Skocz do zawartości

filmik z wyciągania transportera przez braci

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie pamiętam jak to było od strony prawnej z tym wydobyciem, coś tam pisał o tym w książkach red.Wójcik ale nie traktuję tego jako obiektywnej relacji. Musieli nie mieć na to wszystkich papierów skoro to taka przemilczana sprawa. Przecież jednak można było w tym czasie legalnie vide. Rossi w Tomaszowie. No niby co innego mając za plecami muzeum i władzę miasta ale sądze, że mogli to zrobić wtedy zgodnie z prawem. Może to kwestia opini jaką już wtedy mieli?
  • Odpowiedzi 319
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Metoda kupienia od instytucji typu Saumur Nashorna to byłaby bardzo uczciwa sprawa, tyle jednak że faktycznie droga, a tych co byłoby stać interesują bardziej hotele w Dubaju niż ten Nashorn, o którym w życiu nie słyszeli :(

Mnie stać tylko na kupienie bagnetu, co prawda drogi, ale nigdzie indziej niż na aukcji nie nabędę w takim dobrym stanie.
Napisano
Prawo takie. Prawo inne. Zle. Nie dla wszystkich. OK. Zgadzam sie. to da sie zmienic. trzeba tylko troche wiary i samozaparcia. kilka lat temu byla szansa na liberyzacje ustawy o broni i amunicji. byl czlowiek byla szansa. niestety nie udalo mi sie tym nikogo zainteresowac. szkoda. wielka szkoda. co moze jednostka- nic, ale lobby to co innego
Napisano
Nie jest tak żle. Niemczycki wyłożył kasę na rekonstrukcję Messerschitta 109 i bez prywatnych sponsorów nie byłoby udanego wypadu do Finlandii.
To kwestia kontaktów i talentów negocjacyjnych. Kiedyś się w to bawiłem ale oczywiście działałem w innych sprawach.
Napisano
Z tym lobbowaniem to zalecam daleko idącą ostrożność. Jeden powszechnie znany lobbysta ( znajomy królowej ) ma wikt i opierunek na koszt państwa ( czyli nasz ) już chyba ze trzy lata.
I to mimo tego ( albo dlatego ) że mesia z firankami załatwił.
Napisano
Tego sapera nie kupiono od chłopa u którego robił za kierat. Czy może ktoś zapodać chociaż jedno zdjęcie??? Bardzo proszę! Bo przecież taki unikat, własność [czysto teoretyczna zresztą] Skarbu Państwa, a nie jakiś Kowalskich wart jest pewnie z 300.000 tyś ojro, no chyba że ktoś ma namiary na aukcje gdzie takie sapery chodzą taniej...
Napisano
gdzieś zdjęcie po wydobyciu tego cacka widziałem, tylko nie mogę sobie przypomnieć... Z tego co pamiętam miał ubytek w pancerzu
Napisano
Na tym kolorowym zdjęciu jakie zapodał Sten, wygląda prawie jakby dopiero co wyjechał z fabryki, no i ten kamuflaż - wygląda na fabryczny jednolity Wehrmacht Olive, ale ja proszę o zdjęcie jak wygląda obecnie, a nie jak prosto po wydobyciu i obmyciu z mułu.
Bo ja cały czas mam nadzieję, że zobaczymy go w pełnej krasie np. na Bzurze, lub jako eksponat statyczny, a w tle w gablotach profesjonalnie zakonserwowane i wyeksponowane te setki fantów jakie w nim pewnie były. Bo mnie naprawdę jest obojętne, czy on będzie w państwowym, czy w prywatnym muzeum - byle był otoczony odpowiednią opieką, był ogólnie dostępny, no i pozostał w Polsce.

balans
Napisano
Odpowiedź jest może prosta ale cała sprawa nie. Widać tych w których jest to gestii niewiele to interesuje jak wiele tego typu spraw w Polsce. A przecież Tego nie można schować sobie pod szafą...
Kurcze ja już dobrze nie pamniętam ale czy to nie ten był na lawecie w Pożdżenicach pod koniec lat 90-tych jako eksponat statyczny? Nie do końca skompletowany. Mam gdzies film TVP Łódź z tej imprezy ale obecnie jestem poza domem więc się nie upewnie.
LG
Napisano
wars, zazwyczaj to się mijasz z prawdą, albo naginasz fakty. W tym przypadku po prostu ordynarnie kłamiesz.

Masz jeszcze jeden powód, aby moją skromną osobę zaprowadzić przed oblicze sądu.

Tankist

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie