Skocz do zawartości

Kolekcje - broń palna II

MarcinP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i przyjechała. :) Rok 1944, fabryka Molot. Stan magazyn, pasek nośny oryginał wojenny (1942r.) mocowany na skórzane rzemienie. Broń przeszła remont po wojnie i jest w doskonałym stanie technicznym. W niedzielę ślicznotka pokaże co potrafi na strzelnicy. :)

• Odpowiedzi 286
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Skolcio, amunicję masz fuuuj" - zachomikuj skądś choć parę paczek prawdziwej. Jakby co, podpowiem gdzie i za ile, ale to już napisz do mnie by nie robić reklamy na forum ;)

A pepeszka zacna !
Zancus - walterek bez nowoczesnych znaczków nabitych?
  • 7 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
@ zancus - Raczej mało rozpowszechniony u nas H&R Arms Worchester Mass. U.S.A. Rewolwer model 922 Kaliber .22 LR. Rocznik 1944"

Ciekawa sztuka i rocznik. Broń mało znana i niedoceniana, pewnie dlatego, że nie używana przez amerykańskie siły zbrojne. Trochę podobnie, jak zapomniany dziś drugowojenny rewolwer Colt Commando .38 Special, który też nie zetknął się z siłami zbrojnymi, a pozostał tylko dla policji i innych służb wartowniczo-porządkowych. Produkowany tylko na rynek USA i w zastępstwie odebranych (na front) służbom cywilnym Coltów M1911. Tak, czy siak, ciekawy masz rewolwer i z ciekawego rocznika.
  • 2 months later...
Napisano

Witam zakupiłem mausera model 98 ale niestety na komorze nie ma żadnych bić najprawdopodobniej zostały zeszlifowane w związku z tym mam pytanie czy na podstawie nr broni da się określić datę produkcji karabinu i ewentualnie producenta.Karabin ma liczne odbiory wojskowe waffenampty o nr26 oraz 4,ma też powojenne stemple.Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu.

Napisano
Szczerze nie rozbierałem jeszcze zamka czyli skoro wafki są bite na częściach to wyprodukowany był w niemczech tak?Zależało mi na produkcji niemieckiej ale teraz jestem trochę zniesmaczony.
Napisano
Czyli z tego co rozumiem wyprodukowany w niemczech i exportowany do portugali tak?Mam jeszcze pytanie jakie bicia na komorze miała BLM?Dzięki za identyfikację.
Napisano

Kolega Bert.F najwyraźniej nigdy nie widział Mausera z kontraktu dla Portugalii, a już z kontraktu z 1937 roku to na pewno :D
Po pierwsze WaA26 to nie tylko BLM, w latach 1941-44 również Mauser-Werke w Borsigwalde, ale to jest niuans bez znaczenia :) Bo Mausery dla Portugalii z kontraktu 1937 nie tylko miały zupełnie inną muszkę i jej osłonę, żaden z Mauserów dla Portugalii nie był sygnowany na boku komory Mod.98" !!!!! Na wszystkich w tym miejscu znajduje się pełny napis MAUSER-WERKE A.G. OBERNDORF A.N." i ta fabryka produkowała kontrakt Portugalski, więc nie mogła używać WaA26 :) Twój Mauser to rasowy K98, z tym, że przeszlifowany.

Pozdrawiam
Paweł

PS. Na zdjęciu sygnatury na portugalskim" Mauserze z moich zbiorów, w twoim w tym miejscu jest Mod.98. Egzemplarz z kontraktu, który nigdy nie trafił do Portugalii bo wylądował na froncie wschodnim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie