MartineS80 Napisano 6 Grudzień 2011 Autor Napisano 6 Grudzień 2011 Witam,Zwrócił moją uwage oprócz innych ciekawostek" wrak ...a właściwie 1/5 wozu PzKpfw V, radośnie leżakującego na zapleczu MWP na Sadybie w Warszawie. Ciekaw jestem skąd pochodzi ? Gdzie został odnaleziony ?Wybaczcie jeśli odgrzewam jakiś dawno maglowany temat, ale na forum nie natrafiłem na informacje w tym temacie.Pzdr
braun Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 jest podwozie można dorobić resztę, potem pomalować na powstańczą Panterę???
s_boj Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Teoretycznie wszystko można. Z tego co ma w swoich zbiorach MWP i MOB, można by było złożyć kilka niemieckich pojazdów. Podejrzewam, że poza kwestiami finansowymi i zaplecza technicznego, kolejną wymówką dlaczego jeszcze tego nie uczyniono jest kwestia nazwijmy to historyczna. Polega ona na niechęci do łączenia np. znalezionej gdzieś w Polsce wieży czołgu z wydobytym gdzie indziej podwoziem. Lepiej trzymać w zbiorach dwa wraki, które funkcjonują w ewidencji jako odrębne pojazdy. Każde muzeum na świecie, dysponując wieżą i podwoziem, kompletowałoby resztę, żeby mieć na ekspozycji cały czołg, dlatego ja tej przyjętej w polskim muzealnictwie polityki nie rozumiem.
Nadwojciech Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Ta Pantera odnaleziona została w Wólce Gostomskiej,w stawie rybnym.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Nadwojciech 10:34 07-12-2011
Jagiellończyk Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Można dodać, że tego czołgu było znacznie więcej. Po prostu muzeum nie było w stanie zabrać wraku od razu po wydobyciu pozostawiając kadłub na polu i wtedy miejscowi odpalili to czego dzisiaj nie widać. Foto pochodzi z Potworów..." R. Wójcika i widać na nim boczek, którego już nie ma.Tak sobie teraz myślę, że była szansa posiadania całkiem perspektywicznego kawałka Pantery w muzealnych zbiorach i nieoglądania się na wrak z Czarnej Nidy. Pozdr.
MartineS80 Napisano 7 Grudzień 2011 Autor Napisano 7 Grudzień 2011 Dzięki za informacje !Rzeczywiście na fotce jest jej znacznie więcej niż terazWieczorem dorzucę kilka fotek drugiej strony pojazdu... która jak zauważyłeś prawie nie istnieje....
bsk123 Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Jagielończyk mógłbyś coś więcej opowiedzieć o tym wraku z Czarnej Nidy?
MartineS80 Napisano 7 Grudzień 2011 Autor Napisano 7 Grudzień 2011 Ostatnie zdjęcie...Na dole w narożniku jeszcze resztki zimmeritu.Wielka szkoda, że pojazd został tak bardzo zniszczony JUŻ PO wydobyciu....ehhDodam że koła kręcą się jakby co zjechała z linii produkcyjnej :)
MartineS80 Napisano 7 Grudzień 2011 Autor Napisano 7 Grudzień 2011 Zapomniałem spytać - Jagiellończyk, w którym roku została ona wydobyta ?? Ile stała na brzegu, że ludzie zdążyli aż tyle wyciąć ??
krycholec93 Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Wrak z czarnej nidy zostal sprzedany do niemiec a nastepnie popłyną do Usa, http://www.youtube.com/watch?v=CaLTkGjlgxM oto ona
Jagiellończyk Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 bsk123 - Ty chyba chcesz żebym dostał wafla za prowokowanie bójek na forum :)Lepiej nie grzać tego wątku bo ilekroć pojawia się temat tego czołgu (a pojawiał się wiele razy) zawsze kończy się ogólną awanturą i niesmakiem.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=2243#1330688
Landszaft Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 najweselsze jest to że ta V to najpierw wydobyta potem pozostawiona tak długo aż ją docięli zanim muzeum zorganizowało transport. potem kilka lat rdzewiała i znowu coś znikało z niej. Następnie w wielkim zrywie muzeum odremontowana odrdzewiona i pomalowana" i postawiona w siedzibie muzeum na placu z zrzynem III , wybebeszonym hetzerem i innymi resztkami panzerów. Po kilku latach stwierdzono że pokazywanie zrzynów nie przynosi muzeum glorii a w prasie zagranicznej i forach przez to jest postrzegane jako rozciapcine placówka nieudolności i marazmu polskiego muzealnictwa, przez co zrzyny z powrotem pochowano aby gdzieś znowu dogniwały a nie szpeciły i świadczyły o nieudolności i marnowaniu środków finansowych tej wielce wątpliwej placówki Wojska Polskiego.
wojtekA Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Pamiętajmy, że obraz tego i innych zrzynów jest świadectwemwspaniałych efektów pracy polskiej złotej rączki" , która potrafiła tak skutecznie i szybko wybebeszyć, pociąć i wywieźć na złom niemieckie czołgi (niby pod okiem muzealników).Zobaczcie jak ączka" poradziła sobie nawet z płytą czołową Pantery. Polak potrafi !!!! Uraaaaaaaaaa!!!
MartineS80 Napisano 7 Grudzień 2011 Autor Napisano 7 Grudzień 2011 Dla mnie mało zrozumiały jes sam fakt wydobycia i ...pozostawienia Bóg wie po co ??? ...Skoro już wydobyć to coś z tym zrobić !! zabezpieczyć choć w części.. Po co ją w ogóle wyciągali w takim razie ???
Jagiellończyk Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 MartineS80 - wydobyli 3 sierpnia 1995. Ile stała w polu nie wiem ale pytanie jest takie, czy jedna noc wystarczy by osiągnąć taki efekt.
jacek1962 Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 Panowie ja Was nie rozumiem,zamiast płakać zorganizujcie się i zróbcie z nimi co chcecie.Żadne Państwowe Muzeum nie może wydać budżetowych pieniędzy na remont tego szwabskiego śmiecia.Możecie to zrobić Wy za swoje własne pieniądze.Za budżetowe pieniądze można wyremontować i kupić tylko sprzęt związany z naszą armią.To proste i logiczne.Poznań robi to bo potrafi znależć sponsorów-i chwała im za to.MWP w Warszawie to ja bym zlikwidował nie za ten szwabski złom tylko za to co oni wyrabiają z naszymi samolotami.Dz\\iś na rynku można kupić dużo ten naszej armii na wschodzie i zachodzie tak.Szwabski złom piszcie do Pani Merkel to jej sprzęt.
Trooper85 Napisano 7 Grudzień 2011 Napisano 7 Grudzień 2011 A teraz drodzy chłopcy (i dziewczęta jeśli takie tu są) popatrzcie jeszcze raz na zdjęcie z wydobycia. Tylko dobrze mu się przypatrzcie. Jak już się napatrzycie to teraz popatrzcie sobie na zdjecia zrobione na zapleczu MWP, równie dobrze jak poprzedniemu.I odpowiedzcie sobie na pytanie: ile jest prawdy w historiach o rżnięciu tej Pantery już po wydobyciu? :)
s_boj Napisano 8 Grudzień 2011 Napisano 8 Grudzień 2011 Trooper85, gdzie byłeś, kiedy Cię nie było?:)
Woodhaven Napisano 8 Grudzień 2011 Napisano 8 Grudzień 2011 He, he Grzesiu nie wytrzymałeś „”Zobaczymy jak szybko xxxxxx Odkrywcy się zorientują’’’’
kicereb Napisano 8 Grudzień 2011 Napisano 8 Grudzień 2011 Znając życie (i obecną historię o rznięciu) nikt się nie połapie co jest nie tak i którą burtę zdjęcie przedstawia.-)
krzysiek Napisano 8 Grudzień 2011 Napisano 8 Grudzień 2011 Dobre :) To rzeczywiście lustrzane odbicie :)PozdrawiamKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.