Skocz do zawartości

Reparacje za IIWŚ

les05

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 minut temu, karpik napisał:

Dlatego lwia część elektoratu piss to nie wyborcy, tylko wyznawcy. Rzadko tego świadomi.

Mam nadzieję że bawiąc się ze AI maż też świadomość co może wyniknąć z mechanicznej kompilacji wiedzy z kilku "wikipedii" ?

Pierwszy z brzegu przykład:  https://ai-blog.eu/bledy-i-wpadki-generowania-obrazow-w-gemini/

Ps. Teoria o "nieświadomych wyznawcach" świetnie wyjaśnia otaczającą rzeczywistość, szkoda tylko że potęguje zagubienie i frustrację gdy trzeba zmierzyć się z faktami i realnym światem.

Napisano
29 minut temu, Janko Muzykant napisał:

Mam nadzieję że bawiąc się ze AI maż też świadomość co może wyniknąć z mechanicznej kompilacji wiedzy z kilku "wikipedii" ?

Pierwszy z brzegu przykład:  https://ai-blog.eu/bledy-i-wpadki-generowania-obrazow-w-gemini/

Ps. Teoria o "nieświadomych wyznawcach" świetnie wyjaśnia otaczającą rzeczywistość, szkoda tylko że potęguje zagubienie i frustrację gdy trzeba zmierzyć się z faktami i realnym światem.

Jeden wie lepiej i argumenty olewa. Drugi odrzuca je całkowicie bo kiedyś AI wygenerowało zły obrazek.

I to ty mi każesz patrzyć na świat faktów? 🤣🤣🤣

Wiem, że AI to nie prezes i ma prawo się mylić.🤣 

Jeżeli kwestionujesz fakt, że nazizm był prawicowy, twierdzisz, że AI się myli w tej kwestii to zapraszam na chatgpt i mu wyjaśnij gdzie się myli i dlaczego, dla dobra przyszłych pokoleń i użytkowników.

Daj znać jak skończysz jego reedukację.

Napisano
27 minut temu, karpik napisał:

Jeden wie lepiej i argumenty olewa. Drugi odrzuca je całkowicie bo kiedyś AI wygenerowało zły obrazek.

Wiem, że AI to nie prezes i ma prawo się mylić.🤣 

Jeżeli kwestionujesz fakt, że nazizm był prawicowy, twierdzisz, że AI się myli w tej kwestii to zapraszam na chatgpt i mu wyjaśnij gdzie się myli i dlaczego, dla dobra przyszłych pokoleń i użytkowników.

Daj znać jak skończysz jego reedukację.

Nie podniecaj się tak darmowym ChatGPT, znam firmę która płaci ok. 1000 zł miesięcznie abonamentu za dostęp do AI.

AI generuje nadal wiele przekłamań i bzdur, jest to niebezpieczne dla laików.

I kwestionuję fakt że nazizm był w 100 % prawicowy. To taka sama bzdura jak nazywanie PiS-u skrajną prawicą.

Ps. Jak szukam tańszego zamiennika EGR w swoim aucie to zanim zamówię coś w necie to konsultuję się z moim mechanikiem. Tak samo rozwiązuję problemy zdrowotne.

Może jednak idźmy na kompromis i jednak zaufajmy w tej kwestii  historykom  ??

Napisano (edytowane)
42 minuty temu, karpik napisał:

Drugi odrzuca je całkowicie bo kiedyś AI wygenerowało zły obrazek.

To jest dużo większy problem niż jeden obrazek - wybrałem prosty przykład.

W necie jest masa materiałów o problemach z wiarygodnością specjalistycznych materiałów generowanych przez AI.

Dziwię się ze muszę takie banały pisać... No tak, ale jak ktoś woli zaufać sztucznej inteligencji zamiast użyć swojej...

Edytowane przez Janko Muzykant
  • Haha 1
Napisano
24 minuty temu, Janko Muzykant napisał:

zaufajmy w tej kwestii  historykom

Przytaczasz tu jako swoje racje wypowiedzi Niemca - miłośnika nazizmu, ale to ja mam mieć się na baczności i nie ufać AI🤣🤣🤣

Ja z tobą nie dyskutuje. Jestem obserwatorem.

Gdybym bym świadkiem rozmowy gdzie kolega AI dał argumenty i wyłożył wszystko jak krowie na rowie, a Jaśka jedynym argumentem przeciw jest to, że zna wielu ludzi i zdążyło się im mylić, to twoje będzie na wierzchu? Tylko w twojej głowie.

Pokaż co potrafisz. Przekonaj go. Nawet na wersji premium...

Napisano (edytowane)
6 minut temu, karpik napisał:

Przekonaj go.

Deepseek też możesz reedukować.

Tak, hitleryzm (nazizm) był ideologią prawicową, a dokładniej skrajnie prawicową. Choć naziści wykorzystywali retorykę antykapitalistyczną i socjalistyczną (np. poprzez nazwę partii – *Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei*, czyli Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników), w praktyce ich program polityczny i działania były głęboko zakorzenione w prawicowych wartościach, takich jak:

1. **Skrajny nacjonalizm** – wiara w wyższość narodu niemieckiego (Volksgemeinschaft) i dążenie do jego dominacji.  

2. **Rasizm i antysemityzm** – ideologia oparta na pseudonaukowych teoriach rasowych, dążąca do eliminacji „podludzi” (Żydów, Słowian, Romów itd.).  

3. **Autorytaryzm i kult wodza** (Führerprinzip) – odrzucenie demokracji na rzecz totalitarnej władzy.  

4. **Konserwatyzm społeczny** – tradycyjne role płciowe, walka z „zdegenerowaną” sztuką i kulturą, sprzeciw wobec równościowych idei lewicy.  

5. **Sojusz z elitami przemysłowymi i wojskowymi** – w przeciwieństwie do lewicowych ruchów, które dążyły do zniesienia kapitalizmu, naziści współpracowali z wielkim biznesem (np. koncerny IG Farben, Krupp).  

### Dlaczego nie był lewicowy?  

Mimo że naziści używali słowa „socjalistyczny” w nazwie, ich polityka gospodarcza nie miała nic wspólnego z prawdziwym socjalizmem (np. zniesieniem własności prywatnej czy równością klasową). Przeciwnie – wspierali prywatne przedsiębiorstwa (o ile służyły interesom III Rzeszy), a związki zawodowe zastąpili korporacjonizmem pod kontrolą państwa.  

### Podsumowanie:  

Nazizm był **skrajnie prawicową, faszystowską** ideologią, łączącą ultranacjonalizm, militaryzm i rasizm. Współczesne nauki polityczne jednoznacznie klasyfikują go jako prawicowy, w przeciwieństwie do lewicowych ruchów, takich jak komunizm czy socjaldemokracja.  

Edytowane przez karpik
Napisano

ale trybisz, że te wszystkie enteligencje czerpią z tego co już napisano...? A po wojnie stalin i niemce zrobili wszystko by ludzie na całym świecie nie kojarzyli hitlera z lewicą.

Parafrazując klasyka:  jeśli coś wygląda jak kaczka, chodzi jak kaczka i kwacze jak kaczka, to jest trzaskowskim albo tuskiem:) jeden chodzi drugi mówi jak kaczka:)

Napisano (edytowane)
35 minut temu, Tyr napisał:

ale trybisz, że te wszystkie enteligencje czerpią z tego co już napisano...? A po wojnie stalin i niemce zrobili wszystko by ludzie na całym świecie nie kojarzyli hitlera z lewicą.

Parafrazując klasyka:  jeśli coś wygląda jak kaczka, chodzi jak kaczka i kwacze jak kaczka, to jest trzaskowskim albo tuskiem:) jeden chodzi drugi mówi jak kaczka:)

Czat jest dla ciebie zbyt łaskawy. Ja bym ci odpisał, że dziś na kaca popiłeś swoje psychotropy rozpuszczalnikiem.

"Odpowiedź, którą otrzymałeś, zawiera kilka elementów charakterystycznych dla dyskusji nacechowanej emocjonalnie i ideologicznie, a nie merytorycznie. Przejdźmy po kolei:

1. Twierdzenie, że nazizm był lewicowy

To popularny mit w niektórych kręgach, wynikający głównie z mylącej nazwy „Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników” (NSDAP). Choć zawiera słowo „socjalistyczna”, w rzeczywistości partia Hitlera była:

-antykomunistyczna,

-antysocjalistyczna (w klasycznym, marksistowskim sensie),

-wspierała wielki kapitał i prywatne własności (zwłaszcza jeśli służyły celom państwowym),

-opierała się na skrajnie nacjonalistycznych, rasistowskich i autorytarnych ideach.

Nazizm był ruchem skrajnie prawicowym, szczególnie w odniesieniu do hierarchii społecznej, nacjonalizmu, militaryzmu i ksenofobii. Tak twierdzi większość uznanych historyków i politologów (np. Ian Kershaw, Richard J. Evans, Timothy Snyder).

2. Sugestia o spisku Stalina i Niemców po wojnie

To fałszywe historycznie. Stalin miał interes w oczernianiu Zachodu i kapitalizmu, nie w ukrywaniu prawicowości Hitlera. Po wojnie ZSRR przedstawiał nazizm jako owoc imperializmu i reakcyjnych sił Zachodu – ale nie po to, by „chronić lewicę”, tylko by uzasadniać własną ideologię.

3. Użycie memiczno-szyderczego języka (Tusk, Trzaskowski)

To klasyczna technika przerzucenia dyskusji z poziomu merytorycznego na emocjonalny. Zamiast odnieść się do faktów historycznych, autor próbuje ośmieszyć drugą stronę i wprowadzić zamieszanie przez porównania do współczesnych polityków – co nie ma żadnego związku z tematem.

Podsumowując:

Twoje stanowisko, że nazizm był prawicowy, jest zgodne z historycznym konsensusem. Odpowiedź, którą otrzymałeś, to mieszanina:

-spiskowej narracji,

-nieporozumień związanych z nazwą „socjalizm”,

-retoryki mającej zdezawuować rozmówcę, a nie prowadzić dialog."

Kończę tę farsę. Na tym etapie mam pewność, że gdyby stanął przed wami sam Adolf i powiedział, że z premedytacją stworzył skrajnie prawicowego potwora, to i tak zarzucicie mu kłamstwo i współpracę ze służbami Tuska. Leczcie się na nogi ...

Edytowane przez karpik
Napisano (edytowane)

Ta... reasumując to ja uważam nazizm za lewactwo...

Weź sobie poczytaj o gospodarce niemiec... Centralne planowanie, rozbudowany socjał, akcje typu wakacje dla ludu pracującego, volkswagen- ludauto,  systemy rozdawnictwa, systemy obozów jak u stalina. Wreszcie fascynacja hitlera stalinem i zsrr...

A kapitał niemiecki zobaczył szansę na geld w planach hitlera- zbrojenia, infrastruktura i socjal i ochoczo go poparł.

Edytowane przez Tyr
Napisano
7 minut temu, Tyr napisał:

Weź sobie poczytaj o gospodarce niemiec... Centralne planowanie, rozbudowany socjał, akcje typu wakacje dla ludu pracującego, volkswagen- ludauto,  systemy rozdawnictwa, systemy obozów jak u stalina. Wreszcie fascynacja hitlera stalinem i zsrr...

A kapitał niemiecki zobaczył szansę na geld w planach hitlera- zbrojenia, infrastruktura i socjal i ochoczo go poparł.

Tak się fascynował że najechał :)

Jakie Ty brednie wypisujesz to poezja. Tak z ciekawości, wytwór własny? Czy na podstawie jakiś źródeł?

Napisano
18 minut temu, Tyr napisał:

Czaisz, że na te twoje "argumenty" czat już 3 razy odpowiadał, tłumacząc pozorność i fałszowanie pojęć. Potem się dziwisz, że ktoś pisze, że jesteś zaślepiony i głupi.

Napisano

cronos...jak byś cokolwiek wiedział w temacie to byś tu nie wypisywał idiotycznych tekstów i debilnych pytań nie zadawał...

hitler już od początku lat 30. nie krył swojej pogardy dla chrześcijaństwa i wrogości wobec kościołów chrześcijańskich...

Napisano
3 minuty temu, karpik napisał:

Czaisz, że na te twoje "argumenty" czat już 3 razy odpowiadał, tłumacząc pozorność i fałszowanie pojęć. Potem się dziwisz, że ktoś pisze, że jesteś zaślepiony i głupi.

ale już ci pisałem, że sztuczna inteligencja czerpie z tego co jest napisane a bzdety o prawicowości nazizmu pokutują do dziś... Zestaw fakty o 3 rzeszy i użyj własnej inteligencji (jeśli posiadasz?- choć po twoich wpisach można mniemać, że jest ona bezobjawowa) i wskaż jakieś prawicowe cechy nazizmu...

Napisano
26 minut temu, Tyr napisał:

hitler już od początku lat 30. nie krył swojej pogardy dla chrześcijaństwa i wrogości wobec kościołów chrześcijańskich...

Tak nienawidził chrześcijaństwa, że aż pozwolił księżom odprawiać msze na frontach i podpisał konkordat🤣

Robił dokładnie to co robią dziś prawicowi politycy. Nic się od tamtego czasu nie zmieniło. Wykorzystują go jako narzędzie do swoich celów. Bóg tylko na ustach i morze hipokryzji.

Napisano

A. Kwaśniewski też podpisał konkordat a chyba nie jest prawicowcem...

Ale do rzeczy...

Miałeś podać jakieś prawicowe cechy nazizmu!

Napisano
Teraz, Tyr napisał:

A. Kwaśniewski też podpisał konkordat a chyba nie jest prawicowcem...

Ale do rzeczy...

Miałeś podać jakieś prawicowe cechy nazizmu!

Ty jesteś je bnięty. Nie przekonała cię całą dostępna wiedza ludzkości a ja mam cię przekonywać?

Co mnie obchodzi co ty sobie roisz? 

BTW. Ciekawe zjawisko społeczne. Czemu wam ta prawda tak nie leży? 

Może po prostu podświadomie wam wstyd, że idziecie drogą Adolfa. 🤔

Napisano
Godzinę temu, Tyr napisał:

sztuczna inteligencja czerpie z tego co jest napisane

Jesteś na forum poniekąd o historii i nie wierzysz w to co piszą historycy. Twoje "reasumując" jest ponad wszystkimi źródłami. 

Polecam zmienić forum na takie dla szurów i innych miłośników teorii spiskowych. 

Napisano
17 minut temu, karpik napisał:

Ty jesteś je bnięty. Nie przekonała cię całą dostępna wiedza ludzkości a ja mam cię przekonywać?

Co mnie obchodzi co ty sobie roisz? 

BTW. Ciekawe zjawisko społeczne. Czemu wam ta prawda tak nie leży? 

Może po prostu podświadomie wam wstyd, że idziecie drogą Adolfa. 🤔

czyli jednak masz inteligencję ale bezobjawową i zamiast myśleć wolisz powielać... 

Napisano
2 minuty temu, Tyr napisał:

czyli jednak masz inteligencję ale bezobjawową i zamiast myśleć wolisz powielać... 

Dlatego wczoraj pisałem o sekcie. 

Masz swoją prawdę objawioną. Odrzucasz zewnętrzne bodźce. Tacy jak ty ginęli i zabijali dla swoich chorych wierzeń.

Napisano

Nawrocki zaproponował trzaskowskiemu wspólne przebadanie się na obecność niedozwolonych substancji. Rafcio odmówił... A wyniki sondy mówią same za siebie:)

Napisano
11 minut temu, Tyr napisał:

Nawrocki zaproponował trzaskowskiemu wspólne przebadanie się na obecność niedozwolonych substancji. Rafcio odmówił... A wyniki sondy mówią same za siebie:)

Jest mała różnica. Trzaskowski potrafi się powstrzymać godzinę bez walnięcia strzała.

Jedyne co pokazują wyniki sondy na prywatnym kanale to to, kto to ogląda/komentuje. Chyba, że chcesz komuś udowadniać, że wyniki takiej sondy na profilu platformy i ruspubliki są obiektywne.

Napisano
7 godzin temu, Tyr napisał:

obecność niedozwolonych substancji

Jak to ktoś kiedyś powiedział- "oglądam pissowskie media bo nie stać mnie na dopalacze"

1748192936_ewzsxy_600.jpg

Napisano
9 godzin temu, Tyr napisał:

Nawrocki zaproponował trzaskowskiemu wspólne przebadanie się na obecność niedozwolonych substancji. Rafcio odmówił..

I miał rację , nie musi przystawać na propozycje pajaca, który dał ciała. Teraz respublika organizuje pod wpływem " wylewnej gościnności i neutralności okolicznej elity"  w Końskich kolejną debatę. I też powinien nawet nie odpowiedzieć na takie podpuszczanie. Nie uważasz tyr?

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie