Skocz do zawartości

Losy depozytu wrześniowego spod Woli Gułowskiej z 2009r.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylko to co pokazano w odcinku z 30 maja... Firma chce najpierw zakończyć prace aby wszystko w całości opracować i przekazać do zainteresowanego muzeum.
Napisano
No właśnie -pytanie czy to wszystko musi tak długo trwać? Ustawa nie narzuca terminów a placówka konserwatorska to wykorzystuje. Rozumiem, że budżet na konserwację jest ograniczony ale część przedmiotów tj. te z metalu od razu były zakonserwowane i gotowe do przekazania jakiemuś muzeum. Może jest inna przyczyna: biurokracja?

Najważniejsze, że depozyt nie zaginął:)
Napisano
Weźcie pod uwagę że była tam skóra, papier i inne organiczne a to już nie tak szybko.
Ale i tak 5 lat to o połowę za długo. Ale widać nikomu już nie zależy na czasie, odkopywanie medialne i na szkle - konserwacja już nie....
Napisano
Skóra nie konserwuje się pięć lat. Dokumenty też nie. Nie wspominam o reszcie - każdy z was wie ile trwa konserwacja, nawet ta najbardziej pieczołowita.

Pamiętam tamten odcinek BNM, liczyłem na kontynuację wątku, szczególnie jeśli chodzi o dokumenty.
Napisano
Prawie dwa lata temu znalazłem tą rzadką monetkę http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=710057#1493317 i przekazałem ją do muzeum Zamku w Łańcucie choć nie powiem miałem ciekawe oferty kupna od chętnych na nią ale chciałem żeby była wystawiona na wystawie poświęconej pułkowi co obiecał mi sam dyrektor i wiecie co dzieje się z nią dzisiaj? leży skatalogowana w szufladzie i czeka na konserwacje. Taka ciekawostka...
Napisano
Zaznaczyłem sobie w kalendarzu na 2015,żeby na wiosnę (21 marca ;) ) skontaktować się z firmą. Nie będę zdziwiony, gdy okaże się, że nic się nie zmieniło. A w to, że całość depozytu będzie do wglądu - już chyba nie wierzę. To było jedno z ciekawszych odkryć wrześniowych" ostatnich lat a przeszło bez echa. Nawet ekipa BNM ma to gdzieś. Tydzień temu w poniedziałek zadzwoniłem do TVP w Lublinie z prośbą o kontakt z Panem Adamem Sikorskim (na maila nie odpisał). Telefon odebrał jakiś miły Pan i powiedział, że Pan Adam jest nieobecny ale zapisał sobie mój tel. i powiedział, że przekaże niezwłocznie redaktorowi BNM jak tylko pojawi się w biurze. I tyle by było. Cisza w temacie.
Napisano
Historia trochę podobna..mój znajomy swego czasu przekazał. Na wystawę pamiątki po ojcu oficerze września-pamiętnik pisany na bieżąco w trakcie kampanii.niestety znajomy niespodziewanie zmarł.po rozmowie z rodziną okazało się ze szukają tego pamiętnika a muzeum mówi ze nie ma. Ponoć papiery na wypożyczenie dali ale o pamiętniku cisza.dobrze ze xero kiedyś zrobiłem.
2.kolega na wystawę pożyczył szturm ogólny wytlaczana dzieci zwinely bo to muzeum oświatowe a dyrekcja muzeum na to sorry przykro nam
Napisano
Jeśli temat depozytu ucichnie na dłuższy czas to może się okazać, że za kolejne 5 lat znajdzie się na zagranicznym Ebayu. I wtedy nie tylko będzie można go obejrzeć ale nawet nabyć na własność.
Napisano
Tylko że media też są w całą sprawę zamieszane, skoro sam redaktor Adam Sikorski nie zabiera głosu w sprawie, to coś tu nie gra. Można a nawet trzeba zażądać od archeologów zdjęć z przebiegu konserwacji, jako instytucja publiczna pracownia archeo powinna chyba takie informacje przekazać, o ile nie ma nic do ukrycia... Nagłaśniać trzeba w internecie, na forach, bo 5 lat na konserwację to wystarczająco dużo czasu. A nawet za dużo" takie przedmioty jak skóra czy papier po wyjęciu z ziemi powinny bezzwłocznie zostać poddane konserwacji, już w pierwszych dniach, miesiącach. I archeolodzy chyba o tym wiedzą ?