Janko Muzykant Napisano 23 Sierpień Share Napisano 23 Sierpień 7 hours ago, MarekA napisał: Kluczowe jest: "Szczegóły nie są znane, podobnie jak scenariusz – wiadomo, że starcia odejmowały walkę manewrową na bliskim dystansie." Pomijając zwalczanie dronów czy pocisków manewrujących czy dzisiaj są szanse na walkę myśliwców na bliskim dystansie ? Bo nawet ja wiem że taki F-35 to blado wypadnie w pojedynku na działka pokładowe, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 23 Sierpień Share Napisano 23 Sierpień 13 hours ago, MarekA napisał: Kluczowe jest: "Szczegóły nie są znane, podobnie jak scenariusz – wiadomo, że starcia odejmowały walkę manewrową na bliskim dystansie." Przecież tutaj jest napisane, że to samolot sportowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 23 Sierpień Share Napisano 23 Sierpień 18 minut temu, M81 napisał: Przecież tutaj jest napisane, że to samolot sportowy! Masz opcje fakty 0 polityki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 29 Sierpień Share Napisano 29 Sierpień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 8 Wrzesień Share Napisano 8 Wrzesień "...powinniśmy się zastanowić nad przywróceniem czegoś, co kiedyś nazywało się Obroną Powietrzną Kraju (OPK), czyli struktury w Wojsku Polskim składającej się z lotnictwa myśliwskiego (tj. samolotów bojowych zaprojektowanych do walki o przewagę w powietrzu oraz wielozadaniowych samolotów bojowych "oddelegowanych" do tego rodzaju zadań) i naziemnych systemów obrony powietrznej (Wisła, Narew, Pilica+) oraz systemów wsparcia, która to struktura mogłaby koncentrować się/specjalizować się w obronie polskiego nieba oraz walce o przewagę w powietrzu. Oczywiście taka struktura musiałaby być dostosowana również do udziału w operacjach połączonych (Joint). Przyznam, że koncepcja koncentracji pod jednym dowództwem wszystkich środków mających zdolności do walki o przewagę w powietrzu jest mi bardzo bliska. Rozproszenie informacji, środków i dowodzenia w tym zakresie może bowiem negatywnie wpływać na skuteczność działań." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Wrzesień Share Napisano 16 Wrzesień W temacie poniekąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Wrzesień Share Napisano 16 Wrzesień bjar.... Dziś w Nysie prywatny BO105 worki z piaskiem zrzucał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Wrzesień Share Napisano 16 Wrzesień Tak, widziałem na internetach. Ale wiesz, że śmigłowce są artykułem dziesiątej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 16 Wrzesień Share Napisano 16 Wrzesień 22 minuty temu, bjar_1 napisał: Tak, widziałem na internetach. Ale wiesz, że śmigłowce są artykułem dziesiątej potrzeby? Gdyby psychol nie uwalił Caracali to by było ich pod dostatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 27 Wrzesień Share Napisano 27 Wrzesień Brudne mundury i używana bielizna. Wojsko reaguje na skargi rezerwistów (msn.com) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 27 Wrzesień Share Napisano 27 Wrzesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Październik Share Napisano 10 Październik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 10 Październik Share Napisano 10 Październik (edytowane) Przerażający jest TRYB* wyboru tego samolotu dla naszych sił powietrznych. Gdy 20 lat temu startował wybór WSB, to na poważnie rozważano 3 kandydatów - w tym podstarzałego Mirage 2000-5, niedojrzałego Gripena i dojrzałego F-16C/D. To były analizy, przetarg, generalnie normalna procedura. Zakupiono 48 sztuk - jedynie 48. F-35 wybrano bez takiej procedury, ale tutaj można się bronić - to jest naturalny następca F-16 w państwach, które przez taką procedurę przeszły, a i raczej nie bardzo widać alternatywę... Natomiast zakup "na pniu" 48 szt. FA-50 to istne curiosum. Nie wynikał z żadnych analiz. Chłopcy piss pojechali na wycieczkę i po powrocie oświadczyli: "Przywieźliśmy wam pamiątkę z podróży do Korei! 48 samolocików! Wzmacniamy polskie siły powietrzne tu i teraz! Prawie F-16 od ręki i za ułamek ceny prawdziwego F-16!" * Taki TRYB ma odpowiednie określenie - "ja bez żadnego trybu". Specjalność piss. M. Edytowane 10 Październik przez beaviso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 11 Październik Share Napisano 11 Październik A mogło być tak pięknie: Su-22 do końca świata i jeden dzień dłużej Wolę zakupy bez żadnego trybu niż tryb, który prowadzi do lotów na drzwiach od stodoły bądź malowania gratów na szaro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 11 Październik Share Napisano 11 Październik 3 godziny temu, M81 napisał: A mogło być tak pięknie: Su-22 do końca świata i jeden dzień dłużej Wolę zakupy bez żadnego trybu niż tryb, który prowadzi do lotów na drzwiach od stodoły bądź malowania gratów na szaro. Tym różnią się nasze światopoglądy i oczekiwania. Ja liczyłbym na standardy godne Polski, a tobie wystarczają te na miarę Bolandy. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 12 Październik Share Napisano 12 Październik Bolandy powiadasz. Standardy. Tyle tylko, że te graty latają jeszcze w Angoli i Wietnamie. Zobaczmy komu to zawdzięczamy: https://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/12105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Październik Share Napisano 12 Październik I nadal nie rozumiesz albo udajesz, że nie rozumiesz. Ty mówisz o jakimś muzeum, o którym ja nawet nie wspominam. Mówię natomiast o tym, że wybór samolotu bojowego winien być konsekwencją merytorycznie starannego i biznesowo-gospodarczo przejrzystego, przemyślanego i dojrzałego procesu. A nie pamiątką z zagranicznej wycieczki. Z takiej to można przywieźć muszelki albo syfa, jak zresztą i w tym przypadku. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 12 Październik Share Napisano 12 Październik (edytowane) Wygląda na to, że sam nie rozumiesz. Czas na wybór był w 2014. Gdyby wtedy podpisano umowę, dziś mielibyśmy kolejne eskadry w gotowości. Zamiast tego Siemoniak wybrał malowanie gratów na szaro. Obecnie tylko ponosimy konsekwencje zaniechań. Wybór samolotu bojowego nie powinien być zastępowany wizytą w sklepie z farbami. Edytowane 12 Październik przez M81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Październik Share Napisano 12 Październik Godzinę temu, M81 napisał: Wygląda na to, że sam nie rozumiesz. Czas na wybór był w 2014. Gdyby wtedy podpisano umowę, dziś mielibyśmy kolejne eskadry w gotowości. Zamiast tego Siemoniak wybrał malowanie gratów na szaro. Obecnie tylko ponosimy konsekwencje zaniechań. Wybór samolotu bojowego nie powinien być zastępowany wizytą w sklepie z farbami. No tak, w 2014… A potem co, świat się skończył? Od 2015 do 2022 był czas na co innego - na uwalenie Caracali, na „podkomisje smoleńskie” itd. Dopiero wojna za miedzą i nadchodzące wybory przyniosły spontaniczną decyzję o zakupie… Wielokropek, bo w zasadzie nie wiadomo czego, bo ani nie istnieje (nie wzniósł się jeszcze prototyp) ani nie ma pomysłu na to co z tym zrobić. Cóż, w wyborach to i tak nie pomogło, przynajmniej tyle… M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 12 Październik Share Napisano 12 Październik Caracale to znakomite studium przypadku. Przecież pierwsza partia miała być dostarczona w listopadzie 2015 r. Podręcznikowy przykład postępowania prowadzonego przez ówczesnych decydentów tak aby nic nie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAULUS_pl Napisano 13 Październik Share Napisano 13 Październik 4 hours ago, beaviso napisał: No tak, w 2014… A potem co, świat się skończył? Od 2015 do 2022 był czas na co innego - na uwalenie Caracali, na „podkomisje smoleńskie” itd. Dopiero wojna za miedzą i nadchodzące wybory przyniosły spontaniczną decyzję o zakupie… Wielokropek, bo w zasadzie nie wiadomo czego, bo ani nie istnieje (nie wzniósł się jeszcze prototyp) ani nie ma pomysłu na to co z tym zrobić. Cóż, w wyborach to i tak nie pomogło, przynajmniej tyle… M. Ja od minimum pół roku czekam nadal aż szanowny pan (pani?) M81 napisze mi w punktach przynajmniej 5 korzyści płynących z zakupu koreańskiego latawca. Takich z argumentacją, sensem i bez demagogii. W odpowiedzi na swoją prośbę dostałem linka do jakiegoś artykułu na zamówienie. Krew w piach, szkoda czasu na dyskusję. A Caracale do tej pory by były już pewnie wszystkie w pl, to czy by latały bezproblemowo czy też nie to już tylko i wyłącznie kwestia teoretycznych rozważań ale to akurat byłby przeskok cywilizacyjny w siłach zbrojnych RP. Ale wyznawcy wiedzą swoje, wkleją ci 70 obrazków nie na temat wziętych z dupy i będą Ci mówili żeś cymbał bo nie wierzysz w to co mówi ich guru który powinien siedzieć w Tworkach (oczywiście jak dożyje końca wyroku za WSI, tupolewa, przejebaną kasę itd...) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Październik Share Napisano 13 Październik Teraz, PAULUS_pl napisał: oczywiście jak dożyje końca wyroku za WSI, tupolewa, przejebaną kasę itd... Oczywiście, że nie będzie żadnego wyroku, bo tzw, rozliczenie Pis, to bajka dla frajerów ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAULUS_pl Napisano 13 Październik Share Napisano 13 Październik 12 hours ago, bjar_1 napisał: Oczywiście, że nie będzie żadnego wyroku, bo tzw, rozliczenie Pis, to bajka dla frajerów ;) Nie napisałem że będzie jakikolwiek wyrok. Napisałem tylko i wyłącznie gdzie jest owego osobnika miejsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Październik Share Napisano 14 Październik Ano to akurat wiemy wszyscy :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 23 Październik Share Napisano 23 Październik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi