szwejk4 Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 Panowie przy korytku nie takie wały kręcą i cisza nie takie skarby się rozpłynęły w ich salonikach i cisza ale człowieka za kilka moniaków to w dyby ja zawsze mówię chory kraj:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 Oczywiście dużo tu ????? bo nikt nie widział tych aukcji, ale dam sobie rękę uciąć, że napisał wykopek", jak jest w 90% aukcji tego typu. To, że w łodzi są chorzy na poszukiwaczy to wiemy, ale powtórzę, po co podawać się na tacy? Ileż to mógł zarobić na tych monetkach? 50 złotych w sumie? Ja jak znajdę coś ciekawego to z czystej ciekawości patrzę na allegro i widzę po ile chodzi. Na prawdę nie warto dla takich pieniędzy się narażać. Jak na mandatach mają ściągnąć 1.5 miliarda to wiadomo, że żadną grzywną nie pogardzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 http://allegro.pl/wykopki-i2908304631.html kto nie jest bez winy nich pierwszy ... i tak dalej Każdy może być podciągnięty do tego samego paragrafu co ten handlarzyna ". Zamast wytknąć władzy i wszelkiej maści oszołomom bzdurne przepisy robicie we własne gniazdo. Znam jednego takiego co kozaczył jak niektórzy tutaj teraz broni sie w sadzie za kilka monetek i wcale nie handlarzyna" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 zaraz aukcję powinni zdjąc : aktualna cena 10,50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 ZUBIKED czemu tylko jedna aukcja ? odrzuc kilka ktore nie spełniają samopodpieprzenia, a reszta ?wykopki 9 stron do przejrzeniahttp://allegro.pl/listing.php/search?category=6&description=1&sg=1&string=wykopkiwykop 1 stronahttp://allegro.pl/listing.php/search?string=wykop&category=6&description=1&sg=1wykopek 3 stronyhttp://allegro.pl/listing.php/search?string=wykopek&category=6&description=1&sg=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 Widzę, że bolszewizm ciągle żywy. Zlikwidujmy w ogóle prywatny handel, co by żadne handlarzyny" nie mogły robić we własne gniazdo.Co poniektórym zima musiała mocno wpłynąć na zdrowie psychiczne, skoro na podstawie jednego artykułu w pseudoprasie już osądzili i skazali tego człowieka.Koledzy chyba zapomnieli, że od zarania dziejów kolekcjonerstwo opiera się na handlu i wymianie. Ktoś sprzedaje coś czego nie potrzebuje, aby za te pieniądze móc kupić coś niepotrzebnego od kogoś innego :)A że niektórzy kopią tylko dla zysku? Ja też do pracy chodzę głównie dla zysku i nie dorabiam do tego ideologii :) A poważnie mówiąc - patologia niestety zawsze będzie, szczególnie że nasze hobby niestety stało się zbyt popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 to ze ktoś sprzedaje to niech sobie sprzedaje. nie kazdy wszystko zbiera i co zbedne zmienia wlasciciela.tylko nie rozumiem po co teksty w tytułach : wykop, wykopek, wykopki ? a bywaja jeszcze lepsze kwiatki : swiezo wykopane z pola itp.nie trzeba byc rozgarnietym archeologiem czy policjantem zeby takie samodonosy wylapac a o efektach czasem mozna potem poczytac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 arbeiter, chyba fora ci sie pokićkały.Jarząbek - 100% racji w tym co piszesz. Też nie rozumiem, po co niektórzy sami się pakują w kłopoty. Przecież dopisek wykop" ceny nie podniesie, a czasem wręcz przeciwnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 ... bo chyba nie zrozumieliśmy sięZdjecie z artykułu w którym oskarża sie człowieka i aukcja na all posiadaja tą samą tabliczkę. I właśnie na podstawie tej aukcjii gość został zdemaskowany " jako złodziej przez pismaków i jako handlarzyna" wśród naszego grona. Boże miej w opiece licytujących ( ciekawe jak Ci sa odbierani przez eksploracyjną inkwizycję ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 ups ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwy_x Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 po prostu jakiś stróż prawa" zobaczył na aukcji coś co mu jest potrzebne i pojechali:)PS: To że w aukcji jest napisane że wykopek, czy świeżo z pola to jeszcze nic nie znaczy, każdy może powiedzieć że dopisał tak po to że uważa iż lepiej się sprzeda, przecież to nie przestępstwo!! jeśli sam się przyznał to niestety lipa, ale nawet gdyby po prostu nic a nic nie powiedział to trudno było by mu cokolwiek udowodnić... wykrywacz mógł mieć blaszki też monet wszędzie pełno na każdej giełdzie staroci... W razie takiego nalotu już samo NIC NIE MÓWIENIE bardzo pomaga... bo zazwyczaj pod wpływem emocji łatwiej się pogrążyć niż sobie pomóc... Takie moje zdaniepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 Lipek - pełna zgoda:)PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 Przepraszam, ale o co bangla?1/ 37-latek usłyszy zarzuty przywłaszczenia rzeczy, za co grozi kara do 3 lat pozbawienia wolności"2/ szukał "skarbów na obrzeżach Radomska"Sprzedaż ( poza sposobem namierzenia podmiotu lirycznego ) raczej nie ma tu nic do rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 Przywłaszczenie polega na rozporządzeniu cudzą rzeczą lub prawem majątkowym jak własnym, a zatem na uzurpowaniu sobie prawa własności do rzeczy bez żadnego tytułu prawnego. Przedmiotem przywłaszczenia może być rzecz ruchoma lub prawo majątkowe, przy czym ustawodawca przewidział kwalifikowany typ przestępstwa zagrożony karą wyższą (od 3 miesięcy do 5 lat) w przypadku, gdy przywłaszczono rzecz powierzoną, oraz uprzywilejowany (art. 284 § 3 K.k.) w wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, zagrożony karą grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.Przywłaszczenie zostaje dokonane w momencie, gdy sprawca postąpi z rzeczą jak ze swoją własnością, to znaczy sprzeda ją, podaruje, odmówi wydania itd.W zwyczajnym przypadku przywłaszczenia sprawca podlega karze pozbawienia wolności do 3 lat (art. 284 § 1 K.k.).http://www.eporady24.pl/przywlaszczenie_mienia_odpowiedzialnosc_karna,pytania,6,64,4669.htmlWnioski są takie moim zdaniem:1. (art. 284 § 3 K.k.) - zatem do roku za śmieszną wartość, a nie 3 lata.2. Przywłaszczenie zostaje stwierdzone dopiero wtedy gdy sprawca postępuje jak ze swoją własnością tzn. np. sprzedaje. Wnioskuję, że spokojnie można zbierać, gromadzić i ...... ewentualnie na wezwanie konserwatora oddać państwu" bez żadnych konsekwencji :D3. Jeden wielki śmiech (co prawda nie dla klienta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 :-)Wyrok na poziomie 1 roku mieści się do 3 lat"Zakładając, że namierzony został przy sprzedaży" a sam przyznał się, że wcześniej wykopał, to ... przywłaszczył.I, wg mnie, roztrząsanie nie ma sensu- nauczka ( kolejna ) na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yurek4 Napisano 7 Styczeń 2013 Share Napisano 7 Styczeń 2013 http://bham.pl/aktualnosci/1-aktualnosci/2693-brytyjski-the-sun-lodz-wymiera-przeniosla-sie-na-wyspy.....Tutaj mozna kopac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yurek4 Napisano 8 Styczeń 2013 Share Napisano 8 Styczeń 2013 http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/4728585/Polish-city-thats-moved-to-Britain.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy408 Napisano 8 Styczeń 2013 Share Napisano 8 Styczeń 2013 No brawo służby za tak zagmatwaną sprawę w odnalezieniu jakże cennych skarbów.błahhhaahhahhahha pojedźcie na byle jaki bazar staroci ..Połowę Polski byście musieli zamknąć.....no cóż jeszcze raz brawo,,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 Nie wiem, kto tu kala własne gniazdo, broniąc handlarzyny - potem nasze środowisko jest postrzegane jako banda pazernych na kasę kłusowników.I nie rozśmieszajcie mnie stwierdzeniami typu:a może kolega dublecik sprzedawał,a lbo nie zbiera tego czy owego..." - kupił wykrywkę parę miesięcy temu i zaczyna hobby od handlu na allegro, wielki pasjonat i kolekcjoner?Jak chce złomem handlować, to niech puszki zbiera, prędzej się dorobi.Jeżeli ktoś rzeczywiście sprzeda to, czego nie zbiera to ok, ale gonienie każdej kopiejki i guzika na allegro to żenada.A prawo jest jakie jest, i podniecanie się w kółko tym faktem nie ma specjalnego sensu.Znam lepiej lub gorzej prawie kilkudziesięciu detektorystów i nie przypominam sobie, aby któryś z kolegów miał jakieś specjalne przeboje ze stróżami prawa - ale oni są hobbystami a kasę zarabiają w pracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 Ukrzyżuj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 ale gonienie KAŻDEJ kopiejki i guzika na allegro to żenada."Wystarczyłoby zadać sobie trochę trudu (mi to zajęło niecałą minutę), żeby przejrzeć komentarze handlarzyny" - sprzedawał jedne monety, kupował inne (np. Hindenburgi i Piłsudskiego). Ale zaraz zapewne usłyszę ciekawą teoryjkę, że to na pewno z chęci zysku. ;)PS. Mojej kolekcji (nie, nie chodzi o monety), w 95% nie wykopałem, ale kupiłem. Ktoś to jednak musiał wcześniej wykopać i udostępnić do sprzedaży. Prawda jest taka, że jak się chce mieć poważną kolekcję, a nie stos śmietków z pola, to trzeba podpierać się handlem, szczególnie w obecnych czasach, kiedy o wartościowe znaleziska coraz trudniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylanoga Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 Mniej emocji w tej dyskusji...Rozchodzi się o to (cytując klasykę), że w naszym środowisku funkcjonują trzy podstawowe kategorie jednostek:1) Detektoryści - hobbyści (ortodoksyjni) - kopią tylko z pasji, wartość ma dla nich tylko to, co sami znaleźli, jako klimatyczne, posiadające duszę", coś, z czym są związani emocjonalinie2) Kolekcjonerzy - zbierają to, czym się interesują i co ma ładny stan. To co znajdą i nie pasuje im do kolekcji - sprzedają lub wymieniają3) Handlarzyny" - postrzegają wykrywacz jako źródło dochodu i łatwy sposób na wzbogacenie się. Nie ważne dla nich co wykopią - ważne, żeby miało wartość i można to było pogonić" na alledrogo tudzież innym portalu. I takim osobnikom mówimy stanowcze: ie". Przynajmniej ja...Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 A ja się pytam kto napisze artykuł o tym, że ten człowiek został uniewinniony? Sensacyjne informacje o zatrzymaniach poszukiwacza skarbów", rozpalające wyobraźnię czytelników, pojawia się w mediach ze sporą częstotliwością (nawet na stronach policji!). Tylko później jakoś nie ma komu przyznać, że cała sprawa to był pic na wodę, a człowiek okazał się niewinny... I tak nam właśnie gębę dorabiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 kol. i o co tyle krzyku? prawo" w Polsce jest dla maluczkich",a grube ryby maja się dobrze, nie wiem czego się spodziewacie,sprawiedliwości?,normalności? to nie tu.zawsze powtarzam:karać!karać! i jeszcze raz karać! nie ważne za co,ważne aby obywatel czół respekt przed władzą".a takie fanty, to kolega chciał mi przywieźć pół wiadra z Ukrainy. na każdym targu staroci można kupić takich monet na kg.,sapki,kop.itp. zanim coś wrzucisz na np. alezlo,pamiętaj:ormo czuwa!"ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 Myślę, że dobra i jedyna rada w takich przypadkach jest następująca, jak w przypadku bezdusznych kobieciarzy zdradzających na okrągło żony - ZAPRZECZAJ, ZAPRZECZAJ, ZAPRZECZAJ!!!! Nic nie wiem nie widziałem i teraz to wy się poćcie i mi coś udowodnijcie. Gwarantuje, że udowodnienie, że dany fant jest z ziemi jest niemal niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.