Skocz do zawartości

To się w pale nie mieści

traper6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje rodzinne miasto

http://telewizjarepublika.pl/po-remoncie-dworzec-pkp-w-szczytnie-z-niemiecka-nazwa-miasta,21477.html

Napisano
No jaaa.... A Ty byś wolał mieszkać w Breslau, Warschau, Danzig, Kattowitz i iść z żoną/ dziewczyną na spacer po Adolf Hitlerschtraße ?
Napisano
znaleźli pod komuszym tynkiem oryginalny napis, więc jako zabytek go udostępnili.

bynajmniej do muzeum nie trza iść, żeby popatrzeć :)
Napisano
Slogan z PRL`u na temat Ziem Odzyskanych:

Myśmy tu nie przyszli, myśmy tu wrócili"

Jak tak dalej pójdzie to nam niemce te słowa z powrotem wtłoczą do gardeł....
Napisano
am niemce te słowa z powrotem wtłoczą do gardeł..."

oby nie i nic innego żeby nam nie wtłaczali... przez to, co u nich się kręci Gitler w grobie się wałkuje...
Napisano
Klimatik z tym dworcem, według mnie nie ma się o co srać.
W Piotrkowie Tryb. jest stary sklep z przed pierwszowojennymi opisami po rosyjsku - też zamalować, bo to język naszego wówczas zaborcy? ;)
Napisano
Widać dawno cię w macierzach nie było-napis widnieje od kilkunastu miesięcy.U mnie na stacji jest tak samo i nikt nie płacze z tego powodu.
Napisano
zgodnie z ustawą istnieje możliwość wprowadzania nazewnictwa geograficznego w językach mniejszości,nie mieszka czasem u ciebie jakiś Germaniec? ;)
Napisano

Skoro jest to oryginalny,zachowany napis to idiotyzmem było by usuwanie tego przy renowacji.
Choć mogli też zrobić jak na foto,żenująco ale jakże prawdziwie buraczano-polsko...

Napisano
Jeszcze jest spory zapas na buraczano-polsko.
Brakuje kolumienek przy wejściu i plastikowych rynien. No i OBOWIĄZKOWEGO opier.olenia całości na 10cm styropianem z powłoką ceramiczną Atlas, najlepiej w kolorze piaskowym" albo łososiowym :)
Napisano
Jeśli obiekt jest wpisany do ewidencji zabytków to przed wykonaniem renowacji sporządzany jest projekt odbudowy. Widać konserwator przyjął taki sposób na wykonanie i przywrócił oryginalną nazwę. Tablice fundacyjne (zazwyczaj piaskowcowe płyciny) czy pamiątkowe wmurowane w fasady budynków tez pisane są po niemiecku i to zazwyczaj gotykiem, i przy renowacji nikt z tego halo nie robi. Po prostu odwzorowuje się oryginał i tyle.
Napisano
http://kurekmazurski.pl/dworzec-to-nie-muzeum-2015081854163/

Polejcie mu zdrowego kielona, bo z Wrocka mam za daleko .
TAK, dworzec to nie muzeum, tylko lokal użyteczności publicznej.
Nie podoba mi się to i frustruje. Gdybym mieszkał w Szczytnie, to na własny koszt kupił bym szpreya i przyjrzał" się temu napisowi.
Napisano
Janek szpreya by Ci zabrakło, przy okazji kazdemu BRESLAU byś mógł się przyjrzeć na niemieckich autobahnach. Tam Wrocławia nie uświadczysz ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie