Skocz do zawartości

PROJEKT 7TP - 2009

akagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co to znaczy że :

O ten eksponat ubiega się już m.in. Muzeum Wojska Polskiego" ??

Brzmi jakoś dziwnie - i śmierdzi jakoś.......
  • Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Oznacza to tylko tyle, że Pan Rafał Bier od lat próbuje sie podpiąć pod Projekt 7 TP albo go przejąć. Wielokrotnie składał propozycje odkupienia oryginalnych części.
Widocznie najnowszym pomysłem jego pomysłem jest wprowadzenie jak największego zamieszania wokół Projektu.
Napisano
Tak jak Krzychal popieram pomysł z cegiełkami modelami 7TP. Nie muszą przecież być na odbudowę 7TP - mogą iść na działalność statutową FWP.
Kurcze no mam już Tygrysa w 1:72 to i 7TP musi być :D
Napisano
Akagi_FWP napisał: Oznacza to tylko tyle, że Pan Rafał Bier od lat próbuje sie podpiąć pod Projekt 7 TP albo go przejąć. Wielokrotnie składał propozycje odkupienia oryginalnych części.
Widocznie najnowszym jego pomysłem jest wprowadzenie jak największego zamieszania wokół Projektu".

A ja myślałem, że od lat się kumplujecie", a tu widzę - konkurencja i to ostra jest :-]]] Ale to ie moje dechy".

Sam też jestem pod naprawdę dużym wrażeniem tego co w ramach FWP robicie w dziedzinie polskiej, przedwojennej pancerki i nie ma tu znaczenia, że w innych tematach mamy często odmienne zdanie.

Życzę na tej niwie samych sukcesów i pozyskania hojnych sponsorów, bo to się Wam po prostu należy.

balans

P.S. Jeżeli się ukaże na rynku modelik tego pojazdu, a cena nie będzie zaporowa, to oczywiście też go kupię.
Napisano
ostatnio ukaząły się 2 modele kartonowe tego pojazdu .
jeden z WAKhttp://www.gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=5041
drugi z ANSWERA ale jakoś linka nie mogę znaleśc
Może z wydawcami by pogadać ,( cena modelu + cegiełka za dobudowe i by było oznaczenie na okładce )
Napisano
Mam niepomyślną wiadomość dla wszystkich fanów Siódemki" wybierających się w sobotę do Warszawy.
Nie będzie prezentacji 7 TP pod Belwederem 15 sierpnia.

Wszystkie uroczystości jakie miały odbywać się w Belwederze zostały przeniesione do Pałacu Prezydenckiego na Krakowskim Przedmieściu. Także spotkanie Pana Prezydenta z rekonstruktorami. Niestety na Krakowskie Przedmieście nie da się wjechać tirem, a pod pałacem wymanewrować i zdjąć ważący już prawie 7 ton, choć ciągle w budowie, czołg.
W każdym razie nie uzyskaliśmy zgody na takie działania.

Muszę jednak w tym miejscu podziękować po raz kolejny Kancelarii Pana Prezydenta prof. Lecha Kaczyńskiego za wsparcie oraz Ministrom i urzędnikom Kancelarii którzy okazują nam ogromną przychylność i próbują załatwić nawet rzeczy niemożliwe.
Po prostu -czasami faktycznie się nie da.
Oddzielna podziękowania należą się Panu Posłowi na Sejm RP Arkadiuszowi Czartoryskiemu, zresztą także rekonstruktorowi, choć epoki napoleońskiej, który jest wielkim ambasadorem idei odbudowy czołgu 7 TP na salonach władz naszego kraju. Dzięki Arku za pomoc, może uda się za dwa tygodnie na 1 września.

pozdrawiam

Jacek akagi" Haber - FWP

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 22:06 11-08-2009
Napisano
Wielka szkoda. W takim razie czy możecie powiedzieć, gdzie w najbliższym czasie 7TP może być prezentowany ? Jeśli są takie plany oczywiście.
Napisano
Wracając do modelu, to zamówienie w firmie IXO (tej od Kultowych aut PRLu) nowego modelu w skali 1/43 to niestety zamówienie minimum 5000 szt. Chociaż jeśli cena będzie do przyjęcia to... . Jakość modeli jest przyzwoita, chociaż są lepsze i gorsze.
Napisano
Panowie, a taka laweta by nie dala rady podwiezc czolgu pod sama brame ?
http://images.autoline.com.pl/photos/0905/06/02/060433063700/1_big.jpg

masa wlasna 9 ton, udzwig 9 ton, dlugosc 5,5 m
Napisano
Wyglada calkiem solidnie:
http://images.autoline.com.pl/photos/0905/06/02/060433063700/7_big.jpg
i podejrzewam, ze daje rade wciagnac maksymalny udzwig bo inaczej nie mialaby wiekszego sensu. Inna sprawa, ze ten woz jest pewnie troche za krotki, ale chodzilo o pokazanie, ze nie trzeba od razu wielgachnej platformy.

A z drugiej strony, czy nie da sie wobec wspomnianych problemow zrzucic" czolgu w innym miejscu, np. kolo grobu Nieznanego Zolnierza? W Ogrodzie Saskim obok bedzie impreza plenerowa wiec pewnie byloby spore zainteresowanie.

Mam nadzieje, ze uda sie gdzies wyeksponowac to cudo chociaz na 1 wrzesnia...
Napisano
A jeszcze lepszym miejscem byloby MWP, gdzie tego samego dnia beda ponoc prezentowane tez m.in. TK-3 i C2P. Jakby dowiezli jeszcze rekonstrukcje TKS z zamknietego oddzialu na Powsisnkiej, to bylby piekny pokaz polskiego sprzetu pancernego. Ehh marzenia...
Napisano
TKS będzie prezentowany na mieście - gdzie, jeszcze nie wiem. Też miał być pod Belwederem.
Pod Pałacem Prezydenckim będą samochody pancerne, bo dojadą o własnych siłach - dwa wz.34 i Peugeot wz.1918
W ogrodzie Saskim na pewno Michał i Andrzej pokażą Forda FT-B.
Itd....

Myślimy o 1 września w Warszawie, ale na razie myślimy.
Prawdopodobnie, ale potwierdzę po weekendzie pokażemy czołg w Mławie 29 sierpnia i w Tomaszowie Mazowiecki 20 września.
Napisano
PATRON: z C2P zasugerowalem sie ta calkiem swieza informacja: http://www.muzeumwp.pl/wydarzenia.php?NID=150
Widocznie zapedzili sie troche...
Trzymam kciuki za ekspzycje Siodemki" w Warszawie!
Napisano
kolego draco...po pierwsze to Krakowskie Przedmieście jest ulicą zamkniętą dla ruchu kołowego i poruszanie się po nim nawet maluchem wymaga zgody która nie została wydana dla lawety...to po pierwsze.
po drugie jeśli myślisz o podnoszeniu czołgu HDs'em pod Pałacem prezydenckim to gratuluję ci dobrego humoru, i chciał bym zobaczyć zgodę na takie przedsięwzięcie wydane przez zarządcę terenu z przejęciem odpowiedzialności za obiekty .( Dyrektor pałacu i dowódca BOR nie wydał zgody na jakiekolwiek manewry dźwigiem)
Po trzecie w kwestii 25 tysięcy temat został zamknięty przez wyłożenie ( po raz kolejny ) kwoty ze środków własnych członków Fundacji.
Po czwarte: tak bawimy się w rekonstrukcję i pieniędzy nie mamy... z jedne3go prostego powodu jestem w stanie wydać każdą kwotę ( podkreślam KAŻDĄ ) na obecnie prowadzone przez FWP projekty ( szacunkowy kosztorys projektów prowadzonych przez FWP to spokojnie 1.000.000 zł przy założeniu że nie wchodzi się w detale wykończenia wnętrza....jeśli masz taką kwotę to proszę bardzo numer konta jest znany .
Jeśłi masz więcej to jeszcze mam kosztorysów na jakieś 5.000.000 zł, zapraszam do wspoółpracy.

PATRON - FWP
Napisano
Grzeczność nakazywałaby nie usuwać mojej wypowiedzi, jeśli się do niej odnosi, ale widzę że na tym forum obowiązują specyficzne zasady.
Nawet jeżeli jest tak jak pan pisze, to należałoby to napisać na samym początku. Z jakiś przyczyn (na razie nam czytającym nieznanych) pana kolega, pan Akagi takiej informacji nie zamieścił. Nie wiem na co zarządca Pałacu Prezydenckiego i dowódca BOR-u się zgodzili, a na co się nie zgodzili oraz o co ich panowie prosili (bo mogły to być dwie różne rzeczy).
Wydaje mi się, że zgoda taka mogła by być wydana o ile prośba byłaby dobrze sformułowana. Ale to moja wersja.
Miło się dowiedzieć, że brakujące pieniądze się znalazły.
Jeśli stać panów na równoległe prowadzenie aż tylu projektów to już wasze zmartwienie skąd wziąć na to pieniądze. Widocznie stać was panowie na taką rozrzutność. Może jednak lepiej byłby się na czymś skupić i skończyć, a dopiero wówczas brać za następny projekt? Ale to już wasz problem.
Na co przeznaczam swoje środki to już moje zmartwienie. ;)
Napisano
muszę przeprosić za zniknięcie postu kolegi draco, nie wiem kto go skasował ale tak nie powinno się stać .

Na co przeznaczam swoje środki to już moje zmartwienie. ;)- tu rozumiem w 100%
i proszę o takie samo podejście do swoich słów :Jeśli stać panów na równoległe prowadzenie aż tylu projektów to już wasze zmartwienie skąd wziąć na to pieniądze."

Jestem zwolennikiem nie zaglądania do portfela komuś i uważam że inni też nie powinni zaglądać do czyichś .

PATRON FWP
Napisano
Krecik , ta wyciagarka która pokazałes wygląda podobnie jak ta ze Stara 660. W Starze wyciagarka ma maksymalna siłę uciągu 5,9 tony.

Pzdr
Napisano
Sledze posty na forum caly czas i trzymam kciuki za powodzienie projektu. Martwi mnie ze dochodzi to sytuacji w ktorych brakuje pieniedzy lub kiedy dochodzi do sporów na tematy drugorzedne. Mysle ze FWP potrzebuje profesjonalnego managera, kogos kto zajalby sie marketingiem, rozleklamowaniem fundacji i jej projektów. Rekonstrukcja 7TP jest zjawiskiem unikalnym na skale swiatowa i nawet w tym aspekcie warta jest propagowania w TV/gazetach ( pomijam kwestie emocjonalno/sentymentalne , mam namysli projekt jako taki ). Moze warto o tym pomyslec, oczywiscie jak o inwestycji.

PS mysle ze discovery channel" z checia nakrecilby dokument o Was Panowie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie