Czlowieksniegu Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Poszukiwacz_skarbów (256 / 5) 2014-05-29 22:33:47akładam, że wszyscy lub większość "Ochotników jest na emeryturze"Jak młody pelikan... łykasz wszystko.Masz informacje, z których wynika, że ich emerytury są wypłacane z racji bycia członkiem ORMO a nie z racji pracy zawodowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Św. Wojciechhttp://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Proboszcz-Katedry-o-Mszy-w-intencji-gen-Jaruzelskiego,wid,16641595,wiadomosc.html?ticaid=112d10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 nie no, widzę, że niektórzy doznali wstrząsu poznawczego za sprawą spowiedzi jaruzela i pochówku w obrządku katolickim.co to za obrazek nad łóżkiem? bo niedowidzę...http://cdn32.se.smcloud.net/t/photos/134602/walesa_odwiedzil_jaruzelskiego_w_szpitalu_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Protesty pod Katedrą już są. Może na cmentarzu dojdzie do zadymy? Taki to nasz katolicki kraj.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 balans jak zwykle w formie:Kościół ma więc powody aby dziękować Jaruzelskiemu"Szczególnie ks. Popiełuszko i inni zabici i prześladowani przez Departament IV. Naprawdę balans, daj już spokój ze swoimi ludowymi mądrościami.Prawdziwi bohaterowie, ci którzy oddali życie za wolną Polskę leżą na śmietniku, przysypani wapnem w bezimiennych mogiłach. Skazani na wiecznie zapomnienie. Zamordowani przez kolegów i zwierzchników Jaruzela. Odebrano im nie tylko życie, ale i tożsamość.Tymczasem kilkaset metrów dalej w pięknych grobowcach spoczywają ich oprawcy - Bierut, Brystygierowa, Michał Rola-Żymierski, Karol Świerczewski, Edward Poradko, Roman Romkowski, Walenty Titkow, Władysław Gomułka.Ot, sprawiedliwość III RP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 przeciesz macie rozne glosowania i wybory w kraju a od trzydziestu lat jedni i ci sami rzadzacy , nie rozumie narzekania ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Ot, sprawiedliwość III RP"A to nie przypadkiem V już? Przecież IV była... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Podobno znów jest III. Zresztą co za różnica, wszyscy oni po tych samych pieniądzach...W sądownictwie jest jeszcze PRL i to głęboki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 panie Dąbrowski, ja sie panu niepodoba katolicki kraj to...zmywaki w Londynie czekaja .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 A ja sobie pozwolę- trzeba mieć mocno narąbane we łbach, żeby taki festyn na cmentarzu, w czasie pogrzebu, pod krzyżami i z biało-czerwonymi flagami robić...Dla jasności- nie mam na myśli pogrzebu, a gawiedź z gwizdkami, trąbkami... Ciekawe, czy wuwuzele też mieli i różańce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Darcie mordy w czasie grania Hymnu wyjątkowo żenujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Ci co tą szopkę robili to niestety ale katolicy. Teraz dumni z siebie pójdą do domów a w niedzielę w kościele ustawią się w kolejce po komunię. Polska to jest dziwna kraja.PozdrawiamP.S.Podobała mi się ta babcia patupajka co tańczyła ta co w końcu wyciagnęła taka czerwoną torebkę z wyszytym? orłem i napisem POLAND. Fajnie tam w kółeczku(różańcowym?) tańcowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowy tupet i bezczelność, aby chować kata obok swoich ofiar. I to w asyście kompanii honorowej WP. Spawacz miał pogrzeb z pompą, w przeciwieństwie do jego ofiar, które chowano po nocach.Bardzo dobrze ujął to ks. Isakowicz - Zaleski:Ks. Isakowicz-Zaleski: niektórzy przecinają dyskusję, by nie było bójki o trumnę- Są ludzie, którzy za życia przecinają wszelką dyskusję na temat swojego pogrzebu. Przecinają ją, aby nie było bójki o trumnę - mówi ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski. I sugeruje, że ani gen. Wojciech Jaruzelski, ani jego rodzina nie zadbali o to, aby pogrzeb odbył się w ciszy i spokoju. Jak przyznaje, jest zbulwersowany tym, że gen. Jaruzelski został uhonorowany obecnością kompanii wojska polskiego.Dzień pogrzebu gen. Wojciecha Jaruzelskiego to czas, gdy nie można milczeć, czy przeciwnie: nad tą trumną powinno być jak najciszej?Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski: Bardzo ubolewam nad tym, że III RP przez 25 lat swojego istnienia nie potrafiła powiedzieć prawdy ani o gen. Jaruzelskim, ani o zbrodniach, których dokonał. Awantura wokół jego pogrzebu jest pokłosiem grzechu zaniechania - odsuwania w cień trudnych spraw z jego życia, niedokonania pełnej oceny komunizmu i rozmydlania odpowiedzialności.Nieuniknione jest zatem to, że przy okazji pochówku tej czy innej osoby odpowiedzialna za zbrodnie komunizmu, dyskusje i protesty będą powracać. Jeśli ktoś za życia nie poniósł odpowiedzialności za zabójstwa, to trudno się spodziewać czegoś innego.Ale dziś? W dniu pogrzebu?Dzisiaj sytuacja jest patowa, bo z jednej strony w chwili śmierci powinna panować cisza, natomiast nie dziwię się tym osobom i organizacjom, które są zbulwersowane.Nie dziwię się im, bo osoba odpowiedzialna np. za zamordowanie robotników na Wybrzeżu jest teraz honorowana obecnością kompanii wojska polskiego. Też - tak jak ci, którzy protestują - jestem tym zbulwersowany.Sam fakt pochowania gen. Jaruzelskiego na Powązkach to w księdza ocenie rzecz niewłaściwa, ale z drugiej strony nie na miejscu są pokrzykiwania, demonstracje, incydenty wywoływane przez przeciwników pogrzebu w tym miejscu?Uważa, że protesty z powodu samej decyzji o takim miejscu i sposobie pochówku są słuszne. Nie może być tak, że na tym samym cmentarzu, obok siebie, leżą bohaterowie i zbrodniarze. Uważam, że postępowanie osób, które się na to zgodziły, jest nieodpowiedzialne.A że jest odprawiana msza św. za gen. Jaruzelskiego mnie nie dziwi - za zbrodniarzy msze też się przecież odprawia. Dziwi jednak, że w tym wydarzeniu bierze udział polskie wojsko, a koszty idą na rachunek polskiego podatnika.Umiera wielu zacnych ludzi, którzy dla Polski zrobili bardzo dużo, ale nie pamiętam, by oddawano im wtedy wojskowe honory. Widać tutaj niesprawiedliwość.Obecność trzech prezydentów - Lecha Wałęsy, Aleksandra Kwaśniewskiego i Bronisława Komorowskiego - symboliczna?Każdy może pójść na mszę. Jednak prezydent Komorowski nie powinien tego finansować z pieniędzy publicznych. Można było to wszystko zrobić w inny sposób.Dam przykład. Na pewno z mojej politycznej bajki nie był premier Tadeusz Mazowiecki. Co mnie jednak ujęło: on wyraźnie zaznaczył, że chce być pochowany na cmentarzu leśnym przy zakładzie dla niewidomych w Laskach - obok swojej żony. Z kolei pani Wisława Szymborska - osoba, wokół której też były kontrowersje - w testamencie ucięła dyskusje o swoim pochówku. Napisała, że chce mieć świecki pogrzeb i chce spocząć w grobowcu swoich rodziców. Ks. Józef Tischner chciał z kolei być pochowany na cmentarzu w swojej rodzinnej Łopusznej.Są więc ludzie, którzy za życia przecinają wszelką dyskusję nt. swojego pogrzebu. Przecinają ją, aby nie było bójki o trumnę.Nieraz o wielkości człowieka świadczy też to, że nie domaga się pochówku w jakimś panteonie albo w szczególnie wyróżnionym miejscu, tylko już w testamencie zaznacza, żeby to odbyło się np. w jego rodzinnej miejscowości albo w grobie rodziców. Wtedy wszystko jest absolutnie normalne.Wyczuwam w księdza wypowiedzi sugestię, że gen. Jaruzelski nie zadbał o to, aby mieć cichy i spokojny pogrzeb.Częściowo tak. I jego rodzina też o to nie zadbała. Powinna sobie przecież zdawać sprawę z tego, jakie emocje ten pogrzeb wywoła. Skoro co rok w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego pod jego domem odbywały się demonstracje, to każdy z członków rodziny świetnie się orientował, jak będzie przyjęty taki pogrzeb - państwowy, z wojskowymi honorami i na Powązkach.Szkoda, że gen. Jaruzelski nie przewidział przyszłości i nie powiedział jasno w testamencie: proszę mnie pochować tak, a nie inaczej. Tutaj wyraźnie chodzi o coś innego.Czyli?Aby na przekór wszystkim zrobić coś, co wywoła emocje. I temu też się dziwię."Natomiast buczenie i darcie ryja podczas hymnu to rzeczywiście żenujący wyskok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Abstrahując od całej tej dyskusji nie podoba mi się stosunek pana Jacka Dąbrowskiego w stosunku do katolików. Mam nadzieję, że wielokrotnie powtarzane obelżywości będą należycie wynagrodzone przez administratora forum.pozdrawiamDamian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Ci co tą szopkę robili to niestety ale katolicy. Teraz dumni z siebie pójdą do domów a w niedzielę w kościele ustawią się w kolejce po komunię. Polska to jest dziwna kraja."Protesty pod Katedrą już są. Może na cmentarzu dojdzie do zadymy? Taki to nasz katolicki kraj."A ja poczekam cierpliwie i se popaczę który , albo ilu biskupów będzie pogrzeb celebrować. "Taaaaa , czarnych nie będzie. Głodzia nie będzie??????? W końcu pierwsza szklana polowa."Ciekawe ilu z Was było w niedzielę w kościele i przyjęło komunię?"Proszę w powyższych wpisach Jacy pokazać mi wpisy obrażające katolików... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 panie damianie jeżeli nie podoba ci się wolność słowa, wcale tego tematu przeglądać nie musisz tak ?A mi się nie podoba to co się na świecie dzieje i nic z tym nie poradzę, smutne nie ? To są debile do odstrzału, ci co mordę drą na cmentarzu ale no przecież to wielcy katolicy i patrioci, którzy jak pisał Jacek w niedzielę poleca do kościoła po komunie no bo jak...Sam od dawien dawna nie czuję potrzeby uczęszczania do owej instytucji jaką jest kościół, ale darcie mordy i robienie rozróby na cmentarzu to jest chore tak samo jak ci ludzie...Katolicy w Polsce:-połowa lata do kościoła,żeby ludzie nie gadali-jakaś tam część nie chodzi w ogóle aczkolwiek jak się coś dzieje to oni pierwsi w sprawach ich wiary"-wielcy patrioci...bo modneI gdzieś jest dopiero jakaś tam część ludzi, którzy robią to dla samych siebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Kolego Damian to uważasz Pan ze na cmentarzu to kto mordę darł i chlew robił? Żydzi i komuniści? Ja tam widziałem transparenty Solidarni 2010 więc chyba jednak komuchy i Żydy odpadają. Ale może wiesz coś więcej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Kriczer imię pisze się z dużej litery, chyba że przytaczasz nick. Wolność słowa tak, ale z rozsądkiem. Panie Jacku nie podoba mi się darcie ryja na cmentarzu i podobne szopki. Można było zaznaczyć swój sprzeciw w milczeniu. Ale nie podobają mi się Twoje jazdy na katolików. Proszę nie przypisywać wybryków jednostek ogółowi i powstrzymać się w używaniu określeń typu czarny" i innych drwiących określeń z kościoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry123 Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 http://nowahistoria.interia.pl/prl/news-ks-isakowicz-zaleski-to-byla-perfidna-prowokacja,nId,1105933Mister @balans poczytaj sobie bo może o tym nie słyszałeś tak jak i o wcześniejszym zabójstwie ks Popiełuszki . To wszystko działo się za miłościwie nam panującego Jaruzela! za to też kościół ma mu być wdzięczny? Pamiętam te lata bardzo dobrze a młody taki nie jestem na jakiego wyglądam ale dzięki za komplement. Kościoły zaś rosły w tamtym czasie jak grzyby po deszczu nie dzięki komunie a Janowi Pawłowi II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 to co się dzieję w kościele to parodia to dlaczego nikt ma z tego nie drwić ? Oni wszyscy są siebie warci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 a dodam tyle że większość mówię tutaj o moherach" i tych co dali dzisiaj popis to ciężko nazwać jednostkami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Prrrrr....Koleżanka małżonka każe mi na zakupy jechać, ale czytając ten wątek zaczynam się bać od monitora odejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 No niestety . Trudno uznawać za patriotów osobników którzy w czasie wykonywania hymnu urządzają kocią muzykę. Ich miejsce jest na zmywaku gdzieś możliwie daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmak Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Ci sami ludzie buczą w trakcie uroczystości 1 Sierpnia i w trakcie pogrzebu generała Jaruzelskiego - ciekawe dlaczego. Ciekawe dlaczego człowiek z Solidarni 2010 walczący o krzyż na Krakowskim Przedmieściu i siedzący pod namiocikiem na co dzień pracuje w oddziale Ambasady Rosyjskiej - ciekawe dlaczego Maciarewicz zawsze robi zadymę jak tylko robi się spokojniej w Polsce - odpowiedź można znaleźć w rozbiorach Polski i sposobie ich dokonania przez agentów carskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 30 Maj 2014 Share Napisano 30 Maj 2014 Trochę podgrzeję atmosferę. Ciekawi mnie co by się stało jakby tak jakaś młodzieżówka komuchów albo insza silna grupa przyszła drzeć ryja w czasie procesji Bożego Ciała?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.