grba Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 Żanna Biczewska Мы русские" http://www.youtube.com/watch?v=pa0-soIdMUg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 No świetnie nawet się nie spodziewałem że mój post tak diametralnie zmieni tok dyskusji z historycznego na słowotwórczy, chyba jestem geniuszem rozmydlania tematu. Co wam tu podrzucić za słowo aby zmienić znowu temat. Tylko boję się że źle trafię i zaczniecie wywody polityczne a tego by moje ciśnienie nie wytrzymało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 no to co to za haubica?ja bym powiedział że nie jest niemiecka bo zamek w niemieckich chyba jest z lewej strony otwarty"ta na obrazku jakby z prawej, że tak powiem. wygląda rusko jak 152mm ale może z I wojny. Koło ma podwójne obręcze,152 mm w. 1937? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 osiedle w okolicy ulicy Slupeckiej,byc moze haubica lezala w bylym rowie przeciwczolgowym , ktory laczyl dwie sluzy na Nogacie.Po wojnie rowy zasypano a w nich ?? kopac panowie kopac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ekomin Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 saperzy nie zawsze niszczą takie znaleziska a w tym przypadku odkrycie było dziełem pracowników firmy (eko-min)dokonującej sprawdzenia terenu przeszłej budowy,ta sama firma usuneła ładunek min przeciwtransportowych z podpory mostu w miejscowości Karlino - zainteresowanym służę zdjęciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 a.korbaczewski, zacząć trzeba od tego, że ta na zdjęciach ma zamek śrubowy a nie klinowyRadziecka ML-20 to też raczej nie jest - inny kształt obsady zamka (tak to się chyba nazywa) http://en.wikipedia.org/wiki/File:152mm_ml20_hameenlinna_3.jpgChyba jednak trzeba szukać wśród czegoś starszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 witam,o ile sie nie myle to na poczatku grudnia 44roku w malborku byly 3 baterie wyposarzone w 4 nowe wloskie armaty lub haubice 15cm i jedna bateria wyposarzona w 6 starych czeskich kalibru 7,5cm oprocz tego kilka baterii przeciwlotniczych 8,8cm i kilka armat przeciwpancernych kalibru 3,7 i 4,5 cm . Ta haubica znaleziona przy budowie szkoly ma okolo 15cm jak podaja zrudla, a wiec moze jest to wlasnie jedna z tych Wloskich ktore posiadali niemiaszki.Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugel Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 W tym rejonie na polach znajdowały się baterie wyposażone we włoskie działa więc prawdopodobieństwo, że to włoski sprzęt jest bardzo duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 Trzeba tez pamiętać,że zaraz po bitwie pod Grunwaldem wojska Polsko/Litewskie oblegały Malbork.Może to oni zostawili ten sprzęt-zepsuł się,czy jakoś tak...A łyżka mówi-NIEMOŻLIWE!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 15 cm sFH 18?Narazie można gdybać, wszystko się wyjaśni po oczyszczeniu koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Te walki z 1945 to ważny kawał historii zamku.To wówczas zdesperowani Rosjanie ogniem dział na wprost rozstrzelali wschodnią pierzeję zamku , by mieć wgląd w dziedziniec dolnego zamku .Nawet po odbudowie widać tą potężną ranę-inny kolor cegieł wskazuje to miejsce.Mój znajomy pracujący w muzeum malborskim zetknął się tam ze zwiedzającym- byłym niemieckim obrońcą z 1945 roku, który będąc strzelcem wyborowym -cudem przeżył.I to on właśnie wiele ciekawostek mu opowiadał.Ciekawe, czy nasze społeczeństwo dojrzało do tego, by zrobić na zamku neutralną ideowo ekspozycję poświęconą tym walkom z 1945 roku. Fragmenty haubicy bardzo by tam pasowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Ja mam nadzieję, że oni dobrze przeszukają to miejsce, bo lufa z zamkiem są, koło jest, amunicja jest a lawety nie widzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 15 cm sFH 18?Narazie można gdybać, wszystko się wyjaśni po oczyszczeniu koła"NIEna zdjęciach wyraźnie widać ZAMEK ŚRUBOWY - czyli wszystkie działa z zamkiem klinowym (w tym sFH 18) odpadają. A koło wcale nie musi być elementem tej konkretnej armaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MORALES Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Patrząc na zdjęcia wynika, że jest to radziecka haubica 152,4 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 @MORALES, przeczytaj wątek od początku ze szczególnym naciskiem na mój post z 2010-11-08 00:04:10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrcrass Napisano 12 Listopad 2010 Share Napisano 12 Listopad 2010 W Malborskim Zamku brak jest wystawy(stałej ekspozycji)na temat walk o miasto i zamek.No,kilka fotografii.A fantów dużo już było które to rozpłynęły się gdzieś.Np.http://www.marienburg.pl/files/2_159.jpgZnalezione rzeczy znajdują się obecnie w Komendzie Powiatowej Policji w Malborku.- Zrobimy dokumentację fotograficzną i opisową odkrytych przedmiotów – Natasza Korecka z KPP. – Co się z nimi stanie, jeszcze nie wiemy. Możliwe, że zostaną przekazane jakiemuś muzeum. ...Pisałem do rzecznik komendy- gdzie trafiły fanty.Brak odpowiedzi.W Muzeum Zamkowym nic im o tym nie było wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 12 Listopad 2010 Share Napisano 12 Listopad 2010 jak rozpatrujemy trop włoski to moze Cannone 105/28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 14 Listopad 2010 Share Napisano 14 Listopad 2010 Raczej Obice da 149/19 modello 37http://miles.forumcommunity.net/?t=14140217Ja tam widzę pewne podobieństwo, ale niech specjaliści się wypowiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 chyba trafione, wiadomo teraz gdzie szukać bić na lufie i zamku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 Na to wygląda, charakterystyczne zgrubienie na końcu lufy i podobny kształt bloku zamka.Nietypowe odkrycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzcinax Napisano 19 Listopad 2010 Autor Share Napisano 19 Listopad 2010 Ostatnio w gazecie Malborskiej ukazał się artykuł na temat odkrytej haubicy, jednak na razie nie wnosi on żadnych specjalnych informacji, pozostaje jedynie nadzieja że będą jeszcze może o sprawie pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Listopad 2010 Share Napisano 23 Listopad 2010 Może warto się jeszcze trochę rozejrzeć po okolicy. Jak jest działo to może i ciągnik znajdą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 23 Listopad 2010 Share Napisano 23 Listopad 2010 ciągnik to raczej nie ale reszta części może by wyszła, wprawdzie dla nas to mało ciekawy eksponat ale nie wiem czy włosi nie byli by zainteresowani, może wymiana za coś ciekawego i bliższego naszej historii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 24 Listopad 2010 Share Napisano 24 Listopad 2010 a czemu niby dla nas nie jest to cenny i nie jest to bliski nam eksponat skoro związany jest z ziemią na której mieszkamy i żyjemy i z jej historią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 25 Listopad 2010 Share Napisano 25 Listopad 2010 tak naprawdę co ma ta haubica wspólnego z naszą historią? nie broniła Warszawy nawet z Berlingiem nie nacierała na Berlin wiec co? może skamieniała s...ka Himlera zrobiona w okolicach Gdańska zostanie zapakowana w hermetyczna gablotę? Co innego Włosi to ich Historia od biedy Niemcy też ale myślę że ich to mniej zainteresuje więc wymiana jeżeli strony bedą zainteresowane jest jak najbardziej słusznym rozwiązaniem.Nie przesadzajmy już z dopisywaniem wszystkiego do naszej historii, ważne żeby tego nie zniszczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.