Skocz do zawartości

Konflikt na Ukrainie vol. 4

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Balans, Ty sie martwisz o upadajajca gospodarke Ukrainy? Rosjanie tez sie martwia i wywoza cale wyposazenie fabryk do siebie, do Rosji... Stara praktyka. Od 45 roku nic sie nie zmieniło. No moze to, ze złodziejska wyzwoleńcza" armia juz waciaków i walonek nie nosi.
A skad wiesz ze za kase CIA zorganizowano ten pucz"? Powinienes robic w wywiadzie.

• Odpowiedzi 352
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
To jakieś novum - Ukraina ma w ogóle jakąś gospodarkę?
Bo z tego co opowiadał znajomy archeolog (po wykopaliskach pod Lwowem - kilka lat temu), to przynajmniej rolnictwo leży i kwiczy od zawsze. Jak mówił - gdy u nas pola są zaorane i/lub obsiane i gdzie nie gdzie znajdzie się jakiś ugór, tak tam - same ugory i gdzie nie gdzie można trafić jakieś obsiane pole.
Zresztą widziałem to na zdjęciach...

Idel, ukraińskie rolnictwo jest dośc nowoczesne i dobrze sobie radzi. Kolega trafił po prostu na taki rejon. Zapraszam u nas w zachodniopomorskie, pomorskie czy warmińsko-mazurskie. Ugorów do wybory, do koloru.

U mnie na Kujawach nieznane jest pojęcie ugoru:) Każdy skrawek ziemi uprawiany.

balans przemysł rakietowy i kosmiczny Ukrainy radził sobie dobrze w przeciwieństwie do programu rakietowego i kosmicznego rosji , do momentu kiedy rosja w ramach pomocy humanitarnej ukradła i wywiozła zakłady ukraińskie. Najpierw twój Putain straszył razem z toba wszystkich Prawym Sektorem , a kiedy okazało się ,że Ukraińcy poszli drogą demokracji to teraz Putain i balans twierdzą ,że wszystkie partie popierają faszystów i Ukraina to kolebka faszyzmu. Te twoje bojówki banderowskie są tyle warte co ten oszołom ze Ślaska , który robił zdjęcia dzieciom na tle flagi hitlerowskiej, a następnie publikował w internecie. W każdym kraju są nacjonaliści i nic tego nie zmieni

delmak, ty chyba szaleju się najadłeś, że takie głupoty dla przedszkolaków wypisujesz...

Masz tu jeszcze raz link, w którym znajdziesz informację o tym, że Jużmasz" zbankrutował, bo pro-banderowski ząd" w Kijowie ogłosił embargo na dostawy do Rosji komponentów dla przemysłu: lotniczego, rakietowego i kosmicznego. A Rosja w ramach retorsji przestała od nich kupować rakiety enit" - no to i firma zbankrutowała. Nikt tu nic nie wywoził, bo nawet gdyby chciał, to NIE MIAŁ TAKIEJ MOŻLIWOŚCI!

Inna sprawa, że skoro Amerykanie zafundowali Ukrainie demokrację made in USA" [podobnie zresztą jak w Libii, Iraku, Syrii i paru innych], to mogli Amerykanie sięgnąć do kieszeni i te rakietki od Ukraińców kupić, aby ratować ich prestiżową firmę. Tyle tylko, że to nie w stylu Jankesów...

vide link:
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=14716

Obecnie problemem dla Ukrainy nie jest to, że Rosjanie od nich coś tam wywożą" - bo niby co takiego można wywieść ze zbombardowanych fabryk i zalanych kopalń?
Problemem jest to, że zachodni inwestorzy [w tym polscy] masowo likwidują swoje biznesy na Ukrainie i przenoszą swoje zakłady do Rosji.

I jeszcze tak odnośnie ukraińskich nacjonalistów w Polsce; to ja bym tego zjawiska nie bagatelizował, bo są świetnie zorganizowani i w odróżnieniu od nas są bardzo solidarni. Już rządzą w wielu mniejszych miejscowościach na północy naszego kraju, a i też mają swoich przedstawicieli znacznie wyżej...

balansa jak zwykle poniosły emocje. Cóż, rosyjska dusza...

Problemem jest to, że zachodni inwestorzy [w tym polscy] masowo likwidują swoje biznesy na Ukrainie i przenoszą swoje zakłady do Rosji."

To ja bym prosił i krótką listę takich firm, które od czasu wybuchu konfliktu na Ukrainie przeniosły się do Rosji. Skoro to proceder masowy, to raczej nie będziesz mieć problemu z podaniem np. 30 takich firm, prawda?

Nikt tu nic nie wywoził, bo nawet gdyby chciał, to NIE MIAŁ TAKIEJ MOŻLIWOŚCI!"

Oh, really? Koledze chyba umknął fakt, że Rosja de facto kontroluje sporą część Donbasu. Możliwości ma więc nieograniczone.

Ot, taka ciekawostka...
Mozna by rzec: propaganda, ale przeciez jakos to bron i amo tam trafia- teraz juz sie nawet nie kryja.

http://www.tvp.info/17499860/w-doniecku-przewrocila-sie-rosyjska-ciezarowka-z-konwoju-humanitarnego-w-srodku-byla-amunicja

Lipek napisał: To ja bym prosił i krótką listę takich firm, które od czasu wybuchu konfliktu na Ukrainie przeniosły się do Rosji. Skoro to proceder masowy, to raczej nie będziesz mieć problemu z podaniem np. 30 takich firm, prawda?"

No to sobie na ten przykład wygoogluj: zachodnie inwestycje na Ukrainie" - zaraz się dowiesz w jakim tempie odpływa z Ukrainy zachodni kapitał inwestycyjny, w tym ten cypryjski", a więc należący do ukraińskich oligarchów. Jak się bardziej postarasz, to i firmy i banki znajdziesz...

Do tego Ukraina sama sobie strzeliła w stopę" ogłaszając embargo na dostawę do Rosji komponentów dla przemysłu lotniczego, rakietowego i zbrojeniowego. W ten sposób na własne życzenie właśnie likwidują swoje najbardziej wartościowe zakłady. Bo niby kto od nich kupi tą wyspecjalizowaną produkcję? No może zakłady Motor Sicz przetrwają w okrojonej formie, bo na świecie lata dość dużo śmigłowców Mi-8/17, ale co z całą resztą produkcji? Zachód nie kupi, bo postrzega Ukrainę [podobnie jak Polskę] jako rynek zbytu i ewentualnie jako tanią siłę roboczą w ich montowniach, a Rosja sobie jakoś poradzi bez Ukrainy - vide link:

http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=14770

Yeti napisał: Tak jak lubię czytać wpisy Balansa, tak coraz mniej je rozumiem..."

No to ja Ci zapodam kilka linków z portalu, który trudno posądzać o pro-rosyjskie sympatie. Może coś zrozumiesz?

A tak przy okazji mam do Ciebie proste pytanie - dlaczego my Polacy mamy wszystkich na świecie przepraszać za to, że istniejemy, a nas jak do tej pory tylko Niemcy i Rosjanie przeprosili. A i to chyba bez zbytniego entuzjazmu zrobili?

Bo jak tak dalej pójdzie, to za niedługo będziemy przepraszać banderowców za to, że niektórym naszym rodakom udało się przeżyć rzeź na Kresach...

http://www.kresy.pl/publicystyka,opinie?zobacz/faszysci-u-naszych-bram

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/napisala-antypolska-ksiazke-wczoraj-poprowadzila-wyklad-na-uniwerstecie-warszawskim-

http://www.kresy.pl/wydarzenia,polityka?zobacz/lider-i-rzecznik-prawego-sektora-dostali-sie-do-parlamentu-ukrainy-dmytro-jarosz-grozi-politykom-obozu-janukowycza-video

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/prawy-sektor-otrzymal-ponad-dwiescie-glosow-wsrod-obywateli-ukrainy-przebywajacych-w-polsce

Woytas napisał: Oby ta pomoc wróciła do nich - przynajmniej razy 4."

Chciałem tylko zauważyć, że tam na wschodzie Ukrainy żyje kilkanaście milionów Rosjan. No to jak byś zareagował na miejscu Putina, gdybyś usłyszał np od takiej złodziejki-Tymoszenko, że tych na wschodzie należy potraktować atomem?

balans (3854 / 60) 2014-11-04 05:10:03

No to ja Ci zapodam kilka linków z portalu, który trudno posądzać o pro-rosyjskie sympatie"

Żartujesz... Prawda?

A tak przy okazji mam do Ciebie proste pytanie"

Co ma piernik do nie-wiatraka? Czy ja coś gdzieś o kajaniu i przeprosinach pisałem?

iedługo będziemy przepraszać banderowców za to, że niektórym naszym rodakom udało się przeżyć rzeź na Kresach..."

Musi nie czytałeś moich wpisów... A na 100 % nie czytałeś ich ze zrozumieniem... Nie raz, nie dwa pisałem o ukraińskich szowinistach i zagrożeniu z tego wynikającym...

balans jak zwykle robi z gęby cholewę, nie po raz pierwszy. Najpierw bezczelnie łgał na mój temat, jakoby usprawiedliwiałem zbrodnie UPA na Wołyniu (za co do dziś nie przeprosił, choć sam przyznał, że kłamał). Teraz wycofuje się rakiem z kolejnego kłamstwa:

Lipek napisał: "To ja bym prosił i krótką listę takich firm, które od czasu wybuchu konfliktu na Ukrainie przeniosły się do Rosji. Skoro to proceder masowy, to raczej nie będziesz mieć problemu z podaniem np. 30 takich firm, prawda?

No to sobie na ten przykład wygoogluj: "zachodnie inwestycje na Ukrainie - zaraz się dowiesz w jakim tempie odpływa z Ukrainy zachodni kapitał inwestycyjny, w tym ten "cypryjski, a więc należący do ukraińskich oligarchów. Jak się bardziej postarasz, to i firmy i banki znajdziesz..."

Nic nie będę googlował. To Ty postawiłeś tezę, więc ja udowodnij. Stwierdziłeś, że zachodnie firmy MASOWO przenoszą swoją produkcję z Ukrainy do ROSJI. Podaj więc przykłady, albo przyznaj się do kolejnego kłamstwa.

Do tego Ukraina sama sobie "strzeliła w stopę ogłaszając embargo na dostawę do Rosji komponentów dla przemysłu lotniczego, rakietowego i zbrojeniowego. W ten sposób na własne życzenie właśnie likwidują swoje najbardziej wartościowe zakłady"

Zabawny jesteś. Mieli sprzedawać komponenty do budowy broni, która potem zabija ich własnych żołnierzy i obywateli? Odleciałeś zupełnie...

Yeti:

Musi nie czytałeś moich wpisów... A na 100 % nie czytałeś ich ze zrozumieniem... Nie raz, nie dwa pisałem o ukraińskich szowinistach i zagrożeniu z tego wynikającym..."

Zdziwiony? Nie popierasz putina (tfu!), więc jesteś najemnikiem faszystowsko-banderowsko-nazistowskiej kijowskiej junty sterowanej przez CIA i światowe żydostwo. Handluj z tym!

Yeti napisał: Żartujesz... Prawda?"

No to żeśmy sobie pożartowali! Szkoda tylko, że obywatelom Ukrainy [i niektórym naszym] tak do śmiechu już nie jest...

Lipek; czy ty potrafisz chociaż jedno zdanie napisać bez toczenia piany?

Swoją drogą - skoro od początku popierasz tu na forum banderowski pucz na majdanie, to nie dziw się temu, że są tu tacy, którym akurat kult bandery i OUN/UPA się nie podoba...

Ja tam od zawsze głosiłem tu na forum, że stabilna politycznie i gospodarczo Ukraina jest w naszym polskim interesie [można sprawdzić]. Ale nasi politykierzy widocznie uwielbiają robić za pożytecznych idiotów", bo zamiast jeździć na majdan jako mediatorzy, to jeździli i podjudzali. A dziś są mocno zdziwieni, że nawet junta z Kijowa nas olewa. Bo jak dochodzi do poważnych negocjacji, to nas nawet nie zaproszą do udziału w rozmowach. Swoją drogą to wychodzi na to, że nawet ci w Kijowie są dużo mądrzejsi niż nasi, bo doskonale zdają sobie sprawę z tego, kto tu w Europie tak naprawdę rozdaje karty.

Tak dla przykładu - jak im Merkel nakazała ostatnio, aby wzięli kredyt w MFW i spłacili długi wobec Rosji za gaz, to Putinowi w zębach te miliardy dolarów właśnie zanoszą. A ty się oburzasz jak napisałem, że właśnie wykończyli swoje zakłady lotnicze i rakietowe embargiem na dostawy części dla Rosji. Na miejscu Putina też bym wolał te miliardy, niż ich dostawy...

I jeszcze jedna sprawa - skoro Amerykanie stworzyli w Europie precedens, odrywając na siłę od Serbii Kosowo [niby w ramach samostanowienia], to tym bardziej mają do tego prawo Rosjanie z Donbasu, których Stalin [nie pytając ich zresztą o zgodę] siłą przyłączył do Ukrainy.

Czy to tak trudno zrozumieć?

Jak tak dalej pójdzie to za miesiąc rubel będzie wart mniej niż papier toaletowy. producenci tapet mogą czuć się zagrożeni.
putin (tfu!) może zawsze powrócić do sprawdzonej waluty jaką jest rubel transferowy :)

cała gospodarka rosji to kolos na glinianych nogach . Nawet podstawa gospodarki czyli gaz i ropa pada. Gazprom podobnie jak rok temu ma problem z realizacją kontraktów gazowych zarówno w eksporcie - kary za brak realizacji kontraktów jak i w kraju - zmniejszone zapasy w zbiornikach gazu - poniżej planowanej normy zimowej. Rok temu w momencie jak zaczęło brakować gazu na rynku wewnętrznym to ograniczono dostawy na Ukrainę za brak płatności , jak to nie pomogło to dalej ograniczono tranzyt i stwierdzono, że to Ukraina kradnie gaz z tranzytu, a na międzynarodowe grupy kontrolne Rosja nie wyraziła zgody. Gazprom ma po prostu problem z wydobyciem gazu i przesyłem - większość sprzętu do wydobycia i przesyłu gazu pracuje na częściach z zachodu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie