formoza58 Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 Teraz, Czlowieksniegu napisał: Skoro dostał strzał z własnych pozycji w tył, to... albo przy jakimś dziwnym manewrze, albo musiał tył na przód- inaczej chyba by się nie dało w "rufę" trafić. Teraz, formoza58 napisał: Nie , robiła odwrót prawidłowo przodem, brakowało jej kilkanaście metrów, potem w prawo i prosto drogą do przepustu kolejowego Cytuj
miroslav Napisano 8 Marzec 2021 Napisano 8 Marzec 2021 Szacowni Panie i Panowie . Szczerze chciałabym by wcześniejsze wpisy tkwiły na Topliście odpowiednio dłużej . Nawet z pół roku . Z pewnością zasługują na skupioną uwagę i odpowiednio dogłębne zrozumienie . Warto się postarać . Niestety aukcje się zakończyły - muszę dodać kolejne akapity . Znów popełnię " faux pas"- kolejne ujęcie poza Mokrą ! ( Mogę mieć jedynie nikłą nadzieję że uniknę zbanowania ) Fotografii wysadzonego mostu i przeprawy w Opatowie jest wiele . Tym razem w tle widoczny stojący poza drogą czołg . Czy jest jednym z pierwszych, może pierwszym uszkodzonym/zniszczonym pod Mokrą ? Pozostaje zwrócić uwagę na wcześniejsze zbiory może uzyskamy zbliżenie i stanie się jasność . Cytuj
bjar_1 Napisano 8 Marzec 2021 Napisano 8 Marzec 2021 Wysoką budę ma... Jak dla mnie to klPzBefWg I Ausf.B 1 Cytuj
miroslav Napisano 10 Marzec 2021 Napisano 10 Marzec 2021 Poprzednie zdjęcie posiadało numer rolki i kolejny w serii b5a . Istnieje inne dla mnie ważniejsze z numerem b20a . Skoro pierwsze pochodzi z Opatowa następne powinny dotyczyć Mokrej . Dobry Duch tego forum podesłał mi onegdaj kilka fotek z zestawów w których znalazły się ujęcia 2 Baterii . Jakoś tak się składa że jeśli nad czymś się zastanawiam na aukcjach ukazują się dodatkowe uzupełniające informacje - obrazy . Tym razem było podobnie , jak sądzę ... cdn . Cytuj
miroslav Napisano 11 Marzec 2021 Napisano 11 Marzec 2021 (edytowane) Taak - trudno mi było cokolwiek napisać . Jak też trudno pracować przy takich zdjęciach ze świadomością wcześniejszych "gierek " na forum . Co znaczy moje lub Wasze ego wobec siły przekazu tych obrazów . Poprzednia fotografia ostrzelanego pojazdu przypomniała mi o tym że sztab 4PD 2 września kwaterował w Mokrej . Zakładam że 36PR stacjonował w pasie natarcia czyli od Wilkowiecka do Mokrej . W tle załączonych fotografii widać kolumnę pojazdów . Sądzę tę samą jak na zdjęciu wczorajszym . Z tyłu słabo widoczny przodek lub jaszcz ? Wszystkie obrazy mają podobny czas wykonania, orientację geograficzną, oraz podobne zadrzewienie . Wykonane w godzinach popołudniowych 1 lub 2 września . W komplecie znajdowały się kolejne ujęcia Poległych z których część z pewnością pochodzi z tego miejsca . Niestety brak możliwości 100% wskazania na mapie - brak zdjęcia lotniczego . Co oznacza że należy zwrócić szczególną uwagę na podobne w przyszłości . Edytowane 11 Marzec 2021 przez miroslav Cytuj
anuka2 Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 Witam. Ci żołnierze na zdjęciach to chyba polegli żołnierze z IV/84 Strzelców Poleskich. Ewidentnie piechota. Co do tej wieży o której była mowa wstawię zdjęcie które bardzo dobrze przedstawia jej szczegóły. Jeśli chodzi o Szwadron samochodów pancernych WZ-34 który brał udział w bitwie pod Mokrą to na pewno samochody pancerne z 12 Batalionu Pancernego z Łucka który szwadron wystawiał miały szerszy kadłub. Odrzucając zdjęcia samochodów z węższym kadłubem , oznaczone błyskawicą -71 Dywizjon Pancerny i opisane z miejsca to jest to jakiś punkt zaczepienia do szukania zdjęć samochodów WZ-34 z bitwy pod Mokrą. Poniżej zdjęcie samochodu pancernego WZ-34 z Łucka -szerszy kadłub. Pozdrawiam. 1 Cytuj
anuka2 Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 Zdjęcie zniszczonego samochodu pancernego WZ-34 niedaleko wieży o której była mowa a bardzo ładnie oddające jej szczegóły. Miejsce nieznane. 1 Cytuj
miroslav Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 Owszem czekałem na taką uwagę . Ewidentnie piechota . Jednak na drugim wrzuconym zdjęciu - w pierwszym planie elementy uprzęży ? , siodło ? Zdjęcia z samochodem pancernym rozpatrywałem ale musiałem odrzucić - konstrukcja nieuszkodzona . Uprzednio sugerowano lokalizację na trasie lotniczej Warszawa- Poznań gdzie istniał udokumentowany system wież nawigacyjnych . Od wielu lat starałem się dowiedzieć gdzie wykonano zdjęcie Poległego Ułana . Fotografia udostępniona przez Pana HJZ . Pochodzi z albumu PR35 . W zestawie natrafiłem na kolejne ujęcie które zawiera dodatkowe informacje . Półkolisty nasyp ,droga wychodząca ze wschodniego brzegu rozległej dolny . Może okolice Liswarty ? - okolicznych dopływów lub starorzecza ? Cytuj
balans Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 45 minut temu, miroslav napisał: Może okolice Liswarty ? - okolicznych dopływów lub starorzecza ? Jakiś zalew ewentualnie duży staw. Cytuj
formoza58 Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 35 minut temu, miroslav napisał: Zdjęcia z samochodem pancernym rozpatrywałem ale musiałem odrzucić - konstrukcja nieuszkodzona . Myślę, że Anuka wrzucając zdjęcia, chciał pokazać jak wyglądała podobna konstrukcja w całości, a nie, że jest to ta z Mokrej, której temat Pan poruszył. Cytuj
miroslav Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 Jak sądzę Pan Anuka wie że i ja wiem albowiem rozpatrywałem w przeszłości . Oczywiście jestem mu wdzięczny za wypowiedź . Natomiast obecnie zastanawia mnie konstrukcja siodła - kulbaki w zasadzie jego elementy . Albowiem zbiegiem okoliczności znacznie bliższe było mi przedwojenne siodło armii USA (z przedziałkiem na klejnoty ) . Jakimś cudem , może z dostawami UNRRY trafiło do Polski i ostatecznie pod moje 4 litery :) Natomiast nasze wrześniowe, przypadające mi drogą dziedziczenia zostało przerobione na cholewki . Nad czym boleję aczkolwiek rozumiem czas niedostatku . Cytuj
balans Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 Tankietka oberwała w "rufę" z czegoś większego kalibru i się zapaliła. Nie sądzę aby ktoś z załogi miał szansę to przeżyć. Cytuj
miroslav Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 Tankietka została trafiona w oznaczonym miejscu . Niewielkim kalibrem . Na wysokości błotnika . Obok (nr 15) był zbiornik paliwa i akumulator . Efekt oczywisty . Pocisk eksplodował prawdopodobnie w komorze wentylatora . Istnieje tylko jedna możliwość -trajektorię pocisku oznaczyłem . W innym przypadku byłby to obiekt podobny do zdjęć z Kuźnicy . Zdjęć TKSa istnieje ponad 20 szt. więc wrzucanie ich kolejno w odrębnych postach nie jest dobrym rozwiązaniem . Cytuj
formoza58 Napisano 13 Marzec 2021 Napisano 13 Marzec 2021 17 minut temu, balans napisał: Nie sądzę aby ktoś z załogi miał szansę to przeżyć. A jednak, choć ranny, przeżył kierowca. Cytuj
Barbapapa Napisano 19 Marzec 2021 Napisano 19 Marzec 2021 W dniu 8.03.2021 o 20:20, miroslav napisał: Pozostaje zwrócić uwagę na wcześniejsze zbiory może uzyskamy zbliżenie i stanie się jasność . Inne ujęcie jak pisałeś - patrząc na nieuszkodzone zabudowania być może tak żadnych większych zmagań nie było; jedynie mostek "odleciał". Zatem i czołg mógł jedynie chwilowo, celem oględzin przeprawy bokiem przystanąć. Cytuj
miroslav Napisano 20 Marzec 2021 Napisano 20 Marzec 2021 Od dłuższego czasu zamiast zdjęć pojawiają się linki z błędami w kodzie . Wpisu powyżej również nie widzę . Jakaś dziwna sytuacja ponieważ prawie wszystkie wcześniejsze fotki na forum ładują się bez problemów . Zakładam że chodziło o ujęcie z zestawu które wrzucam . Wszystkie dotyczą przeprawy i mostu w Opatowie . Jak widać powstało kilka prowizorycznych przepraw . Niestety tylko na jednym ujęciu ( bei Mokra ) bardzo słabo widoczny czołg który nas interesuje . Stoi gdzie stał . Krzyż proporcjonalnie do sylwetki duży czyli chyba dowódczy . Jeśli nie popełniam błędu w opisie to na innym ujęciu pojazd w tle też ma jakieś problemy . Cytuj
Barbapapa Napisano 21 Marzec 2021 Napisano 21 Marzec 2021 16 godzin temu, miroslav napisał: Od dłuższego czasu zamiast zdjęć pojawiają się linki z błędami w kodzie . Wpisu powyżej również nie widzę . Jakaś dziwna sytuacja ponieważ prawie wszystkie wcześniejsze fotki na forum ładują się bez problemów . to ponawiam: Inne ujęcie jak pisałeś - patrząc na nieuszkodzone zabudowania być może tak żadnych większych zmagań nie było; jedynie mostek "odleciał". Zatem i czołg mógł jedynie chwilowo, celem oględzin przeprawy bokiem przystanąć. Cytuj
mariusz.mario Napisano 21 Marzec 2021 Napisano 21 Marzec 2021 W dniu 20.03.2021 o 18:49, miroslav napisał: Od dłuższego czasu zamiast zdjęć pojawiają się linki z błędami w kodzie . Wpisu powyżej również nie widzę . Jakaś dziwna sytuacja ponieważ prawie wszystkie wcześniejsze fotki na forum ładują się bez problemów . Zakładam że chodziło o ujęcie z zestawu które wrzucam . Wszystkie dotyczą przeprawy i mostu w Opatowie . Jak widać powstało kilka prowizorycznych przepraw . Niestety tylko na jednym ujęciu ( bei Mokra ) bardzo słabo widoczny czołg który nas interesuje . Stoi gdzie stał . Krzyż proporcjonalnie do sylwetki duży czyli chyba dowódczy . Jeśli nie popełniam błędu w opisie to na innym ujęciu pojazd w tle też ma jakieś problemy . Przepust w Opatowie https://goo.gl/maps/Cg2KTqZwUNXt8DTg8 Cytuj
miroslav Napisano 22 Marzec 2021 Napisano 22 Marzec 2021 Witam . Właśnie zakończyłem poszukiwania związane ze zdjęciem Poległego Ułana . To jedna z pierwszych, bardzo istotnych dla mnie fotografii . Jak sądzę jest i będzie równie ważna dla Was . Okazało się że większość elementów tej zagadki znam od lat . Lokalizacja okazała się być dla mnie kompletnym zaskoczeniem . Nieco obawiam się błędu i blamażu jednak jestem pewny . Jak zwykle trudno mi będzie opisać w szczegółach jednak postaram się zakończyć prace do Świąt . Zdrowia . Cytuj
formoza58 Napisano 23 Marzec 2021 Napisano 23 Marzec 2021 A więc uzbrajamy się w cierpliwość ;-) Pozdrawiam Cytuj
miroslav Napisano 28 Marzec 2021 Napisano 28 Marzec 2021 Może powinienem zacząć od skali - Jeśli most w Opatowie wyglądał jak na zdjęciu poniżej a obecny stan widzimy obok czego powinienem szukać na mapach ? Przyjąłem że skalą będzie leżący na nasypie drogi koń . Przyjmuje się długość ok. 2,4 m Wypadło że grobla w najwyższym miejscu ma zaledwie ok. 1,5 metra wysokości . Natomiast woda na fotografii to obecnie strumyk lub ciek terenowy . To wyjaśnia brak mostu . Pozorna wielkość obiektu na ujęciu to "magia" fotografii . Na mapach WIG nasyp mógł pozostać nieoznaczony . Jednocześnie na powiększeniu w tle zauważyłem zadrzewione wzniesienie a za krzakami przy rzeczce coś co wyglądało na budynek . ( stodoła ) Więc po raz enty jeździłem wzrokiem po mapach bez zbytniego entuzjazmu . Wcześniej wielokrotnie starałem się odnaleźć to miejsce w dolinie Liswarty jednak bez sukcesu . Tym razem poszło sprawnie . Oczywiście byłem kompletnie zaskoczony tym wynikiem . Góra Opatowska i Popowice . We wspomnieniach miała być "łysa " ale widzimy tylko część zbocza . Zarazem na wzgórzu stały konie od działka ppanc, może nie było kompletnie pozbawione drzew . Jednego dnia jestem pewny , drugiego mam wątpliwości - może sami poszukacie na mapach ?https://www.google.com/maps/@50.9709637,18.8542916,3a,37.5y,246.9h,88.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4ISSFIn688L7fFTKhRhqsw!2e0!7i13312!8i6656 Cytuj
miroslav Napisano 28 Marzec 2021 Napisano 28 Marzec 2021 Zdjęcie dobrze pasuje do warunków terenowych . Nawet widoczne z góry wyrobiska kamienia mają swój odpowiednik w postaci krzewów z prawej strony tła . Pozostaje wątpliwość czy bród został zasypany po aktualizacji map . Jednak często spotykałem obiekty które zostały wybudowane później . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi