mensguth6 Napisano 18 Styczeń 2013 Napisano 18 Styczeń 2013 takich tablic,epitafiow itp, jest wiele w naszym kraju.Jest to częścią naszej historii a tego nie można i nie wolno negować.
elpasys Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Cytat: Jest to częścią naszej historii a tego nie można i nie wolno negować"No właśnie, żeby obraz tej naszej historii był prawdziwy, daję tę mapkę, a pod nią zaraz będzie legenda do tej mapki.
elpasys Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 To jest legenda do powyższej mapki.Jednolitym pomarańczowym kolorem zaznaczono niemieckie tereny, PRZED rozpoczęciem osadnictwa" na wschodzie. Pionowe linie na wschodzie i zachodzie oznaczją teren, do którego roszczenia zgłosili Niemcy, gdy osadnictwo" dokonało się.Nasi przodkowie nie nie mogli lub nie mieli możliwości przeciwstawienia się temu osadnictwu", co doprowadziło do tego, że osadnicy" chcieli wymordować ludność tubylczą, lub zmienić ich w niewolników, co w znacznym stopniu im się udało.Więc proszę nie (3,14)eprzyć, że nie mają racji ci, którzy uważają Niemców za zagrożenie dla nas. Bo historia trwa, jeszcze się nie skończyła.
Erih Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Elpasys, po pierwsze primo, wydatuj mi proszę tą mapę, po drugie primo, dosyć dokładnie obrazuje ona osadnictwo niemieckie, a i owszem. Tyle że jeżeli nad jakimś terenem władzę sprawowała Polska, to niemieccy osadnicy polonizowali się w ciągu 2-3 pokoleń.Inaczej sprawa przedstawiała się w dzielnicach państwa piastowskiego, które nie zostały powtórnie przyłączone do Polski- tam imigranci z czasem zyskiwali coraz większe znaczenie i asymilowali się słabo.Eksterminacja ludności słowiańskiej tak naprawdę trwała stosunkowo krótko, i dotyczyła terenów na zachód od Odry- a i to na zasadzie gospodarki rabunkowej na terenach podbitych.Od momentu przejścia od gospodarki naturalnej do towarowo-pieniężnej, choć emigracja Niemców na wschód trwała w najlepsze, to o takich ekscesach mowy raczej nie było.
elpasys Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 @ErihTa mapa powstała pod koniec 19. lub na początku 20. wieku i stanowiła kompilację kilku map, co widać w legendzie. Teraz celowo podcieniłem tę mapę, aby wyraźniej było widać wschodnią granicę terenów, do których Niemcy zgłaszali roszczenia, tzw. deutscher Kulturboden" (kulturowo niemieckie ziemie", niebieskie strzałki).Ta mapa była szeroko wykorzystywana w Niemczech od 1933 do 1945r. dla propagandowego uzasadnienia nowej ekspansji na wschód. Wykorzystywano ją w szczególności dla uzasadniania ataku na Polskę, która według tej mapy była częścią kulturowo niemieckich ziem" (deustcher Kulturboden). Zapmniałeś o wymordowaniu 6.000.000 Polaków w latach 1939-45, do których to mordów walnie przyczyniki się niemiecccy osadnicy", przez Polaków nazwani V Kolumną".
Czlowieksniegu Napisano 19 Styczeń 2013 Autor Napisano 19 Styczeń 2013 Czyli wszystkich protestujących autochtonów i tambylców trzeba jeśli nie na Madagaskar, to chociaż do Niemiec wywieźć... Ciekawe, czy zapłaci DB czy PKP...Elpasys- zmiłuj się...
Erih Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Elpasys, ja nie zapomniałem ( i nie wybaczyłem- w mojej rodzinie pewne sprawy przedawnieniu nie podlegają) niemniej fakt że niemieckie roszczenia mają się do rzeczywistości raczej nijak dalej będę podkreślał.Ta mapa to jest niemieckie chciejstwo- nie obraz rzeczywistych stosunków etnicznych.
elpasys Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Cytat:Wo deutsches Volk siedelt, ist deutscher Volksboden, da hört man deutsche Sprache und sieht man deutsche Arbeit. Auf ersteres ist bislang das größte Gewicht gelegt worden. Man hat das deutsche Sprachgebiet mit dem deutschen Volksboden gleichgestellt und hat aus der Sprachenkarte die Ausdehnung und Lage unseres Volksbodens ersehen. ...."więcej: http://www.bohemistik.de/penck.htmlJeśli ktoś nie zrozumiał powyższego teksu, niech poprosi kolegów o przetłumaczenie@ Człowiek śnieguNie przesadzaj, szczególnie nie wkładaj w moje usta Twoich słów.
Czlowieksniegu Napisano 19 Styczeń 2013 Autor Napisano 19 Styczeń 2013 Dobra- wysiedlimy wszystkich, którzy nie pochodzą od Warmów... W ostateczności możemy zostawić na miejscu tych, którzy jako napływowi pochodzą od najbliższych im geograficznie plemion pruskich...
zyg-zag Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Wysiedlanie się zaczęło nie Niemców , ale Polaków, tak ze 3 miliony w ostatnich paru latach.Do tego jeszcze tajny wykup gruntów od agencji rolnej na ziemiach odzyskanych.
mensguth6 Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Elpasys-chcesz skuwać krzyże?My Polacy nie takie rzeczy robimy.Przykład z mojej rodzinnej miejscowości-w środku wsi stoi pomnik,generalnie poświęcony żołnierzom z tej wsi,dziś jest na nim napis-Wdzięczni mieszkańcy Dzwierzut w XXXV rocznice powrotu do macierzy.i ja się pytam,jakich macierzy.Ta miejscowość nigdy nie należała do Polski.I takiego zakłamania uczy się dziś w szkole młodzieży.Dodam tylko że pochodzę z Mazur i mieszkamy tam od początków XIX wiec wydaje mi sie że znam okoliczną historię.
elpasys Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 @ mensguth6 Die ethnozentrische Geopolitik der Kulturbodenforschung richtete sich dabei nach utopischen Vorstellungen eines Großdeutschen Reiches, wie sie vor allem von Arthur Moeller van den Bruck und Max Hildebert Boehm entwickelt wurden. Mythische Vorlage für ein deutsches Großreich wurde dabei Karl der Große.1920 wurde die „Stiftung für deutsche Volks- und Kulturbodenforschung“ in Leipzig und 1925 die „Deutsche Akademie“ in München als zentrale Institutionen gegründet. In beiden Einrichtungen arbeiteten Volkstumsforscher und -politiker eng zusammen. Sie waren bestimmend für den ethnozentrischen Diskurs der Volkstumsforschung und –politik in Deutschland. Zu den Ostforschern dieser Einrichtungen gehörte dabei vor allem der auch als Wahlforscher und Ethnologe tätige Historiker Albert Brackmann, der die MASURISCHEN Minderheiten und ihre germanophilen Abstimmungsverhalten analysierte. Manfred Laubert, Wilhelm Volz, Karl Christian von Loesch und Hans Steinacher waren in Schlesien aktiv. Sie propagierten dort das deutsche Volkstum ebenso wie Albrecht Penck, für die deutschen „Volksgruppen“ im westlichen Polen und Max Hildebert Boehm im Baltikum. Theodor Schieder forderte 1939 die Deportation von Juden aus Polen und den Aufbau einer „gesunden Volksordnung“ in Osteuropa."
zyg-zag Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Wszystkie narody robią różne rzeczy z czego my Polacy jesteśmynajbardziej pobłażliwi i tolerancyjni dla innych nacji.Mensguth6, co do Twoich rodzinnych terenów to swego czasuniejaki Konrad Mazowiecki sprowadził na te tereny miłosiernych Krzyżaków , aby wytępili rdzenną ludność Prusów"co im się udało.Teraz jest tu Polska i Polacy ustanawiają tu prawa , a nie widzi mi się tych , którzy przegrali wojnę .
Czlowieksniegu Napisano 19 Styczeń 2013 Autor Napisano 19 Styczeń 2013 Również uważam, że Malbork jest za duży i nie na miejscu...
steell Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Nie kuś, cegły mogą się jeszcze przydać nawet takie wiekowe.:)
steell Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 mensguth6 napisał:Dodam tylko że pochodzę z Mazur i mieszkamy tam od początków XIX wiec wydaje mi sie że znam okoliczną historię"Masz rację wydaje Ci się :)
Trooper85 Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 pochodzę z Mazur i mieszkamy tam od początków XIX wiec wydaje mi sie że znam okoliczną historię"No, to teraz w oczach prawdziwych polaków" wyglądasz pewnie tak jakbyś napisał codziennie rano modle się do portretów Hitlera i Eriki steinbach"
zyg-zag Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Co do Malborka, to Malbork ma to szczęście , że nie leży w granicach byłego ZSRR, bo jego los był by zapewne taki sam jak Królewca.
Nadwojciech Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 A kto to jest ten mityczny prawdziwy Polak" ?Kto ten tytuł nadaje i jakie warunki trzeba spełnić poza noszeniem wąsów i chodzeniem w swetrze by nim być?
Czlowieksniegu Napisano 19 Styczeń 2013 Autor Napisano 19 Styczeń 2013 Musisz Onych nie lubić i ich za wszystko obwiniać :-)
Nadwojciech Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 No tak to podstawa. :)Musiałbym pewnie jeszcze chcieć żeby mnie przeprosili wszyscy za wszystko? :)
Trooper85 Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Musisz Onych nie lubić i ich za wszystko obwiniać"Tu też nie jest łatwo, bo zależnie od frakcji jednych Onych nielubi się bardziej i obwinia o więcej, innych Onych mniej. Chociaż w końcu i tak się okazuje, że za wszystkimi złymi Onymi stoją CI ONI.
Nadwojciech Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Oni są wszędzie..... prawdziwy Polak nie ma łatwo.
Erih Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 Jako Prawdziwy Polak protestuję- wąsy są oczywiście obowiązkowe, ale sweter można godnie zastąpić bluzą polarową.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.