Skocz do zawartości
  • 0

radiostacja niemiecka ???

pablcbr

Pytanie

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak wynika z artykułów w sieci cywilne Enigmy nie miały łącznicy kablowej (tego panelu z gniazdami do wtyczek bananowych)Twoja ma.
Napisano
Dziekuje bardzo za gratulacje.Mnie nie ukrywam bardziej by cieszyło np. znalezienie sokoła czy indiana.

Sprzet znaleziony na strychu na terenie byłego woj. Sieradzkiego, obecnie woj. Łódzkie.
Napisano
esterendensen czyżby zazdrość przez ciebie przemawiała? ;)piszesz tak jak gdyby enigmy wyskakiwały ci kilka razy do roku ;) sam jestem ciekawy okoliczności tak nieprawdopodobnego znaleziska
Pozdrawiam
Napisano
super moim zdaniem jakieś muzeum powinno to odkupić oczywiście za odpowiednia kase:) zeby towar pozostał w polsce no i oczywiście cieszył oko nas wszystkich a nie jednej osoby ale to juz rozważy odkrywca pozdrawiam:)i wspułczuje bo skrzynka z wiadomosciami pewnie już pełna:)
Napisano
Gratuluje znalazcy. Z pewnością fant b. rzadki i cenny. Oczywiście jest to fant niespotykany ale nie przesadzałbym. Enigmy były na wyposażeniu wyższego szczebla dowódców operacyjnych, znane są zdjęcia Sdkfz. łączności gdzie właśnie elementem wyposażenia były enigmy. Na Helu o ile pamiętam też znaleziona została enigma a raczej to co z niej zostało. Była nawet jakiś mały artykuł o tym w odkrywcy.
Jeszcze raz gratuluje
Pozdrawiam
Napisano
Dołączam się z dwóch powodów:
1. Bezapelacyjnie fant pierwszoligowy
2. Zagrałeś nim na nosie mrukom, których główne hasło brzmi: Paanie, wszystko już przekopane od 96, kiedyś to trafienia były..."
Napisano
Pablcbr
Twoje trafienie powala na kolana. Z całego serca życzę Ci jak najlepiej.
Zastanawia mnie tylko kto pierwszy Ci wjedzie do mieszkania, złodzieje, czy konserwator zabytków......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie