leon wallonien Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Tak dla wiadomosci młodszych rekonstruktorów Mikrobi to węgierski robot szturmowy którego kochały wszystkie dzieci po Reksiu, Bolku i Lolku i misiu Kolaborze;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 11 Listopad 2013 Autor Share Napisano 11 Listopad 2013 Lechu pamiętasz Mikrobiego, wzruszyłem się ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 12 Listopad 2013 Share Napisano 12 Listopad 2013 Jasne że pamiętam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 Impreza dotyczyła Powstania Wielkopolskiego i została zorganizowana przez Dyrekcję i nauczycieli LO w Gnieźnie. O ile pełen podziwu jestem dla młodzieży za zaangażowanie i chęć wspólnej zabawy to jestem zdania iż dorosłych organizatorów ( Dyrekcję i nauczycieli historii) należało by wylać na zbity pysk na bruk. Zapewne w ten sam sposób uczą innych przedmiotów. Jacek Czypicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 i takie coś .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 On wali z dykty specjalnymi pociskami, których konstrukcja pozwala na uzyskanie właściwego toru strzelania po rykoszecie od asfaltu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 On wali z dykty" 28 grudnia 1918 r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 Konińscy ułani:http://m.lm.pl/media/foto/139206_dsc07327.jpghttp://m.lm.pl/media/foto/139206_dsc07327.jpghttp://m.lm.pl/media/foto/139154_6045.jpgpodsumowując co nie pasuje:podwójne ładownice, rożne płaszcze ( wz 36 i dwurzędowe, krojem chyba powojenne kopie) , powojenne szare koce, do tego od prezydenta miasta dostali kbk mosina wz. 44. Na siodła i sakwy nie zwracam uwagi. W sumie nie wiadomo co tak naprawdę oni chcą odtwarzać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 http://wsiodle.trojka.vot.pl/szwadron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 13 Listopad 2013 Autor Share Napisano 13 Listopad 2013 W sumie nie wiadomo co tak naprawdę oni chcą odtwarzać..."Może oni też nie wiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 Ja wiem! Ja wiem! Ja wiem! Ja wiem! Robin Hooda i facetów w rajtuzach:D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 14 Listopad 2013 Share Napisano 14 Listopad 2013 Kto czuje się kompetentnym niech rozpozna prezentowane uzbrojenie http://isokolka.eu/images/stories/2013/11/listopad3/13ulani/image030.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 14 Listopad 2013 Share Napisano 14 Listopad 2013 Jeżeli chodzi o karabinek, to pewnie z założenia miał to być Mosin 91/98/23 (konwersja na 7,92 mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej1990 Napisano 16 Listopad 2013 Share Napisano 16 Listopad 2013 ''On wali z dykty" 28 grudnia 1918 r''No tego to bym się akurat nie czepiał. Na rekonstrukcjach, jako żołnierz amerykański, bardzo rzadko w rękach mam amerykańską broń. Zazwyczaj Mosiny albo Mausery (jak jest dobrze), czasami nawet AK (jak potrzeba dużo huku) i po 10 nabojów max. Na trzy lata rekonstrukcji RAZ miałem w ręku karabin M1 Garand i RAZ karabinek M1 Carbine. Ileż razy widziałem rekonstruktorów strzelających z Beryli, Makarowów, PK czy innych RPD...Na jednej z inscenizacji (jako RKKA), organizowanej przez Muzeum II WŚ na dziesięć osób dostaliśmy DWA PPS-y po 10 nabojów każdy... Na innej z kolei, na 50 rekonstruktorów US dostaliśmy 10 Carbine'ów, każdy po osiem nabojów.Na jeszcze innej JEDEN Mauser i JEDEN Beryl na 9 osób.Jak się nie ma strzelającej broni odpowiedniej - to co poradzić? Robić ''pif paf'' i szczękać zamkiem niestrzelającej repliki? Tak przynajmniej był huk.To jest odwieczny problem w Polsce - co z tego, że mam oryginalny mundur i wyposażenie, skoro broń do niczego, bo albo atrapa/replika, albo kompletnie niepasująca do odtwarzanej przeze mnie sylwetki/okresu? A jak już jest, to amunicji tyle, co kot napłakał.Tylko w Belgii, raz, jeden jedyny, dostałem Garanda i 48 nabojów. I wtedy był porządny huk, porządna bitwa. A nie klaskanie wystrzałami raz na pięć minut.A na 1918? Jak załatwi Kolega strzelającego MG-08/15 albo Schwarzlose i 100-nabojową taśmę, to się przestanę czepiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 16 Listopad 2013 Share Napisano 16 Listopad 2013 A na 1918? Jak załatwi Kolega strzelającego MG-08/15 albo Schwarzlose i 100-nabojową taśmę, to się przestanę czepiać.A pytałeś szukałeś http://lh5.googleusercontent.com/-vl8m5vPfcl0/UCwPWzhkMeI/AAAAAAAAAIo/-5kQ9cslHv8/w698-h524-no/IMG_2007.JPGhttp://img707.imageshack.us/img707/6886/dtym.jpgPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 22:14 16-11-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 16 Listopad 2013 Share Napisano 16 Listopad 2013 Kolego Akcej teraz się popisałeś, oba linki są do tej samej niestrzelającej repliki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 16 Listopad 2013 Share Napisano 16 Listopad 2013 Bandi1973 jak będzie okazja kiedyś się spotkać to ja nacisne spust a ty zatkasz wylot ręką :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 16 Listopad 2013 Share Napisano 16 Listopad 2013 Z tego co wiem to są dostępne do wypożyczenia na inscenizację MG-08/15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej1990 Napisano 16 Listopad 2013 Share Napisano 16 Listopad 2013 ''Z tego co wiem to są dostępne do wypożyczenia na inscenizację MG-08/15.''''A pytałeś szukałeś ''A czy ja sugeruję, że nie istnieją strzelające MG na I WŚ w Polsce? :) Ba, sam taki obsługiwałem w zeszłym roku.Ale czepianie się niekoszernej broni strzelającej jest robione na siłę, z dużą przesadą. Może organizatorzy nie zdołali dostać, może nie było ich stać, może nie umieli dotrzeć. Dlatego odpuśćmy sobie ocenianie tego, czy broń jest poprawna, czy nie, bo w takim wypadku połowa rekonstrukcji II-wojennych i I-wojennych się nadaje do obśmiania. Ile koledzy widzieli na rekonstrukcjach długich Mauserów strzelających? A Springfieldów? Garandów, Thompsonów, Carbine'ów? No właśnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 17 Listopad 2013 Share Napisano 17 Listopad 2013 Akcej, wiem, wiem, widziałem to gazowe MG z bliska, ale moja definicja strzału jest po prostu inna :) Jedna uwaga, nie wkładajcie naboju do taśmy ze strony gdzie taśma wychodzi już bez łusek, bo głupio to wygląda na zdjęciach. W oryginale nie ma takiej możliwości żeby taśmę z nabojem przeciągnąć przez podajnik :DPozdrawiamPaweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 20 Listopad 2013 Share Napisano 20 Listopad 2013 Nie zamierzam z nikim dyskutować nad zasadnością i potrzebą organizowania czegoś takiego jak ta impreza w Gnieźnie. Nie zamierzam tez polemizować z argumentami typu: jak nie ma oryginału róbmy z tego co jest". Przykro mi ale z czymś takim nie da się polemizować. Cały ten watek istnieje dzięki takiemu twierdzeniu.Jeżeli nie ma oryginału to pomyślmy ( i tu ukłon do organizatora a w przypadku Gniezna do nauczycieli) jak zorganizować taką imprezę by wykorzystać zapał młodzieży i aby nikt (czytaj taki stary zgred jak ja) nie miał prawa się czepiać. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 20 Listopad 2013 Share Napisano 20 Listopad 2013 I jeszcze jedno: nie czepiam się tylko tego że broń była ie taka" Ja się czepiam całej tej imprezy.http://gniezno.naszemiasto.pl/galeria/zdjecia/2059462,gniezno-rekonstrukcja-historyczna-wielkopolska-niepodlegla,galeria,7255190,id,t,tm,zid.html#material-artykulJacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej1990 Napisano 21 Listopad 2013 Share Napisano 21 Listopad 2013 ''I jeszcze jedno: nie czepiam się tylko tego że broń była ie taka" Ja się czepiam całej tej imprezy.''To nie wstawiaj zdjęć z ''dyktą'' jako koronny dowód oskarżycielski, bo w ten sposób możesz pod ścianą postawić większość świata rekonstrukcyjnego w Polsce. W tym mnie, który używał na rekonstrukcjach - jako żołnierz AMERYKAŃSKI - karabinu Mosin wz. 91. Nie ode mnie zależało, jaką mam broń, a wybrzydzać nie będę. Bo co miałbym zrobić? Z palców strzelać i krzyczeć: ''pif-paf, zabity''? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 21 Listopad 2013 Share Napisano 21 Listopad 2013 Proste jak drut... Skoro organizatorowi nie zalezy na odpowiedniej broni dla określonej strony konfliktu, to to jest jego brocha i wina, bo przez niego spadak amerykański jeździ w ruskim BA64 i strzela z mośka. Co do amunicji, to racja widać tendencje spadkowe co do ilości na rekonstrukcjach, ale nie wszędzie. tu także organizator powinien się zastanowić czy może lepiej zmniejszyć nieco ilość sprzętu a zainwestować w broń i amunicję, lub też zmniejszyć rozmach widowiska. Bo potem jest akcja taka że sa 4 karabiny po 5 pestek na każdy a widowisko ma trwać 50 minut, i to jest dopiero dramat. natomiast czy taka broń, odpowiednia dla odtwarzanego wojska jest dostępna w kraju do wypożyczenia czy nie to jest inna sprawa. Dodatkowo organizator decydując się na użycie np dykty w 1918 roku, sam strzela sobie w kolano i dla mnie jest niepoważny. Za tą dyktę wolałbym 3 mausery lub inne coś przypominające broń z tamtego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustav Hirsch Napisano 21 Listopad 2013 Share Napisano 21 Listopad 2013 Konsekwentnym będąc, należałoby rozciągnąć tę zasadę na samoloty. Nie ma koszernego latającego samolotu - nie ma na rekonstrukcji lotnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.