Skocz do zawartości

Remont Stug IV -Grzegorzew vol2

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Analogicznie Niemcy nie maluja swastyki na swoich zrekonstruowanych samolotach."

Luftwaffemuseum Berlin-Gatow
12 czerwca roku bieżącego

Jak widać Niemcy normalnieją i potrafią oddzielić historię od ideologii

• Odpowiedzi 297
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
kolego landszaft1 doskonale rozróżniam swastykę od innych symboli rozpoznawczych i daleki jestem od podniecania sie tym tematem.

Niestety nasz kraj nadal jest zwichrzony na punkcie armii niemieckiej"

Sadzisz ze powinniśmy podziwiac dokonania tej armii?

Dalej twierdze że nie powinien mieć krzyży ponieważ nie jest własnościa armii niemieckiej.

Oczywiście Stug to kawał porządnej i potrzebnej roboty ale przecież nie wygląda tak jak pojazd z lini frontu-jest czysty i ładny a jego historia toczy sie dalej.
Napisano
Dalej twierdze że nie powinien mieć krzyży ponieważ nie jest własnościa armii niemieckiej."

Wybacz, ale to jest argument z tak zwanej d**y

Jedź do Krakowa i powiedz dyrekcji MLP żeby z pierwszowojennych samolotów pousuwali krzyże, bo też nie są własnością armii niemieckiej. A przy okazji wszystkie inne symbole przynależności państwowej (łącznie z polskimi szachownicami oczywiście), bo żaden ze znajdujących się tam samolotów nie jest już własnością jakiejkolwiek armii.

Sadzisz ze powinniśmy podziwiac dokonania tej armii?"

Ja sądzę, że masz straszny problem, skoro boli Cie krzyż na muzealnym pojeździe.
Napisano
Mógł by mieć krzyże ale nie musi. Gdyby stał tylko w muzeum -inna sprawa, ale teraz gdy jest intensywnie obwożony i pokazywny - lepiej nie.
Lepiej nie lać wody na młyn i prowokować zarzutów propagowania symboli Niemiec faszystowskich.

Ja wiem jakie symbole mieć powinien ale mnie w oczy ich brak nie kłuje.
Możecie nawet namalować na nim białą gwiazdę i powiedzieć że to zdobyczny u Jankesów :))
Napisano
Dobra fajnie pieknie , ale nie trzeba malować tych oznaczeń . Są takie magnesy przylepne wyglądają jak kartki i są elastyczne na TAXI czasami takie mają jako reklame , w kazdej chwili można by je zdjąć lub założyc . 2-3 symbole i starczy .
Można by to tak rozwiązać .
Napisano
Sorry - pewnie mi to wytną ale niektórzy tu pieprzą jak potłuczeni.

Wiecie co to jest muzeum??? To takie coś, gdzie się trzyma starocie, żeby pokazać je osobom młodszym od ich pierwotnych uzytkowników. Jeżeli pozwalają na to środki to w takim stanie w jakim te starocie były używane. Co więcej - te starocie oprócz wyglądania mogą też działać, co zwiększa ich wartość i atrakcyjność. Ale to nie wszystko. Muzeum może czasem część ekspozycji prezentować poza muzem. Niewiarygodnie co??

Nie bądźcie bardziej święci od Papieża... Najpierw chcecie zamalowywać krzyże, a potem co? Do hut?? Już to przerabialiśmy....
Napisano
Coś Ci się przyśniło z tymi hutami.
Czy auto sportowe w muzeum motoryzacji musi mieć numer startowy i tablice rejestracyjne ? Jest zabytkiem który się ogląda i bez tego.
Krzyże nie były niczym unikatowym, miał je wiele pojazdów.
Skąd zresztą wiadomo że ten egzemplarz miał krzyże na kamo ?
O ile pamiętam to były jakieś mizerne na podkładzie, na inne nie ma dowodów jak i na numery taktyczne które zato pewnie były.
Zresztą zrobią jak zechcą i co nam do tego.
Pozdr !
Napisano
Z tym camo Me-109 z Fundacji Polskie Orły to tak różowo chyba nie jest: na ogonie coś było, a potem się zmyło:)
http://www.wolf.pl/kacik_polawiacz.html
Napisano
Moje skromne zdanie to myśl ze krzyże powinny być.
Czemu? Bo oznaczają przynależność państwową a faktu do którego państwa należał i to jaki totalitaryzm reprezentował się nie zmieni, bo to historia o której i tak każdy wie.
Napisano
A może znajdzie się ktoś i „podrasuje” którąś z fotek Stuga dorabiając ekran z takim samym kamulażem, jaki ma maszyna, oraz krzyżem. Sam nie mam talentu :( a taka wizualizacja była by ciekawa.
Napisano
nalazłem wyjście z tej patowej sytuacji. Krzyż musi być biało-czerwony :)"

Dobre, a nawet bardzo dobre:-]]]!!!

A tak całkiem poważnie, należy domniemywać, że prędzej czy później StuG z Poznania dorobi się i krzyży i ekranów pancernych. Bo fałszowanie historii w imię dość kontrowersyjnej poprawności politycznej" to tak naprawdę fałszowanie historii [dot. pkt.1].
Napisano
Miałem wczoraj kłopoty z klawiaturą [pewnie ciasteczka] i musiałem przerwać swój post w pół zdania, bez możliwości jego korekty.
Ale zostawmy już te krzyże i ekrany, bo jest poważniejszy moim zdaniem problem. A ten problem ma na imię kryzys finansowy w MON", a to oznacza dalsze cięcia, w tym likwidacje kolejnych jednostek wojskowych. Oby to nie dotknęło Poznania, ale pewności nigdy nie będzie...

W tym miejscu moja sugestia-apel do kolegów z Poznania: Zbliżają się wybory samorządowe, politycy i samorządowcy różnej maści będą się prześcigiwać aby dostać Wasze głosy - to doskonała okazja aby im wypomnieć projekt budowy Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Przesłanie [najlepiej za pomocą lokalnych mediów] powinno jasne i czytelne chcesz mieć mój głos, no to o konkrety w tej sprawie poproszę, bo inaczej to na drzewko...". Bo by było wielką stratą dla nas wszystkich, a dla Poznania w szczególności, gdyby najlepsza kolekcja broni pancernej w naszym kraju się zmarnowała!
Napisano
Ja myślę że Poznań zostanie,a i tak te pojazdy są własnością MON-u,i najprawdopodobniej nie odda on ich nikomu,innemu.Czy MON zdecyduje się na utworzenie jednej kolekcji pojazdów?Myślę że nie ,musiała by być inyerwencja z ,,góry,,a dla góry pojazdy wojskowe to nasze hobby nie ich./ha,ha/
Co do krzyży jestem za i przeciw/ha,ha/.Przecież każdy na tym forum wie jak ten pojazd wyglądał.
Jest ładnie wymalowany,jeżdzi,strzela i prezentuje się dobrze.
Wy dla niego przyjedziecie do Poznania,i oto chodzi,a przy okazji zobaczycie naprawdę cenne zabytki.
Dla mnie to jest lep mający ściągnąć ludzi nic więcej,z krzyżami czy bez ,napewno nie jest podobny do niczego innego.
No może ma krzyże w kolorze kamuflażu i dlatego ich nie widać.
Ekrany można też a czemu nie?Mogą być z siatki.
To kwestia kasy nic więcej,no oczywiście musi być zgoda właściciela,ale myślę że właściciel nie będzie się opierał.
Pozdrawiam
Napisano
... a tymczasem w Gostyniu :D
http://www.muzeumbronipancernej.pl/pl/component/content/article/1-latest-news/146-strefa-militarna-2010
Napisano
Wszystko pieknie fajnie ale gdyby tak jeszcze na tego typu pokazy zloty i inne imprezy pokrewne załogę ubrać w odpowiednie uzywane przez załoge umundurowanie
Napisano
Chcesz majora i żołnierzy WP ubrać w mundury Wehrmachtu ?
Prezentujemy pojazd ze zbiorów czy robimy reko i odtwarzamy dywizję Brandeburg ?
Niezły temat na kolejną gorącą dyskusję :), ale ja w to nie wchodzę.
Napisano
Z wielu względów żaden z Kolegów -czynnych ani byłych- żołnierzy WP nie przebierze sie w mundur załogi dział Sturmgeshutz. Mają chyba inne podejscie do munduru i taka zabawa ich nie kręci. Major w mundurze WH ? Dałbym wiele za takie zdjęcie.
Jest jednak w Poznaniu grupa rekonstrukcji której członkowie mają już poszyte kompletne umundurowanie. Załoga bez problemu juz by była. A chyba szkoda bo zgadzam sie że mu czegoś brakuje .
Pojawiły się jednak pewne wątpliwości co do jedynie słusznej wizji" prezentowania tego pojazdu. Ich udział w prezentacjach pojazdu stanął pod duzym znakiem zapytania i nie wiadomo czy ujrzymy kiedyś działo Sturmgeschutz IV w kompletnej załodze i w kompletnym malowaniu. Ale na całe szczeście to juz nie mój problem.

Jacek
Napisano
A szkoda bo na( świecie) jest jednak tendencja żeby pokazywać pojazdy z załogami w mundurach (bez dorabiania do tego jakiejs ideologii)cóż widac musimy poczekać kolejnych kilkadziesiat lat żeby nabrano do tego tematu dystansu (jezeli to kiedykolwiek nastapi?) i traktowano to tylko i wyłącznie jako (kompletnie odrestaurowany pojazd z epoki wraz z załogą umundurowana tak samo jak pierwotni urzytkownicy)
Napisano
Radek-to jest tak jeśli byłeś w wojsku nosiłeś mundur,na jego pagonach czasem nic nie było,potem było,pierwsza belka i tak dalej.Dostaniesz od MON-u tyle ile jesteś wart,i to jest Twoje.
Dlatego Ci piszę,że nie ubierzesz żadnego innego munduru,nawet tego najbardziej,, Cool,,
Dlaczego? to bardzo trudne pytanie,/ha,ha/ale ja myślę że bycie żołnierzem to także stan psychiczny.
Na zachód nie patrz,tam jak lubisz armię mając 16 lat podpisujesz kontrakt i tyle.
A reszta to panowie co mają pieniądze a jak się ma pieniądze to każdy mundur lub pojazd jest Twój/ferrari albo PzKpfIII,nie ma znaczenia ,jest bryka musi być ubranie z epoki/dawniej mówiono,,jak Cię stać na krowę to i na łańcuch Cię stać,,
Chłopaki jesteście ostatnimi Mohikanami pasji,wasi młodsi koledzy,będą mieli łatwiej ,podpiszą konntrakt o ile MON ich będzie chciał i armii będą mieli powyżej uszu.
A na emeryturze będziecie lepili modele i wnuczki prowadzili do muzeum ,o ile wasze żony Wam na to pozwolą/ha,ha/
I w tym temacie dystans nie pomoże, o nie.
Ale może się mylę,nie wiem ./ha,ha/
  • 4 weeks later...
Napisano
Jutro, w sobotę ( 07.08.2010 ) w czasie obchodów Święta 10 BKPanc w Świętoszowie, Muzeum Broni Pancernej zaprezentuje działo Sturmgeschutz IV.

Szczegóły: http://www.muzeumbronipancernej.pl/pl/component/content/article/1-latest-news/149-wito-10-bkpanc
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie