kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 presto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyg-zag Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Ktoś Tankista chyba zastraszył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 oto i nasz tigerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 nie dam się zastraszyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 Kilka słów wyjaśnienia Prezentacja tych zdjęć nie była i nie jest zamierzonym żartem z uczestników forum Odkrywcy. Ja traktuję to w każdym razie bardzo poważnie.Czytając kiedyś o zachowanym w całości i uratowanym przez miejscowego hobbystę-zbieracza, tygrysie w Normandii, natrafiłem na spór o jego pochodzeniu.Będąc w Vimoutier we Francji w listopadzie na aukcji kolekcji nieżyjącego Pana Alaina Roudex, zaczęliśmy przepytywać kolekcjonerów z Normandii o tegoż tygrysa.Ci ze śmiechem zawieźli nas kilometr dalej wskazując na stojącego przy drodze kocura.Nie skojarzyłem po prostu nazwy miejscowości.Porobiliśmy sobie pamiątkowe fotki i to wszystko.Postanowiłem jednak całą tę sprawę pokazać na forum w innej formie niż zazwyczaj się to robi. Chciałem w ten sposób unaocznić jak łatwo można manipulować faktami, wykorzystując normalną niewiedzę uczestników i ich brak dostępu do rzetelnych informacji.Proszę zwrócić uwagę, że kilka małych niedomówień, pewna sugestia i skojarzenia są jednoznaczne.Nie będę się powtarzał co napisałem, a czego nie napisałem. Jeżeli ktoś ma ochotę wnikliwie przeczytać moje wpisy i zapiski innych osób, sam wyciągnie odpowiednie wnioskiTo nie ja napisałem że tygrysa wyciągnięto na Mazowszu i dorobiono mu wieżę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 I pytanie cisące się na usta...Kto tam naprawdę stoi za tygrysem wywiezionym prawdopodobnie z Polski... w 1944 roku!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 tygrys przed wyciągnieciem.....z głębokiego jaru na parking Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 i jeszcze jedna fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 fotki pochodzą z internetu, jutro odnajdę stronę bo przy tej okazji wcięło mi link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 Ślad polski i działania znanego kolekcjoneraNa forach internetowych trwa spór o przynależność tygrysa o nr fabrycznym 251113 znajdującym się przy drodze obok miejscowości Vimoutier.Generalnie historycy przypisują potworka do 102 SSsPzAbt. A to ze względu na analogię kolejności numerów fabrycznych. Ze 102 SS pochodzi tygrys znajdujący się w muzeum w Saumur, a mający nr 251114.Tymczasem weterani z 503 batalionu dowodzą, że czołg pochodzi z ich batalionu i został po uszkodzeniu silnika wysadzony i podpalony przez własną załogę na drodze pod Vimoutier.Potem buldożery amerykańskie zepchnęły go z drogi w głęboki parów, gdzie leżał sobie aż do 1975 roku. W październiku 1975 roku, znany w Normandii i nie tylko, kolekcjoner militariów i pamiątek z bitwy o Normandię, Pan Alain Roudex , stoczył batalię z władzami miasteczka o zachowanie tygrysa, który przeznaczono na żyletki. Doprowadził do jego wyciągnięcia w całości z wąwozu na parking koło drogi, oraz pospawał przeciętą już wieżę czołgu. Pan Alain Roudex, miał w swoich zbiorach w Vimoutier podobno zdjęcie, na którym były widoczne oznaczenia 231 ( 2 kompania? ).Ślad polski, ponieważ 503 HsPzAbt. jak wiadomo walczył całkiem niedaleko na wschodnich przedwojennych terenach Polski ( w kwietniu 1944r stacjonował we Lwowie ), i na przełomie kwietnia i maja 1944 roku został przerzucony na zachód. Jako uzupełnienie, batalion otrzymał jeszcze zimą 1944 roku, a więc na froncie wschodnim, nowe tygrysy I Ausf. E.Na początku 44 roku, ( a więc w tym samym czasie ) formowano również 102 batalion SS, stąd numery fabryczne mogły być po sobie, wszystko prawdopodobne.Był w Polsce??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Przyjechał ze wschodu, może z Polski"- obawiam się że na tle całego wschodu Polska nie prezentuje się okazale, szansa nikła że to od nas... Czy znaleziono w jego wnętrzu paczkę po Popularnych" ewentualnie butelkę po Kasztelanie" bo jak z Mazowsza ;)? Pozostanę nieprzekonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 i wyciąganie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 ...a nie wydobywanie jak chcieli niektórzy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 i to by było na tyledziękuję za uwagę i wytrwałośćgodz.23:36 pozdrawiam i przepraszam zawiedzionychTankist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Zdjęcia i cała historia ciekawa, acz tytuł wątku prowokujący, ale niech tam... Obiecałeś jeszcze fotki z wydobycia w 1991 roku tego aszego" z Mazowsza. Czyli zdjęcia które miał zapodać J. Ledwoch w II części monografii Tygrysa, bo jednak w tej całej historii to losy tego naszego kota najbardziej nas interesują.pozdrobalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Czyli Kol. Tankist zabawił się mocno naszym kosztem, niezły miał ubaw.Ale wracając do rzeczy - Co z tygrysem od Ledwocha ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 ...widziałem zdjęcia z wyciągania tygrysa, o którym jest ten wątek..." to mój tekst.Fotki z mazowsza obiecał zdaje się ktoś inny, ale wycofał sie rakiem ( jak zawsze zresztą jak przycisnąć do muru )Cały czas pisałem ( owszem z niedomówieniami, przyznaję ) ale tylko o tym tygrysie z Vimoutier.Duży koniak temu kto mnie złapie na niekonsekwencji lub przekłamaniu faktów. pozdrTankist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Dobre to było Tankist. Jak wiele błędnych wniosków można wyciągnąć z Twojego pierwszego postu, kiedy ma się kota" na punkcie kota. Ja nie mam, ale też myślałem w tym kierunku co inni. A teraz wiem, dlaczego w każdym bajorku leży Tygrys - po prostu my bardzo chcemy, żeby tam leżał. A jak się pozna prawdę, to zaczyna się rozglądanie za następnym i tak w kółko. godz. 00:10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 Panowie,sorry, ale wyjaśniłem całą sprawę przy wrzucaniu fotek ( jeżeli ktoś miał ochotę przeczytać )Z całym szacunkiem, nie było moim celem, bawić się czyimś kosztemOwszem, przyznaję pewne osoby" nie wytrzymały ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Ten czołg nigdy nie był w Polsce. Ma modyfikacje wprowadzone między 03/1944 i 05/1944- widoczne na wieży. 503 opuszczając Front Wschodni przekazał swoje czołgi 509.A swoje nowe czołgi 102 SS otrzymał w maju, natomiast 503 trochę póżniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 I teraz wiemy na pewno że ten tygrys nigdy nie był w Polsce.Jak widac choćby na tym przykładzie, nigdy nie należy wyciagać pochopnie zbyt daleko idących wniosków nawet z oczywistych" faktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Gratulacje- wysoka nagroda w kategorii czarny humor.Z drugiej strony zjawisko dające wiele do myślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t Napisano 21 Listopad 2007 Share Napisano 21 Listopad 2007 Był w Polsce, czy nie był. Humor czarny czy biały. To średnio istotne.Tygrys bardzo sympatyczny !!!!!!!!!!!Nie masz Tankist więcej zdjęć ? Jak wygląda z tyłu,czy ma klapy włazów kierowcy i strzelca,pokrywy silnikowe ?Na fotkach z wyciągania widać błotniki,aktualnie też ich nie ma.Czy Tiger też był w ofercie po tym Roudex ?Wiesz może co z nim będzie dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.