vis1939 Napisano 14 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2017 Muszę się wyżalić,bo to leśne mendy nie dają mi żyć ostatnio w lesie.Jeszcze ze 3 lata temu prawie tego nie było,ostatnio z roku na rok coraz więcej.Tyle dobrego,że toto nie gryzie(choć podobno niektórych szczęśliwców żrą)ale jak oblezie i łazi przy samej skórze kilkanaście sztuk,to można dostać przysłowiowego pier...http://swiatmakrodotcom.wordpress.com/2012/10/24/strzyzaki-lipoptena-spp-muchowki-prawie-jak-kleszcze/U Was też się toto rozpleniło?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 22:28 14-07-2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Lipiec 2017 Share Napisano 14 Lipiec 2017 Jesienią mnie wpierdzielić w całości chciały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Lipiec 2017 Share Napisano 14 Lipiec 2017 Niejaki Darek K-cień w jednym ze swoich filmów mocno nastraszył przed tymi robalami, mnie osobiście nie próbowały wpierdzielać jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 14 Lipiec 2017 Share Napisano 14 Lipiec 2017 Meszki, jak ugryzie to jak pies rana ropiejąca zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2017 Na ludziach nie żerują,wskakują chyba z rozpędu bo coś spoconego lezie i zionie CO2:)Mnie nigdy żaden nie ukąsił,ale jak się ma zarośnięte niczym małpa ręce to nie idzie się tego pozbyć.Wszelkie Off-y i inne specyfiki zupełnie ich nie odstraszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 U mnie mówi się na te stwory -mucha sarnia.Jako że pół życia w lesie spędziłem, miałem z nią tysiące spotkań i podczas żadnego nie doszło do konsumpcji mojej krwi- chyba że nie zauważyłem :) ale wyciaganie tego ze swej sierści jest nie łatwe, a uczucie gdy toto łazi po mnie jest strasznie irytujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 My nazywamy te mendy Panzer Mucha" bo ciezko ukilic nawet gniotacCzasem gorsze sa niz komary.A wlezie taka do ucha to masakra.bez pomocy nie wyjmiesz samemu.Paskudne saPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 07:49 15-07-2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 Na rejonach występują jako latający kleszcz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CafeRacer Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 W moich okolicach zwane jako pchły jelenie". Widac co rejon to inne nazewnictwo ale wszystkim po równo dają popalić przy leśnych eskapadach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2017 Panzer Mucha mnie się podoba:)Dobre do wyłuskiwania tego są obcisłe gumowane rękawiczki robocze,potem wystarczy tylko pacjenta zmielić w palcach i kaplica.Dziennie potrafiłem ubić z 50 sztuk,ale spadku populacji jakoś nie widać.Na ten moment w lesie jest to wróg nr.1,zaraz za komarem i myśliwym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 Panie, chyba o kleszczoidach zapomniałeś ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2017 Kleszcze coś słabo w tym roku,ciężko nawet jakiegoś trafić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 .... i o muchach (bąkach) końskich... paskudztwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 Ale fakt-zaczalem je widywac pare lat temu.Nie wiem skad przywedrowaly..Chyba ze wrogowie podrzucili jak kiedys stonke:)Vis,depiluj graby i bedziesz mial spokoj:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2017 Putin podrzucił,jak zwykle najgorszy syf ze wschodu.Z linka co wrzucałem:Jasno możemy z tego wywnioskować, że L. fortisetosa nie jest rodzimym gatunkiem, lecz obcym, przybyłym najpewniej z kierunku wschodniego, ponieważ jest typowy dla azjatyckiej fauny"O depilacji nie ma mowy,to jak by ogolić lwu grzywę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 Albo emygranty zza buga przywlekli i rozplenilo sie paskudztwo po krzunach i lasach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 E tam zza Wisły przylazło.Przypominam, że właściwa strona to zachodnia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaczaNN Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 Woytas strona zachodnia .Nooo stary inteligencja to ty nie blysnales. Brak slow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Lipiec 2017 Share Napisano 15 Lipiec 2017 Dzięki za słowa uznania.Jakby co to śmiało pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 17 Lipiec 2017 Share Napisano 17 Lipiec 2017 U mnie na terenach nadmorskich toto występuje od kiedy chodzę - czyli od nastu lat. Podobnie jak kleszcze, żerują tam, gdzie najwięcej zwierzyny się przewija.Pewnego jesiennego dnia strzyżaki przegnały mnie z miejscówki już po paru minutach. Obsiadły mnie gromadnie, gdzie nie spojrzałem dookoła, to widziałem, jak startują z krzaczorów i lecą prosto na mnie. Obsiadły, pogubiły skrzydełka i łaziły tak, większość zdjąłem z ciuchów, część potem spomiędzy włosów jeszcze wyłaziła, ale nigdy nie pogryzły mnie te ścierwa.Standardem było już to, że wychodziły z ukrycia podczas gdy wracałem autem z miejscówki. Pamiętam, jak wracając z wykopków zatrzymaliśmy się w McDonald's, moja dziewczyna wyciągnęła rękę z banknotem do babki przy ladzie, a ta się patrzy nieruchomo w tę rękę, z dziwną miną. My w śmiech, bo dostrzegliśmy, że dziewczynie spod rękawa na dłoń akurat wówczas wylazł sobie ten robal :)M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 17 Lipiec 2017 Share Napisano 17 Lipiec 2017 Vis-zapraszam do Wielkopolski,kleszczy u nas w tym roku urodzaj.Jak żyję tyle nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Lipiec 2017 Share Napisano 17 Lipiec 2017 To czas umierać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2017 Kleszcze są przereklamowane,zwykły OFF już dobrze odstrasza te gnidy.Panzermuchy gorsze,nie ma na nie sposobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 17 Lipiec 2017 Share Napisano 17 Lipiec 2017 VisielecNazwa zastrzezonaOplaty za wykorzystywanie nie uisciles... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2017 Wyzyskiwacz...To zmieniam na TankowojBzyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.