Skocz do zawartości

Defilada na 1000 - lecie panstwa polskiego

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 169
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
jednak kol 41 pp wierze że jednak wiesz o co chodzi. nie o skazywanie listonoszów. Typowe odkrecenie kota ogonem. moze skaż jeszcze wszystkich co słuzyli w Armii Zwiazku Radzieckiege skoro idziemy twym tokie rozmywania sprawy.

Chyba trzeba by pokopać" w archiwach RTVP, jak ktoś ma dojście" to i wygrzebie", ale to troszkę trudne!
Jest jakieś specjalistyczne" archiwum .........mechanicznego.......???????
Może ktoś z Kol. uzupełni nazwę!?
GW

A mi sie przypomniała defilada wojska polskiego"...przpraszam, Sił Zbrojnych IV RP która odbyła sie dwa lata temu. Ilez to nowego sprzetu dostalismy jako wiarygodny sojusznik...potęga. F-y, Herkulesy, Leopardy...ksiażki nawet piszą jakbyśby Niemcom kota pogonili z tym arsenałem...w 39tym.
Czuje sie siłę w narodzie, duma mnie rozpiera i ta świadomość służby interesom Polski...
Możemy spać spokojnie będąc uczciwymi partnerami w NATO.

Tylko czekać wyborów w UK i kopna w intymne szczegóły wszystkich sojuszników" z ziemniaczanego raju... USA i bez wyborów potrafi splunąć aliantom na przsłuchaniu przez imigration.

Wulf... ja to bym nie chciał być w żadnej z tych armii ani KRL ani USA. Żaden z ustrojów któremu te siły służą nie uwzglednia moich interesów...koniec, kropka.

• 3 weeks later...
Tylko dlaczego w 1966 1000-lecie panstwa obchodzono? Bo niby w 1066 byl chrzest polski. Ergo jusialo juz to panstwo przedtym istniec. I patrzac na stopien organizacji i rozwoju struktur panstwowych od dosc dawna. To ze wladza Komunistyczna, w swej ideologii przeciez ateistyczna, postawila znak rownania miedzy chrztem a instnieniem panstwowosci jest przynajmniej dziwne :).

W 966 dołączyliśmy do struktur europejskich czyli zachodu... znaczy w Europie jesteśmy od zawsze.
Pomyśleć że Mieszko pierwszy miał w sumie wybór mógł się zgłosić do Konstantynopola w sprawie chrztu ... oj historia mogła by się potoczyć zupełnie inaczej...
Mam pytanie ... czy obywatel PRL" to też byt medialny wirtualny czy jakiś tam... czy też rzeczywistość?
Pozdrawiam kolegów.

• 1 month later...
Tak mi przyszło do głowy że jednak obywatel KRLD ma większą motywację do służby wojskowej niż obywatel USA...
PS lekko oftopiczna humoreska. Polak wywozi z USA Hummera owiniętego dwa razy wokół latarni. Oczywiście na wywóz złomu z USA wystarczą trzy papierki. W Polsce na wejściu każą mu udowodnić że to jest samochód a nie przystanek , następnie doprowadzić toto do stanu technicznej sprawności przed rejestracją. Nasz rodak dostaje piany i zostaje wielbicielem UPR. Ciekawe ile papierów musiałby wypełnić wwożąc do USA zeszrotowanego Poldka ....

• 1 month later...
Przejrzałem ten temat. Od razu powiem, że brałem udział w tym przedstawieniu. Znam wszystkie szczegóły tej operacji wojskowej. Najbardziej trafne są tutaj oceny pomsee". Mogę dla celów dowodowych przesłać dyplom uczestnika defilady. Defilada ta jako niezwykle i niebezpiecznie skomplikowane ćwiczenie wojskowe była z punktu widzenia wojskowego - doskonale zorganizowana. Inna sprawą jest wymowa i cel polityczny tej defilady. Tu po raz drugi wspomnę pomsee". Ma zupełną rację. Przygotowania do tej defilady ( zwykłych żołnierzy) trwały już od maja 1965 roku. Cały lipiec zgrupowani byliśmy na polach od strony Raszyna przy Okęciu. Trenowaliśmy od wschodu słońca na pasach startowych - aż do pierwszych startów maszyn cywilnych. Później szliśmy spać.
Zdarzało się - że żołnierz - który wychylił sie minimalnie z szyku dwunastki - dostawał pięścią w szczękę od oficera prowadzącego trening. jeden z wojaków poskarzył sie generałowi - dowódcy defilady. Ten odparł: morda nie szklanka - a defilada musi wyjść wzorowo".
Kawał z czasów defilady 1000-lecia:
dlaczego w defiladzie nie szła AK?",
odpowiedź: szła kanałami"...
Mozets

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie