cairo1 Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 Total, porownaj dlug po PRL z obecnym, i looknij za ile sprzedano majatek po PRL, to zobaczysz jaka kasa sobie zrekompensowano spanie na styropianie.
balans Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Wracając do pozytywów PRL-u, to nie słyszałem aby kogokolwiek zamknęli za kawałek przerdzewiałej na wylot lufy karabinowej, czy też za niezbitą łuskę.P.S.Historia z początku lat 70-tych, znajomy miał pistolet małokalibrowy [tzw. damkę" - stan nówka], a że był młody i głupi to się wszystkim chwalił. No i ktoś go w końcu zakapował. Przyszli i zabrali, a później go trochę ciągali na przesłuchania, ale skończyło się wszystko na kolegium.
De Contrabando Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 No proszę, jaka to wolność była za prylu, nawet broń można było mieć bez pozwolenia, o pardon, ryzykowało się kolegium! Prawda jest taka, Panie Balans, że były za komuny okresy, gdy nawet za posiadanie radia można było posiedzieć parę ładnych latek.
balans Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Tobie De Contrabando PRL kojarzy się tylko i wyłącznie ze Stalinizmem, a ten u nas trwał góra 10 lat. A faktycznie jeszcze mniej, bo tak gdzieś od 1947 [wcześniej był tzw. okres przejściowy] do 1955 roku [bo w rok po śmierci Stalina system dość szybko zaczął łagodnieć, acz prawdziwy przełom nastąpił dopiero po Październiku 1956]. No i nie wiem kto Ci takich głupot nagadał z tym zamykaniem ludzi za posiadanie radia". Owszem zamykali [a i to tylko w czasach stalinowskich] tyle, że nie za posiadanie radia, ale jak sąsiad sąsiada podpierniczył, że ten słucha Wolnej Europy"...A historia, którą opisałem jest jak najbardziej prawdziwa. Mam jeszcze jedną taką w zanadrzu, może kiedyś o niej napiszę.
8total4 Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 też słyszałem o tym że ktoś w latach `70 przyniósł do szkoły parabelkę w stanie ganz neu, i skończyło się tylko burą od nauczyciela, a milicja odpuściła przesłuchań, bo 12-latek raczej szpiegiem nie zostanie..Nie mniej jednak nie zawsze było tak kolorowo..
morfeusz27 Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Jestem za a nawet przeciw Waszym opiniom. W PRL-u były dobre rozwiązania i obecnie takie się znajdzie, ale były i złe strony. wszystko trzeba rozważać na spokojnie. A obecnie taki miodzik ? jeżeli dla niektórych z Was posiadanie jakiegoś auta, plasmy itp to luksus, to się nie dziwię opiniom. Ja mieszkam niedaleko małego miasteczka, mam kontakt z ludźmi i widzę coraz gorszą nędzę. Emerytom niedługo będą do renciny czy emki dawać w komplecie rzutniki, żeby jedzenie i leki sobie wyświetlali na ścianie, bo jak wyżyć za 650 zeta miesięcznie.....I tak jest obecnie super ? Zobaczcie co się będzie działo z przyszłymi emeryturami, podobno sami mamy sobie odkładać na sędziwe lata. Dosłownie paranoja. Ja chyba będę złom zbierał przy bieganiu z wykrywką i gromadził go na podwórku hehe. szampańskiej zabawy życzy TS
De Contrabando Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Te głupoty", Panie Balans, to wyczytałem w ubeckich papierach". Na przykład, kierownik PUBP w Chełmnie (to koło Świecia, Panie Balans) donosi w sprawozdaniu:Kragińska Franciszka została aresztowana za nielegalne PRZECHOWYWANIE RADIA".Następny fragment tego samego sprawozdania:...Jędryczka Jan, ur. 3 VII 1914, Polak. Pociągnięty do odpowiedzialności karnej za przechowywanie aparatu radiowego....Lemańska Franciszka, ur....Polka III grupa. Pociągnięta do odpowiedzialności karnej za przechowywanie 2 aparatów radiowych....Gostkowska Franciszka, ur...Polka. Pociągnięta do odpowiedzialności karnej za przechowywanie aparatów radiowych."
balans Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Coś mi się kołacze po głowie, że radia [w czasach stalinowskich] należało zarejestrować i wnieś odpowiednie opłaty przy okazji, ale tu tylko Gruby Rycho może pomóc...Dzisiaj też, jak nie zapłacisz abonamentu to [przynajmniej teoretycznie] mogą przysłać komornika...Z rowerami było zresztą podobnie, a rejestrowanie tychże obowiązywało jeszcze na początku lat 60-tych [to chyba było zresztą na wypadek mobilizacji].
kindzal Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 A ja pamietam ze u nas na wsi wszyscy mieli nie radia, tylko takie krzykaczki" zamontowane. Same bzdury tam pletli.
coverpol Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Panie De Contrabando piszesz Pan bzdury...lub manipulujesz. W sprawozdaniu pewnie napisano że w latach okupacji aresztowano wymienionych za posiadanie radia. Nie po to władza ludowa postawiła Raszyn w 1945r żeby zakazywać słuchania co nadaje do ludu miast i wsi. Jak się powołujesz na dokument to zamieść go tu. Jesteś Pan pierwszą osobą która tworzy nowe fakty nikomu z żyjących w tamtych czasach nieznane. I proszę o podstawę prawną na jakiej można było kogoś aresztować za fakt posiadania radia w latach 1945-1989. Pozdrawiam
balans Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Kiedy wyraźnie stoi w czasie wojny".A na ten przykład w takim 1947 roku zakupiono w Szwecji licencję na radioodbiornik AGA" i uruchomiono jego seryjną produkcję. A w 1948 roku powstał pierwszy polski radioodbiornik Pionier" [bardzo udany zresztą], który trafił pod przysłowiowe strzechy [wyprodukowano przeszło milion sztuk]. Do tego ostatniego mam zresztą sentyment, bo mój ojciec pasjami słuchał na nim Wolnej Europy", a ja jak się do niego dorwałem to Laxa"...
Gruby Rycho Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Balans !Nie bądź adwokatem diabła - ważne jest to, ze przepis funkcjonował,wprowadzono go z pogwałceniem zasad prawa, sądownictwo wojskowe na jego podstawie skazywało ludzi przez prawie dwa lata, a na koniec zastąpiono go trochę lżejszym gatunkowo, a apropos skazywania za ,,pordzewiałe lufy i tp to w 1952 było mnóstwo wyroków za przechowywanie lontu, przyborników do broni ( w jednym znanym mi przypadku była to olejarka do rkm) , pustych magazynków czy luf od broni , które chłopi przechowywali nawet nie z myślą o partyzantce a zgodnie z zasadą,że ,,się przyda"
balans Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Gruby Rycho!A Ty nie postrzegaj PRL-u jedynie przez pryzmat czasów stalinowskich, bo były w różnym okresie czasu zupełnie różne PRL-e. No i nie pisz o innych, że są głupole" - nie idź tą drogą...P.S.Dla rozładowania atmosfery zagadka - w tamtych latach oprócz Wolnej Europy" dość popularną była Rozgłośnia nazywana um bum bum bum". Jaka to była Rozgłośnia i skąd się wzięło to um bum bum bum"?
De Contrabando Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Rychu, jeśli chodzi o restrykcje za posiadanie materiałów wojskowych" (typu- oliwiarka :) oraz za słuchanie wrogich stacji radiowych, to były one stosowane de iure przez cały okres prylu. Ustawa z 29 grudnia 1950 roku, tak zwana o obronie pokoju" (he he) przetrwała niezmieniona aż do 1997 roku, kiedy to dopiero zniósł ją art.3 aktu prawnego wprowadzającego aktualny kodeks karny. Jako jedną ze zbrodni przeciw pokojowi" ustawa z 1950 roku wymienia podżeganie, nawoływanie oraz ułatwianie szerzenia propagandy" (art.2), co w praktyce obejmowało również słuchanie zachodnich stacji polskojęzycznych.
numi5 Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Bum,bum,...bum nadawało BBC i był to akustyczny odpowiedniklitery V- od słowa victory"(zwycięstwo).Dziś mogę się bezobaw przyznać, że słuchałem tej wrogiej rozgłośni.Wiadomościze świata i komentarze były w miarę obiektywne,a zawszeprawdziwe.
Gruby Rycho Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Balans !!!Nie rozmywaj proszę meritum sprawy. Wywołałeś temat pisząc o ,,głupotach na temat zamykania ludzi za posiadanie radia ( fakt zmitygowałeś się potem nieco)a także o tym ze w PRL nikt nie zamykał za ,,kawałek zardzewiałej lufy". Kol De Contrabando zwrócił Ci uwagę, ze to chyba nie tak bywało, na co odezwał się kol. coverpol, który w sposób nieuprawniony wyśmiał De Contrabando zarzucając mu dodatkowo pisanie bzdur lub manipulację. Jak okazało się, że De Contabando pisze prawdę to próbowałeś zdeprecjonować to pisząc : ,,Kiedy wyraźnie stoi w czasie wojny a teraz że PRL to nie stalinizm.Stalinizm (do 1956 - umownie) to 12 lat ,,władzy ludowej" na 45 jej funkcjonowania w Polsce czyli blisko 25% - to po pierwsze,a po wtóre pisaliśmy Ci i sam wspominałeś o innych przepisach i rozwiązaniach, które świadczą, ze w PRL jednak wolność i demokracja były jak wszystko towarem reglamentowanym i twoje pierwotne tezy kupy się raczej nie trzymają. Uderz się tedy w piersiątka i uznaj nasze racje zamiast brnąć w ślepy zaułek wykonując przy tym wężowe skręty i zawiłe figury retoryczne ;)Acha dorzucę jeszcze obowiązek rejestrowania maszyn do pisania wraz z próbkami taśmy .
Czlowieksniegu Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 A jak to się ma do POZYTYWÓW? I nie piszę o Waszych swarach, ale przykładach...Choć wolę nie myśleć, jak wyglądałby wątek o NEGATYWACH PRL'u :-)A któż pamięta Radio Luxembourg? Nie załapałem się na początek mody, a i klimaty skrajnie nie moje. Dla mnie w tej materii wystarczającą radość dostarczali Wiernik, ś.p. Kosa" Kosiński czy ś.p. Rozgłośnia Harcerska ( późniejszy Kontakt i dzisiejsze Radio Euro ), która jako jedna z niewielu dawała prawdziwą ( moją ) muzykę :-)Ale to inne czasy- dziś parę portali muzycznych i już na tacy są perełki, których szukałem po kilkanaście lat.
acer Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Czy ktoś może wyłączyć możliwość logowania się tych sympatyków instytutu i wściekłej prawicy ? Piana na mnie pryska z monitora jak wejdę na ten wątek...Najlepiej raz na zawsze.
Martian Napisano 1 Styczeń 2011 Autor Napisano 1 Styczeń 2011 Acer, tak po ludzku i z empatią spojrzyj na zagadnienie. Bądź sprawiedliwy... Czemu tylko prawicy???
De Contrabando Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Chciałbym się odnieść się do pojawiającej się tu opinii, że komuna umożliwiła awans społeczny". Nie uważam tego za pozytyw", bo to byłoby sprzeczne z prawami natury- komuna nie ma pozytywów. Przeciwnie, awans prostactwa i chamstwa, które poczuło się ważne, to jeden z największych grzechów tego systemu, bo procentuje on po dziś dzień. Poniżej cytuję raport takiego właśnie prymitywa, któremu władza ludowa umożliwiła awans społeczny. Proszę zwrócić uwagę na to, że ten analfabeta jest panem życia i śmierci, może aresztować kogo tylko zechce, według własnego widzimisię, oskarżać na podstawie plotek itd. Pisownia oryginalna.Raport numer 6W Tucholi od dnia 19 III 1945 r. do dnia 26 III 1945 r. zaaresztowałem 187 osób VD grupy II i RD grupy I, którzy zostali przesłani do Koronowa. Aresztowani są pobrane resztki z I i II grupą z miasta Tucholi i z prowincji oraz zatrzymani sa przeze mnie Niemcy i folgzdojcze którzy powracali z Niemiec jako uciekinierzy- ci co pouciekali jak Armia Radziecka wkraczała.Mam teraz zaaresztowanych trzech panów, którzy niezadowoleni są z naszej Polski demokratycznej, a oglądają się na Londyn- aresztowani są mianowicie:1. Bartłomiejski Jan, zamieszkały w Tucholi,2. Janikowski Józef, zamieszkały w Tucholi,3. Biskub Kazimierz, zamieszkały w Tucholi.Ci są zabrani na podstawie materiału który mnie jest dostarczony od tego, który słyszał te słowa, co mówili, zeznanie złożył wraz i ze swoim podpisem. [...]Kierownik Urzędu BP Tuchola, Białokozowicz.
jacek1962 Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Yeti mini max,Luxemburg nie był w moim typie było nudne,Ale trójka to było to,,Rycerzy trzech... ludzie tego się opowiedzieć nie da.,,Przeżyj to sam,,,ale Wy nie możecie.Jeszcze raz przestańcie się pastwić nad tymi czasami Wy ich nie zrozumiecie.Bo wiecie rozumiecie różnica pokoleń.Yeti dla Ciebie odemnie muzyka trochę inna.http://www.youtube.com/watch?v=8AVcvHBVcCc&playnext=1&list=PL5BD36F220864DCFA&index=3Posłuchaj na mnie to działa pozytywnie.Pozdrawiam wszystkich w tym dobrym 2011r.Jacek Borcz
acer Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Przeciwnie, awans prostactwa i chamstwa"Właśnie jeden nawiedzony publicznie opluł wiele milionów obywateli. Moderatorzy nic ?
acer Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Bądź sprawiedliwy... Czemu tylko prawicy???"Bo tu tylko prawica" usiłuje prowadzić nachalną ideologizację i awracanie".
Czlowieksniegu Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Bandolero- nie myl pojęć, tudzież nie upraszczaj.Z jednej strony ( i tu masz rację ), że zmiana ideologii ( ale i wojenna zawierucha - pamiętaj kto ją rozpętał ) spowodował awans" społeczny wszelkiej maści swołoczy, szumowin i ślepych ideologów.Z drugiej strony ( nie patrząc, choćby, na plany Kwiatkowskiego ) umożliwił realny awans pewnych grup społecznych. Choćby przykład rozwoju przemysłu, dostęp do ( dziś wypaczony maksymalnie ) uczelni wyższych, czy prozaiczny dostęp do prawa jazdy.___________________________________________Rysiu- zwykłe prośby i informowanie części Użytkowników, że Im się Fora pogibayły nie odnosi efektu. Niestety, demokracja nie jest idealna i dla przykładu Bandolero wiecznie jak Lenin żyw.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 13:19 01-01-2011
Gruby Rycho Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 A muzyczka hmm np to kojarzy mi się z wakacjami w Węgorzewie czy Giżycku gdzie mnie i moim dwóm koleżkom udało się przekoczować przeszło miesiąc bez grosza przy duszy , głównie dzięki dziewczynie która śpiewała ten kawałek w klezmer - bandzie na dancingu ..... ale wtedy to miałem 16 lat i jakieś 30 kilo mniej ;)http://www.youtube.com/watch?v=FjiJua6AAXs
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.