Erih Napisano 3 Sierpień 2019 Share Napisano 3 Sierpień 2019 23 godziny temu, miroslav napisał: Cóż wypada wyjaśnić Koledze dlaczego ograbienie szczeniaka uczącego się jeździć jest złem Podział między Człowiekiem a bydlakiem bynajmniej nie wynika z narodowości . Będąc uzbrojony i umundurowanym przedstawicielem państwa nadal mamy możliwość wyboru . Styczeń 45 rok . Śnieg i mrozy .Ofensywa . Palą się okoliczne wsie . Mój Dziadek wywiózł Rodzinę wozem do lasu . Tam natrafił na grupę niemieckich żołnierzy z rozbitego oddziału .Chcieli zabrać wóz i konia ale zobaczyli w pierzynach dzieciaki w tym moją Mamę . Wybór - ich życie czy dzieci . Poszli przez śnieg na piechotę . Oczywiście pomimo wielu krzywd i ciężkich doświadczeń moich bliskich po latach nadal mam nadzieję że wrócili do swoich Rodzin . Zresztą to wszystko detale, prawdziwym złem jest propaganda szczująca ludzi do czasu aż rzucą się do gardeł i zaczną zabijać . Ma nadzieję że i takim Stwórca znajdzie jakiś czyściec . Najcięższy grzech biorą na siebie . Niemcy postąpili bardzo rozsądnie - mogli się spodziewać że taki rabunek sprowadzi na nich zemstę miejscowych. Przypadki niemieckich żołnierzy którzy nie wrócili do siebie, bo podpadli miejscowym są wcale liczne. Ci sami żołnierze będąc w sile, jeszcze tydzień wcześniej by się nie zawahali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 14 Sierpień 2019 Share Napisano 14 Sierpień 2019 "Będąc w sile tydzień wcześniej" mieliby własny transport i "na gwizdek" im chłopski wóz drabiniasty czy też sanie z ochwaconą szkapą . Niby kłonicy mieli się obawiać :). Dobro jest dobrem niezależnie z jakich rąk je otrzymujesz . Zło złem. Nieco dziwne jest wrażenie że istniejemy dzięki serii zbiegów okoliczności ,decyzji z przed wielu lat lub prozaicznie nadmiarowi wypitego alkoholu :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 14 Sierpień 2019 Share Napisano 14 Sierpień 2019 9 minut temu, miroslav napisał: "Będąc w sile tydzień wcześniej" mieliby własny transport i "na gwizdek" im chłopski wóz drabiniasty czy też sanie z ochwaconą szkapą . Ten transport to były właśnie chłopskie szkapy i wozy drabiniaste. Wermachtu nie stać było, by oprzeć się w całości na trakcji motorowej, więc rekwirowali ogromne ilości koni i wozów konnych, a w strefie przyfrontowej brali wszystko jak leci. A co do kłonicy, to jeszcze dziś gdzieniegdzie ze starych chałup wyjmuje się zadołowane Mausery Mosiny i inne dobro, w gospodarstwie przydatne... Tylko po co chłop miał ryzykować, wystarczyło znaleźć jakiegoś sowieckiego bojca, i poinformować którędy Niemce uciekają. ACz załatwiła by takowe towarzystwo odmownie w krótkich abcugach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 14 Sierpień 2019 Share Napisano 14 Sierpień 2019 Tu sięgamy sedna problemu nie mieli Lend-Lease i nie zapłaconych Studebakerów . a i tak woleli z kopyta . Dziwna nacja - ani rovera ani wozu nie wzięli .:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 15 Sierpień 2019 Share Napisano 15 Sierpień 2019 17 godzin temu, miroslav napisał: Dziwna nacja - ani rovera ani wozu nie wzięli .:))) Była różnica między postępowaniem Niemców i Sowietów - ci pierwsi jak rekwirowali [konie, krowy, wozy itp.] to przeważnie zostawiali jakiś papier/pokwitowanie, a ci drudzy to przeważnie pokwitowania nie wystawiali. A odnośnie rabunków/gwałtów na ludności cywilnej, to w większości dokonywały tego oddziały tyłowe i różni maruderzy. Reakcja dowództwa też była różna, bo są znane przypadki, gdy jak poszkodowany wskazał winnego, to dowódca kazał sołdatowi wystąpić przed szereg, a następnie wyciągnął rewolwer i go zastrzelił. A zresztą w bardzo biednej Polsce, gdzie rower był luksusem, bo w większej ilości rowery pojawił się dopiero z szabru na tzw. Ziemiach Odzyskanych, nie bardzo było co rabować. Co nie znaczy, że takich przypadków nie było, bo typowy sołdat miał ze sobą tylko jakąś menażkę i trochę szmat, a wszystko więcej to było dla niego dobro luksusowe. Pytanie zasadnicze jest inne - czy lepiej w majestacie niemieckiego prawa trafić do KL, czy stracić bezprawnie rower z rąk sowiecko sołdata... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Sierpień 2019 Share Napisano 15 Sierpień 2019 balans- właśnie czytam pewne wrześniowe wspomnienia i poza masą rabunków dokonywanych przez Wehrmacht, nader częstym pokwitowaniem jest stwierdzeni "Beck zapłaci". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 Balans Rower dobro ówcześnie ekskluzywne ,proporcjonalna wartość użytkowa i finansowa na poziomie dzisiejszego samochodu. Moi byli zbyt biedni więc z resztek części złożył Dziadek . Fakt że okradają dziecko "czernoroboczego" raczej nie pomógł :) Rzeczywiście to "trofiejne" jednostki tyłowe które w sposób systemowy i za przyzwoleniem swojego "naczalstwa" grabiły ludność . Jednak bez pomocy książek mogę podać kilka przykładów podobnych zachowań "frontowców" . O gwałtach jak zauważyłeś z przyczyn kulturowych nie piszę. Wspomniano o broni posiadanej przez Chłopów, owszem dużo ale po przejściu frontu . Ponad sto tysięcy naszych "zwiedziło" po wojnie Syberię za walkę z Niemcami lub posiadanie broni . Pytanie zasadnicze lepszy - KL czy Died Maroz ? Twoja pobłażliwość dla "bojców" jest dla mnie całkowicie niezrozumiała . Zwłaszcza jeśli należysz do poprzedniego pokolenia . Jeśli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 12 godzin temu, miroslav napisał: Miroslav Jak dla mnie jesteś zupełnie niewiarygodny. Najpierw piszesz, że Niemcy spalili wam rodzinny dom i niektórych z rodziny wysłali na śmierć do KL, a następnie ich gloryfikujesz - jacy to cywilizowani ludzie byli. A, że jakiś sowiecki sołdat zajumał Twojemu ojcu rower, który podobno "z resztek części złożył Dziadek", to przedstawiasz ich jako zwyrodnialców. Znaj proporcjum Mocium Panie! I jeszcze dwie uwagi: 1. Po wojnie nie wysyłano Polaków na Sybir - UB miało swoje więzienia. 2. I taka ogólna - od wieków przemarsz wojsk był traktowany jako jedna z plag i tak pozostało do dzisiaj [wystarczy zobaczyć jak wyglądają obecnie po przemarszu wojsk takie kraje jak Irak, Libia czy Syria]. To oczywiście dotyczyło wszystkich frontów II W.Ś. a nie tylko frontu wschodniego. Wszędzie były rabunki i gwałty, mordowanie jeńców, cywili i dobijanie rannych. Wystarczy się na ten przykład zapoznać z historią 45 DP US Army [szlak bojowy - Sycylia, Włochy, Austria i Niemcy]. Doszło do tego, że pod koniec wojny jakiś amerykański prokurator chciał się nimi zająć, ale gen. Patton to storpedował. To, że na podbitych terenach III Rzeszy sołdaci dostali w ramach odwetu wolną rękę, to trochę inna bajka jest, po prostu zwycięzców nikt nie sądzi, a przegrani mają przechlapane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 Orzesz ty Balans. Ty już zaczynasz bredzić. https://pl.wikipedia.org/wiki/Represje_ZSRR_wobec_Polaków_i_obywateli_polskich_1939–1946 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 24 minuty temu, Tyr napisał: Orzesz ty Balans. Ty już zaczynasz bredzić. A co ma piernik do wiatraka? Co ma wspólnego depolonizacja kresów z tym co się działo po wojnie na terenach pojałtańskiej Polski? Gdzie tu masz wysyłki na Sybir? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 4 minuty temu, balans napisał: A co ma piernik do wiatraka? Co ma wspólnego depolonizacja kresów z tym co się działo po wojnie na terenach pojałtańskiej Polski? Gdzie tu masz wysyłki na Sybir? Do dziś nie bardzo wiadomo co się stało ze schwytanymi w czasie obławy augustowskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 balans- a kto napisał: "Po wojnie nie wysyłano Polaków na Sybir" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 7 minut temu, Erih napisał: Do dziś nie bardzo wiadomo co się stało ze schwytanymi w czasie obławy augustowskiej. Obława augustowska jest takim wyjątkiem. Sowieci zareagowali na działalność naszego podziemia, które polegało na atakach na ich transporty z trofiejnymi dobrami z terenów dawnej Rzeszy. Z tego co można wyczytać, to aresztowano wtedy 2000 osób, z tego większość zwolniono, a los ok. 600 jest nie znany. Zapewne zostali rozstrzelani gdzieś w pobliżu, bo gdyby trafili na Syberię, to po 56 roku by się w większości odnaleźli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 Balans staraj się :) ...Proces szesnastu ...tylko Łubianka ? Gułag po 45 nie istniał ? podobnie jak KL w Polsce wyzwolone i natychmiast ponownie uruchomione . Nikogo nie gloryfikuję - prosty ludzki gest który dał szansę mojej Rodzinie . Problem polega na tym że Niemcy biją się w piersi i przyznają do zła. Natomiast na Wschodzie od przedszkola uczą alternatywnej wersji historii. Coś jak Heroic fantasy. Więc żadne dyskusje nie mają sensu . Moja wiarygodność w Twoich oczach jest mi dramatycznie obojętna.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Sierpień 2019 Share Napisano 19 Sierpień 2019 10 minut temu, miroslav napisał: Problem polega na tym że Niemcy biją się w piersi i przyznają do zła. Nie zauważyłem. Tam jest "spychologia" na mitycznych "nazistów". Merkelowa powiedziała przecież o D-Day, że alianci wylądowali, żeby uwolnić Niemcy od nazizmu. Zapomniałeś, że to była armia kierowców, muzyków z orkiestr i typków od obierania ziemniaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Sierpień 2019 Share Napisano 19 Sierpień 2019 13 godzin temu, miroslav napisał: Natomiast na Wschodzie od przedszkola uczą alternatywnej wersji historii. Coś jak Heroic fantasy. Więc żadne dyskusje nie mają sensu . Zgadzam się z tym, że żadna dyskusja z kimś, kto tu lansuje "nową historię", produkowaną obecnie dla gimbazy, nie ma najmniejszego sensu. Zgadzam się również z tym, że obecnie na Wschodzie uczą "alternatywnej historii", ale dotyczy to przede wszystkim neo-banderowskiej UPAiny, gdzie faktycznie już od przedszkola wpaja się kult Bandery i zbrodniczej UPA. To czego się obawiam, to to, że jest ich już u nas przeszło 3 miliony, a ma być więcej... Bez odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 19 Sierpień 2019 Share Napisano 19 Sierpień 2019 Bjar - z chęcią wysłucham zbliżonej sensem wypowiedzi współczesnego przywódcy drugiego agresora. Tam nie ma "spychologii" jest "mitologia" autentyczna duma z polityki stalina . Balans - nie zniechęcaj się :) dobij "germanofila " :) "Procesu Szesnastu" i jego otoczki nie da się usprawiedliwić żadnymi normami cywilizowanych systemów sądowych lub społecznych . Ale zachęcam byś się starał i kopał z rozmachem :) Muszę dodać że słodko usłyszeć na swój temat "gimbaza" ach gdzie lata młodości ,radosne pochody z chorągiewkami... rozmarzyłem się po prostu :). Partia to ręka milionopalca w jedną miażdżącą dłoń zaciśnięta ... jednostka zerem ,jednostka bzdurą (z tą pięciopudową kłodą miałem problem poznawczy -co zacz ? ) a nam którzyśmy w drodze niechaj flaga łopoce , na lądzie i na morzu przy węglu i przy zbożu ... :))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 20 Sierpień 2019 Share Napisano 20 Sierpień 2019 2 godziny temu, miroslav napisał: Partia to ręka milionopalca w jedną miażdżącą dłoń zaciśnięta ... jednostka zerem ,jednostka bzdurą (z tą pięciopudową kłodą miałem problem poznawczy -co zacz ? ) a nam którzyśmy w drodze niechaj flaga łopoce , na lądzie i na morzu przy węglu i przy zbożu ... :))))) Istne de javu jak tak popatrzeć z dala na dzisiejszą rzeczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 21 Sierpień 2019 Share Napisano 21 Sierpień 2019 W dniu 20.08.2019 o 02:03, fala napisał: Istne de javu jak tak popatrzeć z dala na dzisiejszą rzeczywistość. Trudno aby było inaczej, bo rządzący nami wychowali się w czasach PRL-u i władza kojarzy im się z systemem autorytarnym i do takiego zmierzają, bo innego nie znają. A zresztą każda rewolucja, która wybuchała pod hasłami: wolności, równości, egalitaryzmu i sprawiedliwości, zawsze kończyła jako dyktatura. Taka już jest prawidłowość dziejów. To tylko ja byłem bardzo naiwny, wierząc [od 1980 roku przez całe 12 lat], że rewolucji "Solidarności" to nie dotyczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.