Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 years later...
Napisano

Przestano, co prawda poniekąd ze względu na odpały dziadka, ale przestano.

Jednak w świadomości społeczeństwa zwycięstwo w Challange to większe wydarzenie niż pierwszy lot polskiej załogi. Ja bym proponował na podobnej zasadzie przenieść święto niepodległości. Przecież 11 listopada to też nie jest dzień odzyskania przez Polskę niepodległości.

• 1 year later...
Napisano
7 godzin temu, Spirit of Warsaw napisał:

A ja chciałbym zadać pytanie panu rekonstruktorowi skąd na odznace obserwatora lotnictwa kajzerowskiego z okresu I Wojny Światowej biało-czerwona szachownica ? Radosna twórczość ? :-)

Szachownica była czarno-biała w czerwonym otoku.

Napisano
12 godzin temu, Spirit of Warsaw napisał:

Uzupełnienie do info z linku.

Pierwszym pilotem, którego godłem osobistym była biało-czerwona szachownica namalowana w 1917 r. był Oblt. M.Gaweł - Flik 41 J (K.u.K Luftfahrtruppen. Znak namalował na samolocie Hansa Brandenburg D.I (KD) "Spinne" - Front Włoski.

Na tym samym typie samolotu także biało-czerwona szachownicę miał F. Linke-Crawford.

Obl. St.Stec (Flik 3 J.) miał godło biało-czerwona szachownica malowane dopiero w 1918 r. też na Froncie Włoskim.

Stec był pierwszym, którego samolot z szachownicą zobaczono w Warszawie w dniu 15.11.1918 r. po locie z Krakowa i znak ten przyjęto za określenie przynależności państwowej polskiego lotnictwa a Steca uznano za "ojca" tego znaku.

• 2 months later...
  • 2 months later...
Napisano

Ubłocona, na niechcianym samolocie Jak- 9M, ale malowana z zachowaniem tradycyjnego wzoru szachownica polskiego lotnictwa wojskowego.

Szachownica.jpg

• 3 months later...
Napisano
1 godzinę temu, M81 napisał:

Kamysz nie Kamysz, on o tym bladego pojęcia nie ma, ale to naturalny proces pierwotnie podyktowany zasasami low-vis, który inne państwa już przeprowadziły na F-16 czy Gripenach, a nawet MiGach-29.

Tymczasem w przypadku F-35, mamy powody naprawdę konkretne podyktowane technologią.

M.

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
On 3.12.2023 o 19:13, M81 napisał:

Mi-4, który wyprzedził swoją epokę. Śmigłowiec prawdopodobnie ze 103 Pułku.

GAapGj_WwAAZQ02.jpg

GAapLTbXsAAXBh_.jpg

Mi-4A dokładnie, taką wersję miał 103 PL MSW