yasioo Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Nie kończyli szkół oficerskich bo nie było za co.W większości Białorusini byli wtedy biednymi chłopami.Niewielu kończyło nawet gimnazja.Znany mi przypadek gdy ojciec sprzedał krowę aby syn mógł rok się uczyć w gimnazjum.Bieda była wtedy okrutna.Najbiedniejsi szli pracować do bogatszych którzy za dzień pracy płacili im jeden złoty czasem trochę więcej.Stąd podatność na agitację i myślenie o raju ZSRR.Stąd przyzwolenie na bramy powitalne i komunizowanie.Oczywiście nie usprawiedliam takich działań, próbuję przybliżyć motywy. Jan Panasiuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niwol Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Mjr Łupaszko" we wrześniu 1939 roku przedzierał się przez te tereny (grodzieńszczyzna), więc jego stosunek do Bialorusinów i Żydów mógł stać się negatywny. Ale nie widać tego w jego dalszym postępowaniu. Służyło u niego, jak już wspomniałem, wielu Białorusinów, lekarz oddziału to Żydówka, uciekinierka z sowieckiego oddziału partyzanckiego. Choć bardziej uzasadnione byłoby tutaj użycie nazwy - banda. Sowieci działali zbrojnie - fakt, ale nie liczyli się przy tym z życiem miejscowej ludności, mówiąc że ofiary musza być". Jesli potrzebowali żywności, zabierali ją najbliższym chłopom, nie licząc się z tym czy chłop przezyje. A przy okazji kradli inne przedmioty (pozwalali na to oficerowie, mówiąc iż ofiary na rzecz wojny musza być"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katani Napisano 7 Grudzień 2004 Share Napisano 7 Grudzień 2004 a tablica ?.... jest... to bardzo ważne, w tym spłyconym świecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ali5 Napisano 3 Marzec 2006 Share Napisano 3 Marzec 2006 Panowie jestem pierwszy raz na tej stronie, dlaczego nic dalej nie piszecie-to szalenie ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Jan Panasiuk i wszystko jasne-odwieczny konflikt my i oni :\\ O co to halo ? Bury ,Łupaszka ,Huzar i inni odstzrzelili paru bialoruskich szpiclow ,w kilku akcjach ! A cywile no coz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 no kilku cywilów to też, a zostawiać w magaznku 3 naboje to bez sensu.... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Bardziej mi chodzilo o potencjalnych świadkow ,a nie o naboje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Był nie tak dawno w TVP reportaż o Burym", mieszkańcy wsi jak usłyszeli od redaktorki hasełko Bury we wsi" od razu przerywali rozmowę i zamykali się w chałupach...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Sugerujesz,ze ich wnukowie rowniez na dzwiek tego slowa mają rozwolnienie ;)Yasioo powiedz jak tam z tym jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Wnukowie jak wnukowie, ale element po 80 ewidentnie zmykał do sieni. Drzwi trzaskały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Zeby przeciagu nie robić pewnie :DTak swoja droga to co to za narodowość Białoruska !? Co to za narod bez historii ,zabytkow ,literaturY...Niech ktos wymieni jakiegos znanego Bialorusina (oprocz Łukaszenki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Białoruska...Mam kumpla w Suwałkach, tryb pracy /Straż Leśna/ powoduje że nieustannie operują w pasie przygranicznym. Zawsze starsi miejscowi pytani o narodowość odpowiadali nie że Polak, Litwin, czy Rosjanin ale on tutejszy". Taki to naród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 Białoruska...Mam kumpla w Suwałkach, tryb pracy /Straż Leśna/ powoduje że nieustannie operują w pasie przygranicznym. Zawsze starsi miejscowi pytani o narodowość odpowiadali nie że Polak, Litwin, czy Rosjanin ale on tutejszy". Taki to naród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 no to niewiele wiecie Piku o historii, bo narodowość posiadająca znacznie większe osiągnięcia niż pozostałe w regionie z litewską włącznie- język białoruski był językiem wielkiego X. Litewskiego, aż do czasu polonizacji elit, jeden z największych władców Rzeczypospolitej Urtriusque Nationis Kazmiemierz Jagiellończyk mówił wyłącznie po białorusku, storzono wiele wartościowych dzieł lierackich w tym języku, przez wiele lat był językiem urzędowym Kancelarii krakowskiej- to, że akurat naród białoruski że nie miał szans na odrodzenie podobne jak Czechów czy Litwinów między innymi skutkiem traktatu ryskiego a potem następstw 17.09.39 to już zupełnie odrębna historia..., a z wybitnych Białorusinów proszę bardzo: Kościuszko, Wańkowicz..... - oczywiście w takim znaczeniu w jakim Piłsudzki i Mickiewicz to Litwini... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 5 Marzec 2006 Share Napisano 5 Marzec 2006 Oraz Jan Panasiuk ,zapomniałeś o nim ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 5 Marzec 2006 Share Napisano 5 Marzec 2006 Witam!W sumie Acer ma rację. Tak faktycznie było, że pytając ludzi mieszkających w zapomnianych, starych wsiach o narodowść mówili, że są utejsi". Nie wiem jak jest teraz, ale przypuszczam, że są miejsca, gdzie dalej można to usłyszeć, panie, my tutejsze".Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 5 Marzec 2006 Share Napisano 5 Marzec 2006 Cóż pozdrawiam mieszkańców Suwalszczyzny, więcej się na temat spraw narodowościowych nie wypowiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 5 Marzec 2006 Share Napisano 5 Marzec 2006 Przynajmniej w odniesieniu do Suwalszczyzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobson1 Napisano 5 Marzec 2006 Share Napisano 5 Marzec 2006 A ziemia okrągła jest ! Uczycielka mówili :)Przpraszam, ale nie mogłem się powstrzymac. Ilekroc usłyszę słowo Konopielka, zaraz ta sekwencja z filmu przychodzi mi na myśl :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 7 Marzec 2006 Share Napisano 7 Marzec 2006 Lupaszka byl OK. Ale Bury przeginal. Zreszta gdy Bury odchodzil do NZW to Lupaszka mu powiedzial,ze zle skonczy.W oddziale Lupaszki sluzylo kilkunastu Bialorusinow i byli traktowania na rowni z Polakami.Tymczasem Bury i to cale NZW to byli typowi nacjonalisci ,ktorzy tepili Bialorusinow. Takie sa fakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 7 Marzec 2006 Share Napisano 7 Marzec 2006 Polecam tekst w najnowszym Najwyższym Czasie" na temat Szyndzielarza Łupaszki" jego bohaterstwie i projekcie uchwały Sejmu mającej Go uhonorować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 Całe szczęście że jeszcze nikt nie zauważył, że w tych bandach i w tym UB i NKWD to on żydów mordował też ....jakby to się wydało ......że tam tych żydów dużo się znajdowało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 ....co Polaków na śmierć wydawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 Polecam najnowsza publikacje IPN pod tytulem : ZWYCZAJNY RESORT . O UBP w latach 1944- 1956. Tam sie dowiecie wszystkiego o tych zdrajcach i mordercach z UB ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 22 Marzec 2006 Share Napisano 22 Marzec 2006 Witam !Jestem świerzy na tej stronie i dlatego p[ostanowiłem pogadać z zahartowaną w poszuliwaniach prawdy grupą.Podziwiam mjra. Łupaszkę i jemu podobnych, którzy nie bacząc na przeciwności losu, śmiertelne niebezpieczęństwo a często rezygnując z rodzinnego życia prowadzili często samotną walkę ze sprzedawczykami z UB walkę.Pochodzę z Podkarpacia gdzie tradycje walki z oboma najeżdżcami są równie bogate. Oddziały Żubryda", Wołyniaka", apory", Ognia"- Podhale i szeregu innych tę tradycję tworzyły. Nie wsponę o IV Zarządzie WIN-u z mjr. Cieplińkim na czele.Ostatnio szkam ciekawych materiałów na temat walk AK oraz partyzantki poAK=owskiej, NSZ, NZW z UPA na Podkarpaciu.Pozdrwiam - może ktoś mi coś poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.