Skocz do zawartości

filmik z wyciągania transportera przez braci

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 319
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wybrałem Forum Odkrywcy [z kilku innych konkurencyjnych] bo odpowiada mi otwarta formuła tego forum, no i bo niektóre działy, jak np. ten o wojsku II RP, są na najwyższym merytorycznym poziomie. Ale do pasji doprowadzają mnie takie wątki, w których dochodzi do takiego typowego dla nas polskiego piekiełka" i icia piany", a w jaki powoli przekształca się i ten wątek. Bo zamiast zapodać zdjęcie tego sapera z krótkim komentarzem: jest, ma się świetnie i obecnie tak się prezentuje - kropka i koniec dyskusji. To mamy zawsze bicie piany i obrzucanie się zarzutami: jest - niema", wyjechał - nie wyjechał", sprzedali - nie sprzedali", legalnie - nielegalnie", kłamiesz - nie to ty kłamiesz", o ja ci udowodnię - nie to ja ci udowodnię", o ja cię do sądu podam - nie to ja cię podam", wiesz to powiedz - wiem ale nie powiem, bo wiedza jest tylko dla wybranych" itd, itd.
Ech...
Napisano
No proszę, Tankist miał mi coś udaowadniać i cisza. Pewnie zapadł się pod ziemię... :)

Na Sapera czekają w Skarżysku, w MOB. Ciekawe, czy tam trafi?
Napisano
Biorąc pod uwagę że w Rosi" były dokumenty, może i w saperze były ślady identyfikujące ostatnią załogę sapera, nazwiska, przydział służbowy...
Napisano
Postaram się odszyfrować numer rejestracyjny WH. Może to coś pomoże? Ale znak taktyczny 411" na pewno niektórym coś mówi. :)

Saper miał sporo wyposażenia na pokładzie. Gdzie ono jest? :]

A materiał filmowy jest niezwykle interesujący.
Doskonale widać: Macieja Kęszyckiego, red. Ryszarda Wójcika (zdaje się, że i jego żonę Alicję), czy Mariana Laskowskiego.

Widać z jakiego sprzętu wydobywcy korzystali. Numery, tablice rejestracyjne. Wszystko...

Pozdrawiam
wars98
Napisano
Właśnie wielka szkoda że nie wiadomo nic o wyposażeniu i dokumentach tamo dnalezionych. Czy wogóle o to zadbano i zakonserwowano. Mam nadzieję, że tak a nie rzucono się tylko na fanty. Takie papiery to nielada gratka tylko tym trzeba szybko było się zająć i wiedzieć jak. Sam pojazd to już coś ale cała warstwa kulturowa" w nim nagromadzona jest najważniesza i nie mówię tu o tonach piachu ;))
Napisano
Jak to co?
A przecież ponoć miał być dodatek do Odkrywcy w postaci płyty CD... ;]

Jak krasnoludki doniosły, to sprawą Sapera ponoć jakiś urząd się zainteresował. Ciekawe, jak sprawy się dalej potoczą?
Napisano
Najsmutniejsze jest to, że oszukano ludzi.
Miejscowi, którzy także pomagali w tej akcji, liczyli że pojazd pojawi się i w Wyśmierzycach, a także w Radomiu. Ktoś im coś obiecał, ale słowa niedotrzymał.

Tyle osób widziało tą akcję w Wyśmierzycach, ba nawet policjanci się jej przyglądali...

I co? Pojazd zniknął. :(
Napisano
poczekamy.zobaczymy,a moze nawet dotkniemy. cos ponoc sie dzieje w temacie. jesli transporter wroci to bedzie to swietny precedens. nastepnyn razem ktos dwa razy sie zastanowi zanim cos zamieni na zagraniczna walute. trzymam kciuki.
Napisano
Jeśli nadal u nas jest... Czy ktoś wie jak to jest gdy ktoś sprzeda za granice coś (zabytek) do czego nie ma pełnych praw własności??Jak jest wtedy z szansą odzyskania przedmiotu??Pewnie teoretycznie możliwe bo prawo działa w całej UE ale praktycznie pewnie bliskie zeru. Bokto niby miał by wypłacić rekompensate kupującemu? Skarb państwa, ha?? :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie