Tyr Napisano 15 Styczeń 2022 Napisano 15 Styczeń 2022 (edytowane) 28 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Tyr... Wiem, wiem... Polska mesjaszem narodów, będziemy chrystianizować i uczyć jeść widelcem.. Bo się wszyscy od Piasta na nas uwzięli, a my przecież... sam miód i bakalie.. Co nie zmienia faktu, że jak się sami o własne nogi potkniemy, to nikt nam ręki nie poda. Podobnie, gdy kto inny podłoży. Ale jakoś mam dziwne wrażenie, graniczące z pewnością, że od dłuższego czasu sami sobie krzywdę robimy... zwalając winę na innych. Ja wiem, czym uzasadnisz zaprzeczenie*, ale jeszcze kilka lat temu mieliśmy doskonałe, a przynajmniej dobre stosunki z całkiem sporą liczną państw na Świecie i większością w Europie. Czego nie można napisać o Polsce dziś... * czyli, że nam zazdroszczą wstawania z kolan i nie patrząc jak mocno śmy się w łeb przywalili, robią wszystko, żebyśmy znów plackiem... Kilka lat temu to ambicją, rządzących porzednio było, ciepła woda w kranie, szczaw i mirabelki , sorry taki mamy klimat i po co nam coś jak już jest w Niemczech a i dziś tamci robią wszystko für Deutschland... Trzeba mieć bielmo na oku by nie widzieć, że eurokołchoźnicy dążą do zredukowania, razem z ruskim kołchozem znaczenia Polski do państwa wasalnego...Po to poparcie dla totalnej i zagrywki o Turowie, praworządności, lgbt, i inne. Edytowane 15 Styczeń 2022 przez Tyr
Czlowieksniegu Napisano 15 Styczeń 2022 Napisano 15 Styczeń 2022 Tyr.... Najgorsze, a może i najzabawniejsze, że ty wierzysz, w to co piszesz... PS "Ciepła woda"? Nie jeden by dziś chciał...
bjar_1 Napisano 15 Styczeń 2022 Napisano 15 Styczeń 2022 Śmichy-chichy, ale teraz to już nie ma żartów - https://www.medonet.pl/zdrowie,zglaszaja-sie-do-urologow-z-covidowym-penisem--co-na-to-lekarze-,artykul,93701464.html
Tyr Napisano 15 Styczeń 2022 Napisano 15 Styczeń 2022 (edytowane) Inflacja w Kanadzie ok. 5% w stanach ok. 7,5 a to gospodarki mocno powiązane więc zaraz wyrównają w górę... I to bez pompowania pieniądza w rynek i gospodarkę jak u nas. Był taki jeden co walczył z wiatrakami jak Sancho Pansa*- schładzał gospodarkę, likwidował przemysł- balcerowicz, który znowu został autorytetem totalnej. *jako sługa kapitału Edytowane 15 Styczeń 2022 przez Tyr
Czlowieksniegu Napisano 15 Styczeń 2022 Napisano 15 Styczeń 2022 Tyr "I to bez pompowania pieniądza w rynek i gospodarkę jak u nas " Hmmmm.... "24.03.2020 – ten dzień przejdzie do historii, bowiem amerykański bank centralny FED ogłosił nieograniczony dodruk dolara. Za świeżo wydrukowane będzie skupował z rynku wszelkie aktywa m.in. akcje, obligacje i ETF. Wszystko po to aby uratować amerykańską gospodarkę przed falą bankructw." Choć rok później: "Federalny Komitat Otwartego Rynku (FOMC) podjął decyzję o ograniczeniu skupu obligacji skarbowych o 10 mld USD miesięcznie oraz obligacji skarbowych o 5 mld USD miesięcznie. Oznacza to, że skala ilościowego poluzowania polityki monetarnej (ang. quantitative easing – QE) została zmniejszona ze 120 mld USD do 105 mld USD miesięcznie. Decyzja byłą zgodna z oczekiwaniami większości ekonomistów. Co więcej, skala QE zostanie zredukowana także w grudniu również o kolejne 15 mld USD. Oznacza to, że od grudnia Fed będzie skupował obligacje skarbowe za 60 mld USD miesięcznie oraz dług hipoteczny za 30 mld USD miesięcznie. FOMC zakłada też, że dalsze redukcje QE "zapewne będą właściwe" także w kolejnych miesiącach." Ale za to: "Fed zdecydował się utrzymać stopy procentowe na obecnym, niemal zerowym poziomie. Główna stopa zatem mieści się w przedziale 0-0,25 proc. W odpowiedzi jednak na rosnącą inflację bank centralny przedstawił harmonogram podwyżek stóp procentowych. Zgodnie z nim zaplanowano trzy kolejne podwyżki stóp procentowych w 2022 roku."
Orsza Napisano 18 Styczeń 2022 Napisano 18 Styczeń 2022 Ciekawe czy on osieroci swoje dzieci z powodu szczepionki?
karpik Napisano 20 Styczeń 2022 Napisano 20 Styczeń 2022 Ładne jaja Chorowaliśmy rodzinnie 2 miesiące temu. Młody znowu pozytywny Pewnie omikron bo tylko gardło i stan podgorączkowy.
les05 Napisano 20 Styczeń 2022 Autor Napisano 20 Styczeń 2022 Ładne jaja, kolega zmarł na covida, nie widziałem go kilka miesięcy a dowiedziałem się z nekrologu.
les05 Napisano 20 Styczeń 2022 Autor Napisano 20 Styczeń 2022 To świadczyłoby, że ktoś w tym bajzlu jeszcze steruje ale tak dobrze to nie jest. 1
takafura Napisano 20 Styczeń 2022 Napisano 20 Styczeń 2022 Dyrektor Szpitala Specjalistycznego w Pile Wojciech Szafrański potwierdził pojawiające się wcześniej w przestrzeni publicznej informacje, jakoby jeden z lekarzy zarobił w ciągu roku bagatela milion złotych. Czyli 85 000 zł miesięcznie.
karpik Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 3 godziny temu, takafura napisał: Dyrektor Szpitala Specjalistycznego w Pile Wojciech Szafrański potwierdził pojawiające się wcześniej w przestrzeni publicznej informacje, jakoby jeden z lekarzy zarobił w ciągu roku bagatela milion złotych. Czyli 85 000 zł miesięcznie. Pomyślałeś, że to wina systemu. Jeżeli lekarz musi pracować 400h w miesiącu, a zarabia 200zł/h(nie widzę w tym nic dziwnego czy złego)= 80000zł.
takafura Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 10 godzin temu, karpik napisał: Pomyślałeś, że to wina systemu. Jeżeli lekarz musi pracować 400h w miesiącu, a zarabia 200zł/h(nie widzę w tym nic dziwnego czy złego)= 80000zł. Wiem że specjaliści w prywatnych gabinetach zarabiają sporo - kumpel w tym tygodniu zapłacił 500 zł za wizytę. Tu byłem zaskoczony że to w szpitalu na etacie/etatach można zarobić. A druga sprawa to proporcje zarobków tego pracusia ( 1,0 mln) do rocznego budżetu szpitala ( 180,0 mln).
Czlowieksniegu Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 takafura "...etacie/etatach...." I tu możesz poczuć się zaskocznym- większość znanych mi lekarzy, z których usług rodzinnie korzystamy, jest czy to na własnej działalności, czy na np kontraktach. Podobnie, jak można z informacji medialnych wyciągnąć, większość ratowników medycznych jest na samozatrudnieniu. A to mocno zmienia sytuację... PS "A druga sprawa to proporcje zarobków tego pracusia ( 1,0 mln) do rocznego budżetu szpitala ( 180,0 mln). " A jak się ma do dochodów glonojadów od Glapińskiego, dla przykładu? Że wiele innych przykładów pominę? Myślisz, że robienie kawy czy loda wymaga większej wiedzy, pociąga za sobą większą odpowiedzialność, itp, itd?
takafura Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: "A druga sprawa to proporcje zarobków tego pracusia ( 1,0 mln) do rocznego budżetu szpitala ( 180,0 mln). " A jak się ma do dochodów glonojadów od Glapińskiego, dla przykładu? Że wiele innych przykładów pominę? Myślisz, że robienie kawy czy loda wymaga większej wiedzy, pociąga za sobą większą odpowiedzialność, itp, itd? To jednak całkiem inne zjawisko. Ten lekarz jest z pewnością specjalistom wysokiej klasy i mam nadzieję ciężko czyli z sercem pracującym z korzyścią dla setek pacjentów. Niech dobrzy lekarze tyle u nas zarabiają aby ich nie korciła emigracja zarobkowa. A te asystentki Glapińskiego - chyba nic nowego nie jestem w stanie dodać ponad to co już o nich napisano ;)
les05 Napisano 21 Styczeń 2022 Autor Napisano 21 Styczeń 2022 Stalin - ten miał zdrowe podejście do lekarzy:) 1
Czlowieksniegu Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 takafura "To jednak całkiem inne zjawisko. ..." Nie bardzo to rozumiem a propos konia powyższe? A glonojady? Nigdy się nie dowiemy, ile podobnych kreatur za potężną kasę wisi na etatach i umowach. Pomyśl, co najwyżej o załączonych zdjęciach...
takafura Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 11 minut temu, Czlowieksniegu napisał: takafura "To jednak całkiem inne zjawisko. ..." Nie bardzo to rozumiem a propos konia powyższe? No, te glonojady to czyste pasożytnictwo. Albo symbioza - trochę dają sporo biorą w zamian...
bjar_1 Napisano 21 Styczeń 2022 Napisano 21 Styczeń 2022 3 dawki i maseczki nie pomogły ;) https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,lech-walesa-zakazony-koronawirusem--jest-po-trzech-szczepionkach--jak-to-mozliwe-,artykul,49209626.html
Rekomendowane odpowiedzi