formoza58 Napisano 1 Styczeń 2019 Share Napisano 1 Styczeń 2019 O właśnie, dobrze, posłużymy się tym szkicem w ustaleniach.1- Kropka, to znaczy oznaczyłeś tam jakiś sprzęt z 2 DAK? Jakiś zaprzęg?2. Te wozy skierowane są w bok stanowisk 1 baterii, której stanowiska ustawione były do ostrzeliwania przerwy leśnej. Mamy te cztery wozy na jakiejś fotografii? 3. To naniesione środki ppanc 3 szwadronu?4.Czy te trzy wozy ( szczególnie na skrzyżowaniu dróg) to uszkodzone podczas walk, czy sprawne uchwycone przez fotografa 2 września? 5. To wrakowisko, ze względu choćby na pobliże walk przed nasypem kolejowym, jest faktycznie bardzo prawdopodobne. szkoda, że dotychczas nie mamy jego fragmentu na zdjęciach. Gdyby tak trafić kadr z jego rejonu, z punktem odniesienia w postaci... No może, że jest to moja wybujała fantazja, ale z widokiem kościółka w głębi.6.Zaznaczyłeś to miejsce jako ( wg. Ciebie) miejsce trafienia tankietki. Przód jej jest skierowany w kierunku kościółka?.Tutaj mogli ją trafić tylko ułani Hollaka.7. Tutaj jest doskonale widoczny efekt zabójczego ognia Śmiałego", z widocznymi śladami spustoszenia lewego skrzydła ( patrząc oczami obrońców przepustu) nacierających niemieckich wozów bojowych. Tutaj widać 12 trafionych, dalej w kierunku do drogi Wapiennik- Miedźno mogło być znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 1 Styczeń 2019 Share Napisano 1 Styczeń 2019 To zapowiada się na dłuższą spowiedź noworoczną :)Dla wygody i przyjemności spamowania :) podzieliłem odpowiedź Odp.Punkt 4 - Jeśli czołg stoi 2 września na pobojowisku ( oznaczony jedynką ) dyskusja co do jego stanu wydaje się zbędna lub bezpodstawna .Wszystkie których zbliżenia dotąd znaleźliśmy okazywały się solidnie uszkodzone . W polach za krzyżówką znajdują się nieokreślone obiekty .Owszem może krzaki lub miejsca po spalonych czołgach lecz co najmniej jedento zniszczona maszyna . Oznaczyłem na szkicu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Styczeń 2019 Share Napisano 1 Styczeń 2019 W punkcie 4 miałem na myśli to , co mnie czasem męczy". Otóż, w tym kadrze mamy przedstawione wcześniej wozy bojowe 2 września z leśniczówką w głębi. W pierwszym porywie zacząłem je liczyć jako wozy zniszczone lub unieruchomione. Tyle,że za chwilę przyszło opamiętanie. I teraz już nie jestem pewien, które pozostały z boju, a które pojawiły się następnego dnia po walkach...Ponadto do pytania zainspirowała mnie fotografia, przedstawiająca wóz na poboczu przy skrzyżowaniu w Mokrej III. Wyglada, jakby zrobił sobie postój 2 wrzesnia. Na moim szkicu zaznaczyłeś wóz nr.1, natomiast z ostatniego Twojego kadru wynika, że znajduje się za skrzyżowaniem, z drugiej strony drogi na Wilkowiecko, przy drodze do Kłobucka.Swoją drogą 3 bateria miała skutecznych obserwatorów, aby prztyknąć" przez całą Mokra III szczególnie ten (niewidoczny dla kanonierów) wóz nr.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 1 Styczeń 2019 Share Napisano 1 Styczeń 2019 1" to czołg trafiony przez działko Por. Tabakidokładnie zgodnie z relacją . Natrafiłem jeszcze na dwiekopie ujęcia z ziemi . Niestety są identyczne i nic nowego nie wnoszą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Styczeń 2019 Share Napisano 1 Styczeń 2019 Oki, ale ten wóz nr.1 powinien wg. zdjęcia lotniczego powinien być tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Wrakowisko przy drodze w Mokrej II. Od prawej wozy: 241, 243, 222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Jw. Wozy 222 i 254. 243- ki jeszcze nie przyholowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Jw. Wrakowisko bez przyholowanego 243". Wrak 222" z niezmienionym od chwili trafienia położeniem wieży, świadczącym, że był łupem dział 1 baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Położenie trafionego na krzyżówce Mokra III czołgu https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/m5602672878p58.jpgpodobnie lotnicze .Miejsce wrakowiska określają ujęcia trafonych pojazdówna tle lasu - raczej niemożliwe do wykonania zgodnie z relacjamiw Mokrej II ( Średnia ) a oczywiste w części wsi po stronie torów.Zwłaszcza jeśli zdjęcia opisane 2 kompania PR35 .https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/mo4_copy.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/mo5_copy.jpgNatomiast Tankietka dostała w prawy tylny bok w okolicy akumulatoraczyli od strony lasu . Po raz enty zdjęć nie będę wrzucał zakładam że wszyscy znają .a totalny zamęt z kolejnymi powtórkami sprawie nie służy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 I odpowiadając sobie na pytanie drugie, wóz 222" miał do wrakowiska w Mokrej II dosyć niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Mapy mogą być niekompletne ,zdjęcia mylić perspektywę ,Słońce zawsze oświetla tak samo . Kopernik ruszył Ziemię,niestety ja nie potrafię przestawić ujęć o 180 stopni .Jeśli PR 35 brał udział w ataku z godz. 10-10,30 będzie tointeresujące uzupełnienie historii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 A co ma piernik do wiatraka", jeśli mowa o zdjęciach przedstawiających ustawienie wraków z 2 września.Tak samo po raz kolejny przedstawiono ( bez związku zresztą) czołg w Mokrej III, przy skrzyżowaniu Miedźno- Wilkowiecko, Kłobuck- Działoszyn. Skąd pewność, że to wrak, a nie wóz na postoju. Obojętnie, czy jest na tym zdjęciu, czy też lotniczym?Istne z kwiatka na kwiatek" i gra półsłówek", a konkretów null :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Niestety nie wiem czy to konkret " :)Jeśli przyjmiemy ustawienie wrakowiska zgodnie z mapą w zachodniej części Mokrej 2- to część ujęć staje się iemożliwa".I nie chodzi tu o wzajemne relacje a jedynie o astrofizykę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Share Napisano 8 Styczeń 2019 Toteż, niech każdy idzie swoją drogą", tym bardziej, że ponoć niewiele mamy ze sobą wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 Która część szkicu lepiej odpowiada zdjęciom ?Światło pada zawsze od strony zabudowań :https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/czolgi_241_222_fd.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/mokra1.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/panz_copy3.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/panzwra__mokra.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/panz_copy8_copy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 Mój odręczny , bardzo prowizoryczny i wielce nie doskonały szkic, zachowuje jednak wszystkie drogi i miejsca orientacyjne wg. których można by było wymienić uwagi, gdyby Szanowny Pan miałby choć odrobinę woli . Tutaj za Boga nie mogę się zorientować, o które miejsce chodzi. Co znaczą jajowate" znaki, te podwójne oznaczenia wraków, zdublowane, czy nie.Zamiast powtarzać fotki, najlepiej zwięźle i na temat, albo wcale. A nie mieszać w temat Kopernika, a w przyszłości może indiańskich zwiadowców...Proszę Dobrego Ducha, aby sprawił włączenie się w ten temat innych Kolegów, by wzbogacili swoimi uwagami ten bardzo ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 Ja natomiast cieszę się z Pańskiej odpowiedzi .Trochę się martwiłem czy aby humoru nadmiernie nie psuję .Zdjęcia wrakowiska z Mokrej II zacząłem głębiej analizowaćwyłącznie z powodu Pańskich uwag .Wcześniej przyjmowałemlokalizację a wiarę " zakładając że ktoś to wcześniej sprawdził .Za natchnienie " szczerze dziękuję . Prawda wykuwa się w sporach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 11 Styczeń 2019 Share Napisano 11 Styczeń 2019 Jeszcze drobny szczegół w tle zdjęcia . Prawdopodobnie zniszczone zabudowania .Całość moim zdaniem odpowiada zaznaczeniom na mapce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 Chyba jeszcze nie było - wrakowisko 222 ze zdjętą wieżą , brak 241 .z zasobów forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 Skrajny czołg .jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Styczeń 2019 Share Napisano 13 Styczeń 2019 Nie wiem.Droga wygląda na utwardzoną ,może nawet asfalt . W ówczesnych realiach tylko na głównych traktach .Na terenie Mokrej nie zauważyłem . Można to zweryfikowaćgdzieś w materiałach plącze mi się mapa dróg z zaznaczeniem jakości nawierzchni .Krzyż na pancerzu czołowym wytarty ( choć może z powodu ognia ? )co najczęściej wskazuje na późniejszy okres walk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Styczeń 2019 Share Napisano 13 Styczeń 2019 Prawdopodobnie okolice Wa-wy . Jedyna droga bita lepszej jakościprzebiegała przez Łobodo , Miedźno do Działoszyna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 15 Styczeń 2019 Share Napisano 15 Styczeń 2019 Tło zdjęcia pozwala określić obszar na którym został zniszczony .Zarówno 222 jak i skrajny " stoją obok lasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi