formoza58 Napisano 1 Styczeń 2019 Napisano 1 Styczeń 2019 O właśnie, dobrze, posłużymy się tym szkicem w ustaleniach.1- Kropka, to znaczy oznaczyłeś tam jakiś sprzęt z 2 DAK? Jakiś zaprzęg?2. Te wozy skierowane są w bok stanowisk 1 baterii, której stanowiska ustawione były do ostrzeliwania przerwy leśnej. Mamy te cztery wozy na jakiejś fotografii? 3. To naniesione środki ppanc 3 szwadronu?4.Czy te trzy wozy ( szczególnie na skrzyżowaniu dróg) to uszkodzone podczas walk, czy sprawne uchwycone przez fotografa 2 września? 5. To wrakowisko, ze względu choćby na pobliże walk przed nasypem kolejowym, jest faktycznie bardzo prawdopodobne. szkoda, że dotychczas nie mamy jego fragmentu na zdjęciach. Gdyby tak trafić kadr z jego rejonu, z punktem odniesienia w postaci... No może, że jest to moja wybujała fantazja, ale z widokiem kościółka w głębi.6.Zaznaczyłeś to miejsce jako ( wg. Ciebie) miejsce trafienia tankietki. Przód jej jest skierowany w kierunku kościółka?.Tutaj mogli ją trafić tylko ułani Hollaka.7. Tutaj jest doskonale widoczny efekt zabójczego ognia Śmiałego", z widocznymi śladami spustoszenia lewego skrzydła ( patrząc oczami obrońców przepustu) nacierających niemieckich wozów bojowych. Tutaj widać 12 trafionych, dalej w kierunku do drogi Wapiennik- Miedźno mogło być znacznie więcej. Cytuj
miroslav Napisano 1 Styczeń 2019 Napisano 1 Styczeń 2019 To zapowiada się na dłuższą spowiedź noworoczną :)Dla wygody i przyjemności spamowania :) podzieliłem odpowiedź Odp.Punkt 4 - Jeśli czołg stoi 2 września na pobojowisku ( oznaczony jedynką ) dyskusja co do jego stanu wydaje się zbędna lub bezpodstawna .Wszystkie których zbliżenia dotąd znaleźliśmy okazywały się solidnie uszkodzone . W polach za krzyżówką znajdują się nieokreślone obiekty .Owszem może krzaki lub miejsca po spalonych czołgach lecz co najmniej jedento zniszczona maszyna . Oznaczyłem na szkicu . Cytuj
formoza58 Napisano 1 Styczeń 2019 Napisano 1 Styczeń 2019 W punkcie 4 miałem na myśli to , co mnie czasem męczy". Otóż, w tym kadrze mamy przedstawione wcześniej wozy bojowe 2 września z leśniczówką w głębi. W pierwszym porywie zacząłem je liczyć jako wozy zniszczone lub unieruchomione. Tyle,że za chwilę przyszło opamiętanie. I teraz już nie jestem pewien, które pozostały z boju, a które pojawiły się następnego dnia po walkach...Ponadto do pytania zainspirowała mnie fotografia, przedstawiająca wóz na poboczu przy skrzyżowaniu w Mokrej III. Wyglada, jakby zrobił sobie postój 2 wrzesnia. Na moim szkicu zaznaczyłeś wóz nr.1, natomiast z ostatniego Twojego kadru wynika, że znajduje się za skrzyżowaniem, z drugiej strony drogi na Wilkowiecko, przy drodze do Kłobucka.Swoją drogą 3 bateria miała skutecznych obserwatorów, aby prztyknąć" przez całą Mokra III szczególnie ten (niewidoczny dla kanonierów) wóz nr.1 Cytuj
miroslav Napisano 1 Styczeń 2019 Napisano 1 Styczeń 2019 1" to czołg trafiony przez działko Por. Tabakidokładnie zgodnie z relacją . Natrafiłem jeszcze na dwiekopie ujęcia z ziemi . Niestety są identyczne i nic nowego nie wnoszą . Cytuj
formoza58 Napisano 1 Styczeń 2019 Napisano 1 Styczeń 2019 Oki, ale ten wóz nr.1 powinien wg. zdjęcia lotniczego powinien być tutaj. Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 Wrakowisko przy drodze w Mokrej II. Od prawej wozy: 241, 243, 222 Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 Jw. Wozy 222 i 254. 243- ki jeszcze nie przyholowano. Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 Jw. Wrakowisko bez przyholowanego 243". Wrak 222" z niezmienionym od chwili trafienia położeniem wieży, świadczącym, że był łupem dział 1 baterii. Cytuj
miroslav Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 Położenie trafionego na krzyżówce Mokra III czołgu https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/m5602672878p58.jpgpodobnie lotnicze .Miejsce wrakowiska określają ujęcia trafonych pojazdówna tle lasu - raczej niemożliwe do wykonania zgodnie z relacjamiw Mokrej II ( Średnia ) a oczywiste w części wsi po stronie torów.Zwłaszcza jeśli zdjęcia opisane 2 kompania PR35 .https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/mo4_copy.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/mo5_copy.jpgNatomiast Tankietka dostała w prawy tylny bok w okolicy akumulatoraczyli od strony lasu . Po raz enty zdjęć nie będę wrzucał zakładam że wszyscy znają .a totalny zamęt z kolejnymi powtórkami sprawie nie służy . Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 I odpowiadając sobie na pytanie drugie, wóz 222" miał do wrakowiska w Mokrej II dosyć niedaleko. Cytuj
miroslav Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 Mapy mogą być niekompletne ,zdjęcia mylić perspektywę ,Słońce zawsze oświetla tak samo . Kopernik ruszył Ziemię,niestety ja nie potrafię przestawić ujęć o 180 stopni .Jeśli PR 35 brał udział w ataku z godz. 10-10,30 będzie tointeresujące uzupełnienie historii . Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 A co ma piernik do wiatraka", jeśli mowa o zdjęciach przedstawiających ustawienie wraków z 2 września.Tak samo po raz kolejny przedstawiono ( bez związku zresztą) czołg w Mokrej III, przy skrzyżowaniu Miedźno- Wilkowiecko, Kłobuck- Działoszyn. Skąd pewność, że to wrak, a nie wóz na postoju. Obojętnie, czy jest na tym zdjęciu, czy też lotniczym?Istne z kwiatka na kwiatek" i gra półsłówek", a konkretów null :-( Cytuj
miroslav Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 Niestety nie wiem czy to konkret " :)Jeśli przyjmiemy ustawienie wrakowiska zgodnie z mapą w zachodniej części Mokrej 2- to część ujęć staje się iemożliwa".I nie chodzi tu o wzajemne relacje a jedynie o astrofizykę :) Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2019 Napisano 8 Styczeń 2019 Toteż, niech każdy idzie swoją drogą", tym bardziej, że ponoć niewiele mamy ze sobą wspólnego. Cytuj
miroslav Napisano 9 Styczeń 2019 Napisano 9 Styczeń 2019 Która część szkicu lepiej odpowiada zdjęciom ?Światło pada zawsze od strony zabudowań :https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/czolgi_241_222_fd.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/mokra1.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/panz_copy3.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/panzwra__mokra.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/panz_copy8_copy.jpg Cytuj
formoza58 Napisano 9 Styczeń 2019 Napisano 9 Styczeń 2019 Mój odręczny , bardzo prowizoryczny i wielce nie doskonały szkic, zachowuje jednak wszystkie drogi i miejsca orientacyjne wg. których można by było wymienić uwagi, gdyby Szanowny Pan miałby choć odrobinę woli . Tutaj za Boga nie mogę się zorientować, o które miejsce chodzi. Co znaczą jajowate" znaki, te podwójne oznaczenia wraków, zdublowane, czy nie.Zamiast powtarzać fotki, najlepiej zwięźle i na temat, albo wcale. A nie mieszać w temat Kopernika, a w przyszłości może indiańskich zwiadowców...Proszę Dobrego Ducha, aby sprawił włączenie się w ten temat innych Kolegów, by wzbogacili swoimi uwagami ten bardzo ciekawy temat. Cytuj
miroslav Napisano 9 Styczeń 2019 Napisano 9 Styczeń 2019 Ja natomiast cieszę się z Pańskiej odpowiedzi .Trochę się martwiłem czy aby humoru nadmiernie nie psuję .Zdjęcia wrakowiska z Mokrej II zacząłem głębiej analizowaćwyłącznie z powodu Pańskich uwag .Wcześniej przyjmowałemlokalizację a wiarę " zakładając że ktoś to wcześniej sprawdził .Za natchnienie " szczerze dziękuję . Prawda wykuwa się w sporach . Cytuj
miroslav Napisano 11 Styczeń 2019 Napisano 11 Styczeń 2019 Jeszcze drobny szczegół w tle zdjęcia . Prawdopodobnie zniszczone zabudowania .Całość moim zdaniem odpowiada zaznaczeniom na mapce . Cytuj
miroslav Napisano 12 Styczeń 2019 Napisano 12 Styczeń 2019 Chyba jeszcze nie było - wrakowisko 222 ze zdjętą wieżą , brak 241 .z zasobów forum Cytuj
miroslav Napisano 13 Styczeń 2019 Napisano 13 Styczeń 2019 Nie wiem.Droga wygląda na utwardzoną ,może nawet asfalt . W ówczesnych realiach tylko na głównych traktach .Na terenie Mokrej nie zauważyłem . Można to zweryfikowaćgdzieś w materiałach plącze mi się mapa dróg z zaznaczeniem jakości nawierzchni .Krzyż na pancerzu czołowym wytarty ( choć może z powodu ognia ? )co najczęściej wskazuje na późniejszy okres walk . Cytuj
miroslav Napisano 13 Styczeń 2019 Napisano 13 Styczeń 2019 Prawdopodobnie okolice Wa-wy . Jedyna droga bita lepszej jakościprzebiegała przez Łobodo , Miedźno do Działoszyna . Cytuj
miroslav Napisano 15 Styczeń 2019 Napisano 15 Styczeń 2019 Tło zdjęcia pozwala określić obszar na którym został zniszczony .Zarówno 222 jak i skrajny " stoją obok lasu . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi