Czlowieksniegu Napisano 16 Listopad 2010 Autor Share Napisano 16 Listopad 2010 Niezwykłe celtyckie znalezisko w lesie koło BeszowejMarcin Sztandera2010-11-16, ostatnia aktualizacja 2010-11-15 19:57Świetnie zachowany miecz celtycki sprzed ponad dwóch tysięcy lat znalazł przypadkowo miłośnik przyrody w lesie koło Beszowej. W poniedziałek przekazał go konserwatorowi zabytków. - To absolutna archeologiczna rewelacja, a zachowanie znalazcy zasługuje na pochwałę - cieszą się naukowcy.Krzysztof Bolon jest absolwentem krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej, a jedną z jego pasji jest przyroda. Kilka dni temu wybrał się do lasu w okolicach Beszowej, gdzie mieszka jego rodzina.- W pewnym momencie zobaczyłem, że na leśnej drodze rozjechanej przez maszyny pracujące przy wycince drzew coś wystaje z ziemi - opowiada. Gdy wyjmował znalezisko odpadły przerdzewiałe elementy pochwy i okazało się, że jest w niej miecz.- Wiedziałem, że co to jest, ale nie potrafiłem nic więcej powiedzieć na ten temat - relacjonuje Bolon.Zaczął szukać jakiś informacji, ale niewiele to dało.Sytuację wyjaśnił dopiero Artur Troncik, pasjonat historii, którego firma od lat pomaga archeologom w badaniach naukowych. - Od razu zorientowałem się, że miecz ma olbrzymią wartość historyczną i potrzebna jest szybka konserwacja - mówi Troncik.O niezwykłym znalezisku poinformował Marcina Rudnickiego, archeologa prowadzącego badania celtów na Ponidziu. Ten nie miał żadnych wątpliwości. - To bardzo cenne znalezisko. W kraju znamy nie więcej jak dziesięć mieczy z tego okresu. Ten, co ciekawe nie jest złamany, a na dodatek znaleziono go w lesie, czyli miejscu gdzie badania archeologiczne są bardzo rzadko prowadzone - mówi Rudnicki, archeolog z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego. - Tym większe wyrazy szacunku należą się panu Krzysztofowi, że tak pięknie się zachował przekazując go odpowiednim służbom - podkreśla.W poniedziałek miecz dotarł do świętokrzyskiego urzędu ochrony zabytków. I trzeba przyznać, że robi wrażenie. Ma prawie 70 centymetrów długości i ozdobną głowicę przy rękojeści. Świetnie zachowała się też pochwa zrobiona z cienkiej blachy i umieszczony na niej ornament. - To wyjątkowo misterna robota, miecz zrobiony jest z drobnych prętów. Niektóre z nich są dodatkowo karbowane - mówi Andrzej Przychodni, archeolog z wojewódzkiego urzędu ochrony zabytków.Wyjaśnia, że to miecz celtycki z pierwszego wieku przed naszą erą. Takich używali wojownicy walczący z konia.- A stan w jakim się zachował to absolutna rewelacja. Takie miecze po śmierci wojownika zazwyczaj były łamane i w takim kształcie najczęściej je znajdowano. Tymczasem tu widać, że miecz przeszedł przez stos ciałopalny, ale go nie złamano. Przyznam, że to intrygująca zagadka - mówi Przychodni.Dodaje, że znalezisko pochodzi albo z grobu Celta, który zamieszkiwał dzisiejsze Ponidzie, albo został zrabowany Celtom przez germanów z tzw. kultury przeworskiej. - Ale Germanowie w tym okresie też mieli w zwyczaju łamać miecze, takie praktyki przejęli właśnie od Celtów, więc ta wersja też nie wyjaśnia dlaczego miecz był w całości. Ale Celtowie od II wieku przed naszą erą zmienili grzebania swoich zmarłych, nie wiemy jak one wyglądały, bo nie ma archeologicznych śladów - dodaje Rudnicki.Miecz za kilka dni trafi do konserwacji. A świętokrzyski konserwator zabytków wystąpi do ministra kultury i dziedzictwa narodowego o przyznanie nagrody dla znalazcy - To postawa godna pochwały. Przecież częściej mamy sygnały, że zabytki archeologiczne raczej giną - mówi Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków.- Nawet nie myślałem, żeby się inaczej zachować. Gdy tylko dowiedziałem się o jego wartości, wiedziałem, że ten miecz powinien trafić w ręce naukowców - mówi Krzysztof Bolon.http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,8665809,Niezwykle_celtyckie_znalezisko_w_lesie_kolo_Beszowej.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Listopad 2010 Autor Share Napisano 16 Listopad 2010 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Listopad 2010 Autor Share Napisano 16 Listopad 2010 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Listopad 2010 Autor Share Napisano 16 Listopad 2010 3.więcej zdjęć:http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80355,8665809.html?i=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikt Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 No no no.....Godne pochwały. Tak trzymać. PS ' Że też Polska to taki dziwny kraj , gdzie maszyny leśne miecze wypychają" z gleby .....i nie łamią, i nie niszczą tych mieczy ....i ludzie to znajdują.... ;-)))) pozdrawiam Rutus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senectus Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Gratuluję obywatelskiej postawy miłośnikowi przyrody";) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Cóż, na naszym forum jest więcej miłośników przyrody. Ja przynajmniej za takiego się uważam i przedstawiam :)M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 tiaaaa... miłośnik przyrody ;p salamandry używał?? nie przyznał się to dostał pochwałę a jak by się przyznał to byłby znowu sukces polskiej policji która udaremniła handel zabytkami na jednym z portali aukcyjnych ;pa i panowie w czerni nie będą budzili zaraz po 5 rano... no chyba że jakiś nadgorliwiec się trafi i wyśle na wypadek W" sprawdzić czy więcej artefaktów miłośnik przyrody w domu nie przechowuje...TO JEST POLSKA WŁAŚNIE...pozdroSzczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 ta,w deszczową listopadową pogodę wybrał się podziwiać przyrodę w lesie:)hy hy:)Yeti,gdzie jest na forum wątek ID tego miecza?dodawałem nawet w nim post,i jakoś zniknął cały wątek:)Ale zachowanie godne pochwały:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Taa a w teleexpresie powiedzieli że to myśliwy znalazł ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek175 Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 http://forum.gazeta.pl/forum/w,60,118762860,118770075,Niezwykle_celtyckie_znalezisko_w_lesie_kolo_Bes_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 toz to zupełnie jak Excalibur....miecz sterczał z ziemi i miłośnik przyrody/myśliwy podszedł i wyciągnął go z drogi ....chyba na króla go trzeba ...:-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 bywa kiedyś w Bemowie Piskim czyścili rynny na przyczepie postawili konstrukcję z elementów do tworzenia rusztowań i siedząc na tym wybierali liście z rynien, przyczepę ciągnął ciagnik rolniczy. Jak przejechali za koszarowcami pod naciskiem kół z miękkiej ziemi wyszedł bagnet mausera a właściwie jego resztka. Bagnet był zgięty przez nacisk koła i mocno skorodowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Pozdrawiam grupę dochodzeniową w temacie jak znalazł".Wspaniałe znalezisko,świetna postawa,niesamowite wrażenia z oglądania fotek,kolejny uratowany obiekt.P.S.Grzybiarze trzymają się zawsze razem,bo się pogubią.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebson Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Czy to wazne jak znalazł ważne że zachował sie jak się zachował i takie posępowanie powinno się doceniac,chociarz moim zdaniem przyznając sie do uzywania piszczałki mógl żucic inne światlo na nas poszukiwaczy a zeby nie nazywano nas sepami z wykrywaczmi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 ile to może być warte? dajmy na to że Pan Jaśkowiak (grzybiarz )znalazł to przypadkiem i chciał sprzedać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 cobrasaper a a Ty od razu ile to jest warte?? co nie którzy z nas chyba wszystko co znajdą to na złotówki od razu przeliczają... i znaczki $$$ w oczach się zaświecają... wiem że to wasza sprawa ale nie coś takiego trochę rusza :(trochę zniesmaczony"Szczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 szcurku to nie oto chodzi ,mnie interesuje tylko 2 wojna światowa ,i dlatego jakbym taki miecz znalazł to na co mi on chciał bym go sprzedać po prostu i tyle i dlatego się pytałem ile to warte :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Dla mnie bezwartościowy(nie mylić z bezcennym)kawał złomu z epoki która mnie w ogóle nie kręci,nie interesuje.Także bym oddał,wole bagnet od mausera na ścianie niż mieczkręcąc kota dalej,ktoś może powiedzieć że bagnet to kawał złomu z epoki..itp itd:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 oby wiecej takich znalezisk powychodzilo z ziemi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Oby,ja od jutra jeżdżę traktorem po lesie,skoro tak same wyłażą jak dżdżownice po deszczu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vipiusz Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Myśliwy, miłośnik przyrody, wędkarz... teraz Beszowa, i akurat poszedł na spacer jakieś 30km i znalazł miecz... bo znalazca z powiatu Pińczowskiego a to trochę drogi jest, no chyba że celowo akurat tam pojechał do lasu na spacer... Nikt nie mówi, że zmieniono trochę faktów, żeby w TYM miejscu nie zjawiła się zaraz zgraja - jak to nas określają - przestępców i niszczycieli stanowisk archeologicznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek175 Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Celtycki miecz spod Beszowej to część zniszczonego grobu - ustalili archeolodzy. Więcej wiadomo o jego użytkowniku, ale jak trafił na Ponidzie, to wciąż tajemnica. http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8721074,Celtycki_miecz_mniej_tajemniczy__ale_jeszcze_ciekawszy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 stwierdzenie użyte w tekście pochwę przerobiono prawdopodobnie na potrzeby germańskiego wojownika kultury przeworskiej" jest niewybaczalnym nadużyciem pan dr Tomasz Bochnak z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego pozostaje i niektórzy jego koledzy pozostaje pod mocnym wpływem wytycznych pana Himlera znanego i cenionego archeologa i naukowca zeszłego stulecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koras11 Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 a panu Krzysztofowi serdeczne Bóg zapłać" bo o nagrodzie nie ma mowy babciom za monetki dali chociaż 2000zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.