Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 6 months later...
Napisano (edytowane)
W dniu 16.01.2025 o 12:09, formoza58 napisał:

panter.jpg

Draństwo stoi na torach tramwajowych w stronę Szpitala Bielańskiego i Mostu Północnego. Nie ma jak dojechać do MAKRO Cash & Carry.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

"Powstanie Warszawskie było arcypolskie."

Zgadzam się z tym w 100%, ale nie mam na myśli nic dobrego o tym typie, ani o wydających rozkazy rozpoczęcia powstania*.

* Czytałem ostatnio, że ten rozkaz był wbrew rozkazom wyższego dowództwa. Czy to prawda, czy majania domorosłych historyków?

Napisano
2 minuty temu, karpik napisał:

Czytałem ostatnio, że ten rozkaz był wbrew rozkazom wyższego dowództwa. Czy to prawda, czy majania domorosłych historyków?

Puść sobie na YT prof. Wieczorkiewicza mówiącego o PW, jak do niego doszło, kto tym dowodził i w oparach, a raczej w strumieniach czego.

Napisano

Ostatnio prosiłem forumowiczów, żeby znaleźli w prerafaelickim wątku poniższe zdjęcie i jedna dobra dusza znalazła (dziękuję jeszcze raz). Mnie to zdjęcie „rozwala”, jak to się mówi.

Dziś vis-à-vis tego miejsca na Placu Inwalidów, 27 metrów od tego Sturmpanzera IV jest francuskie bistro Charlotte. Jakoś tak z dreszczami mi się tam siedzi i jak patrzę w to miejsce...

image.thumb.jpeg.1764dd393b2ad2ea4263adb30efbf81b.jpeg

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, karpik napisał:

"Powstanie Warszawskie było arcypolskie."

Zgadzam się z tym w 100%, ale nie mam na myśli nic dobrego o tym typie, ani o wydających rozkazy rozpoczęcia powstania*.

* Czytałem ostatnio, że ten rozkaz był wbrew rozkazom wyższego dowództwa. Czy to prawda, czy majania domorosłych historyków?

Przede wszystkim Powstanie Warszawskie było arcyruskie, wbrew rozkazom z Londynu , rękoma niemców sowieci chcieli (i to zrobili) wyprowadzić z podziemia , a jak się uda to zniszczyć jak najwięcej członków AK .

Znamienne jest , że jak po około 30 dniach zaczęły się pertraktacje z niemcami , to ruskie nagle zaczęli wspomagać powstańców niewielkimi zrzutami broni , bo ocenili , że jeszcze nie są osiągnięte ich cele. Pertraktacje zostały zerwane przez stronę Polską i powstanie trwało 63 dni , przynosząc straty na poziomie 250-300 tys. Polaków i zniszczenie Warszawy. Ruscy mieli już wtedy otwarty temat , umieszczenia tymczasowej stolicy w jakimkolwiek miejscu na ziemiach polskich (nawet w Pcimiu Małym), bo Warszawy już nie było.

Dobrze opisał to Zychowicz w swojej książce "Obłęd '44" , bo o Wieczorkiewiczu , który to najlepiej wyjaśniał , napisał już Jedburgh.

Edytowane przez Cypis
  • Super 1