Skocz do zawartości

Syn rabina Geremek Bronisław

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Slapek!
Teraz ja trochę pojadę po bandzie".
Jaka hańba? Przecież nie brał tej emerytury wdzierając się co miesiąc do ZUS-u z bronią w ręku! Ktoś mu ją wypłacał na podstawie jakiś tam przepisów. Prawda?
Wchodzimy w detale. Służył prawie 25 lat w więziennictwie? Służył! Był pułkownikiem? Był! Został skazany prawomonym wyrokiem sądowym odbierającym prawa obywatelskie? Nie został!
Brał więc taką samą emeryturę (mundurową"), jak byli funkcjonariusze UOP, ABW itp., itd. (podstawa: wysługa lat + stopień).
O ile mnie pamięć nie myli, jak dotąd UB nie zostało uznane za instytucję zbrodniczą (tak jak np. kilka agend III Rzeszy w Norymberdze).
Pozdro!
PS. Nie są to moje poglądy. Takie są jednak fakty...
  • Odpowiedzi 157
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Aha, co ma do tego miejsce pobierania emerytury? Zapewniam Cię, że dziesiątki byłych funkcjonariuszy UB, Informacji Wojskowej, wojskowego wymiaru sprawiedliwości" bierze takie same emerytury... w Polsce!
Napisano
Nie chcę zagłębiać się w sprawy prawne,moim zdaniem nie powinien dostawać 5000 zł.
Dlaczego nie został skazany?,bo państwo Izrael nie zgodziło się wydać,stronie polskiej(na ty polega ta żydowska solidarność:)
Napisano
ja należe do tych innych - to czy ktoś jest zydem czy cyklistą zwisa mi cienkim kalafiorem
Swoje posty poświęciłem wszystkim tym którzy dopatrują sie żyda we wszystkich nie widząc go w najbliższej rodzinie
Napisano
Hitler nawet podobno też miał w rodzinie osoby pochodzenia żydowskiego :))

Wystarczy z trybuny sejmowej rzucić jakieś nazwisko np. - Cukier vel Cukierman, agent UB, i wrzawa polityczna że hej
Napisano
Kurde, a co jest złego w tym, że ktoś akurat jest pochodzenia lub narodowości żydowskiej? Musamman2 stał się już na tym Forum etatowym poszukiwaczem Żydów, poświęca im każdy swój wątek, znalazł nawet kilku stałych entuzjastów - naśladowców i tak próbuję dociec, po co to wszystko? W sumie na ten temat jest już tak dużo wątków, że powinien powstać osobny dział Kwestia żydowska", proponuję naczelnego specjalistę od tropienia żydów na moderatora:-)
Napisano
Acer, Danieloff, Parowóz spytam tak:
Nie generalizuję ponieważ wielu z tych Ludzi związało swe losy na dobre i na złe z Polską, ale czy słowo goj" nie ma wydźwięku pejoratywnego i rasistowskiego? Tego słowa używali i będą używać, Żydzi o porównywalnym stopniu ekspansjonizmu, ekonomicznego i politycznego, co nie przymierzając hitlerowcy, używali słowa podludzie". Niestety my poprawnie politycznie dobre d... do kopania w zadek, Polacy, nie raczymy dostrzec podobieństw, w tych roszczeniach i relatywizacji historii.
Napisano
Danieloff!
Błagam, tylko nie to! Zastanów się! Forum pt. Kwestia żydowska"? To będzie stały punkt zapalny tego forum! Wydaje mi się, że po kilkunastu (kilkudziesięciu?) awanturach, któryś z moderatorów będzie musiał dokonać jakiegoś ostatecznego rozwiązania" wspomnianej kwestii. Oj, będzie się wówczas działo...
Pozdro!
PS. :D
Napisano
Panowie danieloff i parowóz .
Rozumiem że wam jest obojętne jakie kto ma pochodzenie?- mnie też.
A czy dany człowiek był uczciwy czy kanalia też jest wam obojętne ?- mnie nie.
Daniloeff ja też widzę etatowych obrońców żydów,obojętne czy kanalia czy uczciwy.
Przedstawione postacie,jak dla mnie to kanalie,a dla was ?
Napisano
mowglyn jeśli już wiesz coś, to się podziel kogo zbanują, a kogo nie??? Kwestia ostateczna" to taki mikro holokaust na forum??? Zapytam jaka awantura bo ja jakoś nie widzę awantury , po prostu wymiana poglądów jak w tym wątku http://www.fzp.jewish.org.pl/spot12.html...
Pozdro
Napisano
Parowóz glindzisz trzy po trzy" A dla czegóż to 6 pokoleń wstecz. hitler tylko 3 wymagał. A czy nie może np. Polak z pochodzeniem (obojętnie jakim") być Polakiem i utożsamiać się z ojczyzną w której żyje, żyli jego przodkowie i żyć będą jego potomkowie i walczyć o jej pomyślność i dobrobyt??? Czyż byś uważał, że że Żydzi to tylko wyalienowana społeczność, która się tylko domaga"???
Napisano
Kol slapek w pełni popieram. To jakiego ktoś jest pochodzenia niewiele ma wspólnego z tym czy jest postacią świetlaną czy kanalią.
Pana Geremka choć w wielu punktach się z nim nie zgadzam , uważam za osobę o chwalebnym życiorysie a Morela i resztę za kanalie.
Co do określenia goj.. jwestem gojem i to że jakiś starozakonny mnie tak nazwie w niczym mi nie uwłacza.
Podobnie byłoby gdyby starożytny Rzymianin nazwał mnie barbarzyńcą.
Natomiast może warto by przedyskutować skąd wzięła sie nadreprezentacja osób pochodzenia żydowskiego w organach władzy wczesnego PRL ?
Ale tak na zimno , sine ira et studio ?
Muszę przyznać że mam swoją teorię na ten temat ..
Napisano
Naprawdę współczuję tym ludziom i chciał bym, żeby oni współczuli nam podobnie, a nie tylko myśleli o własnych materialistyczych pobudkach... Może wówczas zyskają w naszych, nazwę to polskich oczach" miano normalnego człowieka, z poczuciem empatii....
Napisano
Martian- z twórczym ( jak dla mnie ) rozwinięciem określenia goj to już chyba przesadziłeś.
Goj (z hebr. גוי goj = 'naród', l.mn goim) - określenie pojawiające się wielokrotnie w Torze, tłumaczone najczęściej jako "narody czyli zwykle nie-Żydów, kogoś spoza narodu Izraela. Niektóre tłumaczenia Biblii pomijają słowo goj i zastępują je słowem narody, np. w Biblii Tysiąclecia (Księga Rodzaju 10:5 "Od nich pochodzą mieszkańcy wybrzeży i wysp, podzieleni według swych krajów i swego języka, według szczepów i według narodów)." - Wiki.
Napisano
Kol. Martian to napisz czego mam szukać w tym okresie bo nie widzę związku z poruszanym tematem. Wątek raczej traktuje o historii z lat 1945-1989 chyba, że coś pominąłem. Pozdrawiam
Napisano
Dlatego Martian trzeba tu pisać o faktach historycznych i popartej dowodami prawdzie a nie spekulować o fikcyjnych właścicielach mienia pretendujących do oszustwa wyłudzenia i nie spekulować o domniemanych własnych wmawianych winach, kiedy brak na to rzetelnego procesowego materiału dowodowego i na odwrót.
Napisano
Martian- a nie sądzisz, że dużo bardziej obraźliwe są określenia typu do żyda" - sprzedać, żydzew ( o pewnej drużynie piłkarskiej ), y żydzie", itp? Dla goja można przynajmniej próbować znaleźć językowe uzasadnienie.
To raz.
Dwa- nie próbuję ze Slapkiem dyskutować. Nie chce mi się ( leniwy jestem a za oknem gradobicie ) robić wykazu kanali rdzennie polskich. Bo do niczego to nie prowadzi. Takie odbijanie piłeczki. Ten był zły ( ale nasz, polski bandzior ), a ten dużo gorszy ( no bo jeszcze starozakonny ).
A po trzecie- nikt z nas nie jest na tyle obryty merytorycznie i jednocześnie lodowato obiektywny, aby coś wykazać. Za każdym razem górę wezmą emocje ( na zasadzie z piaskownicy- nie bo nie, na złość oponentowi, albo jak wielki pancerny muł ).
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie