, sieci przesyłowe oraz gazociągi). Według doradcy prezydenta ds. gospodarczych Ołeha Ustenki 300 mld dolarów rezerw walutowych Centralnego Banku Rosji, które zostały zamrożone przez zachodnie sankcje, zostaną zabezpieczone w specjalnym funduszu na poczet reparacji dla Ukrainy. Prezydent USA Joe Biden podpisał ustawę o udzieleniu Ukrainie pomocy w wysokości 13,6 mld dolarów. Środki mają zostać przeznaczone na broń defensywną oraz wsparcie dla uchodźców, zarówno na Ukrainie, jak i poza jej granicami. W trwających negocjacjach obie strony sugerują, że możliwe jest uzyskanie porozumienia co zawieszenia broni, ale jest to uzależnione od przyjęcia punktów porozumienia politycznego. Strona ukraińska nadal nie ujawnia swojego stanowiska co do możliwych ustępstw licząc, że opóźnienia w postępach armii rosyjskiej, wpłyną na decyzję o rozejmie. Jednocześnie prezydent Zełenski oświadczył, że Ukraina nie zamierza zostać członkiem NATO, a ukraiński naród powinien liczyć tylko na siebie. Jednocześnie ponownie wezwał do zamknięcia przestrzeni powietrznej nad Ukrainą. Z kolei sekretarz Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ołeksij Daniłow stwierdził, że dla Ukrainy konieczny jest nowy sojusz obronny, w skład którego powinien wchodzić kraj dysponujący bronią jądrową i wymienił w tym kontekście Wielką Brytanię. Komentarz Spowolnienie rosyjskich działań ofensywnych obie walczące strony wykorzystują do przegrupowania i wzmocnienia. Dotychczas zaobserwowane ruchy wojsk agresora w stronę granicy z Ukrainą należy uznać za stosunkowo niewielkie (nie licząc formacji bezpieczeństwa wewnętrznego i sił najemnych potwierdzono przemieszczanie około pięciu batalionowych grup taktycznych). Wskazują one, że Rosjanie nie dążą jak na razie do liczebnego zwiększenia zgrupowania w rejonie operacji, a jedynie do uzupełnienia strat. Wyjątkiem jest zapowiedź włączenia do działań wojennych zagranicznych najemników. Celem jest zmniejszenie strat własnych w warunkach silnego oporu wojsk ukraińskich i wspomożenie jednostek pacyfikujących zajęte tereny. Działania strony ukraińskiej, która uruchomiła drugi rzut rezerwy, w tym mężczyzn podlegających obowiązkowi mobilizacyjnemu, którzy nie mają przeszkolenia wojskowego wskazują, że obrona ma mieć charakter totalny, a opór ma mieć charakter masowy. Kwestią otwartą pozostaje uzbrojenie i wyekwipowanie nowo wprowadzanych do walki żołnierzy. Należy przyjąć, że otrzymają oni przede wszystkim broń lekką i strzelecką, w dużej mierze pochodzącą ze wsparcia od państw NATO. Nadal nie ma oficjalnego potwierdzenia postępu w negocjacjach rosyjsko-ukraińskich, które toczą się na poziomie grup roboczych. Niemniej słowa Zełenskiego o tym, że Ukraina nie będzie członkiem NATO można traktować jako przygotowywanie opinii publicznej do akceptacji jednego z warunków rosyjskich (neutralny status). Można to również uznać za wybieg sygnalizujący rzekome ustępstwo, które dla Kremla nie będzie jednak wystarczające. Nie wydaje się, żeby taktyka strony rosyjskiej uległa zmianie, choć pojawiają się sygnały mogące wskazywać na złagodzenie skali rosyjskich żądań (np. neutralność zamiast demilitaryzacji). Zwiększając swymi działaniami bojowymi ofiary wśród ludności cywilnej, Putin nadal dąży do uzyskania kapitulacji Kijowa i zgody na zwasalizowanie Ukrainy. Na terenach zajętych przez Rosjan trwają brutalne pacyfikacje zajętych miejscowości spowodowane narastającą frustracją okupanta z powodu opór społeczeństwa i braku masowej kolaboracji. https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2022-03-16/rosyjski-atak-na-ukraine-stan-po-20-dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 11 minut temu, karpik napisał: Śmiem twierdzić, że gdyby nie Majdan to wojna toczyła by się teraz na terenie Polski. A niby w jakim celu miałby ktoś [w domyśle Putin] wywoływać III Wojnę Światową? Może po to, aby przejąć nasze złoża ropy naftowej, gazu, złota, palladu i diamentów? Akurat takowych nie mamy. A może po to, aby przejąć u nas zachodnie montownie, korporacje, banki i hipermarkety? No i jeszcze, w najlepszym przypadku, narazić się na gigantyczne sankcje i tak przy okazji zrazić sobie nawet Chiny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ducati Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 6 minutes ago, balans napisał: A niby w jakim celu miałby ktoś [w domyśle Putin] wywoływać III Wojnę Światową? Zwłaszcza, że nie radzi sobie z pojedynczą, bez sojuszu, Ukrainą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ducati Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Chersoń, lotnisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ducati Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 A ropa płynie nadal. https://www.blackseanews.net/en/read/186540 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 36 minut temu, formoza58 napisał: Żle to odebrałeś, nie takie były moje intencje. Tylko , że nie " wypuszczasz powietrza z balonika" i wszystko traktujesz śmiertelnie poważnie. Twoja sprawa... A z ta piaskownicą, przyjmuję zaproszenie, tyle, że ... No widzisz, ciagle " pełen balonik"? Echch, życie... Po Twoich aluzjach i zarzutach w wątku " Zielone diabły...", zmieniłem zdanie... Ha, ha, ha ! Ech życie... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Marzec 2022 Autor Share Napisano 16 Marzec 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Tak bardzo chce się wojować tej hienie? Niech bierze dupę w troki i zasuwa z resztą rządowej bandy na Ukrainę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 9 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Dowcip dekady! Mówi to łajza, która na widok jednego transparentu pod jego norą jest wywożona w kamizelce kuloodpornej do Rembertowa. Ciekawe, czy na Ukrainie znają „dorobek” Bohaterskiego Śpiocha Stanu Wojennego i czy się na to nabierają...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 28 minut temu, balans napisał: A niby w jakim celu miałby ktoś [w domyśle Putin] wywoływać III Wojnę Światową? Może po to, aby przejąć nasze złoża ropy naftowej, gazu, złota, palladu i diamentów? Akurat takowych nie mamy. A może po to, aby przejąć u nas zachodnie montownie, korporacje, banki i hipermarkety? No i jeszcze, w najlepszym przypadku, narazić się na gigantyczne sankcje i tak przy okazji zrazić sobie nawet Chiny... Piszesz jakbyś nie wierzył w imperialne ciągoty fiutina( które sam artykułował). Do tego szukasz logiki w tym co robi/ ma zrobić, żeby swoje cele osiągnąć. W sumie to chciałbym, żebyś miał rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ducati Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 https://dorzeczy.pl/swiat/276520/panstwa-nato-wyslaly-na-ukraine-systemy-przeciwlotnicze.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Godzinę temu, Ducati napisał: Zwłaszcza, że nie radzi sobie z pojedynczą, bez sojuszu, Ukrainą. A to już chyba sprawa trochę bardziej złożona, bo: Po pierwsze - wybrali na atak marzec, a to najgorszy miesiąc na tamtym terenie do tego typu działań. Bo nie można iść szeroką ławą przez pola, bo czołgi zaraz zakopią się w tłustym błocie, tylko należy się trzymać kiepskiej sieci dróg i do tego przeważnie w fatalnym stanie. A to bardzo ułatwia obronę. Po drugie - Kijów posiada przeszło 200 tysięczną armię, a przy tym przez ostanie lata został dozbrojony tysiącami nowoczesnych rakiet i granatników. Zapewne też USA wspierają ich zarówno wywiadowczo, jak i doradztwem. Po trzecie, wygląda na to, że Rosjanie trochę zlekceważyli przeciwnika, który uchodzi za zawziętego i "okopał" się w dużych miastach, nie licząc się ze stratami ludności cywilnej. A zdobyć takie miasto nie jest łatwo. Po czwarte, to Rosja przed atakiem powinna przez co najmniej tydzień - dwa bombardowaniem i atakami rakietowymi uzyskać całkowite panowanie w powietrzu i zlikwidować najważniejsze ośrodki dowodzenia, opl, itp, a tego nie zrobiła. Ale poligon to sobie Ruscy niezły zafundowali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 29 minut temu, Sedco Express napisał: I dobrze, że tyle kobiet się zaciągnęło. Ciekaw jestem ile wśród nich było matek kilkorga dzieci. Uważam, że punkt werbunkowy czy jak go tam nazwiemy nie powinien takich kobiet przyjmować do wojska - ewentualnie tyły, służby pomocnicze etc PS - zapewne dobrze wiesz, że do niektórych operacji/akcji kierowano wyłącznie kawalerów (II WŚ) Wiesz, ciężki temat poruszyłeś. Nie ma tutaj łatwych, szybkich, prostych, jedynie trafnych odpowiedzi o ludzką odpowiedzialność/nieodpowiedzialność przy zaciąganiu się do wojska. W czasie, gdy jest tzw. stan wyższej konieczności, jakim jest wojna, racjonalne myślenie o odpowiedzialności zanika, a w każdym razie radykalnie się zmienia. Zawsze. Ja tę ukraińską poległą dziś żołnierkę-matkę sześciorga dzieci podziwiam i bardzo szanuję i takie też są głosy z całego świata. Gdybym miał sześcioro dzieci, jak ona, a ruska swołocz najechałaby Polskę to też bym się zaciągnął i to raczej nie do lotnictwa (gdzie pewnie chcieliby mnie wcisnąć i pewnie bym ocalał z wojny) tylko raczej do karabinu i Javelina, czy czegoś podobnego, żeby natłuc tego ruskiego bydła, ile tylko bym zdołał. Przywołany przez Ciebie przykład nastolatek z Powstania Warszawskiego... nie bardzo wiem, czemu miałby służyć w kontekście Twoich rozważań o ludzkiej odpowiedzialności? Przypominam, że człowiek nie opiekuje się tylko dziećmi. W myśl Twojego poglądu, jaki prezentujesz na te kwestie (dopasowuję się do niego) w takim razie te nastolatki z PW też były nieodpowiedzialne i to nawet bardziej, niż ta poległa dziś ukraińska matka sześciorga dzieci. Chyba nie wydaje Ci się, że nastolatka – która jeszcze nie ma sześciorga dzieci – nie ma w życiu żadnych zadań wobec swojej rodziny, żadnych zobowiązań i twardych obowiązków wobec rodziny. Zaciągając się do PW taka nastolatka, wg Ciebie, też jest skrajnie nieodpowiedzialna. Dzieci bardzo szybko rosną, wychowuje się je krótko, a współczesny 14- lub 15-latek to już mechanizm samopilnujący się i samonapędzający się. W kręgu najbliższych przyjaciół mamy 13-latka, który nie wymaga żadnej opieki ani kontroli. Pomaga swojej mamie-wdowie w prowadzeniu domu, opiekuje się niepełnosprawną siostrą. To dorosły facet. Tymczasem rodzicami trzeba się zajmować, opiekować co najmniej 20 lat, gdy powoli staczają się w otchłań starości i chorób, a czasami trzeba się nimi zajmować nawet dłużej niż ćwierć wieku. Na pewno o tym wiesz. No i co wtedy z Twoją teorią o nieodpowiedzialności poległej dziś ukraińskiej żołnierki-matki sześciorga dzieci? Gdyby trzymać się Twojej teorii to nastoletnie dziewczyny z PW są po wielokroć bardziej nieodpowiedzialne, bo ginąc w powstaniu odebrały swoim rodzicom szansę na godną starość pod opieką własnych dzieci. Tak by to wyglądało po dopasowaniu się do Twojej teorii i do moralnej oceny śmierci tej ukraińskiej żołnierki-matki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Teraz, balans napisał: nie licząc się ze stratami ludności cywilnej Tak, tak. Dobrze, że kacapy liczą się ze stratami ludności cywilnej - szczególnie bombardując przedszkola, szpitale położnicze itp. Balans - czasem jak czytam twoje posty, to z monitora zieje mi stęchniętą, zapoconą onucą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Marzec 2022 Share Napisano 16 Marzec 2022 Ukraina: S-300 zestrzeliwują nowe myśliwce Rosji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi