Skocz do zawartości

malbork, odkryto haubicę z początku XX wieku

trzcinax

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
No świetnie nawet się nie spodziewałem że mój post tak diametralnie zmieni tok dyskusji z historycznego na słowotwórczy, chyba jestem geniuszem rozmydlania tematu. Co wam tu podrzucić za słowo aby zmienić znowu temat. Tylko boję się że źle trafię i zaczniecie wywody polityczne a tego by moje ciśnienie nie wytrzymało

saperzy nie zawsze niszczą takie znaleziska a w tym przypadku odkrycie było dziełem pracowników firmy (eko-min)dokonującej sprawdzenia terenu przeszłej budowy,ta sama firma usuneła ładunek min przeciwtransportowych z podpory mostu w miejscowości Karlino - zainteresowanym służę zdjęciami.

a.korbaczewski, zacząć trzeba od tego, że ta na zdjęciach ma zamek śrubowy a nie klinowy
Radziecka ML-20 to też raczej nie jest - inny kształt obsady zamka (tak to się chyba nazywa) http://en.wikipedia.org/wiki/File:152mm_ml20_hameenlinna_3.jpg

Chyba jednak trzeba szukać wśród czegoś starszego

witam,
o ile sie nie myle to na poczatku grudnia 44roku w malborku byly 3 baterie wyposarzone w 4 nowe wloskie armaty lub
haubice 15cm i jedna bateria wyposarzona w 6 starych czeskich kalibru 7,5cm oprocz tego kilka baterii przeciwlotniczych 8,8cm i kilka armat przeciwpancernych kalibru 3,7 i 4,5 cm . Ta haubica znaleziona przy budowie szkoly ma okolo 15cm jak podaja zrudla, a wiec moze jest to wlasnie jedna z tych Wloskich ktore posiadali niemiaszki.
Pozdrowionka

Te walki z 1945 to ważny kawał historii zamku.To wówczas zdesperowani Rosjanie ogniem dział na wprost rozstrzelali wschodnią pierzeję zamku , by mieć wgląd w dziedziniec dolnego zamku .Nawet po odbudowie widać tą potężną ranę-inny kolor cegieł wskazuje to miejsce.
Mój znajomy pracujący w muzeum malborskim zetknął się tam ze zwiedzającym- byłym niemieckim obrońcą z 1945 roku, który będąc strzelcem wyborowym -cudem przeżył.I to on właśnie wiele ciekawostek mu opowiadał.Ciekawe, czy nasze społeczeństwo dojrzało do tego, by zrobić na zamku neutralną ideowo ekspozycję poświęconą tym walkom z 1945 roku. Fragmenty haubicy bardzo by tam pasowały.

15 cm sFH 18?

Narazie można gdybać, wszystko się wyjaśni po oczyszczeniu koła"

NIE
na zdjęciach wyraźnie widać ZAMEK ŚRUBOWY - czyli wszystkie działa z zamkiem klinowym (w tym sFH 18) odpadają. A koło wcale nie musi być elementem tej konkretnej armaty.

W Malborskim Zamku brak jest wystawy(stałej ekspozycji)na temat walk o miasto i zamek.No,kilka fotografii.A fantów dużo już było które to rozpłynęły się gdzieś.Np.http://www.marienburg.pl/files/2_159.jpg

Znalezione rzeczy znajdują się obecnie w Komendzie Powiatowej Policji w Malborku.
- Zrobimy dokumentację fotograficzną i opisową odkrytych przedmiotów – Natasza Korecka z KPP. – Co się z nimi stanie, jeszcze nie wiemy. Możliwe, że zostaną przekazane jakiemuś muzeum. ...Pisałem do rzecznik komendy- gdzie trafiły fanty.Brak odpowiedzi.W Muzeum Zamkowym nic im o tym nie było wiadomo.

tak naprawdę co ma ta haubica wspólnego z naszą historią? nie broniła Warszawy nawet z Berlingiem nie nacierała na Berlin wiec co? może skamieniała s...ka Himlera zrobiona w okolicach Gdańska zostanie zapakowana w hermetyczna gablotę? Co innego Włosi to ich Historia od biedy Niemcy też ale myślę że ich to mniej zainteresuje więc wymiana jeżeli strony bedą zainteresowane jest jak najbardziej słusznym rozwiązaniem.
Nie przesadzajmy już z dopisywaniem wszystkiego do naszej historii, ważne żeby tego nie zniszczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie