aro75 Napisano 12 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2011 Wydaje mi się że powinien być jeszcze doczyszczony szczotą drucianą.A czym kolega zabezpieczył ten bagnet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 12 Sierpień 2011 Share Napisano 12 Sierpień 2011 Za pół roku to Ci już rudy jeść zacznie. Teraz pakuj b44 nie ma na co czekać.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 12 Sierpień 2011 Share Napisano 12 Sierpień 2011 Nie ma czego sprawdzać bo ja już się o tym przekonałem na swoim przykładzie ale jak chcesz. Tanina pod wpływem wilgoci choćby nawet od rąk po jakimś czasie nic nie da jeżeli nie odizolujesz tego od warunków zewnętrznych.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 13 Sierpień 2011 Share Napisano 13 Sierpień 2011 Ja nie trzymam tego syfu tylko po elektro od razu się pozbywam. Czasem trzeba nawet kilka razy zmienić podczas jednego czyszczenia ale to tylko wtedy kiedy naprawdę się zasyfi. Jak dobrze wszystko zabezpieczysz to nie ma opcji, że wyjdzie rdza. Szczelna powłoka z b44 na fancie i nic nie ma prawa się pojawić.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 15 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2011 Najgorsze w autolizie jest wdychanie tego syfu jak się jedzie" szczotą drucianą na wiertarce więc polecam używanie maseczek ochronnych .Jeszcze żeby znaleźć cudowny" środek do konserwacji po autolizie to by było git. Ja stosowałem parafinę rozpuszczoną benzynie ale wychodzi po pewnym czasie rudy syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 gratuluje hałerkapo taninie polecam użyć B44. Wg uznania H80(z grafitem koniecznie jeśli się zdecydujesz),zabezpieczą hełm na amen,przy okazji mniejsze otworki się zasklepiąprzejrzyj:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=668122Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 16:43 19-09-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 B44 przy pokrywaniu było dobrze rozpuszczone,rzadkie,pokrywałem kilka razy by nie było glutów.Dziurki zalepiałem punktowo pędzelkiem ale do tego roztwór był gęściejszy,jak kisiel-mniej acetonuPatrząc na stan Twojego hałerka chyba też popróbuje autolizy na kolejnym trafieniupzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merdoc Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Drodzy koledzy mam pytanie czy autolizą można czyścić drobnice typu klamry stalowe albo jakieś odznaczenia bo elektrolizą można małe napięcie i idzie, proszę o rady i może jakieś foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Wygodnie czyści się drobnice autolizą, można kilka fantów wsadzić do jednej kąpieli jednocześnie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 15 Grudzień 2011 Share Napisano 15 Grudzień 2011 Tak przyglądam się waszym postom koledzy i powiem że bardzo ładnie to wychodzi. Chyba się skuszę na tę metodę. Czekam na chełmik który dotrze i tu moje pytanie ; co z fasunkiem przy zastosowaniu tej metody, rozumiem że farba i kalka jeżeli jest to baju baj. Lepiej rozdzielić przed przystąpieniem do kąpieli ? Pozdr:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 15 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2011 Jeżeli jest kalka i farba spróbuj w kwasie szczawiowym a fasunek jak tak jak piszesz, lepiej rozdzielić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 mam pytanie czy można robić autolizę na polu(dworze) przy takiej zimowej pogodzie?? czy na przykład ten roztwór nie zamarznie?? Mam trochu złomu do oczyszczenia a nie chce się bawić w domu takimi chemikaliami:) pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2012 Na początku autolizy nie zamarznie na pewno, jeżeli zostawisz na noc to raczej trochę ci złapie, chociaż jeszcze dużego mrozu nie ma .Myślę że możesz próbować.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 właśnie już nastawiłem i mam nadzieje że, jutro rano nie będę kuł lodu:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 W niskiej temperaturze bedzie to trwało bardzo długo. Może wyglądać jak by nie działało.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 22 Luty 2012 Share Napisano 22 Luty 2012 Panowie, skusiliście mnie - zupa się gotuje w garażu. Na próbę 4 pociski mośka i kuty gwóźdź. Nie wiem tylko czy nie owinąłem za cienkim drutem alu, bo 0,8 do spawania (akurat taki mi się nawinął), ale do tak małych rzeczy może akurat się spisze, okręciłem gęsto. Jutro się okaże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenit Napisano 6 Marzec 2012 Share Napisano 6 Marzec 2012 Witam,czy do autolizy bagnetu ściągają panowie okładki?W moim przypadku są to okładki ebonitowe (mauser).Czy kret w bezpośrednio im nie zaszkodzi.Po moich doświadczeniach z elektrolizą wydaje mi się że coś tam jednak podżera (a może jestem przewrażliwiony)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Marzec 2012 Share Napisano 6 Marzec 2012 Ebonit wytrzymuje takie zabiegi. Natomiast przy okazji może ubywać zanieczyszczeń z okładek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 29 Maj 2012 Share Napisano 29 Maj 2012 Na 1 litr wody ile mam dać kreta 150 gram czy to za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Czy taki drut nada się do autolizy ?http://allegro.pl/drut-aluminiowy-fi-4-mm-i3019144663.html(przepraszam za wstawienie linku do trwającej aukcji :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Nie za cienki, bardzo dobry. Tyle że szkoda kasy, taniej odkupisz na złomowcu, tam to popularny towar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Powiadasz, że na skupie złomu będą takie druty ? No dobra, postaram się jutro podjechać spytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Lepiej na złomie poszukać starych parapetów z blachy cynkowej (nie mylić z ocynkowaną).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezimienny Napisano 12 Maj 2013 Share Napisano 12 Maj 2013 Witam, mam pytanko, dla nie których może być śmieszne, dla innych głupie, ale chciałem się dowiedzieć co to jest ta tanina o której każdy pisze? co to za środek/środki, i jeszcze chciałem się dowiedzieć dokładnie po kolei co trzeba zrobić po autolizie, zacytuję parę postów, bez nazw ich autorów, bez urazy:) np. ,,i pokryty taniną trochę za słabo mam ją rozcieńczoną bo mocno daje na czarno - tanina proszekspirystu 98%trochę wody'' albo ,,zabezpieczone jest taniną- którą rocieńczyłem ze spirytusem 98% i wodą'' ta tanina to proszek? do prania? +spirytus i woda? i jeszcze to ,,po taninie polecam użyć B44. Wg uznania H80(z grafitem koniecznie jeśli się zdecydujesz'' gdzie można kupić to B44 ? i jak brzmi pełna nazwa tego środka, i to trzeba też z czymś rozcieńczać? I teraz tak: po autolizie trzeba oczyścić przedmiot np. ,,szczotka druciana na wiertarce płyn do mycia naczyńgorąca wodaszczotka z twardego włosia''? i później dać tą tanine a następnie to B44 i gotowe? Pozdro, proszę o wyrozumiałość :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Maj 2013 Share Napisano 13 Maj 2013 To B44 to rozpuszczać w acetonie. Wpisać w wyszukiwarkę paraloid.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.