michal1514 Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Napisano 19 Styczeń 2010 Mapka ponoć z 1757, chodzi mi o te zaznaczone w kółku.Temat przenoszę do IDPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:57 16-02-2010
michal1514 Napisano 6 Lipiec 2010 Autor Napisano 6 Lipiec 2010 Mapa : Mestishblatt, 1933 rok.Tutaj ta sama droga również zaznaczona niebieską linią.Mam jeszcze pytanie co do wzniesienia obok, które zaznaczyłem czerwonym kółkiem. Co może oznaczać H" ? i czym może być ten kwadracik i kropka obok literki H" ?
carabus Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Karczma = Gospoda prawda ?nieprawda - karczma było to miejsce praktycznie tylko przeznaczone do jedzenia i sznapsa.gospody w 9/10 przypadków posiadały miejsca noclegowe. ot taki drobny iuansik". Moj pradziad prowadził gospodę na Śląsku - w okolicach Czeladzi. Niedaleko była karczma - tam górnicy przepijali swoje dniówki.
woytas Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 Nie to nie to samo.To drugie to poprostu dziura w ziemi - sluzaca do czegokolwiek
tyfus Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 z mapami wojskowymi mam do czynienia już od .........23 lat :))owszem, masz rację, jak to napisałeś :jeżeli oznaczenie to zostało naniesione na mapie ręcznie to jest to najprawdopodobniej miejsce postoju jakiegoś oddziału wojskowego"i właśnie to jest klucz :)akurat ten znak jest nadrukowany, a nie wkreślony.o znakach, o których ty mówisz - potrzebna jest wiedza ze znaków taktycznych stosowanych na mapach wojskowych, ale tych dawnych, ponieważ znaki te ewoluowały wraz ze zmianami w armii polskiej - obecnie dostosowane są do standartów NATO.-pozdro-Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 19:47 16-02-2010
sudajew Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 Witam, pozwolisz Michał że skorzystam z twojego postu.Mapa z lat 30, Polska, co może oznaczać ten prostokącik z zaznaczonymi przekątnymi?( tak koperta )pzdr.
Sobiepan Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Mam pytanko. Co to jest Hindenburg Koppe"? Na niemieckiej mapie z 1935 jest tak oznaczone niewielkie wzniesienie w lesie. Czy można to tłumaczyć jako kopa/ kopiec Hindenburga? Cy to miejsce może wiązać się z jakimiś szczególnymi wydarzeniami, czy raczej taką koppe" miała każda większa wioska w Prusach wschodnich?
michal1514 Napisano 7 Czerwiec 2010 Autor Napisano 7 Czerwiec 2010 Aaaa bo na wikipedii jest napisane, że to jedno i to samo.A powiedz mi jeszcze czy przy gospodach zawsze stały karczmy ? Namierzyłem sobie miejsce gdzie stała gospoda. Teraz nie ma chyba po niej śladu, pojadę to się dowiem no ale karczmy nie ma zaznaczonej w pobliżu.I ogólnie czy miejsce po gospodzie jest warte przeszukania ?
Graudenz 18 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Michał trochę głupie pytanie czy warto? Jak sprawdzisz to się przekonasz.Moim zdaniem warto wszystko sprawdzać.
Swiety82 Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 Czy warto tam poszperać? Hmmm-zawsze warto-pytanie na co się nastawiasz-wg mnie są dwie możliwości-albo to było częste miejsce spacerów mieszkańców pobliskich terenów-będą monety guziki wpinki etc-oczywiście większość od XIX wieku w górę... LUB faktycznie to jakieś miejsce o którym wspominają prastare" czyli z dziada pradziada legendy i opowiadania-i może trafisz na coś znacznie starszego-może i średniowiecze-ale wtedy ostrożność nie zawadzi. Skąd takie przypuszczenia? Ano u mnie jest miejsce nazwane Schloss-B oznaczające nic innego jak góra zamkowa-i jakieś tam legendy mówią że w tamtym miejscu stało grodzisko-w rozmowie z lokalnym historykiem dowiedziałem się że prowadzone tam badania przyniosły wyniki w formie srebrnych średniowiecznych monet i innych pierdół ważnych jedynie dla archeologów-czyt. skorupy itp. Więc może i coś trafisz-zależy czego szukasz i jakim sprzętem...
ktc Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 koledzy a co według was,albo czym mogą być te nasypy(1)??czemu są w linii prostej?? i (2)-co to może być??jeżeli umieściłem post w niewłaściwym wątku proszę moda o przeniesienie.
mjut Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Jaka mapka taka odpowiedź. Gorszej jakości się nie dało załadować?
michal1514 Napisano 17 Maj 2010 Autor Napisano 17 Maj 2010 Co to może być to Hexon-B ?I jeszcze to drugie, wygląda jak dwa drzewa przy jakimś nasypie ?
Pytanie
michal1514
Mapka ponoć z 1757, chodzi mi o te zaznaczone w kółku.
Temat przenoszę do ID
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:57 16-02-2010
114 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.