zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Nie ma takiej budowli , która została specjalnie zburzona w ostatnim czasie bo kojarzona jest z niemieckością. To co zostało podane w linkach , to ,albo zostało zniszczone w wyniku działań wojennych, albo nie opłacało się tego odbudowywać po wojnie.Zauważmy jeszcze ,że w początkowych latach na ziemiach odzyskanych rządzili sowieci,więc co było do odbudowania ,lub wyburzenia całkowitego decydowali oni ROKOSSOWSKI"Co do tego co podał sonicsquad to nie chodzi tu o niemieckość obiektu ,a o grunt i współpracę konserwatora z przyszłym inwestorem , tak właśnie jest niszczona Polska gospodarka.
Trooper85 Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 ak właśnie jest niszczona Polska gospodarka."Zapomniałeś dodać, że przez układ okrągłostołowy. Sorry ale bredzisz jak potłuczony i co gorsza zupełnie nie na temat.
zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Trooper85O układzie to Ty piszesz.Piszę na temat i coś stoi Ci ością w gardle. Nie dbamy o zabytki , liczy się tyko kasa i interes garstki.Kto temu przyklaskuje ?Nie tylko papiernia w moim regionie właśnie na stawianie hipermarketów niszczone są wielkopowierzchniowe budynki (browary, elektrownie,młyny, fabryki)Najlepiej zniszczyć i postawić kwadratowy blaszak w centrum miasta.
Czlowieksniegu Napisano 20 Styczeń 2013 Autor Napisano 20 Styczeń 2013 I dlatego, zgodnie z porzekadłem Na złość mamie odmrożę sobie uszy" należy przerobić na czyjąś współczesną mod(ł)ę pamiątkowe tablice.... Skoro mi zgruzowali poniemiecki browar, to ja im" zniszczę kawałek cmentarza...
zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Te tablice są z czasów z przed II wojny, czy teraz wykonane ?Jak teraz to nie widzę potrzeby aby zamieszczać je w tak eksponowanym miejscu jak centrum brama kościoła.Równie dobrze można zawiesić tam tablicę poległych Polaków w czasie II wojny, ludności rodzin przybyłych na te ziemie.
Czlowieksniegu Napisano 20 Styczeń 2013 Autor Napisano 20 Styczeń 2013 Czytałeś ten artykuł czy tak sobie pianę bijesz? Tam stoi wszystko napisane...
zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Umknęło mi gdzieś to skradzenie tablic jeśli autentycznie tak było co do niedawnej kradzieży i 100 % ich odwzorowanie i umieszczenie w byłym miejscu to nic nie mam przeciwko temu aby je tam ponownie umieścić.Pozdrawiam
elpasys Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Germanofilom przypomnę,że wyburzanie tego co polskie, rozpoczęli Niemcy,Na zdjęciu budynek wyburzonej Poczty Głównej w Warszawie rok 1947.
Trooper85 Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 chcesz się licytować?http://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_Bismarcka_w_Bydgoszczyhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_Bismarcka_w_Che%C5%82mniehttp://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_Bismarcka_w_Katowicachhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_Bismarcka_w_Mys%C5%82owicachhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_Bismarcka_w_Raciborzu
zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Akurat wierze Bismarcka to nie najlepszy przykład .Były one budowane prawie w każdej miejscowości jako podkreślenie swojej dominacji nad terenem.Teraz się gdzie nie gdzie rozsypują i tak powinno być bo niczemu nie służą po za paroma przykładami.Żadne to zabytki tylko spuścizna po manii wielkości i ucisku naszego narodu.Tego są i były propagandą.
Trooper85 Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Akurat wierze Bismarcka to nie najlepszy przykład ."Bo?Były one budowane prawie w każdej miejscowości"No, coś jak dworki albo kościółki. Proponuje wszystkie zaorać.Teraz się gdzie nie gdzie rozsypują i tak powinno być bo niczemu nie"Niczemu to nie służą brednie, które wypisujesz (żeby nie użyć mocniejszych słów)Żadne to zabytki "Na całe szczęście zdanie forumowego trolla z wpojoną do głowy jedynie słuszna wersja historii nie decyduje co jest, a co nie jest zabytkiem. ylko spuścizna po manii wielkości i ucisku naszego narodu."pewnie za Bugiem" całkiem sporo słychać głosów twierdzących to samo o pozostałościach po Polakach.
zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Trollem to ty kolego jesteś.Wierze Bismarcka porównując do dworków i kościołów (Dobre sobie)Poczytaj sobie, czemu służyły i kogo gloryfikowały .Gdybyś wiedział coś o ich genezie ,to nie dawał byś takich prowokacyjnych przykładów , z takimi propozycjami to na zachód od Odry.
Trooper85 Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 O, widzę że od decydowania co jest zabytkiem a co nie płynnie przeszedłeś do określania czyje miejsce jest po wschodniej czy zachodniej stronie Odry.Żeby rozwiać twoje wątpliwości - mieszkam po zachodniej. I CO TERASSSSsssssss?!
zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Trooper to twój problem gdzie mieszkasz, mam nadzieję ,że równie żarliwie walczysz tam o Polskie interesy jak tu o Niemieckie.
Trooper85 Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 No i widzisz, taki z ciebie patriota. Nie dość, że język ojczysty kaleczysz, to jeszcze pała ze znajomości geografii własnej ojczyzny się należy.:D
zyg-zag Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 Co tu z geografią wyskakujesz, nie napisałem żeś Niemiec :D
elpasys Napisano 21 Styczeń 2013 Napisano 21 Styczeń 2013 @Trooper85chcesz się licytować?"Jeśli się licytujesz, to tylko z noeonazistami, szczególnie z pewną Niemką, która zamieszkała w Gdyni w po wrześniu 1939, a teraz jęczy, że odebrano jej Haimat.
osyjan Napisano 21 Styczeń 2013 Napisano 21 Styczeń 2013 zyg-zag idąc dalej za twoją filozofią powinniśmy wysadzić wszystkie zamki krzyżackie w Polsce bo wiadomo kto je budował i czemu one służyły :)
zyg-zag Napisano 21 Styczeń 2013 Napisano 21 Styczeń 2013 W żadnym poście nie napisałem o jakimkolwiek wyburzaniu zabytków ,a wszystkie zamki nawet te Krzyżackie to Nasze dziedzictwo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.