jc1234 Napisano 29 Lipiec 2008 Share Napisano 29 Lipiec 2008 Tabliczka znamionowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 29 Lipiec 2008 Share Napisano 29 Lipiec 2008 Widok po zdjęciu obudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 29 Lipiec 2008 Share Napisano 29 Lipiec 2008 Na dole zdjecia wszystkie elementy głośnika. W związku z tym iż obudowa utrzymała wszystkie elementy w kupie" można zdemontować LSG zakonserwować poszczególne detale i złożyć na nowo w takim stanie zniszczenia w jakim to znaleźliśmy. Potrwa to troszkę ale warto. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 29 Lipiec 2008 Share Napisano 29 Lipiec 2008 Kol. jc1234, to co piszesz o poziomie niemieckiej technologii w związku z tym StuGiem, to by się pokrywało z opinią pewnego żołnierza wywiadu lotniczego AK, który w czasie wojny w ramach swoich obowiązków m.in. zakradał się nocą na niemieckie składowisko zwiezionych, zestrzelonych wcześniej gdzieś nad Rosją, wraków samolotów i zabierał z nich co tam było jeszcze ciekawego [amunicja, czy w wypadku np Ju-88 pneumatyczna łódka/ponton].Ten AK-wiec miał okazję odwiedzić" wszystkie podstawowe typy niemieckich i sowieckich samolotów, a zaraz po wojnie to i na bardzo blisko położonym lotnisku grzebał w amerykańskich: B-17 i P-39 [ex sowiecki]. I pomimo, że Niemców bardziej nienawidził nawet niż Rosjan, to zawsze podkreślał, że niemieckie rozwiązania konstrukcyjne, a przede wszystkim logika rozwiązań technologicznych były na dużo wyższym poziomie niż nawet u Amerykanów, o sowieckich nie wspominając [za wyjątkiem Pe 2, bo ten miał już cyt. dużo elektryki", ale porównania z niemieckimi konstrukcjami i tak nie było żadnego]. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 29 Lipiec 2008 Share Napisano 29 Lipiec 2008 Ja aukrat siedze w mechanice. I silnik w niemieckich wozach to zawsze majstersztyk. Spasowanie elementów jakosc odlewów i rozwiazania techniczne to połaczenie user friendly" i niezawodnosci. Przecienstwem sa auta francuskie gdzie wszystko jest zrobione tak by pokaleczyć łapy. Mozna ich nieznosic ale przyznac im trzeba ze technike to zawsze mieli na wysokim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 29 Lipiec 2008 Share Napisano 29 Lipiec 2008 Zapodam linka w temacie rewitalizacji pojazdu, chyba jeszcze tego nie było :http://www.redakcjawojskowa.pl/gazeta/index.php?option=com_content&task=view&id=15991&Itemid=47Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 Jak na zdjęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 No żeby nie było że nic nie robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 Czy można prosić o lepszej jakości zdjęcie SF14? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 jako obermoderator apeluje o umiar w spozywaniu i w wypowiedziach....Panowie!!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDYH Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Wczoraj, obejrzałem resztki aparatury radiowej.Wstępnie ustaliłem, że jest to zestaw FuG5 składający się z nadajnika 10WSc oraz odbiornika UKWEe. Zestaw pracował w pasmie 27,2-33,3MHz. Mam w swoich zbiorach instrukcję do nadajnika 10WSc (pisana gotykiem).Mam też sam schemat odbiornika UKWEe. Poszukuję wszelkich materiałów w tym zakresie.Znaleziono również blok przetwornicy zasilajacejPozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=9699&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 ANDYHStugi w oddziałach niszczycieli czołgów, a tak jest w tym przypadku wyposażone był w zestawy typu Fu5 i odbiornik typu Fu2. Czy na zdjęciach dostepnych na forum jest widoczna aparatura radiowa lub jej pozostałości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Spiera się nie zamierzam, bo się nie znam, ale czy w stugach nie montowano Fug15 i 16??Nie mniej jednak sprzęt wyciągnięty z tej IV to nadajnik 10 Wsc i odboiornik Ukw.E.e.http://www.noding.com/la8ak/24t.htmObejrzyjcie tą stronkę, poklikajcie po linkach, na pewno coś ciekawego znajdziecie.Pozdrawiam.PSNie było czasami drugiego odbiornika Ukw.E.e?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Kompilacja Ukw.E.e(odbiornik) i 10W.S.c.(nadajnik) to zestaw Fu 5 SE 10 U.Fu2 to odbiornik Ukw.E.e.Stugi przydzielane do jednostek artyleryjskich posiadały Fu15 i/lub F16. Stugi w jednostkach pancernych i niszczycieli czołgów Fu2 Fu5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Pozwolę sobie wykorzystać wiedzę kolegi Mirosława (mam nadzieję, że zbytnio się nie spoufaliłem:))) i zapytam czym się różni zestaw 5 i 2 od zestawu 15 i 16?? A w zasadzie co wchodzi w skład fuga 15 i 16??Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Panie Mirosławie, to i ja mam pytanie. Chodzi mi o ten peryskop, bo w III-ach używali KFF 2, a jakich używali w IV-ach? Bo może się mylę, ale wydaje mi się, że w obu typach pojazdów były identyczne. Tyle, że obecni tu na forum fachowcy od panzerów twierdzą, że były zupełnie inne. Sam już nie wiem co o tym sądzić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Proszę bardzo.Fu 15 : UKW.E.hFu 16 : UKW.E.h + 10W.S.hW/w działają w innym zakresie fal niż Fu2 i Fu5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 BalansMiej litość i nie tytułuj mnie per pan.W Stug. IV kierowca używał do obserwacji peryskopowych wkładek ze szkła pancernego w obudowie bakielitowej, nie wiem czy miały szczególną nazwę. Podobne wkładki znajdowały się w wieżyczce dowódcy, który dodatkowo do obserwacji używał lornety nożycowej Sf 14Z.KFF2 montowano w Stug.III do wersji D lub E. Póżniej pozostawiono tylko Fahrersehklappe 50. Piszę z pamięci , mogłem coś pokręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Dziękuję za odpowiedz. Tak też myślałem, że inne pasmo -> wszelkie wątpliwości rozwiane:))) Teraz właśnie to sprawdzałem i stugi mają ten sam zestaw co pantery czyli fu 2, fu 5. Makulatura jak i fotki zdają się to potwierdzać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Może się komuś przyda krótkie wyjaśnienie do informacji Mirosława:Ukw.E.h - odbiornik pracujący w paśmie 23,1 - 24,9 MHz,10-W-S.h - nadajnik pracujący w paśmie 23,0 - 25,0 MHz.Oba urządzenia wykorzystywały antenę prętową o długości 2m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 I ja dziękuję za odpowiedź, no i przepraszam za to panowanie".Ale sprawa tego peryskopu nie dawała mi spokoju i właśnie sprawdziłem na innym forum o co tak naprawdę chodzi. No i okazało się, że wcale nie chodzi o peryskop KFF 2, tylko o celownik peryskopowy do działa typu ZF Sfl 1a. A te były IDENTYCZNE, zarówno dla III-ki, jak i dla IV-ki. I w tym momencie niestety, ale moja wiara w forumowe autorytety legła w gruzach. Bo jeżeli ktoś złośliwie próbuje się nabijać z kogoś, kto kupił dla StuGa z Grzegorzewa taki celownik, że niby dał d..., to nie jest FACHOWCEM tylko jest fachowcem" od siedmiu boleści, a nie od panzerów.Pozostaje jedynie ubolewać nad skłóceniem całego środowiska związanego z wydobyciem tego cennego pojazdu, no cóż - typowe polskie piekiełko. Jedynym pocieszeniem jest to, że StuG pozostanie w Polsce, że trafił do Poznania, no i że kiedyś będzie prawdziwą ozdobą tamtejszej kolekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smuga_79 Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 WitamJa tez sie ciesze ze pojdzie do Poznania, oby jak najwiecej trafilo tam takich pojazdow.Ciesze sie ze nie pojdzie do muzeum stolecznego bo tam to by go sprzedali albo pomalowali zolta farba a tak to jest nadzieja ze jak jest w Poznaniu to bedzie jezdzil Pozdrawiam smuga_79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Działo to samo to i przyrządy celownicze takie same.Zresztą to nie jedyne części wspólne.Żeby jeszcze Was rozśmieszyć to na innym forum, w pewnym momencie, pojawiła się uwaga, że StuG z Grzegorzewa to składak" bo ma nadbudówkę ze StuG-a III :-). Ech, jak ja lubię to forum ... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek Napisano 31 Lipiec 2008 Share Napisano 31 Lipiec 2008 Skłócenie środowiska miłośników broni pancernej było efektem chorych ambicji jednego pseudo odkrywcy .Należy się cieszyć ze trafił w dobre ręce i będzie cieszył oko .Ze smutnych informacji które dziś doszły a nie są jeszcze potwierdzone.To ta że jeden z najwierniejszych Pretorian Kapitana postanowił wycofać się .Zapewne wielki nieobecny zaciera ręce.Życzę powodzenia przy projekcie Stuga pozdrawiam.Poldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.