Molke Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Wedłog mnie temat jak i uwagi jaknajbardziej potrzebne. Chociazby z czystej ciekawosci szarego czlowieka. Nie zamierzam obrzucac nikogo tutaj blotem ale jak dla mnie nie trzeba byc fachowcem by zobaczyc tutaj brak profesjonalizmu. Czytajac uwagi uzytownika o nicku pomost wyczuwam ignorancje i czyste chamstwo w stosunku do ludzi interesujacych sie historia. A kim Ty takim waznym jestes uzytkowniku pomost? Uwazasz sie za tak bardzo waznego ze kazdy inny niz Ty jest zwykla szara myszka? Szkoda ze cala dyskusja z Toba konczy sie chamskimi odzywkami zamiast sensownym wytlumaczeniem dla zaspokojenia chociazby czystej ciekawosci szarego czlowieka. Jak ktos pisze o papierze milimetrowym to bagatelizujesz to do skali papieru sniadaniowego kwitujesz calosc dajac zdjecia munduru zdjetego ze zwlok. Sory ale czego to ma dowodzic? konserwacja ok ale nijak ma sie przedstawianie munduru w kwesti spraw ekshumacyjnych. Na mnie to wrazenia nie robi wychodze chyba z zalozenia ze mundur jak i reszta powinna zostac pochowana z osoba ekshumowana ale to juz raczej kwestia podejscia a nie o tym ten temat. Osobiscie nie chcialbym by ktos odzieral mnie z jedynych rzeczy ktore mi zostaly. Nie zapominajcie tez kto dla kogo istnieje i zyczyc tylko moge aby Ci nieswiadomi wygladu waszych prac i waszego podejscia do ludzi ( jesli uzytkowniku pomost masz z ta organizacja cos wspolnego ) dawali wam dalej namiary bo takim podejsciem jak tutaj na pomoc tych jak ich nazywacie dobrej woli" raczej bym nie liczyl. Sam sobie natomiast moge tylko zyczyc by historia z wojna sie nie powtorzyla a jesli juz bym mial podzielic losy tych poleglych to obym spokojnie lezal w nieoznakowanej mogile pod chodnikiem niz zebym doczekal sie takiej ekshumacji z udzialem takich specjalistow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEPTUNAK Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Dla mnie jest to nie pojętne, jak można obedrzeć po pośmiertnie żołnierza z umundurowania, ba nawet wziąć nieśmiertelnik. Rozumiem nieśmiertelnik zabrać na chwile spisać dane oddać!!!!!! Czy jest ciało czy same kości nie powinno być różnicy, było razem tak ma spocząć czy w nowym miejscu czy w tym samym!!!Morze mam inne podejście ale jak by mnie tak pośmiertnie ograbili to jeśli była by taka możliwość to straszył bym po nocach!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Obranie poległego obrońcy ojczyzny w 1939 w ponad 70 lat później i to przez Polaków pod pretekstem ekshumacji to już jakieś masakryczne przegięcie.Do tego to co zostało zdarte" ze szczątków umieszcza się w gablocie muzealnej.Ta sama historia co z ekshumacją Niemców w Bielsku. (Historia do znalezienia w wyszukiwarce tego forum).Zwłoki ekshumowanych (po otwarciu cynkowych trumien) obrabowano z zimną krwią a elementy oporządzenia, buty, nawet ponoć mundury były przedmiotem handlu kolekcjonerskiego, a wiele zapewne dalej znajduje się w prywatnych domach.Jawne skurw....ństwo, nekrofilia i przypadek dla Prokuratora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Co do Bielska, to takie dawniej były standardy" ekshumacji w Polsce. Zdjęcia mundurów i innych gratów stamtąd widziałem i słyszałem, że wokół ekipy która dokonywała tam prac kręciły się non-stop hieny gotowe kupować wszystko co należało do poległych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEPTUNAK Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Panie Pomost, szczerze za coś takiego to bym w zęby dał jak bym spotkał. Znając życie nawet w wojsku nie byleś i nie wiesz co znaczy mundur i nienaruszalność takich rzeczy. Morze mocno zacząłem ale co widzę ten watek to mnie po prostu krew zalewa!!!!!!!!!!!Panie szanowny moderatorze tak ode mnie morze tak czas zamknąć ten wątek!!!??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Patrząc na część wpisów... np takie o waleniu w zęby... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 NEPTUNAK,te moRZe to przez ciągoty do morskiej toni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Bielsko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Kindżał- Ty mi/nam jeszcze nie wyskakuj broń Boże z Wernerem Röslerem i F. Pamięć" :-)PS Ktoś dostał po grzbiecie za ekshumację o kryptonimie Halemba? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Bron Boze, niemam takich zamiarow;)Ale dorzuce swoje 3 grosze odnosnie sciagania mundurów i oporzadzenia w trakcie czy po ekshumacji.Widze tutaj mianowicie wielki rwetes o to, ze ktos ozebral" polskiego zolnierza.A co mi grono szanownych kolegow powie na ozbieranie" polskich generalów (i nietylko) i eksponowanie ich umundurowania w muzeach ?Tak dla przykladu powiedzmy np. w Katyniu.I to nie przez jakis tam POMOST czy PAMIEC tylko przez wybitnych polskich archeologów ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Szczerze?Rozumiem, że ktoś ma parcie na szkło i nie mając czym wypełnić gabloty i z zadęciem otwartej wystawy, robi hucpę. I koszulę nocną św. Piotra pokazuje...Ale uważam, że mundur, w którym żołnierz został pochowany ( a mundurów takich są setki ), powinien razem z Nim do kartonika i piachu powędrować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Nie jest istotne kto jest w roli hieny cmentarnej,istotne jest to że poległego pochowano z gołym tyłem. W tym przypadku nie tyle rozchodziło się o samą istotę ekshumacji co o rzeczy zmarłego. Zwyczajne hieny i łajzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Na co nieboszczykowi mundur ,siłą rzeczy należałoby się zbulwersować o http://pl.wikipedia.org/wiki/Insygnia_grobowe_Kazimierza_III_Wielkiego wyciągnęli to to z grobu a na dodatek pokazują w muzeum,czy może cezurą jest czas ? Oczywiśćie obrót handlowy takimi trupimi souvenirami jest naganny,ale skoro trafił na ekspozycję muzealną nie widzę nic nadzwyczajnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 ,,Na co nieboszczykowi mundur,, - typowo radziecki tok rozumowania. A po co twoim przodkom ubrania do trumny były potrzebne? A ty sam kiedyś będziesz chciał leżeć z gołą fujarą w trumnie? Fakt,po co nieboszczykowi trumna? Po co nieboszczykowi cokolwiek. Nie popieram jakiegokolwiek okradania zwłok,obotętnie czyich czy to królów czy kogokolwiek. Tak na marginesie,niemcy chcąc zbezcześcić ciało kapitana Raginisa pozbawili go munduru. A tutaj takie numery robią ,,rodacy,,. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Jednym z elementów zbezczeszczenia zwłok żołnierza jest pozbawienie go munduru. Tak zbezczeszczono zwłoki kpt. W.Raginisa,tyle że to byli niemcy a tu taki cios od ,,rodaków,,. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Idąc tokiem sowieckiego rozumowania żołnierzom polskim którzy zginęli w Iraku też mundury nie potrzebne,a może sam nieboszczyk jest niepotrzebny.Wątpliwa dla mnie przyjemność oglądać w muzeum mundur skradziony zmarłemu,obyłoby się bez tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Dumając dalej,zastanawiam się ile grobowych fantów jest w prywatnych kolekcjach,nielegalnie zdobytych podczas legalnych ekshumacji.Domniemam że sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 A co do ostatniego to pewno prawda opowiadał mi kiedyś pewnien typ który w latach 90tych pracował przy ekshumacjach dla WaStu że przedmioty z oporządzenia hełmy,buty,pasy,bagnety,strzępy uniformów należące do nieboszczyków zostały po ekshumacji wrzucone do jakiegoś dołu jak śmieci i zasypane ,towarzyszący pracom Niemiec z WaSt tymi klamotami zainteresowany nie był bo ich interesują wyłącznie szczątki i przedmioty pomocne do identyfikacji tychże .Wówczas nikt na nie nie reflektował ale innym razem niewykluczone że ktoś się tym zaopiekował.Inna sprawa że takie potrupie przedmioty budzą wśród wiąkszośći normalnych ludzi obrzydzenie ktoś rozprowadzający je wśród kolekcjonerów raczej ukrył ich proweniencję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molke Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Mam dziwne wrażenie ze osoba podejmująca się enowacji" munduru nie ma pojęcia czym dla żołnierza jest mundur i ze jest dla niej czymś więcej niż ubranie noszone na codzien. Zwyczaj pozbawiania/odzierania kogoś munduru jest tak stary jak najstarsze wojny. Rozumiem udokumentować znalezisko ale odbierać nieboszczykowi odzienie i rzeczy prywatne a jeszcze zolnierzowi mundur ktory wiele dla niego znaczyl to gorzej niz kradziez. ,,Na co nieboszczykowi mundur,, - Po to samo po co kazdemu nieboszczykowi odzienie. Wychodzi na to ze po co mu wogole pochowek? W obrzadku pogrzebowym zachowujemy sie tak a nie inaczej nie chowamy ludzi nago a nieboszczykowi oddajemy nalezyty szacunek.Ale gdzie w tym wszystkim szacunek i to wieczne odpoczywanie" ... Myslalem ze tego rodzaju rozumowanie i postepowanie wymarlo w naszej histori gdzie pod pretekstem a co mu to" mieszajac czyjes kosci ograbiano groby wybijajac z czaszek zlote zeby itp. Nie wiem czy bylbym szczesliwy widzac mundur swego przodka w szklanej gablotce, munduru ktory towarzyszyl mu w walce i w ktorym polegl i w ktorym rozkladalo sie jego cialo. Dobrze ze caly nie trafil do gablotki. Biorac udzial w wojnie chyba nie zasluzyl sobie na odzieranie go z ostatnich rzeczy. Wedlog mnie nie bylo warto mu tego zabierac. Myslalem ze taie rzeczy reguluje prawo ale z tego co widze to kwestia chyba indywidualnego podejscia i sumienia .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Owszem reguluje prawo.Według kodeksu karnego:Art. 262.§ 1. Kto znieważa zwłoki, prochy ludzkie lub miejsce spoczynku zmarłego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Kto ograbia zwłoki, grób lub inne miejsce spoczynku zmarłego, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Kwestia złożenia zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Ni mniej ni więcej,nawet czytałem że za archeologów wziął się gdzieś prokurator,a co dopiero za takich partoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Ekshumowane zwłoki od munduru były zeszkieletowane czy zmumifikowane w jakiejś przemianie woskowo -tłuszczowej,to w sumie istotne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 http://static.polskieradio.pl/files/3b59832b-5478-41dd-8d90-ac7dc613dc52.file Tia ,jak nic cezurą jest czas mekspozycją tego typa nikt się nie bulwersuje,mimo że to nie mundur a zwłoki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 von Hagens? Oczywiście że jego ,,twórczość,, jest kontrowersyjna,tyle że bohaterowie jego prac sprzedali swoje ciała dobrowolnie za życia a nasz Wrześniowy Poległy kwitu na swój mundur níkomu nie wypisał. Ot taka maleńka ale jakże istotna różnica:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.