Skocz do zawartości

PILNE SKRADZIONY POMNIK WRZESNIOWY SIERADZ 1939

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM przepraszam za litrówki , dziś w nocy skradziono elementy pomnika znad Warty w Sieradzu , dziś będąc na złomie widziałem chyba element wypruty z tego pomnika , jeśli jest ktoś z okolicy prosze o pilny kontakt lub powiadomienie lokalnych władz , leży to na złomie za cmentarzem złom przy samych torach nie znam ulicy bo nie jestem z sieradza spróbuje ustalić zaraz ją.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 19:10 27-08-2009
Napisano
I teraz pytanie po co nam Policja? Jak ich nigdy nie ma! Ostatnio miałem w jednym tygodniu 2 włamania z kradzieżą w bardzo jasnym miejscu i też ich nie było i chyba nie ma za co płacimy podatki? Po prostu żenada!
Napisano
Policja nie jest po to, aby stać na każdym narożniku i pilnować naszego dobytku. Od tego są systemy elektroniczne i ochrona.

Czy ta kradzież została już zgłoszona na posterunku??
Liczy się czas.

Ehhh. Na takich złodziei to tylko jedno pomaga - podejść z visem w ręku, będąc ubranym w jasny prochowiec i powiedzieć :
Za zbrodnie przeciwko czci i pamięci narodowej w imieniu armii podziemnej, skazuję Cię na......... "

:-)
Napisano
Panowie ględzicie o policji a aby zostali ukarani, pozew musi wnieść właściciel posesji i na jego żądanie wszczynane jest postępowanie.. Pytanie tylko kto jest właścicielem działki i czy wniesie pozew?
to są bardzo słabe paragrafy, nawet gdyby złapano tych bezmózgów, którzy to zrobili, i tak uszło by im prawie na sucho..
Napisano
A mnie już chyba nic nie zdziwi, dwukrotnie ukradziono mosiężny symbol kotwicy i litery z grobu brata mojej babci, oficera AK. Pomnik na nagrobku ufundowali jego koledzy z partyzantki i konspiracji, wujek Witold był znany w środowisku kombatanckim. Teraz zamontowano litery stalowe niklowane, ale pewnie jakieś człekokształtne bydlę i tak wyrwie je pewnej nocy z nagrobka...
Napisano
Smutne że prokuratura wysyła wyszkolonych funkcjonariuszy na przeszukania w domach osób zajmujących się zbieractwem staroci a w sytuacji dewastacji pomnika nie potrafiono z identyfikować na złomowisku kilkanaście kilogramów blachy z brązu-myślę że nie dołożono starań -może powinno się współpracować z naszym środowiskiem zamiast je zwalczać.
Napisano
jakby się postarali to sami by znaleźli... ale nie, oni mają ważniejsze sprawy typu wpadanie do ludzi o 6 rano... a co do tych co to zrobili to powinni ich złapać i ręce połamać.
Napisano
Dokończę zdanie Prezesa.Szczególnie sprawnie idzie im zatrzymanie rowerzysty bez dzwonka,pieszego w podeszłym wieku nie na przejściu,zatrzymanie staruszki za kradzież lizaka i 12-to latka po dwu piwach.Zgadzam się z Tobą Prezesie w 100%.Pzdr.
Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rada_Ochrony_Pamięci_Walk_i_Męczeństwa
warto im przekazać wszelkie informacje w związku z tą kradzierzą,ale lepiej niech to uczynią miejscowi, lepiej wdrożeni w temat
Napisano
http://sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/10207,zlomiarze-zniszczyli-pomnik-zolnierzy-armii-lodz,id,t.html

http://polskatimes.pl/dzienniklodzki/aktualnosci/156090,sieradz-wandale-zniszczyli-pomnik-zolnierzy-walczacych-z,id,t.html

http://www.radiozw.com.pl/nius_inf.php?id=5609
  • 2 weeks later...
Napisano
Okradanie ze tak powiem ogolnie: obiektów publicznych tzw. panstwowych to nawyk rodem z PRL. Pamietam czasy PRL-u i teksty typu: To co jest panstwowe to jest niczyje. A skoro niczyje to nie jest to wcale kradzież... tylko wzięcie sobie" :) Bezczelnosc zlodziei rosnie, kradna wlasnosc panstwowa i prywatna. Bez roznicy. Oby tylko nie bylo ogrodzenia pod napieciem i obiekt stał gdzies na uboczu...
Mowi sie ze kradziez bierze sie z biedy... Ale to zadne usprawiedliwienie.
W moim miescie za komuny w PKS-ie bylo takie powiedzenie:
PKS firma fest - zapier.d.o.lisz - jeszcze jest!"
A chodzilo o wszystko: glownie paliwo i czesci zamienne.

Minie jeszcze wiele lat zanim mentalnosc ludzi sie zmieni.
Napisano
Nie wiem, czy wszystko można zwalać" na PRL - menel zawsze będzie menelem, bez względu na ustrój polityczny, złodzieje byli zawsze i wszędzie, a w cywilizowanych krajach Europy zachodniej, gdzie teoretycznie jest w tym względzie lepiej - po prostu kiedyś za kradzież obcinano ręce. U nas menel, który ukradnie mosiężne elementy pomnika lub nagrobka zyska w razie wpadki darmowy wikt i opierunek na nasz koszt, z naszych podatków.
  • 7 months later...
Napisano
Panowie co z pomnikiem,czy będzie on odnowiony ??
Złapano już tych wandali ??
Można by ich śmiało wychłostać na rynku
pozdrawiam Kurt
Napisano
Karanie meneli i tak nic nie da, nie zmieni się to dopuki złomy będą skupowały wszystko jak leci .Ukarać w tym przypadku nalerzy własciciela złomowiska ,a nie meneli(jak by wiedzieli, że nie uda im się sporzedać i z winka nici to by nie pod...)
Napisano
Jest już pomnik nowego pomnika:
http://www.28pp.fora.pl/garnizon-lodz-i-ziemia-lodzka-1918-1939,15/zlomiarze-zniszczyli-pomnik-wrzesniowy-nad-warta,2156-15.html
Napisano
Bolas dzięki za linka, pozwoli on na dalsze śledzenie losów starego choć widać że już klamka zapadła i pojawi się na jego miejscu nowy a szkoda.
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie