formoza58 Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Teraz, Czlowieksniegu napisał: Skoro dostał strzał z własnych pozycji w tył, to... albo przy jakimś dziwnym manewrze, albo musiał tył na przód- inaczej chyba by się nie dało w "rufę" trafić. Teraz, formoza58 napisał: Nie , robiła odwrót prawidłowo przodem, brakowało jej kilkanaście metrów, potem w prawo i prosto drogą do przepustu kolejowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 8 Marzec 2021 Share Napisano 8 Marzec 2021 Szacowni Panie i Panowie . Szczerze chciałabym by wcześniejsze wpisy tkwiły na Topliście odpowiednio dłużej . Nawet z pół roku . Z pewnością zasługują na skupioną uwagę i odpowiednio dogłębne zrozumienie . Warto się postarać . Niestety aukcje się zakończyły - muszę dodać kolejne akapity . Znów popełnię " faux pas"- kolejne ujęcie poza Mokrą ! ( Mogę mieć jedynie nikłą nadzieję że uniknę zbanowania ) Fotografii wysadzonego mostu i przeprawy w Opatowie jest wiele . Tym razem w tle widoczny stojący poza drogą czołg . Czy jest jednym z pierwszych, może pierwszym uszkodzonym/zniszczonym pod Mokrą ? Pozostaje zwrócić uwagę na wcześniejsze zbiory może uzyskamy zbliżenie i stanie się jasność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Marzec 2021 Share Napisano 8 Marzec 2021 Wysoką budę ma... Jak dla mnie to klPzBefWg I Ausf.B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 10 Marzec 2021 Share Napisano 10 Marzec 2021 Poprzednie zdjęcie posiadało numer rolki i kolejny w serii b5a . Istnieje inne dla mnie ważniejsze z numerem b20a . Skoro pierwsze pochodzi z Opatowa następne powinny dotyczyć Mokrej . Dobry Duch tego forum podesłał mi onegdaj kilka fotek z zestawów w których znalazły się ujęcia 2 Baterii . Jakoś tak się składa że jeśli nad czymś się zastanawiam na aukcjach ukazują się dodatkowe uzupełniające informacje - obrazy . Tym razem było podobnie , jak sądzę ... cdn . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 11 Marzec 2021 Share Napisano 11 Marzec 2021 (edytowane) Taak - trudno mi było cokolwiek napisać . Jak też trudno pracować przy takich zdjęciach ze świadomością wcześniejszych "gierek " na forum . Co znaczy moje lub Wasze ego wobec siły przekazu tych obrazów . Poprzednia fotografia ostrzelanego pojazdu przypomniała mi o tym że sztab 4PD 2 września kwaterował w Mokrej . Zakładam że 36PR stacjonował w pasie natarcia czyli od Wilkowiecka do Mokrej . W tle załączonych fotografii widać kolumnę pojazdów . Sądzę tę samą jak na zdjęciu wczorajszym . Z tyłu słabo widoczny przodek lub jaszcz ? Wszystkie obrazy mają podobny czas wykonania, orientację geograficzną, oraz podobne zadrzewienie . Wykonane w godzinach popołudniowych 1 lub 2 września . W komplecie znajdowały się kolejne ujęcia Poległych z których część z pewnością pochodzi z tego miejsca . Niestety brak możliwości 100% wskazania na mapie - brak zdjęcia lotniczego . Co oznacza że należy zwrócić szczególną uwagę na podobne w przyszłości . Edytowane 11 Marzec 2021 przez miroslav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anuka2 Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 Witam. Ci żołnierze na zdjęciach to chyba polegli żołnierze z IV/84 Strzelców Poleskich. Ewidentnie piechota. Co do tej wieży o której była mowa wstawię zdjęcie które bardzo dobrze przedstawia jej szczegóły. Jeśli chodzi o Szwadron samochodów pancernych WZ-34 który brał udział w bitwie pod Mokrą to na pewno samochody pancerne z 12 Batalionu Pancernego z Łucka który szwadron wystawiał miały szerszy kadłub. Odrzucając zdjęcia samochodów z węższym kadłubem , oznaczone błyskawicą -71 Dywizjon Pancerny i opisane z miejsca to jest to jakiś punkt zaczepienia do szukania zdjęć samochodów WZ-34 z bitwy pod Mokrą. Poniżej zdjęcie samochodu pancernego WZ-34 z Łucka -szerszy kadłub. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anuka2 Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 Zdjęcie zniszczonego samochodu pancernego WZ-34 niedaleko wieży o której była mowa a bardzo ładnie oddające jej szczegóły. Miejsce nieznane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anuka2 Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 Drugie ujęcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 Owszem czekałem na taką uwagę . Ewidentnie piechota . Jednak na drugim wrzuconym zdjęciu - w pierwszym planie elementy uprzęży ? , siodło ? Zdjęcia z samochodem pancernym rozpatrywałem ale musiałem odrzucić - konstrukcja nieuszkodzona . Uprzednio sugerowano lokalizację na trasie lotniczej Warszawa- Poznań gdzie istniał udokumentowany system wież nawigacyjnych . Od wielu lat starałem się dowiedzieć gdzie wykonano zdjęcie Poległego Ułana . Fotografia udostępniona przez Pana HJZ . Pochodzi z albumu PR35 . W zestawie natrafiłem na kolejne ujęcie które zawiera dodatkowe informacje . Półkolisty nasyp ,droga wychodząca ze wschodniego brzegu rozległej dolny . Może okolice Liswarty ? - okolicznych dopływów lub starorzecza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 45 minut temu, miroslav napisał: Może okolice Liswarty ? - okolicznych dopływów lub starorzecza ? Jakiś zalew ewentualnie duży staw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 35 minut temu, miroslav napisał: Zdjęcia z samochodem pancernym rozpatrywałem ale musiałem odrzucić - konstrukcja nieuszkodzona . Myślę, że Anuka wrzucając zdjęcia, chciał pokazać jak wyglądała podobna konstrukcja w całości, a nie, że jest to ta z Mokrej, której temat Pan poruszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 Jak sądzę Pan Anuka wie że i ja wiem albowiem rozpatrywałem w przeszłości . Oczywiście jestem mu wdzięczny za wypowiedź . Natomiast obecnie zastanawia mnie konstrukcja siodła - kulbaki w zasadzie jego elementy . Albowiem zbiegiem okoliczności znacznie bliższe było mi przedwojenne siodło armii USA (z przedziałkiem na klejnoty ) . Jakimś cudem , może z dostawami UNRRY trafiło do Polski i ostatecznie pod moje 4 litery :) Natomiast nasze wrześniowe, przypadające mi drogą dziedziczenia zostało przerobione na cholewki . Nad czym boleję aczkolwiek rozumiem czas niedostatku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 Tankietka oberwała w "rufę" z czegoś większego kalibru i się zapaliła. Nie sądzę aby ktoś z załogi miał szansę to przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 Tankietka została trafiona w oznaczonym miejscu . Niewielkim kalibrem . Na wysokości błotnika . Obok (nr 15) był zbiornik paliwa i akumulator . Efekt oczywisty . Pocisk eksplodował prawdopodobnie w komorze wentylatora . Istnieje tylko jedna możliwość -trajektorię pocisku oznaczyłem . W innym przypadku byłby to obiekt podobny do zdjęć z Kuźnicy . Zdjęć TKSa istnieje ponad 20 szt. więc wrzucanie ich kolejno w odrębnych postach nie jest dobrym rozwiązaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 17 minut temu, balans napisał: Nie sądzę aby ktoś z załogi miał szansę to przeżyć. A jednak, choć ranny, przeżył kierowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barbapapa Napisano 19 Marzec 2021 Share Napisano 19 Marzec 2021 W dniu 8.03.2021 o 20:20, miroslav napisał: Pozostaje zwrócić uwagę na wcześniejsze zbiory może uzyskamy zbliżenie i stanie się jasność . Inne ujęcie jak pisałeś - patrząc na nieuszkodzone zabudowania być może tak żadnych większych zmagań nie było; jedynie mostek "odleciał". Zatem i czołg mógł jedynie chwilowo, celem oględzin przeprawy bokiem przystanąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 Od dłuższego czasu zamiast zdjęć pojawiają się linki z błędami w kodzie . Wpisu powyżej również nie widzę . Jakaś dziwna sytuacja ponieważ prawie wszystkie wcześniejsze fotki na forum ładują się bez problemów . Zakładam że chodziło o ujęcie z zestawu które wrzucam . Wszystkie dotyczą przeprawy i mostu w Opatowie . Jak widać powstało kilka prowizorycznych przepraw . Niestety tylko na jednym ujęciu ( bei Mokra ) bardzo słabo widoczny czołg który nas interesuje . Stoi gdzie stał . Krzyż proporcjonalnie do sylwetki duży czyli chyba dowódczy . Jeśli nie popełniam błędu w opisie to na innym ujęciu pojazd w tle też ma jakieś problemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barbapapa Napisano 21 Marzec 2021 Share Napisano 21 Marzec 2021 16 godzin temu, miroslav napisał: Od dłuższego czasu zamiast zdjęć pojawiają się linki z błędami w kodzie . Wpisu powyżej również nie widzę . Jakaś dziwna sytuacja ponieważ prawie wszystkie wcześniejsze fotki na forum ładują się bez problemów . to ponawiam: Inne ujęcie jak pisałeś - patrząc na nieuszkodzone zabudowania być może tak żadnych większych zmagań nie było; jedynie mostek "odleciał". Zatem i czołg mógł jedynie chwilowo, celem oględzin przeprawy bokiem przystanąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz.mario Napisano 21 Marzec 2021 Share Napisano 21 Marzec 2021 W dniu 20.03.2021 o 18:49, miroslav napisał: Od dłuższego czasu zamiast zdjęć pojawiają się linki z błędami w kodzie . Wpisu powyżej również nie widzę . Jakaś dziwna sytuacja ponieważ prawie wszystkie wcześniejsze fotki na forum ładują się bez problemów . Zakładam że chodziło o ujęcie z zestawu które wrzucam . Wszystkie dotyczą przeprawy i mostu w Opatowie . Jak widać powstało kilka prowizorycznych przepraw . Niestety tylko na jednym ujęciu ( bei Mokra ) bardzo słabo widoczny czołg który nas interesuje . Stoi gdzie stał . Krzyż proporcjonalnie do sylwetki duży czyli chyba dowódczy . Jeśli nie popełniam błędu w opisie to na innym ujęciu pojazd w tle też ma jakieś problemy . Przepust w Opatowie https://goo.gl/maps/Cg2KTqZwUNXt8DTg8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 22 Marzec 2021 Share Napisano 22 Marzec 2021 Witam . Właśnie zakończyłem poszukiwania związane ze zdjęciem Poległego Ułana . To jedna z pierwszych, bardzo istotnych dla mnie fotografii . Jak sądzę jest i będzie równie ważna dla Was . Okazało się że większość elementów tej zagadki znam od lat . Lokalizacja okazała się być dla mnie kompletnym zaskoczeniem . Nieco obawiam się błędu i blamażu jednak jestem pewny . Jak zwykle trudno mi będzie opisać w szczegółach jednak postaram się zakończyć prace do Świąt . Zdrowia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Marzec 2021 Share Napisano 23 Marzec 2021 A więc uzbrajamy się w cierpliwość ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 28 Marzec 2021 Share Napisano 28 Marzec 2021 Może powinienem zacząć od skali - Jeśli most w Opatowie wyglądał jak na zdjęciu poniżej a obecny stan widzimy obok czego powinienem szukać na mapach ? Przyjąłem że skalą będzie leżący na nasypie drogi koń . Przyjmuje się długość ok. 2,4 m Wypadło że grobla w najwyższym miejscu ma zaledwie ok. 1,5 metra wysokości . Natomiast woda na fotografii to obecnie strumyk lub ciek terenowy . To wyjaśnia brak mostu . Pozorna wielkość obiektu na ujęciu to "magia" fotografii . Na mapach WIG nasyp mógł pozostać nieoznaczony . Jednocześnie na powiększeniu w tle zauważyłem zadrzewione wzniesienie a za krzakami przy rzeczce coś co wyglądało na budynek . ( stodoła ) Więc po raz enty jeździłem wzrokiem po mapach bez zbytniego entuzjazmu . Wcześniej wielokrotnie starałem się odnaleźć to miejsce w dolinie Liswarty jednak bez sukcesu . Tym razem poszło sprawnie . Oczywiście byłem kompletnie zaskoczony tym wynikiem . Góra Opatowska i Popowice . We wspomnieniach miała być "łysa " ale widzimy tylko część zbocza . Zarazem na wzgórzu stały konie od działka ppanc, może nie było kompletnie pozbawione drzew . Jednego dnia jestem pewny , drugiego mam wątpliwości - może sami poszukacie na mapach ?https://www.google.com/maps/@50.9709637,18.8542916,3a,37.5y,246.9h,88.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4ISSFIn688L7fFTKhRhqsw!2e0!7i13312!8i6656 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 28 Marzec 2021 Share Napisano 28 Marzec 2021 Zdjęcie dobrze pasuje do warunków terenowych . Nawet widoczne z góry wyrobiska kamienia mają swój odpowiednik w postaci krzewów z prawej strony tła . Pozostaje wątpliwość czy bród został zasypany po aktualizacji map . Jednak często spotykałem obiekty które zostały wybudowane później . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 6 Kwiecień 2021 Share Napisano 6 Kwiecień 2021 Jak sądzę : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 15 Kwiecień 2021 Share Napisano 15 Kwiecień 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi