wm71 Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Podobno w miejscowości Przepałkowo ( tam gdzie przed laty wydobyto Stuga IV ,obecnie eksponowanego w M.O.B.) zalega wrak czołgu TYGRYS i teraz szykowane jest jego wydobycie.Wie ktos coś więcej na ten temat?
pni Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Witam, to o czym piszecie jest prawdopodobne Jak wynika z literatury związanej z walkami 4 D.Panc., która brała udział w walkach w tym rejonie, wraz z nią walczył m.in. batalion Tygrysów. W rzeczce podczas ataku na rosyjskie pozycje ugrzązły dwa pojazdy Stug IV ( wydobyty) i nieopodal ponoć Tygrys. Takie informacje można zanleźć m.in. w gazecie z pocz. tego wieku pt. Militaria opisujące działania 4 D.P. także to, że tam jakieś pojazdy ! utkneły to prawda ale czy coś z nich jeszcze tam zostało to inna sprawa.
krzysiek Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Tak zupełnie, ale to zupełnie dla porządku przypomnę, że istnieje relacja niemiecka z 507 sPA omawiająca walki w tym rejonie, ugrzęźnięcie Stugów i zniszczenie pozostawionych wozów strzałami z Tygrysa.PozdrawiamKrzysiek
wojwoj Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Witam,i po co te tajemnice i podchody?podam garść informacji, do czego upoważnił mnie dyrektor Pomorskiego Muzeum Wojskowego z BydgoszczyBydgoskie PMW wspólnie z ekipą miesięcznika Nurkowanie" złożyło do wszystkich możliwych instytucji w tym państwie prośby o pozwolenie na przeprowadzenie badań terenowych mających ustalić dokładne położenie pojazdu w składzie niemieckiej 4 PD, co ma być pierwszym krokiem do jego wydobycia. Celem akcji jest wydobycie i odrestaurowanie pojazdu, a miejscem jego ostatecznego postoju ma być wyłącznie odgólnodostępna ekspozycja w muzeum PMW, które podlega bezpośrednio MON-owi.Do akcji zostało zaproszonych kilka znaczących osób m.in. ze środowiska łódzkiego i poznańscy pancerniacy.historia jest taka:z dziennika bojowego 4 PD wynika, że 9 lutego 45 z godz 21. niedaleko Komierowa (40 km od Bydgoszczy)po odzyskaniu mostka w bagnie utknęły trzy czołgi. Ten sam dziennik w tym dniu wymienia jako Totalausfelle" (utracone) 1 P-IV, 2 Stugi i 1 Tigera. Jeden stug został rozebrany, drugi wyciągnięty i jest w Skarżysku. Trzeci pojazd to może być Tiger albo P-IV.Podkreślam, że pojazd, - o ile jest i będzie wydobyty - ma być ogólniedostępny i eksponowany w muzeum w Bydgoszczy. To jedyna opcja, nie ma żadnego handlu, wywożenia jako złom, krętactw i matactwa. pozdrWojtek
kubelek86 Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Dziękuje za konkretne informacje. Pozostaje życzyć sukcesu w wydobyciu i oczyszczenia atmosfery wokół tematu.pozdrawiam
wm71 Napisano 25 Listopad 2008 Autor Napisano 25 Listopad 2008 Właśnie na taki post czekałem!Wielkie dzięki wojwoj!Pozdrawiam
Udet Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Dzieki wojwoj! Nic tylko zyczyc PMW sukcesu. pozdrawiam
PATRON Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 no to pośmialiśmy się, a teraz będzie merytorycznie, posty nie na temat kasuję, ostrzegam, żółcę itp itd. bo się młodzież obrusza że głupoty na forum się pisze .PATRON moderator
pomsee Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Z informacji wojwoj wynika, że jakiś pojazd ma być poszukiwany - rozumiem, że żadnego wraku jeszcze mniej więcej nie zlokalizowano a podstawą do poszukiwań jest zapis z dziennika bojowego 4 PD?
lefa Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Panie Pomsee w Komierowie są oznakowane DWA wraki.Dodatkowo w Nadlesnictwie była Pani Kwiecińska.A na innych forach sugeruja ze to Magazyn Odkrywca bedzie prowadził poszukiwania i wydobycie.Jakoś to sie składa do kupy.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 09:25 26-11-2008
pomsee Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 lefa dziękuję za doprecyzowanie informacji ale na przyszłość daruj tego pana" - na forum wszyscy jesteśmy równi :)))
lefa Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 To co jest oznaczone w Komierowie?Jedno palikami a drugie farbą?
marecki. Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 w takim razie kto bedzie targał ten czołg muzeum czy Odkrywca ?a moze Odkrywca dla muzeum ?piszecie o oznakowanych miejscach farbą i palikami , mam pytanie kto juz prowadzi prace przygotowawcze muzeum czy Odkrywca ?
wojwoj Napisano 27 Listopad 2008 Napisano 27 Listopad 2008 Witam serdeczniePomorskie Muzeum Wojskowe i magazyn Nurkowanie" zapraszają WSZYSTKIE środowiska, organizacje i prywatne osoby chętne do pomocy i wsparcia akcji. Kontakty do organizatorów łatwo znaleźć, ale przypomnęPMWul. Czerkaska 2 85-641 Bydgoszcz tel. 052 378 20 26 fax. 052 378 23 31 mail: muzeumpow@pow.mil.pl http://www.muzeumpmw.cen.bydgoszcz.pl/Nurkowanie"ul. Kolumba 86, 70-035 Szczecin,tel. 091 489 22 83,tel./fax 091 482 68 08mail: redakcja@nurkowanie.v.pl http://www.nurkowanie.v.pl/Można też pisać do mnie na pw.News - akcję bierze pod patronackie skrzydła wojewoda kujawsko-pomorski.PozdrawiamWojtek
Tradytor Napisano 27 Listopad 2008 Napisano 27 Listopad 2008 Ciekawe jak to się skończy osobiście życze sukcesu
JULJAN123 Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 P-IV był tam rozbity i trochę częsci od niego jest w kolekcjach. Zakładanie, że w Komierowie jest cos większego to chyba mała przesada.
thanatos Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Lefa pisze o palikach. Czy o te paliki mu chodzi?A.O.
lefa Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Panie Thanatos głowy nie dam że to te paliki.Jak tam byłem jeszcze przed sniegiem to jedna miejscówka była opalikowana a druga pomalowana" (na trawie) czerwoną farbą.Z rozmów z miejscowymi poszukiwaczami wychodziło ze tam cos jest.Co to zupełnie nie wiem ale miało byc duze i na gaskach.Dodatkowo mówili o wizycie KILKU ekip które sprzęt namierzaja.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 22:30 29-11-2008
pralek LP Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 mam takie pytanie - w książce janusza Ledwocha Pzkpfw tiger" cześc 1 z roku 1992 mowa jest o tygrysie z 507 Batalionu odnalezionego na mazowszu w 1991 roku. Zdjęcia Tygrysa miały byc w drugiej części monografii ale ich tam brak. O jakiego tygrysa chodzi??
acer Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Dlaczego publicznie nikt nie zapyta mistera Ledwocha o co mu chodziło ?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 22:32 29-11-2008
wojwoj Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Panie, Panowie,- gwoli wyjaśnienia i usystematyzowania:jak już pisałem, zostałem upoważniony przez dyrektora Pomorskiego Muzeum Wojskowego z Bydgoszczy do podania pewnych informacji.Muzeum otrzymało informacje o możliwości zalegania wraku pojazdu pancernego z okresu ostatniej wojny w rejonie miejscowości Komierowo, w pobliżu miejsca, gdzie pod koniec lat 90. wydobyto pozostałości Stuga IV, obecnie znajdującego się w MOB. To także pozwoliło na odnalezienie konkretnego zapisu w zacytowanym wcześniej fragmencie dziennika bojowego 4PD.Jednakże, mówiąc uczciwie, nie wiemy, co tam może zalegać ani w jakim stanie. Dlatego prosimy o racjonalne i chłodne podejście.Muzeum zdecydowało podjąć działania mające na celuzweryfikowanie tej informacji, a jeśli się ona potwierdzi - do wydobycia obiektu, jego wyremontowania/zakonserwowania (tego, co ewentualnie uda się pozyskać) i umieszczenia na stałe w ekspozycji PMW.Ponieważ muzeum do tej pory nie prowadziło tego typu działań, zaproszono do współpracy szereg osób i organizacji z całego kraju. Magazyn Nurkowanie" jest jedną z nich. Na razie nie otrzymałem upoważnienia do opublikowania danych pozostałych. Mogę jedynie zapewnić, że są to osoby od lat związane z kręgami poszukiwaczy, kolekcjonerów, rekonstruktorów pojazdów i miłośników broni z okresu ostatniej wojny.Mając świadomość, że tego typu akcje jak i remonty nie mogą odbyć się bez pomocy, kierujemy zaproszenie do współpracy do wszystkich miłośników pancernych potworów. Naszym celem jest integracja całego środowiska.Wszystkich, którzy chcą nam pomóc, prosimy o kontakt z moją skromną osobą na PW lub maila.Informację będę starał podawać się w miarę rozwoju sytuacji. Dziś oczekujemy odpowiedzi na wystosowane pisma, aby ruszyć z badaniami.PozdrawiamWojtek
PATRON Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 posprzątałem, ostrzeżenia wysłałem, wyegzekwuję kary (kartki) w przypadku kontynuacji postów nie w temacie.zgodnie z obietnicą że będzie merytorycznie.PATRON Moderator
JULJAN123 Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 Minęły dwa miesiace i co? Zostawiłem tam cos? Ciekawy jestem efektów spektakularnej akcji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.