Skocz do zawartości

Gen. Jaruzelski nie zyje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukiwacz_skarbów (256 / 5) 2014-05-29 22:33:47

akładam, że wszyscy lub większość "Ochotników jest na emeryturze"

Jak młody pelikan... łykasz wszystko.

Masz informacje, z których wynika, że ich emerytury są wypłacane z racji bycia członkiem ORMO a nie z racji pracy zawodowej?
  • Odpowiedzi 151
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Św. Wojciech

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Proboszcz-Katedry-o-Mszy-w-intencji-gen-Jaruzelskiego,wid,16641595,wiadomosc.html?ticaid=112d10
Napisano
nie no, widzę, że niektórzy doznali wstrząsu poznawczego za sprawą spowiedzi jaruzela i pochówku w obrządku katolickim.

co to za obrazek nad łóżkiem? bo niedowidzę...

http://cdn32.se.smcloud.net/t/photos/134602/walesa_odwiedzil_jaruzelskiego_w_szpitalu_1.jpg
Napisano
balans jak zwykle w formie:

Kościół ma więc powody aby dziękować Jaruzelskiemu"

Szczególnie ks. Popiełuszko i inni zabici i prześladowani przez Departament IV. Naprawdę balans, daj już spokój ze swoimi ludowymi mądrościami.

Prawdziwi bohaterowie, ci którzy oddali życie za wolną Polskę leżą na śmietniku, przysypani wapnem w bezimiennych mogiłach. Skazani na wiecznie zapomnienie. Zamordowani przez kolegów i zwierzchników Jaruzela. Odebrano im nie tylko życie, ale i tożsamość.

Tymczasem kilkaset metrów dalej w pięknych grobowcach spoczywają ich oprawcy - Bierut, Brystygierowa, Michał Rola-Żymierski, Karol Świerczewski, Edward Poradko, Roman Romkowski, Walenty Titkow, Władysław Gomułka.

Ot, sprawiedliwość III RP.
Napisano
Podobno znów jest III. Zresztą co za różnica, wszyscy oni po tych samych pieniądzach...

W sądownictwie jest jeszcze PRL i to głęboki.
Napisano
A ja sobie pozwolę- trzeba mieć mocno narąbane we łbach, żeby taki festyn na cmentarzu, w czasie pogrzebu, pod krzyżami i z biało-czerwonymi flagami robić...

Dla jasności- nie mam na myśli pogrzebu, a gawiedź z gwizdkami, trąbkami... Ciekawe, czy wuwuzele też mieli i różańce...
Napisano
Ci co tą szopkę robili to niestety ale katolicy. Teraz dumni z siebie pójdą do domów a w niedzielę w kościele ustawią się w kolejce po komunię. Polska to jest dziwna kraja.
Pozdrawiam
P.S.
Podobała mi się ta babcia patupajka co tańczyła ta co w końcu wyciagnęła taka czerwoną torebkę z wyszytym? orłem i napisem POLAND. Fajnie tam w kółeczku(różańcowym?) tańcowała
Napisano
Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowy tupet i bezczelność, aby chować kata obok swoich ofiar. I to w asyście kompanii honorowej WP. Spawacz miał pogrzeb z pompą, w przeciwieństwie do jego ofiar, które chowano po nocach.

Bardzo dobrze ujął to ks. Isakowicz - Zaleski:

Ks. Isakowicz-Zaleski: niektórzy przecinają dyskusję, by nie było bójki o trumnę

- Są lu­dzie, któ­rzy za życia prze­ci­na­ją wszel­ką dys­ku­sję na temat swo­je­go po­grze­bu. Prze­ci­na­ją ją, aby nie było bójki o trum­nę - mówi ks. Ta­de­usz Isa­ko­wicz-Za­le­ski. I su­ge­ru­je, że ani gen. Woj­ciech Ja­ru­zel­ski, ani jego ro­dzi­na nie za­dba­li o to, aby po­grzeb odbył się w ciszy i spo­ko­ju. Jak przy­zna­je, jest zbul­wer­so­wa­ny tym, że gen. Ja­ru­zel­ski zo­stał uho­no­ro­wa­ny obec­no­ścią kom­pa­nii woj­ska pol­skie­go.

Dzień po­grze­bu gen. Woj­cie­cha Ja­ru­zel­skie­go to czas, gdy nie można mil­czeć, czy prze­ciw­nie: nad tą trum­ną po­win­no być jak naj­ci­szej?

Ks. Ta­de­usz Isa­ko­wicz-Za­le­ski: Bar­dzo ubo­le­wam nad tym, że III RP przez 25 lat swo­je­go ist­nie­nia nie po­tra­fi­ła po­wie­dzieć praw­dy ani o gen. Ja­ru­zel­skim, ani o zbrod­niach, któ­rych do­ko­nał. Awan­tu­ra wokół jego po­grze­bu jest po­kło­siem grze­chu za­nie­cha­nia - od­su­wa­nia w cień trud­nych spraw z jego życia, nie­do­ko­na­nia peł­nej oceny ko­mu­ni­zmu i roz­my­dla­nia od­po­wie­dzial­no­ści.

Nie­unik­nio­ne jest zatem to, że przy oka­zji po­chów­ku tej czy innej osoby od­po­wie­dzial­na za zbrod­nie ko­mu­ni­zmu, dys­ku­sje i pro­te­sty będą po­wra­cać. Jeśli ktoś za życia nie po­niósł od­po­wie­dzial­no­ści za za­bój­stwa, to trud­no się spo­dzie­wać cze­goś in­ne­go.

Ale dziś? W dniu po­grze­bu?

Dzi­siaj sy­tu­acja jest pa­to­wa, bo z jed­nej stro­ny w chwi­li śmier­ci po­win­na pa­no­wać cisza, na­to­miast nie dzi­wię się tym oso­bom i or­ga­ni­za­cjom, które są zbul­wer­so­wa­ne.

Nie dzi­wię się im, bo osoba od­po­wie­dzial­na np. za za­mor­do­wa­nie ro­bot­ni­ków na Wy­brze­żu jest teraz ho­no­ro­wa­na obec­no­ścią kom­pa­nii woj­ska pol­skie­go. Też - tak jak ci, któ­rzy pro­te­stu­ją - je­stem tym zbul­wer­so­wa­ny.

Sam fakt po­cho­wa­nia gen. Ja­ru­zel­skie­go na Po­wąz­kach to w księ­dza oce­nie rzecz nie­wła­ści­wa, ale z dru­giej stro­ny nie na miej­scu są po­krzy­ki­wa­nia, de­mon­stra­cje, in­cy­den­ty wy­wo­ły­wa­ne przez prze­ciw­ni­ków po­grze­bu w tym miej­scu?

Uważa, że pro­te­sty z po­wo­du samej de­cy­zji o takim miej­scu i spo­so­bie po­chów­ku są słusz­ne. Nie może być tak, że na tym samym cmen­ta­rzu, obok sie­bie, leżą bo­ha­te­ro­wie i zbrod­nia­rze. Uwa­żam, że po­stę­po­wa­nie osób, które się na to zgo­dzi­ły, jest nie­od­po­wie­dzial­ne.

A że jest od­pra­wia­na msza św. za gen. Ja­ru­zel­skie­go mnie nie dziwi - za zbrod­nia­rzy msze też się prze­cież od­pra­wia. Dziwi jed­nak, że w tym wy­da­rze­niu bie­rze udział pol­skie woj­sko, a kosz­ty idą na ra­chu­nek pol­skie­go po­dat­ni­ka.

Umie­ra wielu za­cnych ludzi, któ­rzy dla Pol­ski zro­bi­li bar­dzo dużo, ale nie pa­mię­tam, by od­da­wa­no im wtedy woj­sko­we ho­no­ry. Widać tutaj nie­spra­wie­dli­wość.

Obec­ność trzech pre­zy­den­tów - Lecha Wa­łę­sy, Alek­san­dra Kwa­śniew­skie­go i Bro­ni­sła­wa Ko­mo­row­skie­go - sym­bo­licz­na?

Każdy może pójść na mszę. Jed­nak pre­zy­dent Ko­mo­row­ski nie po­wi­nien tego fi­nan­so­wać z pie­nię­dzy pu­blicz­nych. Można było to wszyst­ko zro­bić w inny spo­sób.

Dam przy­kład. Na pewno z mojej po­li­tycz­nej bajki nie był pre­mier Ta­de­usz Ma­zo­wiec­ki. Co mnie jed­nak ujęło: on wy­raź­nie za­zna­czył, że chce być po­cho­wa­ny na cmen­ta­rzu le­śnym przy za­kła­dzie dla nie­wi­do­mych w La­skach - obok swo­jej żony. Z kolei pani Wi­sła­wa Szym­bor­ska - osoba, wokół któ­rej też były kon­tro­wer­sje - w te­sta­men­cie ucię­ła dys­ku­sje o swoim po­chów­ku. Na­pi­sa­ła, że chce mieć świec­ki po­grzeb i chce spo­cząć w gro­bow­cu swo­ich ro­dzi­ców. Ks. Józef Ti­sch­ner chciał z kolei być po­cho­wa­ny na cmen­ta­rzu w swo­jej ro­dzin­nej Ło­pusz­nej.

Są więc lu­dzie, któ­rzy za życia prze­ci­na­ją wszel­ką dys­ku­sję nt. swo­je­go po­grze­bu. Prze­ci­na­ją ją, aby nie było bójki o trum­nę.

Nie­raz o wiel­ko­ści czło­wie­ka świad­czy też to, że nie do­ma­ga się po­chów­ku w ja­kimś pan­te­onie albo w szcze­gól­nie wy­róż­nio­nym miej­scu, tylko już w te­sta­men­cie za­zna­cza, żeby to od­by­ło się np. w jego ro­dzin­nej miej­sco­wo­ści albo w gro­bie ro­dzi­ców. Wtedy wszyst­ko jest ab­so­lut­nie nor­mal­ne.

Wy­czu­wam w księ­dza wy­po­wie­dzi su­ge­stię, że gen. Ja­ru­zel­ski nie za­dbał o to, aby mieć cichy i spo­koj­ny po­grzeb.

Czę­ścio­wo tak. I jego ro­dzi­na też o to nie za­dba­ła. Po­win­na sobie prze­cież zda­wać spra­wę z tego, jakie emo­cje ten po­grzeb wy­wo­ła. Skoro co rok w rocz­ni­cę wpro­wa­dze­nia stanu wo­jen­ne­go pod jego domem od­by­wa­ły się de­mon­stra­cje, to każdy z człon­ków ro­dzi­ny świet­nie się orien­to­wał, jak bę­dzie przy­ję­ty taki po­grzeb - pań­stwo­wy, z woj­sko­wy­mi ho­no­ra­mi i na Po­wąz­kach.

Szko­da, że gen. Ja­ru­zel­ski nie prze­wi­dział przy­szło­ści i nie po­wie­dział jasno w te­sta­men­cie: pro­szę mnie po­cho­wać tak, a nie ina­czej. Tutaj wy­raź­nie cho­dzi o coś in­ne­go.

Czyli?

Aby na prze­kór wszyst­kim zro­bić coś, co wy­wo­ła emo­cje. I temu też się dzi­wię."

Natomiast buczenie i darcie ryja podczas hymnu to rzeczywiście żenujący wyskok.
Napisano
Abstrahując od całej tej dyskusji nie podoba mi się stosunek pana Jacka Dąbrowskiego w stosunku do katolików. Mam nadzieję, że wielokrotnie powtarzane obelżywości będą należycie wynagrodzone przez administratora forum.

pozdrawiam
Damian
Napisano
Ci co tą szopkę robili to niestety ale katolicy. Teraz dumni z siebie pójdą do domów a w niedzielę w kościele ustawią się w kolejce po komunię. Polska to jest dziwna kraja."

Protesty pod Katedrą już są. Może na cmentarzu dojdzie do zadymy? Taki to nasz katolicki kraj."

A ja poczekam cierpliwie i se popaczę który , albo ilu biskupów będzie pogrzeb celebrować. "

Taaaaa , czarnych nie będzie. Głodzia nie będzie??????? W końcu pierwsza szklana polowa."

Ciekawe ilu z Was było w niedzielę w kościele i przyjęło komunię?"

Proszę w powyższych wpisach Jacy pokazać mi wpisy obrażające katolików...
Napisano
panie damianie jeżeli nie podoba ci się wolność słowa, wcale tego tematu przeglądać nie musisz tak ?
A mi się nie podoba to co się na świecie dzieje i nic z tym nie poradzę, smutne nie ?
To są debile do odstrzału, ci co mordę drą na cmentarzu ale no przecież to wielcy katolicy i patrioci, którzy jak pisał Jacek w niedzielę poleca do kościoła po komunie no bo jak...Sam od dawien dawna nie czuję potrzeby uczęszczania do owej instytucji jaką jest kościół, ale darcie mordy i robienie rozróby na cmentarzu to jest chore tak samo jak ci ludzie...
Katolicy w Polsce:
-połowa lata do kościoła,żeby ludzie nie gadali
-jakaś tam część nie chodzi w ogóle aczkolwiek jak się coś dzieje to oni pierwsi w sprawach ich wiary"
-wielcy patrioci...bo modne
I gdzieś jest dopiero jakaś tam część ludzi, którzy robią to dla samych siebie...
Napisano
Kolego Damian to uważasz Pan ze na cmentarzu to kto mordę darł i chlew robił? Żydzi i komuniści? Ja tam widziałem transparenty Solidarni 2010 więc chyba jednak komuchy i Żydy odpadają. Ale może wiesz coś więcej.
Pozdrawiam
Napisano
Kriczer imię pisze się z dużej litery, chyba że przytaczasz nick. Wolność słowa tak, ale z rozsądkiem.

Panie Jacku nie podoba mi się darcie ryja na cmentarzu i podobne szopki. Można było zaznaczyć swój sprzeciw w milczeniu. Ale nie podobają mi się Twoje jazdy na katolików. Proszę nie przypisywać wybryków jednostek ogółowi i powstrzymać się w używaniu określeń typu czarny" i innych drwiących określeń z kościoła.
Napisano
http://nowahistoria.interia.pl/prl/news-ks-isakowicz-zaleski-to-byla-perfidna-prowokacja,nId,1105933
Mister @balans poczytaj sobie bo może o tym nie słyszałeś tak jak i o wcześniejszym zabójstwie ks Popiełuszki . To wszystko działo się za miłościwie nam panującego Jaruzela! za to też kościół ma mu być wdzięczny? Pamiętam te lata bardzo dobrze a młody taki nie jestem na jakiego wyglądam ale dzięki za komplement. Kościoły zaś rosły w tamtym czasie jak grzyby po deszczu nie dzięki komunie a Janowi Pawłowi II.
Napisano
a dodam tyle że większość mówię tutaj o moherach" i tych co dali dzisiaj popis to ciężko nazwać jednostkami :)
Napisano
No niestety . Trudno uznawać za patriotów osobników którzy w czasie wykonywania hymnu urządzają kocią muzykę. Ich miejsce jest na zmywaku gdzieś możliwie daleko.
Napisano
Ci sami ludzie buczą w trakcie uroczystości 1 Sierpnia i w trakcie pogrzebu generała Jaruzelskiego - ciekawe dlaczego. Ciekawe dlaczego człowiek z Solidarni 2010 walczący o krzyż na Krakowskim Przedmieściu i siedzący pod namiocikiem na co dzień pracuje w oddziale Ambasady Rosyjskiej - ciekawe dlaczego Maciarewicz zawsze robi zadymę jak tylko robi się spokojniej w Polsce - odpowiedź można znaleźć w rozbiorach Polski i sposobie ich dokonania przez agentów carskich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie