Herzog Napisano 20 Czerwiec 2013 Share Napisano 20 Czerwiec 2013 Ostatnio odniosłem wrażenie, że jak tylko pojawiam się w okolicy lasu (zawsze staję poza obszarem leśnym lub na parkingach) dziwnym trafem zjawia się SL. Nigdy nic gorszącego tą instytucję nie zrobiłem ale zastanawiałem się czy są takie kamerki, które pokazują obraz w czasie rzeczywistym i czy służby nie dają cynku do patroli, że ktoś się pojawił w lesie. Ostatnio dwa dni z rzędu mi się to przytrafiło w różnych lasach. A może to tylko przypadek?pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w0w Napisano 21 Czerwiec 2013 Share Napisano 21 Czerwiec 2013 Hehe, bywa i tak :)Ja się zgodzę z Ostoja. Ustawa śmieciowa ma spowodować, że nie będzie sie ludziom opłacać wywalać śmieci do lasu bo i tak płacą i tak. A co do kamer to bardzo potrzebne bo złodzieje drzew i drewna są coraz bardziej bezczelni. W lesie trzeba zachować się tak eksploratora przystało i zachować teren takim jakim się zastało ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 22 Czerwiec 2013 Share Napisano 22 Czerwiec 2013 Dyskusja akademicka.....Została złapana-ukarana chodź jedna osoba z wykrywaczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saku39 Napisano 22 Czerwiec 2013 Share Napisano 22 Czerwiec 2013 Herzog: Te kamerki zazwyczaj zaczynają nagrywać gdy wykryją ruch. Dane zapisują sie na dysku. Gdy zaczynają filmować kamera robi również zdjęcie i wysyła je jako MMS na telefon strażnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 22 Czerwiec 2013 Share Napisano 22 Czerwiec 2013 na kamerki, ważna jest sztuka maskowania się, dlatego polecam skecz pythonów" pt.jak być niewidzialnym":)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 22 Marzec 2014 Share Napisano 22 Marzec 2014 Dziś byłem na wycieczce rowerowej i zauważyłem,że Nadleśnictwo Radzyń Podlaski (kompleks lasów kąkolewnicko-turowskich) uruchomiło kolejne kamerki. Tym samym już cały kompleks został objęty monitoringiem całodobowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabis94 Napisano 29 Marzec 2014 Share Napisano 29 Marzec 2014 Co do wzbudzania się sprzetu przy drewnie leżącym na skłądzie bardzo prawdopodobne ze jest w nim Chip... do namierzania nowego właściciela przez GPS zasięg 50km.. Kamer używamy do obserwacji zwierzyny a i inne rózne rzeczy idzie zobaczyć...pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi134 Napisano 30 Marzec 2014 Share Napisano 30 Marzec 2014 Byłem raz w SL bo mnie wezwali za wjazd do lasu.Po długiej rozmowie z miłym panem dostałem 50 zł. mandatu. Ale nie oto chodzi. Pan strażnik powiedział że wiedzą dobrze że chodzimy po lasach i wcale mu to nie przeszkadza dopóki widzi zakopane dołki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deluxss Napisano 4 Kwiecień 2014 Share Napisano 4 Kwiecień 2014 Oczywiscie zakopywanie dolkow i zbieranie smieci po sobie i innych to podstawa,ja i znajomi zawsze tak robimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzkf Napisano 9 Kwiecień 2014 Share Napisano 9 Kwiecień 2014 Ostatnio pojechałem w miejsce starej leśniczówki. Po leśniczówce ani śladu a w jej miejscu parking leśny a tabliczką informującą o monitoringu. Oczywiście po parkingu nie kopałem, ale jak na razie wezwania żadnego nie ma :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 15 Kwiecień 2014 Share Napisano 15 Kwiecień 2014 U mnie tez zamontowano takie kamery, sa naprawde mniewielkich rozmiarów i bardzo dobrze ukryte na drzewach, dodatkowo pomalowane wiec sa niemalze neiwodoczne. Jednak jak sie okazalo parkowanie jakby nie bylo na przydroznym parkingu" pod domem łowieckim, wyciagniecie sprzetu i powrot po kilku h nie byl dla nikogo problemem. Sam zas lesniczy powiedzial ze jego interesuja tylko te zwyrole co wywoza smieci od lasu i kradna drzewo, kamery zainstalowano niedawno poniewaz zaczely sie mocne wycinki drzew, reszta jest w porzadku, przynajmniej u mnie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 15 Kwiecień 2014 Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Wszystko jak widac, jak zawsze zalezy od ludzi i podejscia, ten lesniczy jest pozytywnie nastawiony na miejscowych kopaczy i nie robi z tym problemu :) Ludzie sa rozni, sa w porzadku i sa upierdliwi, dlatego trzeba sie cieszyc ze sa jeszcze na tym swiecie dobrzy ludzie ktorzy zajmuja sie rzeczywiscie problemami lasow a nie robieniem pieniedzy z mandatow, oby wiecej takich;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Leśniczy a straż leśna to dwa różne urzędy(?).Gdyby złapali ci drudzy to by było raczej ciepło. No chyba że złapali na przemiataniu bez kopania ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soul_Storm Napisano 29 Maj 2014 Share Napisano 29 Maj 2014 w nocy kamere mozna wykryć noktowizorem lub zwykłym telefonem w funkcji nagrywanie filmu , podczerwień [ włączcie sobie nagrywanie filmu w tel. i poświećcie pilotem od TV ]NIE ZABIERAĆ DO DOMU , POSIADAJĄ LOKALIZATOR GPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulmus Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Za robienie kamerom kuku w trakcie próby lokalizowania zamontowanego sprzętu SL również grożą sankcje.Kamery w liczbie mnogiej często bywają ustawiane kaskadowo więc celowe oślepianie jednej nie dość że nic nie da to skończy się extra wezwaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajek Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 ulmus, tu nie chodzi o zrobienie kamerom kuku czy jeszcze śmieszniejsze ich oślepianie a jedynie namierzenie diod podczerwieni które są przy takich kamerach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 Jestem leśnikiem i znam temat z pierwszej ręki.Kamerki umieszczamy w dwóch przypadkach:- tam gdzie składujemy stosy drewna,- przy dzikich wysypiskach śmieci,Więc jak nie będziesz pchał się autem w te dwa miejsca to kamerki nie spotkasz.Ps. Informacja o kaskadowym umieszczaniu kamer w lesie mnie rozwaliła :) Można odnieść wrażenie że spotkać można dziesiątki kamer - fakt jest taki, że w naszym nadleśnictwie straż ma sztuk 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 Ja spotkałem się z dwoma kamerami, ustawionymi kaskadowo. Postawione zostały w miejscu gdzie nagminnie łamany jest zakaz wjazdu do lasu. Najczęściej jest kilkanaście miejsc w nadleśnictwie, z ostrzeżeniem o monitorowaniu, pomiędzy którymi wędruje kamera czy też zestaw kamer. Ja spotkałem się z bardzo niedyskretnym monitoringiem, w postaci budki dla ptaków, która śmiało mogła by służyć za kurnik. W innych nadleśnictwach zapewne bardziej dbają o maskowanie kamer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 4 Lipiec 2014 Share Napisano 4 Lipiec 2014 U mnie są zwyczajnie przyczepiane 5-6 metrów nad ziemią bez specjalnego kamuflażu (np. budka). Spacerowicz ją wypatrzy, lecz taki złodziej drewna tak będzie skupiony na ekspresowym załadunku że szanse zdemaskowania są minimalne. A te tabliczki eren monitorowany" to często chwyt marketingowy. Sam takie czasowo wieszałem aby do czasu sprzedaży nikt nam drewna kominkowego nie podbierał.Pozdr ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 5 Lipiec 2014 Share Napisano 5 Lipiec 2014 Ale gdzie kamera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruder78 Napisano 11 Lipiec 2014 Share Napisano 11 Lipiec 2014 Nigdzie, ważne ze na wyobraznie działa...Nie zaszkodzi w walce o czystrze lasy, w naszym kraju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Dziś ok 10 rano taki widok zastałem w lesie,po śladach widać,że wywalił w nocy albo wcześnie rano.Chamstwo w państwie,aż się prosi o kamerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 lubuskie tuż przy granicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 W worach na pewno jakiś kwit by się znalazł albo paragon ze sklepu gdzie monitoring mają .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Ale buractwo! Żeby dziadowi łapa uschła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.