Dziej Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Podejrzewam, że w kabinie jest kurnik, a kury potrzebne sa gospodarzowi zwłaszcza początkującemu, prosiaki dla zaawansowanych i bardziej doswiadczonych zrobię co w mocy, kurnika nie obecuję.Dziej
Dziej Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Apropo nigdy nie wspierałem samoobrony rolnicy jak to chłopi zgnąć umieli, na front, choć ideą nigdy nie gardzili zwycięstwo to kwestja przywódców.pozdrawiamChłop
Woodhaven Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Przepraszam ale muszę trochę ochłonąć i nacieszyć się ......... Cześć dzisiejszej dostawy ;-)))))
Lemeryt Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Napisano 23 Styczeń 2008 Nie wiem czy da się po czymś takim ochłonąć...Dziej ten obrazek" choć nieco wyprzedza epokę o której piszemy wklejam za to że nie popierasz samoobrony :)
Dziej Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Obrazek piękny. Pozdrawiam wszystkich którzy wspierają ten projekt.Dziej
pysiekr Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 II Korpus Polski we Włoszech(http://www.cultura.marche.it/cultura/mostraguerra/default_sik.asp?page=448&order=id)
Woodhaven Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Gratuluje wytrwałości. Przejrzenie tych zdjęć zajęło mi cały dzień, w pierwszej części sagi RSO dyskutowaliśmy na temat napisu na burcie RSO. A według Ciebie co tam jest napisane ?
balans Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 To niby na tej rycinie, przy armacie to ma być Endriu"? Bo mnie uczono [dawno temu] że to był Bartosz...
Trooper85 Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Miny"Niebezpieczne" (Niebezpiecznie ???)Tak mi się przynajmniej zdaje.Pewnie jak by mieć w ręku orginał to by nie było problemu z odczytaniem. Pozdrawiam.
Lemeryt Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Napisano 23 Styczeń 2008 Kolego Pysiekr brawa za wytrwałość, dla przypomnienia wkleję adres I części tej historii, sam często tam wracam :http://www.odkrywca.pl/raupenschlepper-ost-steyr-rso,443517.html#443517Balans oczywiście że to Bartosz (stara dobra szkoła), Endriu rozsypuje ziemniaki na tyłach wojsk generała Tormasowa.
MK Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Jak dla mnie ktoś zgubił literkę E między B a Z.
Jerzy Sz. Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Witam WszystkichJest to mój pierwszy wpis na tym forum. Z lokalnej prasy dowiedziałem się dziś o wydobytym w maju ubiegłego roku niemieckim ciągniku artyleryjskim. Od urodzenia jestem mieszkańcem powiatu myślenickiego, zawsze interesowałem się jego historią i sporo o niej wiem. O tej inicjatywie dowiedziałem się dziś, następnie wpisałem w wyszukiwarce „Dom Grecki RSO” i odnalazłem to forum, dlaczego nie ma nic o tym na stronie muzeum ?Przeczytałem że jest pan pracownikiem muzeum, mam kilka pytań. Mam duże możliwości jeśli chodzi o finansowanie tego przedsięwzięcia, mogę też pomóc w inny sposób. Czy przy muzeum w związku z taką działalnością działa jakieś stowarzyszenie bądź grupa, kto prowadzi ten projekt ? Wiem że wcześniej muzeum nie prowadziło takiej działalności, dobrze je znam.Kto jest właścicielem pojazdu, bądź kto nim zostanie ?Mam więcej pytań, proszę o podanie mi adresu mailowego.Czy będą wydobywane inne wraki, wiem o niemieckim pojeździe półgąsienicowym zalegającym w dnie rzeki kilkanaście kilometrów na południowy zachód od Myślenic.Proszę o odpowiedź. Z poważaniem Jerzy
Woodhaven Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Witaj ;-)Adres do Pawła lem.man@wp.pl; Pozdrawiam Woodhaven
f35jsf Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Ta fotka chyba jeszcze nie była prezentowana szerszej publiczności w tym temacie??RSki z saneczkami z 1. Skijager Div., Ukraina(??).
MK Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Nie mam siły wertować wszystkich wątków, może gdzieś już to zdjęcie było ale nie zaszkodzi jeszcze raz - skoro 1. Skijäger-Division - to niech będzie i 1. Skijäger-Brigade, doskonale widoczne godło jednostki.
Woodhaven Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Widzę że musze Was wszystkich pogodzić. A że u mnie nartki zaraz po dziewczynkach więc dziś pora na nartki.Tak naprawdę to nie było tego zdjęcia z armatką na nartkach.f35jsf Mamy tę pozycję w zbiorach, oczywiście jeśli chcesz możesz ją otrzymać.Pozdrawiam Woodhaven
Woodhaven Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Nazbierało się trochę zaległych pytań na które postara się odpowiedzieć herbstnebel; W polskich kronikach filmowych ja osobiście nie szukałem , może któryś z kolegów podjął się tego o czym mi nic nie wiadomo.Jeśli będziesz chciał się zapoznać z któraś z książek na temat RSO służę pomocą.Kiler; Jeśli chodzi o panterkę z pługiem, ponieważ nie bardzo radzę sobie z językiem niemieckim może który z kolegów zapozna się z opisem pod zdjęciem i wyjaśni tą kwestię.http://www.panzermodellbau.com/index_at.html?tip_schaufel.html&1Pozdrawiam Woodhaven
f35jsf Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Dzięki wielkie Woodhaven, tylko nich szlag trafi ten barbarzyński język którego nie kapuję:)))No cóż nie można mieć wszystkiego.Chyba na razie tylko ja oglądam kroniki. Teraz przebijam się przez niemieckie, więc polskich na razie nie oglądałem.Obiecana wcześniej scenka z RSkiem.Szału nie ma ale:)))http://youtube.com/watch?v=N3q-p1bMA0Q&feature=relatedPozdrawiam .
Lemeryt Napisano 24 Styczeń 2008 Autor Napisano 24 Styczeń 2008 WitamWoodhaven - proszę można jeszcze zaskoczyć, saneczki rewelacyjnef35jsf - nawet kilkusekundowa scenka z kroniki to masa radości, tak przez ciekawość zapytm, ile czasu dziennie poświęcasz na przeglądanie tych kronik ?
herbstnebel Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Chyba na razie tylko ja oglądam kroniki. Teraz przebijam się przez niemieckie, więc polskich na razie nie oglądałem."f35jsf - ty się tak nie chwal, po prostu ludzie nie wiedzieli, że mają szukać jakichś transporterów w kadrze :)
f35jsf Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Herbstnebel nie chwalę się po prostu odpowiadam na pytanie. Albo co tam, chwalę się:)))Akcja z filmami wyszła już kilka dni temu, jak dotąd tylko ja zamieszczałem filmiki. Nikt inny nie pisał, że ogląda, wiec wysnułem wniosek, że NA RAZIE:))) tylko ja to robie:)))Lameryt nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Np dziś siedziałem tylko jakieś 30 minut. We wtorek z wieczora jakieś 3 godziny, ale z tego 2 oglądałem film o walkach w północnej Afryce i o 10 pancernej w Afryce, więc to się nie liczy. W weekend przesadziłem i siedziałem całe dnie:)))Różnie jak mam wenę:)))
Dziej Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 no ja to mysle o kurniku i mlockari (młócarni :) Jerzy Sz.ZADAJE PROSTE PYTANIA. wyddaje mie sie DPOWIEDZIEĆŻE TRZEBA ODZIEJ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.