Skocz do zawartości

Historycy i policjant kradli!

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zabytki z I i II oraz z X wieku! Oto informacja, która z pewnością zainteresuje wszystkich poszukiwaczy: dwóch historyków i policjant kradło zabytki! Informacja o złapaniu sprawców jest tu: http://www.tutej.pl/cms.php?i=24292

a dwa zdjęcia znalezisk znajdziecie na stronie www.policja.pl - dokładnego linka do zdjęć nie podam, bo mi nie wchodzi (jest to informacja z 7 lipca)
Napisano
nom to zawinęli komuś kolekcję... to, że odkrywca jest policjantem czy historykiem nie gra roli... wykopaliska prowadzili sami tak jak i większość z nas. Wszyscy więc powinniśmy czuć się złodziejami... mimo, że to państwo nam zabiera fanty .
Napisano
Ja swoje saperki i szpadle już wyniosłem na śmietnik ,wykrywacza nigdy nie miałem, a bilon starszy niż 10-cio letni oddałem księdzu na tace .Powiecie że zwariowałem ,ale jak czytam takie artykuły, to nie wiem czy za chwilę nie będę posądzony w tym chorym państwie o gwałt, bo tak się składa że od urodzenia posiada instrument zdolny do popełnienia tego czynu.A tak nawiasem to że historyk zbiera monety ,jest chyba tak normalne jak to że rolnik zbiera kartofle ,więc jeśli macie jakieś monetki ,stare znaczki ,lub szablę po dziadku i do tego nosiliście się z zamiarem kupna wykrywacza i saperki, to się dobrze zastanówcie .Pozdro...
Napisano
Nic ci to nie da kokesh - Policja może każdego na 48 :))

Nie ma niewinnych kokesh - zależy od sposobu przesłuchania - przyznać się można do wszystkiego pod wpływem perswazji :))
Napisano
Wiadamo, że reporterzy/redaktorzy przesadzają.
Sprawy takie często kończą się na wyjaśnieniach lub są umarzane.
Nie zmienia to faktu, że jest to wroga propaganda, a ludziom wpajaja się, że jesteśmy złodzieje i najgosi. Ciężkie czasy nadchodzą. Aż strach na forum pisać.
Nie popieram wchodzenia na archeo, ale monetkę mam prawo posiadać?!

Można coś z tym zrobić, zanim będzie za późno?
Jakąś petycję podpisać czy co:)
Może do pielęgniarek się podłączyć:)
Pozdro.
Napisano
Właśnie :)

ludzie piszący tłumaczenia do filmów też mają list otwarty do naszego rządu :) więc może i czas napisać i nam :)

żądajmy ukazania naszego hobby takim jakie ono jest, by prawo było nam bardziej przychylne i kilka innych żądań" i liścik cudny będzie :)
Napisano
Wnioskuje o specjalna ustawe która ureguluje wydawanie pozwoleń na saperke. Saperki niemieckie nalezy podciagnac pod propagowanie nazizmu.
Naprawde rekwirowanie saperki jest dla mnie bzdetem który ma zapelnic dodatkowa rubryczke w protokołach....
Napisano
Acer ,coś w tym jest co piszesz .Nie żeby od razu tortury czy bicie po mordzie ,ale zastanawia mnie jak wspaniałe narzędzie dostały odpowiednie służby w postaci tego forum ,zamiast uganiać się po polach i lasach za naszymi kolegami ,siedzą sobie w ciepełku i wyłuskują co bardziej wylewnych .Może każdy z nas ma już swoją teczkę, a o jej zawartości dowiemy się za kilkanaście lat, przy okazji następnej lustracji . Pozdro...
Napisano
Przerażające; sierp średniowieczny", jakieś monety, trochę ostróg... Prawdę mówiąc corpus delicti był trochę naciągany. Trochę to przypomina doniesienie w stylu w mieszkaniu grożnego miltarysty policja znalazła i zabezpieczyła pięć noży, kij baseballowy, czapkę- kominiarkę i pięć sztuk amunicji różnych kalibrów"- czyli mówiąc po ludzku ogołocili nieco jego wyposażenie kuchenne, zabrali prezent na osiemnastkę od kolegów, nakrycie głowy i kilka pamiatek odbytej służby wojskowej...
Przeszukano kilka mieszkań i znaleziono jakieś mizerne fanty, które np ów nauczyciel mógł zbierać bo był pasjonatem lokalnej historii. Teraz zniszczą mu karierę (wylanie z roboty ma jak w banku), być może pozbawiając go ochoty do zbierania czegokolwiek. Znam wielu nauczycieli, którzy gromadzą takie pamiątki. Czy to przestępstwo? Okazuje się że tak...
Napisano
Jeżeli w Kaczystanie karzą za zbieranie złomu (np.wykopane destrukty b. palnej)to dlaczego by nie karać za zbieranie śmieci.
Bulanda to dziwny kraj.....
Napisano
Ja dla mnie to 288 monet rzymskich robi wrażenie i na byle polu nie leży... (chyba że kupił je na allegro). Sierpy średniowieczne to oczywiste zabytki i powinny raczej znaleźć sie w muzeum. Więc chyba nie sa tacy niewinni...
Napisano
tak troche odbiegne, podczas ostatniej wizyty smutnych panów w sp5rawie z pikiem 78. zaniteresowali się b. mocno skórą pytona. dostałem to z lat temu 20 od kolegi z nigerii. wisiała na scianie. podczasprzeszukania zaczeli mi ja zwijac do wyjasnienia" troche trwało zanim zostawili.... dobze ze nie znalezli kostek domina które mam po pradziadku bo sa z mchoniu i wykładane koscia słoniową....ufffff
Napisano
288 monet na kilka osób to nie jest zbyt dużo. Jakbyś zrobił nalot na dowolnego numizmatyka też byś mógł wyciągnąć sporo monetek. takie monety wolno posiadać, podobnie jak wykrywacz, czy... saperkę. Co innego złąpanie na gorącym uczynku tandeciarza, co rozkopuje wał grodziska, co innego wpadać ludziom do domu i trzepać mu klasery numizmatyczne...
Pozdrawiam
Napisano
Mnie niepokoi sformułowanie kradli". W średniowieczu prawie wszystko, a później nawet wszystko (łącznie z chłopem, jego babą i rodzinką) należało do dziedzica. Jak zerwał jabłko i nie spytał czy może zjeść, to był złodziejem. Dziś dziedziców nie ma, ale każdy mimo wszystko jest potencjalnym złodziejem, bo albo powinien oddać, albo się podzielić, albo najlepiej nie robić nic, to jest robić na swojego Pana (szefa) i nic nie chcieć w zamian, a jak Pan wspaniałomyślnie coś wam skapnie np. na Święta, to powinniście Pana w rękę pocałować :-)
Napisano
Witam!!! Na temat tej sprawy bodajże 2 dni temu, była 1 minutowa migawka w ...Teleexpresie. Pokazano monetki w holderach (te na www.policja.pl wiem, że są bez holderów), ostrogi, i 2 wykrywacze w mieszkaniu jednego z zatrzymanych. Później było przeniesienie w plener i pokazany koleś jak coś wykopuje(chyba policjant -statysta). Na koniec lektor Teleexpresu odczytał: Policja załamuje ręce, nielegalne poszukiwania od kilku lat stanowią nielegalny proceder!!!
Plebanię to nie każdy ogląda, ale ciekawe jak zmieni się nastawienie ludzi do nas -Telexpres, oglądają prawie wszyscy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie