Skocz do zawartości

Lotnicze przyrządy pokładowe IIRP

lars71

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 221
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ciekawe byłoby też porównanie stanu przyrządów pokładowych RWD-13, który w stanie podobno zdolnym do lotu zachował się w kolekcji Museu Asas de um Sonho http://www.museutam.com.br/aeronaves.php z tym, który wrócił do Krakowa.
Napisano
ad Nadwojciech

Super, to rzeczywiscie lektura obowiazkowa! Dziekuje za jej zamiszczenie. Czy w w/w ksiazce jest moze wspomniane do jakiego typu samolotów montowano pokazany manometr olejowy? Bede niebawem w kontakcie z MLP w Krakowie w sprawie przekazania eksponatów ale chcialbym dowiedziec sie jak najwiecej przed rozmowa w muzeum. Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Niestety w książce nie padają nazwy żadnych typów maszyn.
We wstępie autor pisze Przeznaczam ja głównie dla ludzi pracujących w lotnictwie i pragnących zapoznać się z przyrządami pokładowymi w szerszym zakresie,niż to mogą oni uczynić w swej pracy codziennej"
Więc dla ludzi obytych z tematem.
Pozdrawiam.
  • 4 weeks later...
Napisano
Jakieś 40-lat temu ktoś mi się pochwalił zegarem [czasomierzem] z naszego przedwojennego samolotu - Karasia?
Dziś nawet nie pamiętam kto to był, ale zapamiętałem, że chwalił jego precyzję odmierzania czasu. No i prawie pewny jestem, że miał napis Gerlach".

Ot taka ciekawostka.
Napisano

Co do Askanii to właściwie można przyjąc za pewnik, że jakieś jej przyrządy pojawiały się w poskich szybowcach i samolotach. W roku 1938 Instytut Techniki Szybownictwa i Motoszybownictwa wydał, jako jedną ze swoich pomocy naukowych, serię tablic pokazujących budowę i zasady działania przyrządów używanych w szybownictwie, opierając się na przyrządach Askanii.

Napisano

Jeśli wierzyć reklamie to przyrządy Askanii użyte były w jednym z polskich samolotów startujących turnieju Challange 1930. Startowali wtedy: Płonczyński (RWD-2), Więckowski (RWD-2), Bajan (RWD-4) i Giedgowd (PZL-5).

Napisano

Nazwiska naszych pilotów pojawiły się w reklamie Askanii przy zdjęciu deski przyrządów jakiegoś samolotu. Niezbyt dobrze widoczny wiatrochron wskazuje najbardziej, moim zdaniem, na PZL-5.

• 2 weeks later...
Napisano
Pisałem już oo tym w wątku o programie Było nie minęło", ale to chyba bardziej odpowiednie miejsce. Polecam ostatni odcinek. MWP właśnie wzbogaciło się o prawie kompletną skrzynkę narzędziową od P.11c. Wyszła w Rumunii i z tego co zapowiadają, mają tam jakiś kontakt i to jeszcze nie koniec niespodzianek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie