bodziu000000 Napisano 30 Grudzień 2024 Autor Napisano 30 Grudzień 2024 A tu 2 przykładowe zakończone aukcje Cytuj
formoza58 Napisano 13 Styczeń Napisano 13 Styczeń Kadry z odnalezionej kroniki powstańczej. Barykada w rej. skrzyżowania Wolska- Młynarska... Cytuj
formoza58 Napisano 16 Styczeń Napisano 16 Styczeń W dniu 9.01.2025 o 18:35, formoza58 napisał: Pantery na Pl. Wilsona. Cytuj
bodziu000000 Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń Wróćmy do "nowych", nieznanych zdjęć Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Nie żyje uczestniczka Powstania Warszawskiego Ludwika Mandelska. Miała 92 lata. [*] Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) W dniu 16.01.2025 o 12:09, formoza58 napisał: Draństwo stoi na torach tramwajowych w stronę Szpitala Bielańskiego i Mostu Północnego. Nie ma jak dojechać do MAKRO Cash & Carry. Edytowane 23 godziny temu przez Jedburgh_Ops Cytuj
bodziu000000 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Jeszcze zatęsknimy za debilem Cytuj
karpik Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu "Powstanie Warszawskie było arcypolskie." Zgadzam się z tym w 100%, ale nie mam na myśli nic dobrego o tym typie, ani o wydających rozkazy rozpoczęcia powstania*. * Czytałem ostatnio, że ten rozkaz był wbrew rozkazom wyższego dowództwa. Czy to prawda, czy majania domorosłych historyków? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, karpik napisał: Czytałem ostatnio, że ten rozkaz był wbrew rozkazom wyższego dowództwa. Czy to prawda, czy majania domorosłych historyków? Puść sobie na YT prof. Wieczorkiewicza mówiącego o PW, jak do niego doszło, kto tym dowodził i w oparach, a raczej w strumieniach czego. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Ostatnio prosiłem forumowiczów, żeby znaleźli w prerafaelickim wątku poniższe zdjęcie i jedna dobra dusza znalazła (dziękuję jeszcze raz). Mnie to zdjęcie „rozwala”, jak to się mówi. Dziś vis-à-vis tego miejsca na Placu Inwalidów, 27 metrów od tego Sturmpanzera IV jest francuskie bistro Charlotte. Jakoś tak z dreszczami mi się tam siedzi i jak patrzę w to miejsce... Cytuj
Cypis Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, karpik napisał: "Powstanie Warszawskie było arcypolskie." Zgadzam się z tym w 100%, ale nie mam na myśli nic dobrego o tym typie, ani o wydających rozkazy rozpoczęcia powstania*. * Czytałem ostatnio, że ten rozkaz był wbrew rozkazom wyższego dowództwa. Czy to prawda, czy majania domorosłych historyków? Przede wszystkim Powstanie Warszawskie było arcyruskie, wbrew rozkazom z Londynu , rękoma niemców sowieci chcieli (i to zrobili) wyprowadzić z podziemia , a jak się uda to zniszczyć jak najwięcej członków AK . Znamienne jest , że jak po około 30 dniach zaczęły się pertraktacje z niemcami , to ruskie nagle zaczęli wspomagać powstańców niewielkimi zrzutami broni , bo ocenili , że jeszcze nie są osiągnięte ich cele. Pertraktacje zostały zerwane przez stronę Polską i powstanie trwało 63 dni , przynosząc straty na poziomie 250-300 tys. Polaków i zniszczenie Warszawy. Ruscy mieli już wtedy otwarty temat , umieszczenia tymczasowej stolicy w jakimkolwiek miejscu na ziemiach polskich (nawet w Pcimiu Małym), bo Warszawy już nie było. Dobrze opisał to Zychowicz w swojej książce "Obłęd '44" , bo o Wieczorkiewiczu , który to najlepiej wyjaśniał , napisał już Jedburgh. Edytowane 11 godzin temu przez Cypis 1 Cytuj
bjar_1 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Klasyka: https://wiadomosci.wp.pl/dariusz-jonski-nie-znal-daty-powstania-warszawskiego-6036672096408193a Ciekawe czy już się dokształcił. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi