mikross Napisano 23 Kwiecień 2011 Share Napisano 23 Kwiecień 2011 To prosimy dodaj te zdjęcia, moze rozpocznie sie dyskusja.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 czekamy na zdjecie bo tak moge powiedziec na oko ze to tytanic .dlatego dodawac foty prosze :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbaton Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 a nie jest to bojka rybacka przypadkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Kolego wejdź na Geoportal- tam masz zdjęcia lotnicze całej Polski, i sprawdź czy widać coś z góry". Ja nic nie znalazłem, ale może szukałem nie w tym miejscu.http://www.geoportal.gov.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielw4 Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 prawdopodobnie jest to stara wyciągarka,chociaż i mi wydawało się że jest to komin od zatopionego wraku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnest Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Zdięcia dodam po południu.Nie może to być stara wyciągarka ponieważ jest ze trzy razy dalej w morzu niż obecna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J@cekW Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 To nie bajka. Ten komin pamiętam jeszcze z lat osiemdziesiątych kiedy za dzieciaka jeździłem tam na wczasy z rodzicami. Z tego co pamiętam było to coś w rodzaju stacji badawczej. Nie wiem ile w tym prawdy- to były stare czasy..pzdr.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J@cekW Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 nie moge edytować postu więc dodaję:Znalezione w necie- z lat osiemdziesiątych:http://www.swiatobrazu.pl/fotografie/galeria,zdjecie,uzytkownika,lucy_mne7t288mvpl2e5ju5wkh5ptfa2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek102 Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Jest to słup wyciągarki . Służy do ściągania do morza łodzi rybackich , a póżniej do ich wyciągania na plażę . Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnest Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 To nie jest wyciągarka.Pokaż mi wyciągarkę tak bardzo oddaloną od brzegu w innym mieście.Znalazłem na dysku tylko takie zdięcia, nie wiem może zdięcia samego słupa usunąłem.http://img25.imageshack.us/i/dsc00057ws.jpg/http://img688.imageshack.us/i/beztytuufs.png/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnest Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Znalazłem coś takiego:http://www.ratownicy.net/kronika/1983/16d.jpgI stronę na, której jest wzmianka o kominie:http://ratownicy.net/index.php?option=com_content&task=view&id=238&Itemid=134 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J@cekW Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 hmm.. wszystko to co wam pokazałem ;) pewnie jest więcej info na ten temat. Przydały by się świeże zdjęcia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielw4 Napisano 25 Kwiecień 2011 Share Napisano 25 Kwiecień 2011 w oddali widać wspomniany komin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko78 Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Pozwole sobie wtrącić trzy grosze do dyskusji. Pewien starszy pan z tamtych okolic opowiadał mi,że była to część instalacji do doładowywania akumulatorów przez niemieckie łodzie podwodne. Łodzie podpływały do tego słupa i podłączały sie pod instalacje na brzegu. Była to więc taka polowa stacja zasilania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Akumlatory były ładowane z diesla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Pewien starszy pan nie wie, że w tym rejonie zatopionych jest kilka barek transportowych i innego kiedyś pływającego złomu. Informują o tym porozstawiane na plaży tablice zakazujące kąpieli ze względu na możliwość poważnego zranienia. Sporo złomu z tego składowiska w sposób chaotyczny pozyskiwano od lat pięćdziesiątych. A ten komin to prawdopodobnie komin barki z samodzielnym napędem.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Od strony zatoki znalazłem coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Zbliżenie, z lewej namiary GPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko78 Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Kolego mac, prosze sie wczytać w to co napisałem nie chodzi o ładowanie akumulatorów za każdym razem po wypłynięciu na powierzchnie, ale o doładowanie ich nie wpływając do portu. Tak jak robi to wiekszość kierowców np w zimie, a pozostali po prostu nie odpalą samochodu. To sie nazywa obsługa akumulatora tym bardziej w technologii sprzed siedemdziesięciu laty:).Jeśli chodzi o te barki i inne przeszkody hm po co niemcy czy ktokolwiek w latach trzydziestych i początku czterdziestych miał cos topić w morzu wtedy gdy panowali na ostsee w okolicach Kahlberg...ale to już inna historia. Dodam że nie chce sie upierac przy swojej wersji, pisze żeby udowodnić ze w tym jest sens:) a nie mam powodów żeby nie wierzyć mieszkańcowi tej miejscowości który mówi teraz o sobie wypędzony:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Na marginesie dodam że barki te są częściowo wyładowane bardzo niekorzystnym dla ludzkiego zdrowia ładunkiem. Dziwie się że do dziś nikt tego nie zneutralizował metodą wybuchową .pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 27 Kwiecień 2011 Share Napisano 27 Kwiecień 2011 Locja Bałtyku z 1963 roku ostrzega o jedynej przeszkodzie nawigacyjnej w Krynicy Morskiej jaką jest dalba służąca do wyciągania łodzi rybackichznajdująca się w odległości ok. 1 Mm od latarni morskiej w krk. ok. 270 stopni i odległości od brzegu ok. 80 metrów.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 Fragment mapy z roku 2006, widać zaznaczone byłe pole minowe oraz ten pal przy brzegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RPS Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 http://krynica-morska.com.pl/galeria/postcards.php?image_id=59&sessionid=68vpf57bfjgmrmd6d0g3768en6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 Z drugiej strony Krynicy Morskiej w 1963 roku były inne rzeczy.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 zatopione samochody i czołgi? pierwsze słysze, możesz rozwinąć temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.