skyluke Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Nie pamiętam jak to było od strony prawnej z tym wydobyciem, coś tam pisał o tym w książkach red.Wójcik ale nie traktuję tego jako obiektywnej relacji. Musieli nie mieć na to wszystkich papierów skoro to taka przemilczana sprawa. Przecież jednak można było w tym czasie legalnie vide. Rossi w Tomaszowie. No niby co innego mając za plecami muzeum i władzę miasta ale sądze, że mogli to zrobić wtedy zgodnie z prawem. Może to kwestia opini jaką już wtedy mieli?
acer Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Metoda kupienia od instytucji typu Saumur Nashorna to byłaby bardzo uczciwa sprawa, tyle jednak że faktycznie droga, a tych co byłoby stać interesują bardziej hotele w Dubaju niż ten Nashorn, o którym w życiu nie słyszeli :(Mnie stać tylko na kupienie bagnetu, co prawda drogi, ale nigdzie indziej niż na aukcji nie nabędę w takim dobrym stanie.
Tankist Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Masz rację, nashorna to oni chętnie by ustrzelili na safarii, tylko że jest pod ochroną ( i pewnie podobnie by kosztował ).
stangret Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Prawo takie. Prawo inne. Zle. Nie dla wszystkich. OK. Zgadzam sie. to da sie zmienic. trzeba tylko troche wiary i samozaparcia. kilka lat temu byla szansa na liberyzacje ustawy o broni i amunicji. byl czlowiek byla szansa. niestety nie udalo mi sie tym nikogo zainteresowac. szkoda. wielka szkoda. co moze jednostka- nic, ale lobby to co innego
pomsee Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Nie jest tak żle. Niemczycki wyłożył kasę na rekonstrukcję Messerschitta 109 i bez prywatnych sponsorów nie byłoby udanego wypadu do Finlandii.To kwestia kontaktów i talentów negocjacyjnych. Kiedyś się w to bawiłem ale oczywiście działałem w innych sprawach.
Tankist Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Z tym lobbowaniem to zalecam daleko idącą ostrożność. Jeden powszechnie znany lobbysta ( znajomy królowej ) ma wikt i opierunek na koszt państwa ( czyli nasz ) już chyba ze trzy lata.I to mimo tego ( albo dlatego ) że mesia z firankami załatwił.
balans Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Tego sapera nie kupiono od chłopa u którego robił za kierat. Czy może ktoś zapodać chociaż jedno zdjęcie??? Bardzo proszę! Bo przecież taki unikat, własność [czysto teoretyczna zresztą] Skarbu Państwa, a nie jakiś Kowalskich wart jest pewnie z 300.000 tyś ojro, no chyba że ktoś ma namiary na aukcje gdzie takie sapery chodzą taniej...
kloki Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 gdzieś zdjęcie po wydobyciu tego cacka widziałem, tylko nie mogę sobie przypomnieć... Z tego co pamiętam miał ubytek w pancerzu
yoony Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Nie łudź się nie zobaczysz.Tak brakowało tylnego prawego rogu.
sten Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Fotki z wydobycia tego sapera"mozna zobaczycw germanskich knigach.
sten Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Musialem poszukac ni i mam.W tych 2ch publikacjach znalazlem Foty z wydobycia.
jacenty2004 Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 W takim razie dlaczego u nas to dalej taka tajemnica gdzie jest i jak wygląda po tych paru latach ?
wars98 Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Odpowiedź jest bardzo prosta. Jest konserwatorski nakaz wydania pojazdu do muzeum. Sprawa jest też w gestii policji.
LEWY Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Jako notoryczny konfitura" wiesz o tym najlepiej...LEWY
balans Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Na tym kolorowym zdjęciu jakie zapodał Sten, wygląda prawie jakby dopiero co wyjechał z fabryki, no i ten kamuflaż - wygląda na fabryczny jednolity Wehrmacht Olive, ale ja proszę o zdjęcie jak wygląda obecnie, a nie jak prosto po wydobyciu i obmyciu z mułu.Bo ja cały czas mam nadzieję, że zobaczymy go w pełnej krasie np. na Bzurze, lub jako eksponat statyczny, a w tle w gablotach profesjonalnie zakonserwowane i wyeksponowane te setki fantów jakie w nim pewnie były. Bo mnie naprawdę jest obojętne, czy on będzie w państwowym, czy w prywatnym muzeum - byle był otoczony odpowiednią opieką, był ogólnie dostępny, no i pozostał w Polsce.balans
acer Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Mi też się to marzy Balans, ale nie mam złudzeń....
skyluke Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Odpowiedź jest może prosta ale cała sprawa nie. Widać tych w których jest to gestii niewiele to interesuje jak wiele tego typu spraw w Polsce. A przecież Tego nie można schować sobie pod szafą...Kurcze ja już dobrze nie pamniętam ale czy to nie ten był na lawecie w Pożdżenicach pod koniec lat 90-tych jako eksponat statyczny? Nie do końca skompletowany. Mam gdzies film TVP Łódź z tej imprezy ale obecnie jestem poza domem więc się nie upewnie.LG
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 wars, zazwyczaj to się mijasz z prawdą, albo naginasz fakty. W tym przypadku po prostu ordynarnie kłamiesz. Masz jeszcze jeden powód, aby moją skromną osobę zaprowadzić przed oblicze sądu.Tankist
wars98 Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 A co, może sprawa nie była prowadzona przez konserwatora w Radomiu? Tia... Ciekawe. :]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.