formoza58 Napisano 16 Luty 2021 Share Napisano 16 Luty 2021 4 godziny temu, miroslav napisał: Fotka "kontenera:)" niestety jest jaka jest . Może będą lepsze . Kto pyta i szuka odpowiedź znajdzie . Toż dlatego wrzuciłem zdjęcie bardziej z bliska i dokładniejsze. Może pojawi się lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 17 Luty 2021 Share Napisano 17 Luty 2021 Zdjęcie podobnego obiektu . Tak teoretycznie mogła wyglądać przed zniszczeniem . Niestety również mało wyraźne . W naszym przypadku zniszczona powyżej linii drzew . Widoczny biały budynek " kontener" . Oczywiście bez sprawdzenia i odnalezienia pozostałości w terenie jest to tylko jedna z możliwych interpretacji znanych ujęć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Luty 2021 Share Napisano 17 Luty 2021 W dniu 11.02.2021 o 14:53, Barbapapa napisał: Tak to tu dostawię bo chyba pasuje do powyższego. A znalezione w archiwalnej już części o TKS-ach. To i ja sobie pozwolę dostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz.mario Napisano 18 Luty 2021 Share Napisano 18 Luty 2021 Zdjęcie lotnicze 1944 - nic nie ma ale jest kilka punktów do sprawdzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Luty 2021 Share Napisano 18 Luty 2021 Gratuluję znaleziska lub zakupu . Przepraszam , że odpowiadam dzisiaj bo ciekawe posty i zdjęcia mają prawo do dłuższej chwili na szczycie listy . Nie potrafię się powstrzymać od natychmiastowej odpowiedzi :) . Jest znacznie więcej niż oczekiwałem . Np. układ pól pozwoli na sprawdzenie zmian co do stanu obecnego . Cienie drzew i zabudowania pomogą potwierdzić pochodzenie innych zdjęć . Zakładałem że "kontener" powinien stać na granicy lasu za drogą . Oznaczyłem dwa zwracające uwagę miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Luty 2021 Share Napisano 18 Luty 2021 2 godziny temu, mariusz.mario napisał: Zdjęcie lotnicze 1944 - nic nie ma ale jest kilka punktów do sprawdzenia Dzięki Wielkie Bardzo za to zdjęcie...Mimo woli cisną się bardzo smutne refleksje. Rok 1944...Jeszcze spoczywają obok widocznych ruin leśniczówki pochowani tam kanonierzy 3 baterii. Ekshumacja i powtórny pochówek odbędzie się za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 19 Luty 2021 Share Napisano 19 Luty 2021 Owszem smutne refleksje ... Jednak dlaczego brak reakcji odnośnie Kuźnicy ? Nikt nie przeprowadzi żadnych czynności sprawdzających ? Na czym polega różnica ? Nie potrafiłem się odnieść do zdjęcia Bogdana ponieważ z zasady nie dowierzam opisom . Nie potrafię też tej fotografii potwierdzić lub zaprzeczyć . Istnieją moim zdaniem ujęcia pobojowiska w Mokrej II wraz z Poległymi ale sytuacja podobna . Poza tym jeśli fotografię potwierdzą badania w terenie Mogiła wraz z odpowiednimi oznaczeniami i pomnikiem powinna pozostać w tym samym miejscu . Tam gdzie jest możliwa opieka lokalnej społeczności nie należy przenosić Poległych na cmentarze zbiorcze . Wzorcowym przykładem Wilkowiecko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Luty 2021 Share Napisano 19 Luty 2021 Teraz, miroslav napisał: Poza tym jeśli fotografię potwierdzą badania w terenie Mogiła wraz z odpowiednimi oznaczeniami i pomnikiem powinna pozostać w tym samym miejscu . Tam gdzie jest możliwa opieka lokalnej społeczności nie należy przenosić Poległych na cmentarze zbiorcze . O jaką Mogiłę konkretnie Panu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 19 Luty 2021 Share Napisano 19 Luty 2021 9 minut temu, formoza58 napisał: O jaką Mogiłę konkretnie Panu chodzi? 1 . Krzyż oznaczający mogiłę na zdjęciu obok drogi w Kuźnicy 2. Cyt: "spoczywają obok widocznych ruin leśniczówki pochowani tam kanonierzy 3 baterii. Ekshumacja i powtórny pochówek odbędzie się za rok " Moja wypowiedź i uwagi dotyczą ujęć wskazujących na pochówki w Kuźnicy i Mokrej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Luty 2021 Share Napisano 19 Luty 2021 Teraz, miroslav napisał: 2. Cyt: "spoczywają obok widocznych ruin leśniczówki pochowani tam kanonierzy 3 baterii. Ekshumacja i powtórny pochówek odbędzie się za rok " Niekompletny cytat... Odnosiło się to do roku 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Luty 2021 Share Napisano 19 Luty 2021 Chociaż wiadomo, skoro 1 września spaliła się w mig i pozostały po niej jeno kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Luty 2021 Share Napisano 19 Luty 2021 Gdyby była murowana , to by się w mig nie spaliła. Myśl, bo to dopiero jest żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz.mario Napisano 21 Luty 2021 Share Napisano 21 Luty 2021 (edytowane) Mówiąc o leśniczówce 2 września potrzebne było rozmieszczenie budynków :) Zdjęcie samej leśniczówki już mamy :) wiemy też gdzie była. Stała tyłem do lasu na wprost wjazdu na teren leśnictwa. Po bokach były dwa budynki gospodarcze - z jednej strony stodoła a z drugiej nie wiadomo (magazyny?) Zdjęcie to było też potrzebne do dokładnego określenia stanowisk 2dak-u. Edytowane 21 Luty 2021 przez mariusz.mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz.mario Napisano 21 Luty 2021 Share Napisano 21 Luty 2021 Drewniana na kamiennej podwalinie z gankiem i kamienno-betonowymi schodami . Niestety nie mogę "wygrzebać" :) zdjęcia z pogrzebu żony leśniczego na którym widać budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Luty 2021 Share Napisano 28 Luty 2021 22 godziny temu, miroslav napisał: 3. Fotka Leśniczówki z katafalkiem ? Wątpię a jeśli nawet to niespecjalnie znajduje się w centrum moich obecnych zainteresowań ( zwłaszcza katafalk ) . Dodam że znane zdjęcia pokazują kominy na dwu skrajnych budynkach Stodoła z trzonem kuchennym ? co kto lubi ... Chyba był kiepski dzień jakowyś... O co chodzi z tym " katafalkiem"? W temacie kominów natomiast , to mi się trafiło zobaczyć leśniczówkę z dwoma kominami, natomiast żadnej stodoły choćby z jednym kominem. 22 godziny temu, miroslav napisał: -Z tematów nam bliskich, ważnych a nieporuszanych ! :) -Wojskowe sławojki II RP . Tu na myśl przychodzi sedno żołnierskiego żywota. Krótki wierszyk cytuję aby nie zaginął w pomroce dziejów . " Stoi żołnierz na warcie i myśli uparcie co jest ważniejsze d... czy żarcie . Ważna jest d.. i ważne jest żarcie ale h.... jest stać na warcie " koniec cytatu . Czyli podmiot liryczny w swoich egzystencjonalno- filozoficznych rozważaniach uznaje za najważniejsze ujęte poniżej podstawowe aspekty życia : A. Funkcje spożywczo-erotyczno-wydalnicze . B . Dbałość o tyłek - aby go nie odstrzelili -(całkiem a' propos ) . I to by było na tyle - Obawiam się ,że opatrznie i dosłownie rozumie Pan słowa tej starej, żołnierskiej rymowanki. Nie odnosi się bowiem ona raczej do naszej " przenośnej poduszki", ale jako w innym rozumieniu obiektu wzdychań każdego wojaka. No, chyba, że jest eunuchem. Życzę więc wytrwałości w założeniu nowego wątku o wojskowych sławojkach II RP. Oby wyszło coś pożytecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Marzec 2021 Share Napisano 2 Marzec 2021 Panie i Panowie... nie idźcie tą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 3 Marzec 2021 Share Napisano 3 Marzec 2021 Usunąłem zaczątek awantury. Dalej będę leciał z banami i blokadami dla każdej ze stron kłótni. Chcecie się poprzeciągać, nacie zły dzień to róbcie to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Marzec 2021 Share Napisano 3 Marzec 2021 W dniu 26.11.2018 o 22:28, formoza58 napisał: Na polu bitwy Mokra 1939 z 21 Szwadronu Czołgów Rozpoznawczych 1 września 1939 r. poległ dowódca czołgu plut. Marcin Wieliczko. Jest wielkie prawdopodobieństwo, że na zdjęciu jest jego TKS i adrian. Czy jest znane miejsce pochówku tego żołnierza?" W odpowiedzi, Kolego RDW60, ze smutkiem przyznaję, że szukając Jego nazwiska, nie znalazłem śladu po Nim w Księdze Pochowanych Żołnierzy Polskich, Poległych w II WŚ". Dosłownie null, również w uzupełnieniu. Prawdopodobnie został po zakończeniu walk pochowany na polu i ekshumowany w 1945 roku spoczął w Kwaterze Wojennej w Miedźnie jako jeden z 47 nierozpoznanych żołnierzy Wołyńskiej Brygady Kawalerii. Słyszałem, ze pośmiertnie został uhonorowany VM. Na tych zidentyfikowanych zdjęciach na drodze, Jego zwłoki prawdopodobnie były jeszcze w środku tankietki. Świadczy o tym min. ciekawie zaglądających do środka Niemców. Myślę, że został wyjęty ze środka i pochowany przed odholowaniem wozu. Podaj namiar mailowy na pocztę, to podeślę Tobie te kilkanaście wspomnianych zdjęć znalezionych na necie. Pozdrawiam Jak się patrzę na to zdjęcie i leżący przed tankietką pancerniacki " adrian", to chyba jest hełm kierowcy, który szczęśliwie wyskoczył. Pewnie pierwsze, co zrobił, to odpiął i wyrzucił. Poległy podchorąży swój miał prawdopodobnie na głowie. Ten hełm ocalałego leży na tankietce jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Marzec 2021 Share Napisano 3 Marzec 2021 " poległ dowódca czołgu plut. Marcin Wieliczko. [....] Jego zwłoki prawdopodobnie były jeszcze w środku tankietki. " Jakie jest tego prawdopodobieństwo, jeśli miał zostać zabity ogniem ck-mów ułanów z z 12 pułku? Pech do kwadratu, że nie dość friendly fire, to jeszcze w jakąś szczelinę? Czy też, w ramach odwrotu, był we włazie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Marzec 2021 Share Napisano 3 Marzec 2021 No właśnie z tym jest szkopuł. Braliśmy pod uwagę śmiertelne trafienie z linii obronnej 12 P.Uł. Podolskich przy nasypie kolejowym. Druga możliwość, ze strony mającej stanowiska tuż obok miejsca trafienia 2 baterii 2 DAK-u. Ale biorąc pod uwagę położenie wraku tankietki, najprawdopodobnie dostał ze stanowiska 3 baterii. Można tak przyjąć, choćby z miejsca trafienia w jej rufę, od którego zginął pchor. Wieliczko. Na mapce z zaznaczonym wrakiem widać, że sprawcą trafienia była 3 bateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Marzec 2021 Share Napisano 3 Marzec 2021 formoza- z tego co wiem, plut Wieliczko został zabity, ale chyba nie ma pewności, że tankietkę szlag trafił. A rozumiem, że po spotkaniu z 2 - 3/2 DAK by tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Marzec 2021 Share Napisano 3 Marzec 2021 Spójrz na " rufę", nieład od ckm- ów ułanów 12 Pułku chyba by nie powstał. To nie musiało być bezpośrednie trafienie 75- tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 formoza- z tego by wynikało, że tankietka tyłem odwrót robiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Nie , robiła odwrót prawidłowo przodem, brakowało jej kilkanaście metrów, potem w prawo i prosto drogą do przepustu kolejowego. A z czego wynika, że " tyłem odwrót robiła"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Ze... zdjęcia :-) Skoro dostał strzał z własnych pozycji w tył, to... albo przy jakimś dziwnym manewrze, albo musiał tył na przód- inaczej chyba by się nie dało w "rufę" trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi